Abeceda content marketinga, 3.dio

Ponadali ste se da je gotovo? Ima još 😉 Uživajte!

3

GRAFIKA

Kao i fotografija, grafika je važna. Ovdje nije samo riječ o slikama, fotografijama i ostalim vizualnim elementima nego i o dizajnu bloga i web stranice koji moraju biti ugodni oku, privlačni, laki i jednostavni za snalaženje i korištenje. Kod uređivanja bloga/web stranice vrijedi pravilo – manje je više. Previše boja šteti oku i smanjuje koncentraciju, a zadnje što želite je nedostatak koncentracije kad vam netko napokon posjeti blog/web stranicu, zar ne?

GOOGLE

Google voli sadržaj. Što više kvalitetnog i svježeg sadržaja, to bolje kotirate na google ljestivici. Osim toga, google nudi brojne opcije praćenja i analiziranja sadržaja, pretraživanje trendova i ključnih riječi, oglašavanja po kliku i sl.

HASHTAG

Tko još ne zna što je # (hashtag, za one koji još uvijek ne znaju)? Dakle, hashtag ili # je oznaka za obilježavanje određene tematike na društvenim mrežama s ciljem olakšavanja naknadnog pretraživanja. Najpopularniji je na Instagramu i Twitteru. Npr. ako objavite nešto vezano uz automobile i stavite hashtag #car moći ćete vidjeti i ostale objave koje imaju isti hashtag. Kod njega je važno zapamtiti da mora biti kratak, vezan za temu i ako je od više riječi moraju biti spojene (a ako želite više pregleda bilo bi poželjno i da je na engleskom).

IDEJE

Bez ideja nema sadržaja, a bez sadržaja nema publike i kupaca. Ideje moraju biti relevantne, svježe, kvalitetne, dobro osmišljene i razrađene na takav način koji će zainteresirati publiku i zadržati ih, a eventualno ih pretvoriti i u zajednicu vjernih obožavatelja.

INFORMACIJE

Sadržaj prije svega mora biti informativan inače nema smisla. Ne smije biti dosadan, predugačak, preširok ako je riječ o članku za blogu (za takve sadržaje je e-knjiga odlično rješenje). Mora prenositi poruku, govoriti o brendu, stvarati dodanu vrijednost i educirati publiku.

INFOGRAFI

Infograf je ova sličica koju vidite na početku članka. Vizualni element koji služi za kratko informiranje na jednostavan i zabavan način, a istovremeno potiče na čitanje cijelog članka u kojem se nalaze dodatne informacije i dublje razrađen sadržaj. U slučaju da netko ipak ne želi čitati članak, barem je vidio/la infograf i u slučaju da voli sličice bez puno teksta, možda navrati opet na web. Osim toga, jednostavno ih je dijeliti i postavljati na društvene mreže i na taj način pozvati i zainteresirati publiku za blog.

INSTAGRAM

Iako je na početku zainteresirao uglavnom mlađu populaciju željnu postavljanja i dijeljenja slika, Instagram je postao moćan i dragocjen alat u content marketingu. Iako ima i informativnu vrijednost, primarna mu je zabava i povezivanje s publikom (a kad se stvori veza s publikom i izgradi zajednica, ta publika će poželjeti posjetiti i ostale društvene mreže, blog i web stranicu).

JEZIK

Poznavanje pravopisa, gramatike i sintakse je nužno za stvaranje kvalitetnog sadržaja što znači da tvorac sadržaja mora biti jezični genije (ili barem toliko poznavati jezik da ne radi pogreške koje jezičnim genijima dižu kosu na glavi. Ako je imaju). Ukoliko je riječ o sadržaju koji sadrži pogreške (i tipfeleri su nedopustivi, posebno ako ih je više), sadržaj gubi na kvaliteti i odbija publiku. Osim toga, utječe i na kvalitetu brenda i njegovu kredibilnost.

Kao što već možete pretpostavljati, nastavak slijedi sutra 🙂

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: