Zašto korporativni blog? 3.dio

Pisanje bloga postaje jako važna marketinška strategija u današnje vrijeme. To je odličan način povezivanja s klijentima te dugotrajnija i dugoročno isplativija metoda od klasičnog oglašavanja.

Koliko je razloga zašto svaki biznis treba imati i blog kao dio content marketinga pokazuje i činjenica da je ovo već treći članak u seriji “Zašto korporativni bog”?

A sada 15 novih razloga koji idu u prilog poslovnim blogovima.

  1. Dijeljenje aktualnih informacija

Blog je jednostavna platforma za dijeljenje aktualnih informacija s klijentima. Na blog je najjednostavnije gledati kao na direktni komunikacijski kanal.

  2.  Rast prodaje

Prema aktualnim istraživanjima, 60% firmi koje imaju korporativne blogove imaju više kupaca.

 3. Središte content marketinga

Blog je srce content marketinga i početna točka za razvoj i uspješno upravljanje svim društvenim mrežama.

4. Glas organizacije

Blog daje glas firmi i stvara mjesto na kojem se razgovara i dijele informacije o novim proizvodima, uslugama, misijama i vizijama kompanije i općenito širim temama nego na službenoj web stranici.

5. Stvaranje osobnosti

Firme koje imaju blogove pokazuju više osobnosti od onih koje još uvijek nemaju blog.

6. Poslovni lider

U današnje vrijeme je važno biti vođa, a ne sljedbenik. Firme koje imaju blog pozicioniraju se na tržištu kao vođe i stručnjaci u onome što rade, posebno ako su među prvima prihvatile ovaj oblik marketinga i ako konkurencija po tom pitanju još uvijek zaostaje za njima (u slučaju da ne, treba se fokusirati na stvaranje najkvalitetnijeg mogućeg sadržaja koji se razlikuje od onoga što konkurencija radi).

7. Strategija

Blog pomaže u izgradnji učinkovite strategije content marketinga kao i tradicionalnog marketinga. Da bi marketing postizao najbolje rezultate i opravdao ulaganje, nužno je imati razrađenu strategiju. Blog pomaže pri skupljanju informacija o klijentima, njihovim željama i razrađivanju marketinške taktike za budućnost.

8. Besplatni PR

Najbolji PR je besplatni PR, a do njega se najbolje dolazi usmenom predajom i kreiranjem zajednice čitatelja koji će pričati svima o sadržajima koje su pročitali i dijeliti ih na svojim društvenim mrežama.

9. Povjerenje

Blog utječe na rast povjerenja u brend i organizaciju što dovodi do rasta prodaje. Kupci gledaju na firme koje imaju blog kao na pouzdan izvor informacija kojem se rado vraćaju.

10. Pričanje priča

Nema boljeg načina da se ispriča priča o firmi, brendu, proizvodima i uslugama, zaposlenicima i poslovnoj filozofiji od bloga. Na blogu klijenti lako vide zašto se bavite određenom djelatnošću i na koji način im možete pomoći.

11. Isplativa investicija

Blogovi su isplative investicije u marketing jer je svaki objavljeni članak dugoročni ulog koji pomaže u izgradnji brenda i promovira stručnost, proizvode i usluge.

12. Analiza klijenata

Blog je jednostavan način dobivanja informacija o klijentima. Sve je mjerljivo uključujući i podatke o broju posjećenosti, najposjećenijim danima i vremenu u kojem čitatelji posjećuju blog. Osim toga, komentari pomažu dobiti uvid u kupce, njihove želje, mišljenje i sugestije.

13. Humanizacija brenda

Blog humanizira brend i daje mu mogućnost da se predstavi javnosti na sasvim drukčiji način – da im je stalo do klijenata, a ne samo do njihovih novaca.

14. Noviji sadržaj = bolja web stranica

Google povremeno provjerava web stranice u potrazi za novim sadržajem, a s ciljem prikupljanja podataka (spider ili crawler) i nužno je imati ažuriran i svjež sadržaj što je češće moguće. Stranice koje imaju novi sadržaj su upravo one koje Google češće provjerava, a najbolji način osiguravanja konstantno novog sadržaja je vođenje bloga.

15. Mamci za dijeljenje

Blogovi su savršene platforme za dijeljenje linkova i sadržaja. Rijetko tko će dijeliti sadržaj klasičnih korporativnih web stranica ili tradicionalnih oglasa (osim ako je riječ o izrazito dobrim, kreativnim i provokativnim oglasima koji najčešće ne završe na TV). Članci na blogovima su korisni i čitatelji ih dijele jer su zanimljivi, jer su im riješili neki problem, dali dobar savjet, informaciju i jer nemaju naglašenu korporativnu i prodajnu stranu. To dovodi do brojnih benefita jer što se sadržaj više čita i dijeli, web stranica dobiva sve više posjeta i bolji rejting, a to rezultira i s više fizičkih posjeta i prodaje.

graf

3 responses to “Zašto korporativni blog? 3.dio”

  1. Slažem se s ovim konstatacijama. Priznajem da nisam o tome razmišljala, ali ovo me na to potiče. Zgodno i edukativno!

    Like

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: