7 grešaka u content marketingu i kako ih izbjeći

Istraživanje koje je proveo Content Marketing Institute 2015.g. je pokazalo da samo 30% marketara smatra kako im je strategija content marketinga efikasna, dok samo 42% tvrdi kako njihov biznis jasno razumije što znači efikasan content marketing.

Ako se uzme u obzir činjenica da za marketing uvijek nedostaje resursa i da je budžet uvijek problematičan, taj podatak je alarmantan jer nema ništa gore od protraćenog vremena i financijskih ulaganja u nešto što može biti efikasno i donijeti odlične rezultate, a rezultata nema.

Neefikasan marketing troši vrijeme i novac (vrijeme je novac) i što biznis to prije uvidi i uvede nužne promjene brže će doći i očekivani rezultati. Zato nemojte biti neefikasni kao ovih 70% markatara koji ne znaju što rade i nemaju razvijenu strategiju content marketinga.

Bacimo pogled na najčešće pogreške koje troše vrijeme, novac i mogu dovesti do gubitka kupaca i profita.

  1. Objavljivanje nekvalitetnog sadržaja na društvenim mrežama

Čak i kad marketari koriste pravilno odabrane društvene mreže, često objavljuju potpuno pogrešan sadržaj na njima. Sadržaj koji ni na koji način ne angažira publiku i potiče je na sudjelovanje nije kvalitetan sadržaj. Za razliku od oglasa na TV-u i tiskanim medijima koji su neosobni i jednosmjerni, objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama je osobno i dvosmjerno te zahtijeva konverzaciju i angažman.

2. Objavljivanje sadržaja na pogrešnim društvenim mrežama

Želite li samo objavljivati fotografije i ostale vizualne sadržaje? Za vas je Pinterest, a ne Facebook. Želite li često objavljivati novosti i ulaziti u rasprave s kupcima i ostalim brendovima? Rješenje je Twitter. Planirate li na osoban i zabavan način angažirati svoje kupce? Snapchat je za vas. Jako se lako izgubiti u svijetu društvenih mreža kojih je sve više i popularnost im konstantno raste. Zato je nužno poznavati društvene mreže, znati čemu služe, kako ih najbolje upotrijebiti u vlastitu korist i koji je demografski profil publike kao i koje društvene mreže najčešće koriste.

3. Količina prije kvalitete

Svima je jasno da je sadržaj kralj, da Google voli sadržaj, a vole ga i kupci ali kako bi cijela ideja bila uspješna nužno je da je sadržaj visoke kvalitete. Prema istraživanju, ove godine je planiran porast content marketinga za 76%, na svjetskoj razini. To dovodi do pritiska da tvorci sadržaja žele proizvesti što više sadržaja u što kraćem vremenu. Što objašnjava zašto samo 30% marketara smatra da im je strategija efikasna. Zato što ostalih 70% ne proizvode kvalitetan sadržaj. Publika i Google žele kvalitetan sadržaj jer je nekvalitetnog pun internet s milijardama web stranica i blogova i milijunima videa i fotografija. Kvaliteta je ono što će vas istaknuti nad milijunima ostalih.

4. Loši tvorci sadržaja

Ako imate odjel koji se bavi financijama i odjel koji se bavi prodajom onda biste trebali imati i nekoga tko će se baviti i stvaranjem sadržaja, neovisno o tome je li riječ o marketinškom odjelu ili angažiranoj agenciji, freelanceru.. Mnoge firme u želji za uštedom angažiraju svoje postojeće radnike ili odjel marketinga koji je već dovoljno zaposlen s tradicionalnim marketingom da se još bave content marketingom i marketingom društvenih mreža. Pogrešno. Ako ne šaljete prodajno osoblje da povremeno rade u financijama, a financije da prodaju ili se bave logistikom onda ne biste trebali ni izbjegavati činjenicu da vam za content marketing i marketing društvenih mreža treba netko tko je specijaliziran upravo za to.

5. Ignoriranje analiza

Sve je mjerljivo pa tako i rezultati u  marketingu. Ako se marketar ne zna ili ne želi služiti mjernim alatima, istraživati tržište i raditi analize neće znati radi li stvari ispravno i ima li uopće rezultata. S obzirom da mnogi to ne vole raditi jer se kosi s njihovom kreativnošću, nije ni čudo da nemaju nikakvog efekta.

6. Marketing fokusiran samo na prodaju

Prodaja je važna, s tim se svi slažemo (a najviše direktori prodaje), a marketing mora usko surađivati s prodajom kako bi se postigli optimalni rezultati. Ali marketing ne smije biti isključivo fokusiran na i oko prodaje jer je kupcima to zamorno. Oni vrlo dobro znaju što prodajete i ako su na vašoj web stranici, blogu ili društvenim mrežama to je onda zato što su ili zainteresirani za ono što nudite ili im se sviđa ono što radite. Zato ih nemojte razočarati i nemojte im neprestano nešto nuditi. Kupce i posjetitelje treba malo i zabaviti, educirati i komunicirati s njima.

7. Pogrešna dužina sadržaja

Ako je članak na blogu dugačak ne znači da je kvalitetniji od onog kraćeg. Osim u slučaju da je riječ o nekoj temi o kojoj se puno toga ima za reći, članke ne treba natrpavati s previše podataka jer će publika izgubiti interes za čitanje. Optimalno je kreirati kombinaciju dugačkih i kratkih članaka kako bi se zadovoljili ukusi svih čitatelja i naravno, povremeno sve začiniti s lijepim vizualnim elementima ili videom.

Content marketing nije igra i nema brzih rezultata preko noći. Oni koji to očekuju će se razočarati i najčešće okriviti marketinški tim koji se i tako bori s dokazivanjem svoje vrijednosti i za budžet koji se nikada ne čini dovoljan. Mnogi biznisi su fokusirani samo na prodaju i profit i između marketinga i ROI ih više ništa ne zanima. Marketing je alat i umjetnost istovremeno, ima puno slojeva i kompleksniji je nego što to mnogi misle. Ako se to ne shvati na vrijeme, dolazi do opasnosti da marketar radi pod pritiskom, ne pokazuje svoj pun potencijal , a marketing ne donosi rezultate koje može i treba donositi.

Zato, poslušajte savjete i nemojte činiti pogreške jer ćete samo biti na gubitku.

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: