Društvene mreže

Facebook uvodi šokantne promjene! Ono što ćete saznati, ostavit će vas bez teksta!

Ovaj tip naslova se zove Clickbait iliti u slobodnom hrvatskom prijevodu mamac na klikove. Ako ste upoznati s Buzzfeedom onda znate o čemu govorim. Senzacionalistički naslovi privlače pažnju, to je neporecivo. To što se iza naslova najčešće (uvijek) krije potpuno nevažan, loše napisan tekst koji vrlo često ima malo ili nikakve veze s naslovom nije uopće važno. Važni su klikovi.

Teško je privući čitatelje, posebno u vrijeme u kojem je sve puno sadržaja, a najviše onog lošije kvalitete. Svima je poznato da se od klikova živi i računica je jednostavna – što više klikova, to veća zarada. Ali kako natjerati ljude na klik? To je postalo važnije pitanje od legendarnog “Biti ili ne biti” pitanja.

Ponekad mislite da ste napisali najbolji tekst ikada i onda shvatite da nitko nema volje čitati kvalitetne tekstove. Ili shvatite da niste toliko kvalitetni koliko ste mislili da jeste. Dešava se..Sljedeći korak kojem pribjegnete je šokantan naslov i BUM! Svi su na vašoj stranici jer ih zanima što se krije iza senzacionalističkog naslova. Vi ste sretni, vaš urednik/izdavač (ukoliko ga imate) je sretan, čitatelji baš i nisu pretjerano sretni jer su svjesni da su još jednom nasjeli na naslov i obećavaju si da neće više nikada. Do sljedećeg puta.

Svima nam se to dogodilo, barem jednom. Možemo si priznati, nema ništa loše ni sramotno u tome. Čak i ako ste literarni snob, cijenite i čitate samo probranu literaturu i kvalitetne novinarske/blogerske uratke sigurno vam se dogodilo barem jednom da ste kliknuli na naslov za koji ste svjesni da vas ne bi trebao zanimati ali neki sitni glasić u vašem mozgu vam govori “klikni na njega..daj da vidimo o čemu je tu riječ”. Kliknuli ste i saznali da je Kim Kardashian pukla peta na Gucci cipeli što je ravno smaku svijeta, opalili sami sebe po znatiželjnim prstima bržima od mozga i zaključili da takvu pogrešku više nećete počiniti.

Klikovi su postali najvažniji u online svijetu, većina poznatih internetskih osoba kao i portala živi od klikova. Klikovi donose oglašivače i profit. Klikovi dovode čitatelje i toj tehnici mnogi pribjegavaju, posebno oni koji se bave lošim novinarstvom ili su željni brze zarade. Česta je to pojava i novih izdavača koji su se tek pojavili i pokušavaju se pozicionirati na internetu i uloviti svoj dio kolača. A kako brže privuči publiku nego naslovom.

Svatko tko se ikada bavio pisanjem zna da je čitateljevu pažnju teško zadržati. Najvažnije pravilo pisanja i novinarstva je – ako ne možete navesti čitatelje da pročitaju jednu rečenicu, nemate nikakve šanse da ih navedete da pročitaju cijeli članak. Ta jedna rečenica je naslov. Naslov je ono što svima nama privlači pažnju, što nam govori o čemu je riječ o tekstu i po čemu filtriramo i biramo tekstove koje želimo čitati od onih koji nas ne zanimaju.

U naslovu mora biti sadržana bit teksta ali na način da privuče pažnju publike i navede ih na daljnje čitanje. Pisanje naslova je umijeće i vrlo težak posao, teži od pisanja teksta. Loše osmišljen naslov može vam uništiti cijeli trud jer nikoga nećete zainteresirati ali svjedeno ne treba pribjeći korištenju clickbaitsa.

Naslovi su važni ali ne toliko da zanemarite kvalitetu cjelokupnog teksta i zaboravite na dobar ukus. Osobno ne preferiram clickbaits, nisu moj stil. Više cijenim kvalitetu od mamaca pažnje. Oni koji redovno čitaju moj blog su tu svaki dan jer im se očito nešto sviđa, oni koji nisu..ti će i tako kliknuti samo jednom i kad vide da naslov nema veze s tekstom koji ih ne zanima se više nikada neće vratiti. Od oglašavanja još uvijek ne zarađujem, a s obzirom koliko su na našim prostorima oglašivači još uvijek škrti, takve stvari me neće nikada zanimati.

Da je kvaliteta važna pokazuje i Facebook najnovijim primjerom, odlučili su se ozbiljno boriti i stati na kraj clickbaitsima (nije li divno kroatizirati engleske riječi za koje nema adekvatnog prijevoda? Naprosto uživam u tome) i senzacionalističkim temama. Veliki broj ljudi, da ne kažem većina, dolazi do vijesti i informacija upravo preko društvenih mreža od kojih je najpopularniji, naravno, Facebook.

Zato svaki put kad se spojite na svoj profil u News Feedu vidite hrpu naslova koji vas samo pozivaju “klikni me”. Znate one naslove “Otvorila je ormar i nije mogla vjerovati što je ispalo iz njega”, a kad kliknete na članak saznate da je ispalo puno prljave odjeće jer je očito riječ o jako neurednoj dami koja ne samo da mjesecima nije spremala ormare nego ima i ovisnost o kupovini. Vi ste očekivali da je ispalo čudovište ili barem kostur pa ste se malo razočarali i zaključili da vas ipak ne zanima cijeli tekst. Ali ste kliknuli i to je sve što je važno. Ne broj čitatelja (kome se još da živjeti od kvalitetno napisanih tekstova) nego broj klikova.

Facebook planira u bližoj budućnosti primijeniti algoritam koji bi trebao smanjiti količinu clickbait naslova i filtrirati kvalitetan od nekvalitetnog sadržaja kako bi svojim korisnicima pružili ne samo bolje iskustvo nego i mogućnost da se bolje informiraju i čitaju kvalitetnije sadržaje.

Na Facebookovim blogu piše kako je najvažnija vrijednost News Feeda autentična komunikacija s korisnicima kao i to da su im upravo korisnici rekli da najviše vole autentične priče. Zato će poboljšani algoritam pomoći u prepoznavanju je li riječ o kvalitetnom i informativnom sadržaju ili je riječ samo o pokušaju prikupljanja što većeg broja klikova.

Prosječnim korisnicima ta novost neće značiti ništa jer se vjerojatno ni sami ne bave clickbait naslovima, a to tvrde i iz Facebooka i napominju kako većina stranica neće vidjeti bitne promjene u količini priča na News Feedu ali da oni koji se oslanjaju na clickbaits mogu očekivati smanjenu distribuciju.

To sve ne znači da više uopće neće biti takvih naslova i mamaca, bit će ih, bez brige. Novost je ta da bi trebali biti niže rangirani od onih pravih i važnih objava kao i to da će se bilježiti domene s kojih dolaze takvi naslovi pa bi to moglo značajno utjecati na cjelokupnu praksu.

Ako im ta ideja uspije, a nadam se da hoće, ljudi će napokon početi čitati kvalitetnije štivo. I tko zna, možda im se i svidi. Ako ne, nema straha da će clickbait naslova manjkati jer će izdavači koji podržavaju takvu praksu i od nje žive već pronaći načine kako zaobići ovaj algoritam.

U svakom slučaju, što manje clickbait naslova to bolje za sve nas. I za kraj, ispričavam se na vlastitom clickbait naslovu, nisam mogla odoljeti 😉

Nadam se da niste samo zbog toga kliknuli na članak, kao i to da me Facebook neće smjestiti u kaznu (s obzirom na to koliko me društvene mreže i Google vole stavljati u kaznu, ništa me ne bi začudilo). Čitajte kvalitetne tekstove, nemojte nasjedati na mamce i bit ćete puno sretniji i informiraniji.

162174755355623310716

 

%d blogeri kao ovaj: