Ljeto, Brazil i marketinške igrice

Za biznis nema ništa bolje od velikih događaja ili praznika koji privlače masovnu pažnju. To je vrijeme kad se svima u očima pojave znakovi dolara (ili bilo koje druge valute, biznisi nisu nikada pretjerano izbirljivi) i udruže se mozgovi kako bi se osmislili najbolji načini za što većom i bržom zaradom dok je sve zapakirano u tematiku aktualnog događaja.

Neki, kao što su londonski Harrods i Selfridges idu tako daleko da već u srpnju otvaraju svoje božićne odjele u kojima se nalaze dekoracije ali i osoblje kostimirano u Djeda Mraza (Djeda Božićnjaka?), vilenjake i vjerojatno ponekog soba (barem Rudolfa). Mnogi im se smiju, posebno britanski mediji koji već u lipnju kreću s naslovima “Stiglo je ljeto, vrijeme je da Harrods otvori božićni odjel” ali svaka osoba koja se bavi biznisom zna da tko rano rani dvije sreće grabi (ili je cijeli dan umoran).

Ljeto je još bolje za biznis i marketing posebno kad se održava veliki sportski događaj koji prati cijeli svijet. Vjerojatno ste i vi među njima, neovisno o tome jeste li veliki obožavatelj sporta ili vam je dosadno pa lijeno škicate TV i ne možete izbjeći događaj koji se zove – Olimpijske igre.

Samo što s Olimpiskim igrama postoji jedan sitan problem koji se ne može zanemariti, a donosi glavobolju biznisima i marketarima. Taj problem se zove Pravilo 40 kojeg je donio Međunarodni olimpijski odbor i kojim se zabranjuje svako spominjanje igara osim ako ne dolazi od strane ovlaštenih sponzora.

Što je mnoge, pa i same sportaše, dovelo do nevjerojatnih muka. Sportaše je ne smiju ni pomisliti da spomenu brend koji ih sponzorira, brendove jer ne mogu svi platiti milijune kako bi postali službeni sponzori i od toga profitirali i marketinško osoblje koje traži načine kako inkorporirati u marketinške kampanje svojih klijenata barem malo Ria, a da ne prekrše sva moguća nametnuta pravila.

Teško je, istina je. Pravila je puno, vjerojatno i previše pa je zato već došlo do pobuna u medijima, blogovima i na društvenim mrežama jer se mnogi ne slažu s tolikim restrikcijama. Ali pravila su tu i pravila se moraju slijediti inače ćete završiti u kazni i platiti više nego što trenutno imate na računu.

Idemo pogledati koje su najvažnije zabrane

  • Biznisi ne smiju koristiti ništa od navedenih zaštićenih izraza i riječi (Olimpijada, Olimpijske igre i sl)
  • Kao ni izraze koji se odnose na lokaciju održavanja igara (Rio 2016, Road to Rio..)
  • Ni hashtagove koji s igrama imaju veze (#Rio2016)
  • Ne smijete koristiti olimpijski logo
  • A ni logo koji ste sami kreirali ali podsjeća na olimpijski (čak i ako ste umjesto krugova koristili cvijeće)
  • Na društvenim mrežama ne smijete spominjati sportaše
  • Ni poželjeti im sreću
  • Ni dijeliti rezultate
  • Ni dijeliti bilo što sa službenih olimpijskih računa na svojim društvenim mrežama

I tako dalje..ovo je samo najvažnije da dobijete dojam što sve ne smijete. Ukratko, ne smijete ništa jer će vas pronaći i tužiti. Ako mislite da stvari nisu baš toliko ozbiljne, razmislite još jednom. Web stranica po imenu Ravelry koja se bavi isključivo pletenjem odlučila je organizirati natjecanje u pletenju i nazvati ga “Ravelympics”. Nije dugo trebalo da im odvjetnici sjednu za vrat. Na njihovu sreću (pletača ne odvjetnika) javnosti se to nije svidjelo pa su se ipak izvukli od kazne. Vi vjerojatno nećete imati toliku podršku javnosti kao bakice koje se natječu u štrikanju šalova pa nemojte ni pokušavati.

Što onda možete učiniti kako biste barem malo uživali u igrama (ne samo gledajući ih na TV) i iskoristili ih u poslovne svrhe?

  • komentirajte na društvenim mrežama igre i rezultate ako ih pratite iz vlastitog zadovoljstva. Ni slučajno nemojte povezivati te komentare s bilo čim što ima veze s vašim brendom jer se to smatra korištenjem igara u komercijalne svrhe, a ako niste službeni sponzor nastradali ste
  • ako se bavite nekim sportom, iskoristite to i postavite sliku. Ispričajte priču o sebi, zašto se bavite tim sportom i potaknite i ostale da podijele svoja sportska iskustva, makar amaterska
  • postavite recept za autentično brazilsko jelo ili piće i podijelite ga sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama
  • iskoristite sezonski patriotizam i inkorporirajte boje svoje zastave u svoj biznis, ukrasite izloge natpisima u bojama, izvucite crvene, bijele i plave proizvode na police (s obzirom na lokalni mentalitet, ovdje imate veće šanse da vas optuže za nacionalizam nego za kršenje pravila 40 pa razmislite isplati li vam se. Ja samo dijelim besplatne ideje, nemojte mi se poslije žaliti..)
  • ukrasite svoj poslovni prostor u sportskom duhu. Ako npr. podržavate domaći košarkaški tim, ukrasite izloge košarkaškim loptama. Isto vrijedi i za ostale sportove (nemojte pretjerati da vas ne zamijene za dućan sportskom opremom. Osim ako to jeste, onda vam ni nebo nije granica)
  • ponudite popuste vezane uz sport. Svaki put kad netko od domaćih sportaša postigne neki uspjeh, objavite popust koji vrijedi taj dan. Ljudi će cijeniti takve sitnice pa makar bila riječ o simboličnom sniženju
  • uključite se u zajednicu, sponzorirajte ili organizirajte neki sportski događaj i popratite ga na društvenim mrežama
  • pozdravite svoje pratitelje na društvenim mrežama na portugalskom (ako niste znali, a nadam se da jeste, to je službeni jezik u Brazilu)
  • napravite zanimljiv kviz na društvenim mrežama vezan za povijest olimpijskih igara ili testirajte znanje o Brazilu
  • ako imate restoran, organizirajte brazilski tjedan i ponudite autentičnu hranu i piće uz gledanje igara na TV
  • budite kreativni – biznisi koji se bave nakitom mogu dati posebne popuste na zlatni, srebrni i brončani nakit, ovisno o tome koliko je medalja osvojio sport koji prate, putnička agencija može dati popuste na putovanja u Brazil, prodajni saloni automobila mogu svoj novi brzi model usporediti s nekim trkačem..

Nemojte da vas pravila previše uplaše, samo ih dobro proučite i iskoristite gore navedene savjete kao i vlastitu kreativnost. Potpuno je jasno da je ovakav događaj biznisima zanimljiv i da vas svrbe prsti od želje da ga barem malo iskoristite. Sve dok poštujete pravila ne bi trebalo biti problema. Angažirajte se i zabavite sa svojim kupcima i nemojte zaboraviti biti pozitvni i puni podrške.

U međuvremenu, uživajte u gledanju i navijanju za koga god navijate i dobro se zabavite.

162174755355623310716

 

 

6 responses to “Ljeto, Brazil i marketinške igrice”

  1. Meni je muka vec od te komercijalizacije sporta. Toliki se iznosi tu vrte da ti se sve zgadi i izgubi onaj pravi smisao sporta.

    Like

  2. Mozes misliti koje gluposti! I mcdonald sluzbeni sponzor, strasno! Te korporacije treba bojkotirati. Jedan fast food se oglasava na sportskim igrama i sad nitko ziv ne smije spomenuti Rio. Grozno!

    Like

Create a website or blog at WordPress.com