content marketing

Zašto je marketing novih medija tehnika o kojoj se ne može pregovarati?

Temelji poslovnog svijeta i kapitalizam nastali su u vremenima prije novih medija (ili ikakvih medija). Štoviše, najstarija firma na svijetu osnovana je 578.g. u Japanu pod imenom Kongo Gumi, bila je specijalizirana za građevinske radove (konkretno, gradnju budističkih hramova) i uspjela se održati na životu i u obiteljskom vlasništvu više od 1400 godina (ugašena je 2006.g.). Većinu svog života je provela u vremenima puno prije medija čak i prije izuma tiskarskog stroja. U to vrijeme nije bilo marketinga kakvog danas poznajemo. Marketing kao disciplina (znanost ili umjetnost, ovisno kako tko gleda na njega) se počeo razvijati tek u prvoj polovici 20.st. iako je sam marketing star koliko i ljudska vrsta.

Svi koji su negdje radili ili imali svoju firmu u vremenu prije razvoja novih medija, što nije bilo tako davno, znaju koje su se metode koristile u svrhu marketinga, oglašavanja i poslovnih komunikacija – tiskani i TV oglasi, sajmovi, trgovački putnici i telemarketing samo su neke od tradicionalnih metoda.

Prije pojave novih medija firme su se snalazile kako su znale s limitiranim izborom što je često znalo dovesti do nedovoljnog broja klijenata i neprofitabilnog poslovanja, kao i previsokih ulaganja u oglašavanje. Unatoč tome, mnoge su i uspjele preživjeti na tržištu zahvaljujući kreativnosti u korištenju marketinških alata koji su tad bili dostupni.

U današnje vrijeme, mnoge firme, neovisno o industriji na koju su orijentirane i svojoj veličini prihvatile su ili su počele prihvaćati nove medije i nove metode oglašavanja kao dio svoje ukupne marketinške i komunikacijske strategije.

Na marketing novih medija se više ne gleda kao na prolaznu modu i zanimljivo iskustvo koje treba isprobati, a onda na njega zaboraviti. Umjesto toga, marketing novih medija je postao bitna stavka uspjeha svake firme koja se želi održati i u budućnosti i nastaviti profitabilno poslovati.

Britanska agencija sa sjedištem u Londonu We Are Social objavila je u siječnju 2016.g. podatke istraživanja na globalnoj razini o korištenju interneta i društvenih mreža. Kao što izreka kaže, brojevi ne lažu, a brojevi za Hrvatsku, uzevši u obzir broj populacije, su visoki i idu u korist organizacijama koje su prihvatile marketing novih medija. Onima koji još nisu, sada je pravo vrijeme da uz tradicionalni marketing usvoje i počnu provoditi i marketing novih medija.

2016-digital-yearbook-55-638

(Izvor: http://www.slideshare.net/wearesocialsg/2016-digital-yearbook)

Iz podataka je vidljivo da čak 3.17 milijuna ljudi u Hrvatskoj aktivno koristi internet, a 1.80 milijuna i neku vrstu društvenih mreža (Facebook je još uvijek najpopularnija društvena mreža i u Hrvatskoj i u svijetu). Takvi podaci se ne mogu ignorirati i organizacije moraju postati svjesne da će brojevi u budućnosti samo rasti jer se internet svakodnevno razvija i dobiva sve više korisnika.

U skladu s navedenim podacima, slijede 3 razloga zašto je marketing novih medija postao tehnika o kojoj se ne može pregovarati.

  1. Marketing novih medija pruža svim organizacijama priliku za jednaku vidljivost na internetu, bez obzira na njihovu veličinu, budžet i djelatnost kojom se bave

Novi mediji pružaju svima jednake mogućnosti, a uspjeh ovisi o pojedinačnom trudu i zalaganju. Svaki brend, neovisno o veličini i snazi, djelatnosti i prihodima ima potpuno istu količinu internetskog prostora da ga iskoristi kako najbolje zna i jednake opcije da stvori zanimljiv sadržaj kako bi privukao nove kupce. Marketing novih medija pruža organizacijama jednu od najučinkovitijih marketinških i komunikacijskih metoda – pričanje priče oko brenda i stvaranje zajednice. Marketing novih medija je efikasan način povećavanja tržištne prisutnosti bez previsokih i riskantnih ulaganja koja zahtijeva tradicionalni marketing, što ga čini posebno dobrom tehnikom za firme s manjim budžetom.

 2. Marketing novih medija pruža organizacijama priliku da saznaju iz prve ruke što javnost misli o njima

Novi mediji su nezamjenjivi kada je riječ o otvorenoj komunikaciji. Dobivanje povratnih informacija od klijenata i kupaca iz prve ruke pomaže u razvijanju posla u pravom smjeru i orijentaciji poslovanja prema željama i potrebama tržišta. Onog trenutka kada firme shvate da je ključ uspjeha u dvosmjernoj komunikaciji koja uključuje razgovor s kupcima i uvažavanje njihovog mišljenja, na pravom su putu da zadobiju njihovu vjernost. Kada se fokus prebaci na stvaranje trajnih veza s ljudima, veće su šanse za boljim profitom nego kad su sva sredstva usmjerena isključivo na tradicionalni marketing i prodaju.

3. Marketing novih medija poboljšava online prisutnost što povećava i sveukupnu tržišnu prisutnost

Marketing novih medija svakodnevno povećava online prisutnost ali pomaže i u offline prepoznatljivosti. Brojni kupci istražuju proizvod ili uslugu na internetu prije nego se odluče za kupovinu. Odlaze na internet saznati što više mogu o brendu, o firmi i onome što firma nudi i radi, čitaju recenzije prijašnjih kupaca (i skloniji su im povjerovati nego tradicionalnom oglašavanju) i važu što određeni brend nudi u odnosu na konkurenciju. Svaka firma koja želi uspjeti u budućnosti, koja postaje sve više digitalizirana, mora se što prije odlučiti na ulaganje u marketing novih medija.

%d blogeri kao ovaj: