6 trendova u digitalnom marketingu

Digitalni marketing se nevjerojatno brzo razvija i napreduje. Ono što je aktualno danas za nekoliko mjeseci više neće biti. Dovoljno je samo malo proučiti povijest marketinga da bismo vidjeli kako se promijenio samo u zadnjem desetljeću.

Tehnologija se razvija, mijenjaju se želje i navike potrošača, a internet je popularniji nego ikada. Još je samo do prije nekoliko godina ideja kupovine na internetu bila apstraktan pojam, a danas gotovo više da i nema osobe koja ne kupuje na internetu – knjige, tehniku, odjeću i kozmetiku, putovanja, ulaznice za kino, rezervacije za restorane..što god nam padne na pamet.

Internetom se svi služimo i sve više u poslovne i komercijalne svrhe. Internet sve više postaje sredstvo rada i svakodnevnog poslovnog funkcioniranja, a sve manje zabava i medij za gubljenje vremena.

Prije samo 15ak godina pojam bežićnog interneta je bio u samim počecima, a spajanje na internet putem mobitela (koji nije bio pametni telefon) znanstvena fantastika. Vjerojatno se većina sjeća spajanja na internet preko modema spojenog na telefon, čekanja na spajanje (i onog zabavnog zvuka), a u trenutku kad netko podigne telefonsku slušalicu veza s internetom se prekida. I onda sve ispočetka. Možete li vjerovati da je prvi tablet, barem u obliku u kojem ga poznajemo, izašao tek 2010.g.? Danas su toliko popularni da gotovo svaki brend ima i tablet, a mnogi ne mogu zamisliti život bez njega.

Sve te promjene i izumi ne mijenjaju samo način na koji doživljavamo svijet i naše ponašanje nego i trendove u marketingu. Kako bi firma ostala konkurentna nužno je prihvatiti promjene. Štoviše, prigrliti ih i razvijati se i mijenjati zajedno s njima. To je u današnje vrijeme jedina opcija za uspjeh.

Upravo iz tog razloga, slijedi 6 trendova u digitalnom marketingu koji će u budućnosti biti sve važniji.

  1. Svijet postaje mobilan

Nekada je bio dovoljan PC u obliku stolnog računala i svijet je bio jednostavno mjesto. Danas laptopi sve više zamjenjuju stolna računala, a mobiteli i tableti su počeli zamjenjivati laptope. Evolucija interneta u pokretu. Svi žele komunicirati bez obzira na to gdje se nalazili. Upravo taj razvoj mobitela i tableta, koji postaju sve jači i napredniji, utječe i na planiranje marketinških kampanja i općenito cijelog digitalnog marketinga. Više nije dovoljno imati samo web stranicu. Potrebno je imati optimiziranu web stranicu koja će jednako dobro izgledati na svim uređajima, jednako se brzo učitavati i biti jednostavna i praktična za korištenje. Nema ništa gore od minijaturnog fonta na mobitelu i znaka da je web stranicu pregazilo vrijeme.

2. Ad blockeri ostaju tamo gdje i jesu

Ljudima su dosadili oglasi i to je razlog sve veće popularnosti ad blockera. Nitko ne voli posjetiti web stranicu i biti izbombardiran oglasima, posebno kad su u obliku pop-upa i iskaču iz svakog kuta. Svima se vjerojatno dogodilo barem jednom da napuste web stranicu baš radi šarenih oglasa koji nakon nekog vremena postanu jako naporni. Nedostatak oglasa znači i manje novaca, to je svima jasno. Zato neke web stranice, kao npr. Forbes uvjetuju otključavanje ad blockera ako želite pristupiti njihovom sadržaju. To naravno nije dugoročno rješenje jer je sve više onih koji ne vole oglase i web stranice koje su nekada živjele od oglašavanja će uskoro morati smisliti neke druge načine zarade. Jednako tako će i osobe koje se bave marketingom morati doći do novih kreativnih rješenja koja će zamijeniti internetsko oglašavanje, a biti učinkovita.

3. Video oglasi se razvijaju

Koliko god ljudi ne vole klasično oglašavanje, toliko su im privlačni video oglasi koji postaju sve popularniji. Općenito se bilježi rast svih vrsta videa i oglašavanje nije iznimka. Naravno, video oglasi se razlikuju od klasičnih TV oglasa što je i razlog zbog kojeg su sve poželjniji. Društvene mreže poput Facebooka i Snapchata imaju opcije plaćenog oglašavanja, Google i Bing u svoje rezultate pretrage uključuju i video oglase. Jesu li video oglasi rješenje za ad blockere pokazat će vrijeme. Za sad je samo sigurno da je dobra ideja napraviti video oglas i postaviti ga na internet kako bi ga svi vidjeli.

4. Content marketing će još više rasti i razvijati se

Content marketing nije samo prolazan trend. Sve se više razvija i u budućnosti će biti sve važniji. To je činjenica. Možda nije jednako popularan i razvijen u svim dijelovima svijeta ali dobre vijesti se daleko čuju i samo je pitanje vremena kad će ga prihvatiti apsolutno svi. Sadržaj je kralj, rekao je Bill Gates i imao je pravo. Bez obzira imate li samo blog ili se bavite i društvenim mrežama bitan je sadržaj koji mora biti kvalitetan, aktualan, zanimljiv i mora ga biti u velikim količinama. Sadržaja nikada ne može biti previše. Google voli sadržaj, a voli ga i publika.

5. Bit će sve više personalizacije

Istraživanje Adobea je pokazalo da više od 30% marketara smatra kako je personalizacija jedan od najvažnijih čimbenika kad je riječ o budućnosti marketinga. Od personalizacije sadržaja do personaliziranih oglasa, budućnost će biti personalizirana, a u tome će pomoći content marketing. Teško je i skupo prilagoditi oglase na TV svim ukusima i svakoj ciljnoj skupini ali na internetu je i to moguće.

6. Email marketing je opet u modi

Mnogi smatraju kako je Email marketing stvar prošlosti ali to nije točno. S obzirom na popularnost mobitela i interneta koji je dostupan na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme, Email marketing je važniji nego ikada jer su kupci postali uvijek dostupni. Više nema dugog čekanja da se upali PC, spoji na internet i otvori Email. Danas pošta dolazi direktno na mobitele i tablete. Email je direktan oblik komunikacije s kupcima i dobar način obavještavanja o novim ponudama. Jedino treba pripaziti da se Email mora slati samo onima koji žele tu opciju i ni slučajno ne spamati.

 

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: