Philip Kotler – otac modernog marketinga

Philip Kotler koji na današnji dan slavi 85. rođendan bio je i ostao jedan od najutjecajnijih marketinških umova 20. i 21. stoljeća. Završio je ekonomiju na sveučilištu u Chicagu, doktorirao ekonomiju na MIT-u i priznaje da ga je marketingu privuklo ono nešto što u ekonomiji nedostaje.

Kotlera nazivaju ocem marketinga iako on za sebe kaže da je otac modernog marketinga dok Petera Druckera naziva djedom marketinga. Bez njegove inovativnosti i velikih ideja ne bi bilo marketinga kakvog danas poznajemo i prakticiramo.

Ono po čemu se ističe i zbog čega je lider u svom području je njegova sposobnost da vizionarski predviđa i prihvaća promjene u marketingu i poslovanju. Spremno odbacuje zastarjele marketinške metode iako je mnoge od njih i sam razvio, napisao brojne knjige po kojima uče studenti diljem svijeta i unatoč tome je svjestan da se vremena mijenjaju i da marketing evoluira i napreduje.

“Marketing nije umjetnost pronalaženja pametnih načina da se riješite onoga što prodajete. Marketing je umjetnost stvaranja istinske vrijednosti za kupce. Marketing je umjetnost pomaganja vašim kupcima kako bi im bilo bolje. Glavne riječi u marketingu su kvaliteta, usluga i vrijednost”, riječi su Philipa Kotlera.

Kotler je više od bilo koga drugoga učinio po pitanju promocije marketinga iz sporedne aktivnosti koja se smatrala samo kao pomoć prodaji u jednu od najvažnijih aktivnosti kojoj je cilj stvaranje veza s kupcima. Poznati časopis The Economist opisao je njegove teorije o marketingu i menadžmentu kao najutjecajnije i najučinkovitije u zadnjih 40 godina.

Philip Kotler se s pravom može smatrati ocem modernog marketinga. Iako je napunio 85 godina još uvijek ima vizionarski pogled na poslovanje i smatra kako marketing ne smije ostati isti te kako se potrebno odmaknuti od tradicionalnih marketinških metoda i strategija. Sve se mijenja pa se tako mora mijenjati i način poslovanja i način na koji se radi marketing. U slučaju da se u marketingu ne događaju promjene, firma neće dugo opstati na kompetitivnom tržištu. “Firme previše pažnje posvećuju tome koliko će ih koštati da uvedu promjene, a umjesto toga bi se trebale brinuti koliko će ih koštati ako ne uvedu promjene”, još je jedna od njegovih izjava.

S obzirom na vizionarski pogled na marketing i poslovanje, nije mu dugo trebalo da shvati koliko je važno prisvojiti i implementirati digitalni marketing u poslovni proces. Zato pogledajmo njegove savjete i mišljenja koja je dao o budućnosti marketinga i čega bi se firme trebale držati ako žele opstati u budućnosti.

  1. Prestanite biti tradicionalni, postali smo digitalni

Mnogim firmama je to već odavno jasno, mnogima još nije, a neke će shvatiti tek kada bude prekasno. Potrebno se odmaknuti od tradicionalnog marketinga i zastarjelog načina poslovnog menadžmenta, smatra Kotler. Svijet se promijenio, digitalno sve preuzima i ako se ne digitalizirate niste više u biznisu.

2. Društvene mreže su važne

“Morate koristiti Google, Facebook, Twitter, You Tube, LinkedIn…ako želite ostati u biznisu”. Kotler kaže da se marketing više promijenio u zadnje 2 godine nego u zadnjih 50 godina zahvaljujući digitalnoj eri. Ukoliko firma želi opstati u budućnosti mora postati digitalna. To ne znači potpuno odbacivanje tradicionalnog marketinga nego pronalaženje najboljeg rješenja kako bi se ostvarila optimalna interakcija i integracija digitalnog i tradicionalnog marketinga ali uvijek s fokusom na kupca.

3. Naučite ocijeniti svoju firmu

Kotler je osmislio sistem bodovanja kako biste ustanovili koliko vam je biznis konkurentan u svom sektoru. Maksimalan broj bodova je 45, a ukoliko imate manje od 20 bodova potrebno je ustanoviti što ne valja, što se može promijeniti i izraditi novu strategiju. Boduje se svaka od navedenih tvrdnji od 1 boda kao najmanje i 5 najviše.

  • Sposobnost pronalaženja novih prilika
  • Istraživanje tržišta i marketinške analize
  • Sposobnost uspješnog uvođenja inovacija
  • Sposobnost uspješnog komuniciranja
  • Učinkovitost prodaje
  • Učinkovitost distribucije
  • Kvalitetno osmišljena marketinška strategija
  • Dobro organiziran odjel marketinga
  • Društvena odgovornost

4. CEO i 4 pristupa marketingu

“Glavni direktor može učiniti bitnu razliku ovisno o tome vjeruje li da je marketing važan ili da nije važan”. Kotler smatra kako je za svaku firmu bitno da CEO prepoznaje važnost marketinga i da o njoj/njemu ovisi uspjeh i budućnost poslovanja. Dijeli glavne direktore u 4 kategorije, ovisno o njihovom pristupu marketingu.

  • CEO 1 P – odnosi se na direktora koji je usmjeren isključivo na promociju
  • 4 P CEO – direktor koji je fokusiran samo na tradicionalni 4 P marketing mix
  • CEO STP – direktor koji na marketing gleda isključivo kroz segmentaciju, targetiranje                      i pozicioniranje
  • CEO ME – najbolji tip direktora, onaj koji vjeruje kako je marketing sve (Marketing is                       Everything)

5. Što je marketing?

“Marketing je više od proizvoda i usluge, marketing nije samo promocija. Marketing je sve”. Kotler kaže da je marketing središte oko kojega gradimo budućnost firme.

6. Marketinška evolucija kroz vrijeme i nova 4 P

“Marketing više nije usmjeren samo na pomaganje prodaji, marketing sada izgrađuje veze s kupcima na osobnoj razini i gradi zajednicu”.

Kotler je opisao razvoj marketinga od 50-ih godina do danas i dao viziju budućnosti.

  • 1950. – 1970. – orijentacija i fokus na proizvod
  • 1970. – 1990. – orijentacija na kupca kao središte svake marketinške inicijative
  • 1990. – 2010. – fokus na brendiranje
  • 2015. – 2020. – orijentacija na masovnu podršku
  • 2020. – 2030. – fokus na korporativnu društvenu odgovornost

U skladu s promjenama u marketingu, profesor Kotler daje i prijedlog za nova 4 P

  • People
  • Planet
  • Profit
  • Performance

7. Usvajanje marketinga društvenih mreža i content marketinga

Kotler predviđa da je budućnost uspjeha poslovanja u content marketingu i društvenim mrežama i svoju misao sažima u jednostavnoj rečenici:”Ako ih ne koristite mrtvi ste”.

Philip Kotler smatra kako je  je budućnost u prihvaćanju promjena. Budućnost je u marketingu i svaka firma koja želi uspjeti i opstati na kompetitivnom tržištu mora prihvatiti promjene koje se događaju. Upravo iz tog razloga, svaka firma se mora fokusirati na dva pristupa marketingu – jedan tradicionalan, taktičan i orijentiran na prodaju i drugi moderan koji će odvesti poslovanje u budućnost.

Za kraj slijedi Kotlerovih 6 savjeta za uspješan marketing.

  1. Predvidite moguće tržišne turbulencije
  2. Fokusirajte se na rast i razvoj
  3. Ojačajte marketinške aktivnosti koje će vas odvesti u budućnost
  4. Pojačajte aktivnosti na društvenim mrežama
  5. Uključite kupce u aktivnosti na društvenim mrežama
  6. Izgradite zajednicu s kupcima

Zaključak je jednostavan kaže Philip Kotler, ako firma za 5 godina bude poslovala na isti način kao i danas vjerojatno će propasti.

 

5 responses to “Philip Kotler – otac modernog marketinga”

  1. Ne mogu vjerovati da covjek ima toliko godina i tako aktivan stav i moderan pogled na svijet.

    Like

Create a website or blog at WordPress.com