Koja je razlika između korporativnog i osobnog bloga?

Iako je blog relativna novost u online svijetu (kažem relativna jer je nastao 1997.g., a za usporedbu djeca rođena 1997.g. danas imaju 19 godina), početkom 2000-ih je doživio veliki procvat. Od 2008.g. pisanje blogova je dosegnulo vrhunac, toliki da se svake sekunde svakodnevno otvarao novi blog. Mnogi su odmah osuđeni na propast jer pisanje bloga nije jednostavan posao i zahtijeva (osim spisateljskih vještina i poznavanja pravilne upotrebe jezika) predanost. Nema ništa gore od bloga koji je zadnji put ažuriran prije mjesec dana.

U međuvremenu se blogosfera toliko razvila da blog više ne pišu samo pojedinci željni pažnje i s trunkom egzibicionizma koji objavljuju svoje misli u obliku online dnevnika nego i korporacije koje žele odvesti svoje poslovanje na viši nivo.

Nužno je imati na umu da se korporativni i osobni blogovi razlikuju i pisac/bloger mora biti svjestan tih razlika kako ne bi izgubio publiku.  Ako pišete blog o marketingu, a svaki drugi članak su recepti i slike vašeg psa, potpuno ste promašili poantu i nikada nećete imati publiku jer ona neće znati o čemu zapravo pišete i koja je vaša niša. Dakle, nužno je odrediti za koga pišete i tko je vaša publika.

Najveća razlika između korporativnog i osobnog bloga je u načinu na koji se stvara sadržaj i jeziku kojim se piše taj sadržaj. Naravno, jezik uvijek mora biti potpuno gramatički i pravopisno ispravan, neovisno o tome pišete li o kvantnoj fizici ili lakovima za nokte. Ali kod pisanja korporativnog bloga, puno je teže pronaći zanimljive teme (zanimljive širokoj publici) i napisati ih na čitak i zabavan (ne previše zabavan) način.

Neovisno o tome imate li veliki biznis, mali ili ga tek želite pokrenuti, blog je najbolji način za povezivanje s publikom, dijeljenje informacija i stvaranje veza nužnih za ulazak u poslovni svijet i ostanak u njemu.

blog strip

Pravilno određivanje publike, pronalazak niše i stvaranje sadržaja su najvažnije razlike između osobnog i poslovnog bloga. Kako ne bi došlo do zabune i pisanje sadržaja loše kvalitete koji nitko neće željeti čitati, potrebno je držati se sljedećih savjeta.

  1. Budite redoviti

Kod osobnog bloga raspored nije toliko važan, posebno ako bloger piše isključivo iz vlastitog zadovoljstva, a ne s ciljem zarade (ovi drugi već spadaju u poslovne blogove neovisno o temi kojom se bave). Bloger koji piše iz vlastitog zadovoljstva piše kad ima vremena i inspiracije. To mogu biti 4 članka u jednom danu nakon čega slijedi 2 mjeseca pauze. S obzirom da zarada i posao nisu primarni ciljevi, bloger si to može dopustiti.

Kod korporativnih blogova je priča drukčija. Tamo si pisac ne može dopustiti slobodu i nedostatak inspiracije jer je blog način komuniciranja i povezivanja s publikom te  najbolji način dijeljenja informacija. Kod poslovnih blogova redovitost je imperativ. To ne znači da je potrebno objavljivati 5 puta dnevno ali publika voli redovitost i odustat će nakon nekog vremena ako dobije dojam da ne znaju kad mogu očekivati novi članak.

2. Nemojte biti previše osobni

Pričanje (pisanje) priča je bit svakog dobrog bloga i karakteristika pisca koji zna što radi ali u korporativnom svijetu se ne smije prelaziti granica poslovnog i osobnog. Ovdje nikoga ne zanima što vam je mačka završila kod veterinara, što idete na Maldive na odmor ili vikendici u Pirovcu prokišnjava krov. Isto tako, nikoga ne zanima što imate spisateljsku blokadu, a morate napisati seriju članaka o lansiranju novog proizvoda. Korporativan blog, kao što mu ime kaže, mora biti služben (iako ne previše služben, publika želi ljude, a ne robote), profesionalan i ozbiljan.

Kod osobnog bloga je to drukčije, posebno ako nemate strogo zadanu nišu. Ovdje je i publika drukčija, u potrazi su za zabavom i malim uvidom u tuđe živote i njima će biti zanimljivo čuti što se doručkovali i kakvi su vam planovi za godišnji odmor.

3. Nemojte se baviti kontroverznim temama

Ovo pravilo vrijedi i za poslovni i osobni blog, iako se kod osobnog može fleksibilnije shvatiti ako vam je cilj privući publiku škakljivim temama i izgraditi zajednicu istomišljenika (iako je i u tom slučaju poželjno predočiti dokaze za svaki argument).

Kod poslovnog bloga je to potpuno nedopustivo. Potrebno je izbjegavati teme koje nekoga mogu uvrijediti (politika, religija, spol, dob, rasa…), davati svoje mišljenje o aktualnim pitanjima, vrijeđati konkurenciju, pisati pogrdnim jezikom i koristiti nepristojne riječi. Najbolji savjet je da pišete blog kao da će ga čitati vaša mama. Što i hoće, vjerujte mi.

4. Nemojte biti dosadni

Lakše reći nego učiniti. Kod pisanja poslovnog bloga nužno je pronaći ravnotežu, a ne skrenuti na pogrešan put. Kako pronaći ravnotežu između pisanja o temama koje nisu za široku publiku, a ne početi, iz očaja i dosade, pisati o mačkama i receptima? Nema savjeta, to je ono što svaki pisac mora znati inače nije dobar pisac. S obzirom da se potrebno povezati s publikom na osobnom nivou, a istovremeno zadržati poslovan ali i prijateljski ton, potrebno je dobro poznavati temu o kojoj se piše i imati dara to pretvoriti u sadržaj lak za konzumiranje.

5. Kvaliteta je važnija od količine

Pravilo koje bi trebalo vrijediti za sve u životu ali kod osobnih blogova koji nemaju za cilj zaradu i nije toliko važno. Milijuni su blogova na internetu, otvaraju se svakodnevno i potpuno je jasno da nema svatko dar za (kvalitetno) pisanje. Unatoč tome, ljudi pišu. Neki iz vlastitog zadovoljstva, neki jer imaju previše toga za reći.

Korporativni blog na prvom mjestu mora imati kvalitetu. Bez obzira na to koliko je dobar pisac, stvaranje kvalitetnog sadržaja zahtijeva vrijeme. Ako očekujete sadržaj svaki dan, može doći do pada kvalitete, a to nitko ne želi jer je to najbolji način gubitka publike i potencijalnih kupaca. Recept? Dajte piscu vremena za odmor. Redovitost u pisanju ne znači da novi članak mora biti na blogu svaki dan. 4 dana u tjednu su potpuno u redu, posebno ako to znači sadržaj bolje kvalitete.

6. Uvijek zadržite pozitivan i uspješan ton

Osobni blog, stvoren s ciljem online dnevnika, otvoren je za sve teme koje vam padnu na pamet. Mnoge nisu vrijedne čitanja ali autorima je to rijetko važno. Važno je samo da si možete dopustiti sve što poželite, a to uključuje i žaljenje, izazivanje suosjećanja i privlačenje pažnje.

S druge strane, korporativni blog mora odisati samopouzdanjem i uspjehom čak i onda ako vam ne ide onako kako ste isplanirali. Vaša publika nisu rame za plakanje nego potencijalni klijenti i njih ne zanima što vam je godina loše počela, imate negativnu bilancu, bojite se nove ekonomske krize  ili imate loše rezultate u zadnjem kvartalu. To samo daje priliku kupcima da zaključe kako ne znate što radite, niste dovoljno pouzdani i da je konkurencija bolja ideja od vas. Neovisno o tome čime se bavite, kupci vole uspješne i samopouzdane biznise (to ne znači da se smijete hvaliti i govoriti koliko puno zarađujete i kako ste bolji od ostalih).

7. Pružite vrijednost

Pisanje bloga nije samo način popunjavanja online prostora. Internet je pun sadržaja i bez vas. Pisanje bloga je način stvaranja vrijednosti i educiranja publike o temama o kojima možda znate više od njih, savjetovanje, dijeljenje informacija i povezivanje.

Za razliku od osobnog bloga koji može biti potpuno zabavne prirode, korporativni blog mora sadržavati gore navedene elemente kako bi bio publika shvatila i dobila dojam da ste lider u svom području, a to je ključ uspjeha i stvaranja čvrstog brenda kojem se može vjerovati.

Da skratimo dugačku priču, korporativni blog se od osobnog razlikuje u slobodi koju ima pisac/bloger. Osoba koja voli i zna pisati bi vrlo rado pisala o raznim temama i zabavljala publiku ali to nije poanta poslovnog bloga.

Kad pišete korporativni blog, najvažnija stvar koju morate imati na umu je da pretvorite publiku u kupce. To je proces koji zahtijeva naporan rad i predanost i zato je potrebno uložiti puno truda, ne dati se zaplašiti početničkim mukama i ne odustajati.

Internet je odlično mjesto za personaliziranje sadržaja i skretanje s teme i pravog puta. Iako je važno zadržati ljudski ton i pokazati publici da blog piše osoba, a ne robot, nemojte zaboraviti razlog zbog kojeg pišete blog i koji cilj želite postići.

 

 

2 responses to “Koja je razlika između korporativnog i osobnog bloga?”

Create a website or blog at WordPress.com