komunikacija

Nije li dosta medijskog zlostavljanja žena?

Zašto mediji ne vole žene-

Svi koji me poznaju ili samo redovito čitaju znaju za moj mali običaj jutranje kave i čitanja novina na Ipadu (ne ostaju crni prsti, a vijesti ne mogu biti svježije iako se pomalo gubi čar listanja što zna svatko tko voli čitati i okretati stranice). To mi je jako važno, kava i vijesti i ako je potrebno, ustat ću se 2 sata ranije samo da ne prekočim taj ritual. Što za nekoga tko spava 4-5 sati i nije neki problem.

Isto tako, svako toliko naletim na neku vijest koja me potpuno izbaci sa stolice. Kao katapult. Svako toliko u mom slučaju znači barem jednom dnevno ali što da radimo, vijesti su takve kakve jesu. S obzirom na to što se sve događa u svijetu, rekla bih da se još i dobro držim.

Puno je okidača koji me dovedu do stanja da se ne mogu prestati pitati gdje je to došao ljudski rod i jesmo li uopće napredovali od prapovijesti ili je napredovala samo tehnologija dok smo mi ostali potpuno isti.

Razlog današnjem izbacivanju iz takta (ili sa stolice) je Melania Trump. Ne, nije Melania ništa učinila što me naživciralo, mediji su po običaju glavni krivci za većinu problema. Prije nego što počnem, moram samo razjasniti jednu stvar – ovo nije mjesto na kojem se bavim politikom, iako me politika zanima i imam mišljenje o svemu (što se nekima ne svidi ali što možemo, život je težak). Ali moje mišljenje o Donaldu Trumpu ovaj put nećete saznati jer od toga nema nikakve koristi niti će od toga tko profitirati, a vjerujem da nikoga ni ne zanima. Volim kvalitetne rasprave iz kojih se može doći do konstruktivnih zaključaka i razmjena mišljenja.

Štoviše, uživam u tome i neprestano tražim nove “žrtve” s kojima ću satima raspravljati o svemu što nam padne na pamet (tema po mogućnosti mora biti nešto dublja od trendova ove sezone, novog albuma Rihanne i boja kose koje nas očekuju ove jeseni, bez uvrede svima koji uživaju u takvim temama. Svakom njegovo). Dvije teme izbjegavam komentirati, osim s ljudima koje poznajem izrazito dobro – religija i politika (osim ako mi se baš ne povuče okidač, a slučajno sam se ustala na pogrešnu stranu kreveta, onda ne odgovaram za svoje postupke).

Pitate se zašto? Zato što nema koristi. Rasprava mora biti kvalitetna i konstruktivna, a religija i politika to nisu. Ovdje nema dokazivanja tko ima pravo. Dobro, ima ali na kraju se sve svede na dvije opcije

  1. da se posvađamo
  2. da netko odustane prvi prije nego što se posvađamo

Ni jedna opcija nije dobar argument zbog kojeg bi trebalo ulaziti u rasprave koje nitko ne može dobiti. Posebno jer svatko ima pravo na svoje mišljenje i to mu/joj nitko ne bi smio oduzeti.

Sad kad smo i to riješili i zaključili da nisam emocionalno vezana ni za Donalda, a ni za Melaniju idemo dalje.

Važno je imati svoje mišljenje, a ne dopuštati medijima da nam formiraju način razmišljanja i nameću nam nešto što ne želimo iako to rade. To nije odlika kvalitetnog novinarstva ali s obzirom na niske grane na koje je novinarsko zanimanje spalo, to nas ne bi trebalo čuditi.

Melania Trump je osvanula bez odjeće na naslovnici NY Posta uz naslov – The Ogle Office. Još nikada niste vidjeli potencijalnu prvu damu u ovakvom izdanju, tvrdi podnaslov i obećava ekskluzivne fotografije Melanije koja je, kad ih je snimila, imala 25 godina i bavila se manekenstvom.

Rijetke su one manekenke koje se ne skidaju, posebno ako žele napredovati u karijeri, na žalost. I ne krivim ih, krivim one koji to zahtijevaju od njih. Ljutim se na objektifikaciju žena i na one koji to podržavaju i potiču, neovisno o spolu. I na medije koji na tome zarađuju. I marketinšku industriju koja ne bježi od stvaranja takvih oglasa zbog straha da će izgubiti klijente i zaradu (čast iznimkama, ima ih vjerovali ili ne).

Znate li koje su posljedice svođenja žena na objekte? Promatranje i procjenjivanje nečije i vlastite vrijednosti kroz izgled i ništa drugo. Jer objekti nemaju mozak, a ni mišljenje. Imaju samo tijelo i zbog toga su ništa drugo nego predmet.

Djevojčice stare samo 6 godina pokazuju znakove pretjerane izloženosti takvim slikama i sude sebe kroz odraz u ogledalu. I one starije, i one dovoljno stare da bi trebale znati bolje ali ipak ne znaju jer se sve svodi na procjenjivanje izgleda. Koji uopće nije važan jer ćemo svi, prije ili poslije ostati bez njega, bili lijepi po klasičnim mjerilima i standardima ili ne.

Važno je ono što imamo u glavi, a ne na njoj. Nemojte to zaboraviti iako mediji često žele da to zaboravimo, posebno kad je riječ o ženama. Za žene nije važno da su pametne, samo da su lijepe. Ako kojim slučajem nisu lijepe po klasičnim standardima (nemojte zaboraviti da je ljepota u očima promatrača) ali su uspješne, onda je potrebno zanemariti njihov uspjeh i posramiti ih zbog izgleda.

Tako se Angeli Merkel mediji često rugaju zbog loše krojenih odjela i dječačke dvorske paž frizure, Hilary Clinton koja se natječe za predsjednicu Amerike mediji češće ispituju o omiljenim dizajnerima nego o političkom mišljenju, Sarah Palin ima i svoju verziju lutke na napuhavanje, francuskoj ministrici Cecile Duflot su muški članovi parlamenta zviždali i dobacivali dok je pokušava održati govor (zanimljivo, jer je imala na sebi haljinu dugih rukava, dužine do koljena), a poslije su objašnjavali da je nisu željeli uvrijediti nego su se divili njenom izgledu. I samim time se još više zakopali, barem u očima onih koji ne podržavaju takvo ponašanje.

O Samanthi Cameron i naslovima u medijima sam već pisala ovdje. Nije ni naša mala zemlja imuna na takve izjave, sigurno se svi sjećaju neumjesnih komentara o madracima, a ima toga još koliko god želite.

Činjenica je da se žene sudi po izgledu, muškarce po uspjehu. Istraživanja su pokazala da se ženske aplikantice za posao češće sudi po izgledu, dok se muškarce sudi po nekim drugim karakteristikama, koje s izgledom naravno nemaju veze. Žene često ne dobiju posao za koji su se prijavile jer su opasna bića. Ako imaju djecu velike su šanse da će dijete dobiti ospice pa će morati ostati kod kuće, ako nema djecu vjerojatno će ih poželjeti imati taman kad dobije ugovor na neodređeno pa će oštetiti firmu.

Žene u filmskoj industriji imaju problema s dobivanjem uloga nakon što navrše 30 godina. S druge strane muškarci s tim nemaju nikakvih problema, štoviše, nije rijetkost vidjeti muškarca u zrelim godinama kako oko prsta mota zgodnu curu od 20 (James Bond?). Ista je stvar i sa zapošljavanjem, žene su nakon 30 godina stare, tko ih uopće želi zaposliti? I tako do penzije ima samo 40 godina. Muškarci su u tim godinama na vrhuncu snage. Pa tek su počeli učiti i stjecati iskustvo, sad je vrijeme za karijeru i napredovanje.

Ženski časopisi kao što je Cosmopolitan ni malo ne pomažu smanjivanju tog negativnog trenda. Umjesto da se fokusiraju na uspjehe žena i potaknu ih da budu još bolje, oni su skloni davati savjete (ako se to uopće može nazvati savjetima) – Kako mu skuhati najbolju večeru i pri tome zadržati francusku manikuru? Nema veze što si tek sad došla s posla na kojem si odradila poštenih 10 sati što je 2 sata više od njega i što bi možda ti željela skuhanu večeru. Može i bez francuske manikure.

Sjećate li se kampanje Dovea i modela koji izgledaju prirodno? Ne debelo, ne ružno – prirodno. Kao većina žena na ulici koje nisu plaćene stotine tisuća bilo koje valute da gladuju i nose kreacije vrijedne godišnje hrvatske plaće. Izazvali su veliku reakciju, češće negativnu jer javnost ne voli gledati debele žene kako reklamiraju sapune.

Ili najnovije Gapove reklame za dječju odjeću? Jučer je izazvala reakcije i optužbe jer prikazuje dječaka u majici s Einsteinovim likom uz kojeg piše “The little scholar” i djevojčicu u bijelo-ružičastoj majici uz natpis “The social butterfly” i jasno impliciraju da su dječaci očito mali znanstvenici i intelektualci dok su djevojčice društveni leptirići.

Što nam to sve govori o Melaniji Trump? O njoj se puno toga može reći i uvjerena sam da bi se našlo mnogih koji, ako već ne bi komentirali njen izgled, onda bi se fokusirali na nedostatak ukusa po pitanju biranja partnera i činjenice da uopće nije feministički orijentirana s obzirom da očito nema ništa protiv Donaldovog mišljenja o ženama, koje nije baš pohvalno.

Sve to uopće nije važno. Važno je samo da su slike stare 20 godina iskorištene u medijima da nekome naštete. Kome? Trumpu? Njega nije briga i sam je to rekao. Melaniji? Ona možda govori da je nisu povrijedili ali svaku ženu koja je majka maloljetnog djeteta je briga kako je se prikazuje u medijima. Djeca ne razumiju, a odrasli bi trebali razumjeti bolje.

Tko ima problem s Trumpom kao predsjedničkim kandidatom treba se obračunati s njim, a ne kukavički preko njegove žene koja s politikom nema nikakve veze. Procjenjivanje žena po izgledu, a ne po inteligenciji ili postignućima je najkukavičkija stvar koju netko može učiniti. To što takva pojava dolazi od medija (lako za tabloide ali ima i “ozbiljnih” medija koji pokleknu pred izazovom i ne mogu odoljeti sočnoj priči) je za svaku osudu.

Neki će se pobuniti i pozvati na slobodu govora i s tim se potpuno slažem. U demokratskom društvu sloboda govora i sloboda medija da pišu što god žele, bez cenzure mora biti i ostati prioritet.

Ali isto tako žene moraju imati pravo na ravnopravnost i jednake prilike kao i muškarci da doprinesu tom demokratskom društvu što često nije slučaj. Ženska sloboda govora se često ignorira, posebno kad se pobune protiv nečega. U današnje vrijeme žene jednako doprinose društvu i zajednici, a svejedno ih se negativno portretira i to se mora promijeniti.

Možda bi bilo pametnije gledati svoja posla, diviti se drugima radi njihovog uspjeha, neovisno o tome jesu li žene ili muškarci, poštovati ljude i ne procjenjivati i prozivati žene zbog toga kako izgledaju i kako se oblače.

Kao što sam rekla na početku, svatko ima pravo na svoje mišljenje i to mu/joj nitko ne smije oduzeti ali neka mišljenja treba zadržati za sebe, posebno ako nekoga vrijeđaju. Najbolji savjet koji vam mogu dati je ovaj – ako nemate ništa lijepo za reći, šutite.

Možda bi s takvim načinom razmišljanja ljudska vrsta napredovala. Međutim, sve dok muškarci/dječaci budu smatrani učenjacima, a žene/djevojčice leptirićima stvari se neće ni malo promijeniti.

162174755355623310716

 

 

8 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: