Kako unaprijediti marketing?

Marketing je često bolna točka mnogih firmi, malih i velikih. U želji za oglašavanjem i širenjem svijesti o svom postojanju i onome što nude, posežu za brojnim idejama – snimaju tv i radio oglase, tiskaju billboarde i jumbo plakate, oglašavaju se u novinama, dijele i šalju letke, bave se telemarketingom…

Ponekad rezultati izostanu, a stopa konverzije se pokaže niska. Čak i kad je riječ o najskupljim kampanjama rezultati su neizvjesni jer je teško pogoditi najbolji način dopiranja do javnosti. Drugim riječima, oglašavanje često ne donosi željene rezultate, a za to se obično krivi marketing.

Jedna stvar mora biti jasna odmah na početku, marketing i oglašavanje nisu sinonimi iako ih mnogi poistovjećuju. U marketing spadaju sve aktivnosti koje organizacija radi kako bi omogućila razmjenu između sebe i svojih kupaca/ klijenata, a oglašavanje je samo jedna od mnogih marketinških aktivnosti. Oglašavanje je često najskuplji element marketing plana i zato je od izuzetne važnosti da dovede do rezultata i opravda ulaganje. Brojni su primjeri uspješnog oglašavanja ali onog trenutka kad rezultati izostanu nastaje panika u redovima organizacije, a odjel marketinga ili marketinška agencija na listi za odstrel.

Nema ništa loše u tradicionalnom oglašavanju i klasičnom marketingu i firme koje imaju dovoljan budžet moraju upotrijebiti sve opcije koje im omogućuju vidljivost na tržištu. Tradicionalni marketing donosi odlične rezultate kad je proveden na pravilan način i kad je pogođen target. Unatoč tome, potrebno je imati na umu da je svakom jelu potreban začin da bi se postigla optimalna punoća okusa pa tako i marketingu nije loše dodati malo začina da bi postigao svoju svrhu i doveo do najboljih rezultata.

Content marketing je najbolji začin marketingu i u kombinaciji postižu odlične rezultate, a ulaganja nisu previsoka. Content marketing je više od običnog oglašavanja, to je najbolji način predstavljanja javnosti i stvaranja zajednice između organizacije i njenih kupaca. Za razliku od impersonalnog tradicionalnog oglašavanja, content marketing je promijenio način na koji biznis komunicira s kupcima. Otkako su se pojavile društvene mreže, a internet postao jeftin i dostupan, firme se moraju potruditi što više zbližiti i komunicirati sa svojim kupcima ako žele steći njihovo povjerenje i vjernost.

Objavljivanje oglasa više nije dovoljno kako bi se privukli kupci. Danas se traže savjeti, interakcija u stvarnom vremenu, dijeljenje znanja i informacija i svi ostali načini povezivanja s kupcima kako bi se stvorila zajednica i izgradilo povjerenje u brend i image kompanije.

Iako se još mnoge firme navikavaju na ideju investiranja u content marketing, a ima i onih koji još ne znaju dovoljno o tome, one koje su se odlučile na taj dodatak marketinškim aktivnostima nisu požalile svoju odluku.

Za one koji još uvijek nisu sigurni u isplativost slijedi nekoliko razloga zašto je content marketing važan za unapređenje cjelokupnih marketinških aktivnosti.

  1. Izgrađuje zajednicu vjernih kupaca

Dijeljenje besplatnih informacija i savjeta stvara čvrstu vezu između firme i njenih kupaca i daje kupcima razlog da ulože svoje vrijeme kako bi pratili firmu na blogu i društvenim mrežama. Objavljivanje zanimljivih sadržaja u redovnim intervalima stvara kod publike naviku navraćanja na web stranicu.

2. Daje glas i autoritet brendu

Tko ne želi biti lider na tržištu? Objavljivanje sadržaja daje glas brendu i čini ga liderom u svom području. Kupci na taj način dobivaju povjerenje u brend i firmu koja stoji iza njega, dobivaju osjećaj da kvalitetno obavljaju svoj posao i da znaju što rade. Važno je biti autoritet na tržištu jer to jača brend, što ulijeva kupcima povjerenje, a povjerenje je ono na čemu se najčešće donosi odluka o kupovini.

3. Upoznavanje kupaca

Objavljivanje sadržaja na internetu nužno sa sobom povlači i interkaciju i komunikaciju. Komunicirajući s kupcima, dobiva se uvid u njihove želje, potrošačke navike, mišljenje o brendu i uvid u demografske podatke.

4. Što više sadržaja, to bolji SEO

Prošli su dani kad su se pisali članci i objave na društvenim mrežama pretrpane ključnim riječima. Iako su ključne riječi još uvijek važne, još važnija postaje količina kvalitetnog i relevantnog sadržaja. Što se dijeli više korisnih informacija i što je sadržaj bogatiji, pretraživači više vole vašu web stranicu.

5. Sadržaj daje vrijednost

Postoji novo pravilo u biznisu – kojim god se poslom bavili, morate biti i izdavač kako biste bili konkurentni. Ljudi očekuju puno više od klasičnih načina oglašavanja. Žele dobiti uvid u način na koji firma posluje, koje su njene vizije, koja je njihova korist od investiranja u proizvod i/ili uslugu. Žele dobiti veću vrijednost za svoje novce i ne žele biti konstantno bombardirani oglasima. Žele imati razlog posjećivanja vaše web stranice, bloga i društvenih mreža jer očekuju da će tamo pronaći korisne informacije . Informacije im uvijek moraju biti dostupne i na taj način se stvara najbolja veza između firme i kupaca.

Ako još uvijek niste spoznali brojne mogućnosti content marketinga, što čekate? Vrijeme je da proširite vidike i investirate u nove i moderne oblike marketinga kako biste ostali na samom vrhu i izgradili zajednicu zadovoljnih kupaca koji će se rado vraćati na vaš web i kupovati vaše proizvode i usluge samo zato jer vam vjeruju i poštuju vaš autoritet.

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: