Tehnologija

iOS 10 update, WhatsApp, Google Duo i savjeti iz svijeta tehnologije

Kao što sam jučer rekla, važno je držati korak s tehnologijom i događajima koji se svakodnevno odvijaju oko nas. Možete voljeti tehnologiju, biti potpuno ravnodušni prema njoj ili misliti kako vam je uništila život jer ste postali ovisni i dostupni u bilo koje doba dana ili noći ali činjenica je da morate biti informirani kako vam tehnologija ne bi zakomplicirala život.

Bez puno uvoda, idemo pogledati najvažnije vijesti koje su se događale zadnjih par dana u tehno svijetu, a od kojih možete imati koristi.

Apple iOS 9.3.5. Update

Ako imate Iphone ili Ipad, a još ga uvijek niste ažurirali, sad je najbolje vrijeme da to učinite bez odgađanja. Prošli tjedan je otkrivena sigurnosna prijetnja koja omogućuje hakerima neovlašten pristup svim vašim informacijama koje imate na svom mobitelu ili tabletu.

Napad funkcionira na način da napadač pošalje link na telefon putem poruke. Onog trenutka kad žrtva klikne na link, omogućila je hakerima pristup svim svojim podacima (od toga koga ste zvali i tko je zvao vas do poruka, mailova i svih ostalih podataka).

Kako ste to ne bi dogodilo, nemojte otvarati nepoznate linkove koje vam je poslao netko koga očito ne poznajete. U međuvremenu, ažurirajte svoj iPhone i iPad na sljedeći način.

 • Idite u Settings, pa u General i Software Update
 • Telefon će vam automatski pronaći update iOS 9.3.5.
 • Kliknite na Download and Install
 • Kliknite na Agree kad vam se pojave Terms and Conditions
 • I proces ažuriranja počinje nakon kojeg ćete biti mirni i sigurni od svih internetskih zala

iPhone 6 “Touch Disease”

Ukoliko posjedujete iPhone 6 ili iPhone 6 Plus sad je dobar trenutak da se zabrinete. Ovi telefoni su skloni problemu koji se naziva Touch Disease ili Dodirna Bolest. Prvo se pojavi siva titrajuća trakica na vrhu ekrana nakon čega više ekran ne reagira na dodir.

Po onome što piše na internetu i broju ljudi koji se žale, problem je veći nego što se na početku mislilo. Rješenja za sad nema iako neki tvrde da uspiju privremeno riješiti problem na način da okreću telefon ili stišću ekran. Rješenje nije dugotrajno jer se problem vrati vrlo brzo nakon svih pokušaja oživljavanja i ekran potpuno izgubi svoju funkciju nakon nekog vremena.

Ako još uvijek imate garanciju (koja je u Appleu samo godinu dana), a telefon vam je nefunkcionalan, postoji dobra šansa da ćete dobiti novi jer ni u ovlaštenim servisima za Apple ne uspijevaju popraviti kvar nakon što su ustanovili da problem nije u ekranu nego u Touch IC chipu koji se nalazi unutar telefona.

S obzirom da su telefoni izrađeni iz jednog dijela, ne mogu ga otvoriti i popraviti. Zato, ako posjedujete iPhone 6 ili iPhone 6 Plus koji boluje od Touch Disease, nemate garanciju i ne pada vam na pamet kupovati novi telefon jer je ovaj neporavljiv, možete se samo nadati da će se nezadovoljni korisnici udružiti i tužiti Apple kako bi dobili zadovoljavajuće rješenje i kompenzaciju radi problema i troškova.

WhatsApp će podijeliti podatke svojih korisnika s Facebookom

Možda niste upućeni ali Facebook je prije 2 godine kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara i bilo je samo pitanje vremena kad će se udružiti u namjeri da razljute što veći broj korisnika kojima ovakve vijesti sve teže sjedaju unatoč tome što su tad rekli kako dijeljenja podataka neće biti.

Prije nego što krenete paničariti važno je znati kako vaše poruke nitko neće vidjeti niti će igdje biti objavljene. Isto tako, nitko neće čitati vaše poruke kako bi saznao sve što volite i ne volite i počeo vam slati personalizirane oglase kreirane baš po vašem ukusu.

Ono što će učiniti je sljedeće: dat će vaš broj telefona Facebooku i kad spremite neki novi telefonski broj, naprimjer od vaše prijateljice Marice, ta informacija će biti podijeljena s Facebookom. Zato se nemojte iznenaditi kad u newsfeedu ugledate Maricu kao osobu koju biste mogli poznavati, a isto tako će i Marica vidjeti i vas. Telefonski broj, naravno, neće biti objavljen.

Iz WhatsAppa i Facebooka tvrde kako će ovo popraviti korisničko iskustvo i usluge koje pružaju svojim korisnicima. Vjeruju kako će na taj način moći doći do preciznijeg broja korisnika, boriti se protiv spama i pokazivati bolje prijedloge za prijatelje i personaliziranije oglase.

Nemojte me pitati kako će vam slati personaliziranije oglase ako je rečeno da se poruke neće čitati ali to tvrde oni, a ne ja.

Ako ste ipak potpuno paranoični i ne želite da WhatsApp dijeli vaše podatke s Facebookom, postoji i način kako ćete to izbjeći.

Ako samo ažurirate ili prvi put instalirate WhatsAPP

 • Kad vam WhatsApp ponudi Terms of Service nemojte kliknuti na Agree
 • Umjesto toga idite na Read More
 • Uklonite kvačicu s kvadrata na kojem piše Share my WhatsApp account information with Facebook
 • Kliknite na Agree

Ako već imate WhatsApp i složili ste se na njihove nove uvjete korištenja

Nema razloga za paniku jer imate 30 dana vremena za promjenu mišljenja.

 • Idite na Settings
 • Pa na Account
 • Tamo ćete vidjeti natpis Share my account info
 • Uklonite kvačicu

Sad Facebook više neće vidjeti vaše podatke. Nakon što prođe 30 dana i zakasnili ste onemogućiti Facebook od pristupa vašim podacima, više ništa ne možete učiniti. Čak i ako izbrišete WhatsApp račun Facebooku svejedno ostaje vaš broj telefona i podaci (to sve piše u Terms of Service). Tad vam jedino preostaje da se pomirite s tim ili da promijenite broj telefona.

WhatsApp uskoro omogućuje slanje GIF-a na Androidima

Nakon što su korisnici dugo slali upite, WhatsApp je popustio i uskoro planira omogućiti slanje GIF-ova svojim korsnicima. Za sad samo onima s Androidima, iOS će morati još malo pričekati.

Važno je napomenuti kako je ova funkcija dostupna, za sad, samo u BETA fazi pa kako biste je isprobali morat ćete postati Beta Tester (što je jako jednostavno). Sve što morate učiniti je otvoriti Google Play Store web stranicu i kliknuti na “Become a Tester”. Nakon što to učinite, možete otvoriti svoj Google Play Store i potražiti WhatsApp 2.16.248 te ga instalirati na mobitel.

Osim što obećavaju poboljšanje stabilnosti aplikacije, novi dodatak je slanje GIF-ova ili videa od 6 sekundi (video poziva za sad još uvijek nema).

Kako biste poslali svoj vlastiti GIF nekome morat ćete učiniti sljedeće:

 • Kliknite na kontakt kojem želite poslati GIF i kliknite na ikonu spajalice (Attachment)
 • Izaberite Camera i nakon toga Record Video
 • Snimite video i kliknite OK
 • Pojavit će vam se mali video editor, kliknite na ikonu u gornjem kutu u obliku kamere
 • Video će se prebaciti u GIF
 • kliknite Send

Najnovija verzija WhatsAppa omogućuje i da spremite razgovore na Google Drive, slanje zip datoteka, PDF dokumenata, označavanje chata kao nepročitanog i još brojne druge funkcije. Koliko će trebati ovoj verziji da dođe u Google Store, ne znam ali ako ste nestrpljivi uvijek možete skinuti BETA verziju ili skinuti direktno s web stranice WhatsApp APK file i instalirati ga na svoj Android telefon. Stariju verziju ne morate deinstalirati jer će se automatski ažurirati.

Nike je redizajnirao svoju aplikaciju za trčanje

I korisnici nisu sretni. Ako se rekreativno bavite trčanjem velike su šanse da imate Nikeovu aplikaciju koja vam pomaže pratiti napredak, bilježiti sve rezultate i motivirati vas kad vam se više ništa ne da. Koliko je aplikacija NRC popularna pokazuje i podatak na Google Play Storeu od 10 milijuna downloada ali nakon zadnjeg updatea komentari su svi negativni.

Funkcija aplikacije je ostala ista pa i dalje mjeri udaljenost i ritam, samo što više nećete dobivati trofeje koji motiviraju većinu rekreativnih trkača. Dijeljenje napretka na Facebooku je otežano novim updateom pa ćete tako morati proći puno više koraka nego prije kako biste objavili svoj rezultat i podijelili ga s drugima, a nema više ni mogućnosti pisanja bilješki.

Pozitivna stvar je ta što Nike ima odličan tim i odnos s korisnicima pa tako odgovaraju na skoro svaki komentar na Facebooku (koji su većinom negativni), a danas su vratili i podršku za profilnu sliku i dodavanje tenisica za praćenje pretrčanih kilometara.

Ako vam se aplikacija i dalje ne sviđa, probajte s Runkeeperom. Možda zadovolji vaša očekivanja bolje od NRC.

Apple dodaje nove emotikone

Ako želite nekome objasniti što radite samo uz pomoć emotikona naići ćete na problem jer vjerojatno i sami znate da ne postoji puno emotikona koji opisuju različita zanimanja. Apple to planira promijeniti i dodati nove emotikone u svoju kolekciju koji bi se mogli naći u porukama korisnika već krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Ako ste pilot/kinja, astronaut/kinja, sudac/sutkinja, umjetnik/ca ili vatrogasac/kinja možete biti presretni jer ćete dobiti svog emotikona. U svim dostupnim spolovima i bojama kože, naravno.

Galaxy Note 7

Svi koji su naručili u prednarudžbi najnoviju Samsungovu igračku po imenu Galaxy Note 7 sad već nestrpljivo gledaju u svoje mobitele i očekuju poziv koji znači da dostavljač uskoro donosi mobitel na kućna vrata. Iako su neki kupci u Njemačkoj svoj mobitel (ili phablet) dobili već prošli tjedan i pohvalili se paketima na društvenim mrežama, na užas onih koji su ga isto naručili ali nisu bili te sreće da budu izabrani među prvima, nadam se da će isporuke brzo krenuti i da će do kraja tjedna svatko imati svoj primjerak i zabavljati se s njim preko vikenda.

Samsung Galaxy Note 7 dolazi s 5.7 inchnim QHD displejem, Exynos 8890 procesorom u Europi (na tržište SAD-a dolazi s Qualcomm Snapdragon 820 procesorom), 4 GB RAM-a, 64 GB memorije, 12 MP kamerom, 5 MP prednjom kamerom, baterijom od 3500 mAh, skeniranjem šarenice oka kako biste telefon otključali, skenerom za prst i Marshmallowom 6.0.1.

Tko ga ne bi poželio?

Google Search je upravo dodao Solitaire i Tic Tac Toe

Svi su sretni jer im je omogućen najlakši način gubljenja vremena. Možete se pozdraviti s produktivnim danom. Sve što trebate je upisati jednu od ove dvije zabavne igrice u tražilicu i mini igra će se pojaviti točno na vašim monitorima. Igre rade i na desktop i mobilnim verzijama.

Google tražilica postaje prava mala aplikacija za sebe s ovim dodacima. Ako do sad niste znali, još jedan savjet – ako u Google tražilicu upišete “What sound does an owl make” (ili bilo koja druga životinja, izbor je velik) dobit ćete odgovor u formi malog video klipa s glasanjem životinje koja vas zanima.

Isto tako, ako upišete “flip a coin” više vam nikada neće trebati pravi novčić kako biste ga upotrijebili za okladu. Google će sve odraditi za vas.

Apple planira vlastitu verziju Snapchata

Koliko su popularne društvene mreže, a posebno one koje u sebi sadrže opciju snimanja i dijeljenja videa pokazuje i novi potez Applea. Bloomberg izvještava da Apple trenutno testira aplikaciju koja omogućuje korisnicima iPhonea snimanje videa, dodavanje filtera ili crteža koja je sadržajno slična Snapchatu.

Pretpostavlja se da bi aplikacija trebala biti dostupna 2017.godine, a u međuvremenu uživajte u Snapchatu i Instagram Stories.

Google Duo

Nova aplikacija po imenu Google Duo postigla je nevjerojatan uspjeh i već je u prvom tjednu preuzeta 5 milijuna puta. Riječ je o aplikaciji za jednostavno uspostavljanje video poziva. Ne možete slati pisane poruke kao na Skypeu, jedina joj je funkcija video poziv.

Duo ima zgodnu funkciju po imenu Knock Knock koja omogućava da vidite live video osobe koja vas zove na Lock Screenu i prije nego što se javite. Aplikacija je nevjerojatno responzivna, a Google se hvali i da će raditi na sporijim mobilnim mrežama bez ikakvih problema i zaostataka. S obzirom na jednostavan UI što aplikaciju čini jednostavnom za korištenje i 7.53 MB veličine, ako volite video pozive Google Duo je aplikacija koju morate što prije instalirati.

iOS 10 za nestrpljive

Ako ne možete čekati službeni izlazak iOS 10 i želite ga već sad na svojim Apple uređajima možete ga i dobiti. Ne smijete zaboraviti da je još uvijek u BETA fazi i da su moguće male poteškoće (iako stručni izvori tvrde da je odlično ispoliran za BETA verziju).

Sve što je potrebno je registrirati se za BETA testera (ne trebaju vam nikakve posebne specifikacije, Apple prima sve).

 • Idite na beta.apple.com na svom iPhoneu ili iPadu kojeg želite imati u iOS 10 verziji
 • Kliknite na Sign up (ili na Sign in ako ste već registrirani)
 • Unesite svoj Apple ID i lozinku
 • Kliknite na Sign in
 • Prihvatite terms and conditions

Sad morate instalirati operativni sustav na svoj uređaj, a nema ništa lakše od toga

 • Idite na Settings
 • Kliknite General pa Software Update
 • Unesite svoj Passcode
 • Kliknite Agree kako biste prihvatili Terms and Conditions
 • Kliknite još jednom na Agree kako biste potvrdili download
 • Instalirajte

Ako nakon nekog vremena ustanovite da vam BETA verzija ne odgovara i da biste ipak željeli svoju staru verziju nazad nije ni to nemoguće ako ste se prije svega ovoga sjetili napraviti backup.

Kako napraviti backup?

 • Spojite iPhone ili iPad u svoj PC
 • Pokrenite iTunes
 • Kliknite na iPhone ili iPad ikonu u meniju
 • Namjestite backup na This Computer
 • Kliknite na Back Up Now
 • Back up Apps
 • Kliknite na iTunes na meniju i izaberite Preferences
 • Kliknite Devices
 • Kliknite na Backup i izaberite Archive opciju

Uz backup se možete predomisliti u svakom trenutku i vratiti se na prošlu verziju iOS-a. Sve što će vam trebati je malo vremena, a tko zna, možda vam se BETA verzija iOS 10 baš svidi.

Sad kad ste u toku s najvažnijim vijestima iz područja tehnologije i mobilnih uređaja iskoristite to u svoju prednost i naučite nešto novo. Zabavljajte se, istražujte i uživajte u svojim gadgetima. Imaju puno više funkcija nego što možete zamisliti i možete ih koristiti za puno više od običnog telefoniranja, slanja poruka i zabavljanja na društvenim mrežama.

Tehnologija vam može olakšati život, samo je naučite koristiti na ispravan način.

162174755355623310716

2 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: