Sve što trebate znati o Instagram Stories 2.dio

Instagram StoriesHow To

Instagram je predstavio svoje Stories početkom mjeseca i još uvijek su vruća tema o kojoj nitko ne prestaje pričati. Neki ih već sad obožavaju i iskorištavaju na najbolji mogući način, neki tek otkrivaju sve funkcije i prednosti korištenja Stories u biznisu ili u privatne svrhe, a neki još uvijek tvrde da je Snapchat bolji i da ne namjeravaju Instagramu dati priliku.

Činjenica je da je Instagram u puno toga potpuno iskopirao Snapchat ali isto tako i da svakodnevno rade na razvijanju svojih priča i poboljšavaju iskustvo korištenja. Instagram ima u prosjeku 300 milijuna dnevnih korisnika i bilježi više od 4 milijarde lajkova dnevno. Možete li uopće zamisliti koliki su ti brojevi?

Ako već niste isprobali Instagram Stories, savjetujem vam da to učinite što prije jer vam je zabava zajamčena, a isto tako i angažman koji ćete dobiti od svojih pratitelja i publike. Trendove treba pratiti i prihvaćati ih dok su svježi i dok je javnost za njih zainteresirana jer se nikada ne zna što donosi budućnost. Možda Instagram Stories postanu tek prolazni trend iako u to ni malo ne vjerujem.

Sudeći po uspjehu koji Instagram ima, vjerujem da će i Stories s vremenom biti još popularnije nego što su sad i da će biti sve više zadovoljnih privatnih i poslovnih korisnika koji će željeti isporbavati i koristiti ovu funkciju. Ali zašto čekati da svi isprobaju nešto prije vas?

Nemojte biti lijeni i uskočite u ovaj vlak dok nije prošao pored vas. Prije par dana sam pisala sve što trebate znati o Instagram Stories, danas slijedi nastavak s još korisnih savjeta kako ovu funkciju iskoristiti na najbolji mogući način. Update: u međuvremenu je došlo i do novosti pa sada možete pročitati i sve o najnovijem updateu i novim dodacima koje je Instagram dodao kako bi Instagram Stories bile još bolje. Zato bacite pogled na sve što trebate znati o Instagram Stories 3. dio i Kako na Instagram Stories staviti staru sliku iz galerije telefona i uživajte u novostima.

U nadolazećim tjednima možete očekivati novu funkciju koju Instagram trenutno testira. Riječ je o tome da ćete uskoro moći vidjeti i Stories korisnika koje ne pratite. Prijedlozi će se pojavljivati na vrhu ekrana i trebali bi odgovarati vašim ukusima i biti formirani prema onome koga pratite, što volite i što lajkate najviše.

Dakle, riječ je o tome da će vam biti ponuđeni prijedlozi koga još možete pratiti, a da odgovara vašim ukusima. Snapchat se toga nije nikada sjetio ili nije želio dodati u svoje funckije što su im mnogi zamjerili. Instagram je brzo reagirao i sudeći po onome što govore, ova funkcija bi trebala biti dostupna sa sljedećim updateom koji se očekuje za nekoliko tjedana.

Instagram je dodao i opciju zooma u svoje Stories (još jedna funkcija koju je posudio od Snapchata). Sve što trebate je držati dugme za snimanje i pomaknuti prst gore ili dolje kako biste nešto zumirali. Ne može biti jednostavnije nego što već je.

Jeste li znali da možete gledati Instagram Stories i na svom PC-ju? Možete jer sve što vam treba su Chrome i jedna ekstenzija pa na taj način vaše stolno računalo ili laptop može poslužiti za gledanje Instagram Stories s puno većim doživljajem nego na manjem ekranu mobitela.

Sve što trebate je instalirati Chrome IG Stories na vaš pretraživač i vidjet ćete priče svojih prijatelja jednako kao na mobilnoj aplikaciji samo u većem formatu. U slučaju da ih ne možete odmah vidjeti, odlogirajte se i ponovno se ulogirajte, to obično rješava problem.

Isto tako, ako koristite ad blocker u Chromeu morat ćete odblokirati Instagram kako bi Chrome IG Stories mogao raditi kako treba.

Možete dodati i Snapchat snaps u svoje Instagram Stories i koristiti njihove zabavne filter koje Instagram još uvijek nema, evo kako:

  • napravite novi snap u Snapchatu
  • dodajte sve filtere po želji
  • kliknite Download/Save u lijevom kutu dolje
  • izađite iz snapa uz pomoć x
  • kliknite na Memories 
  • kliknite na dugme menija (3 vodoravne crte) pa kliknite na Export snap pa Save Image/Video
  • otvorite Instagram
  • otvorite Stories (ovdje piše kako početi sa Stories)
  • povucite prstom prema dolje kako biste otkrili fotografije i videe spremljene zadnja 24 sata
  • izaberite svoj snap
  • dodajte tekst po želji, crteže ili filtere
  • kliknite na Save

Vaš snap je sad dodan na Instagram Stories. Možda vam se cijeli proces čini dugačak i kompliciran (iako nije) ali nije loše znati i iskoristiti isti sadržaj na različitim platformama i s ciljem privlačenja nove publike i pratitelja.

Kako odgovoriti na Instagram Story?

Sigurno ste svjesni da na Instagram Stories ne možete ostavljati komentare ili lajkove, barem za sad. Kako onda komunicirati i dati nekome do znanja da vam se negova ili njena priča sviđa?

  • otvorite nečiju priču
  • kliknite na Send Message dolje u lijevom kutu
  • napišite poruku i kliknite Send

Vaša poruka će sadržavati sliku ili video koju ste komentirali iako ne u obliku komentara nego u direktnim porukama.

Ako želite izbrisati video ili fotografiju iz vaših Stories, možete to učiniti iako imajte na umu da će i tako sve nestati za 24 sata. Ali, ponekad snimimo nešto s čim na kraju ipak nismo zadovoljni i korisno je znati kako onemogućiti druge da to vide.

  • otvorite svoj Story
  • kliknite na tri točkice na dnu (…) fotografije ili videa koji želite izbrisati
  • kliknite Delete
  • i onda kliknite da potvrdite još jednom

Kako dodati glazbu u Instagram Stories?

Idite u aplikaciju za glazbu na vašem mobitelu i pustite pjesmu po izboru. Dok pjesma svira, snimite svoj video od 6 sekundi. Kad ga objavite, glazba će biti u videu.

Možete još i:

  • pauzirati video na način da držite prstom sredinu ekrana, kad maknete prst video će se opet pokrenuti
  • ako kliknete na desni dio ekrana, vidjet ćete prethodni klip
  • ako kliknete na lijevi dio ekrana, vidjet ćete sljedeći klip
  • ako povučete prstom u lijevo preko ekrana, vidjet ćete sljedeći Story
  • isto tako, ako povučete prstom u desno preko ekrana, vratit ćete se na prethodni Story
  • možda vam se čini da na alatu na crtanje nema dovoljno boja. Samo ih je 9, zar ne? Povucite prstom u lijevo i vidjet ćete još 18 boja, a ako držite prst na nekoj određenoj boji, pojavit će vam se cijela paleta nijansi između kojih možete birati i uživati u crtanju

Želite nešto nacrtati ili samo dodati šarene točkice na sliku ili video?

  • snimite sliku ili video
  • kliknite na alat za crtanje
  • izaberite boju
  • izaberite veličinu markera s kojim želite crtati
  • ako pogriješite i želite popraviti sliku samo kliknite na Undo
  • kad ste završili kliknite Done

Slike koje su starije od 24 sata ne možete postaviti u Instagram Stories ali ako baš želite jer imate slike koje vam se jako sviđaju i želite ih podijeliti uvijek možete napraviti screenshot te slike. Na taj način će se slika automatski pospremiti u galeriju telefona i zato što je slika potpuno nova, moći ćete je postaviti na Instagram Stories.

Imajte na umu da ovaj način može dovesti do gubitka kvalitete fotografije kao i to da ćete je možda morati uređivati kako biste odrezali eventualne viškove koji mogu nastati prilikom screenshota.

Sad ste saznali sve trikove i savjete vezane uz Instagram Stories. Vjerujem da će u budućnosti s novim updatima biti još više filtera kao i korisnih i zabavnih dodataka koji se mogu iskoristiti kako bi fotografije i video izgledali još bolje i kako biste ih mogli personalizirati na sve moguće načine.

Hoće li Instargam Stories pregaziti Snapchat još se ne zna, zna se samo to da Instagram Stories sigurno čeka blistava budućnost.

Što vi preferirate, Instagram Stories ili Snapchat?

  • Pratite Orbis Marketing i na Facebooku gdje svakodnevno možete pronaći zabavu, motivaciju, inspiraciju i brojne druge savjete koji će vam biti korisni. I ne zaboravite lajkati 😉

162174755355623310716

40 responses to “Sve što trebate znati o Instagram Stories 2.dio”

  1. Instagram stories su mi bolje od Snapchata,lakse za koristenje. Iako Snap ima odlicne filtere.Mogla bi mozda da napises nesto o Snapchatu?

    Like

  2. Snapchat jer ima više filtera iako kao što kažeš sigurno će i instagram u budućnosti dodati još toga.

    Like

  3. Stories jer su nove i jednostavne ali volim i snapchat.Mogla bi nesto i o snapchatu napisati?Zasto je koristan pa neki tutorial pa razlike izmedju snap i stories itd.

    Like

  4. Ima li neki poseban redosljed na instagram stories kako su poredani oni koji su pogledali moju pricu? Jel to ima veze s tim kolko puta su pogledali ili nema veze s nicim? 😂

    Like

    • Pozdrav! Redoslijed ljudi koji su pogledali tvoju pricu bi trebao biti kronoloski poredan, znaci da su na vrhu oni koji su nedavno pogledali pricu. Ali ako uocavas da je jedna osoba stalno na vrhu to ne mora znaciti da gleda vise puta nego mozda samo Instagram isprobava novi algoritam i stavlja na vrh one za koje misli da bi ti mogli biti zanimljivi.

      Like

  5. Ja imam Samsung Galaxy Trend Plus.I nikako nece da mi se postave videi na Insta Story-ju.Uvek pise samo ‘retry’.Da li neko molim vas,mozda zna kako da rijesim taj problem? ❤

    Like

    • Pozdrav! Jesi probao/probala restartati mobitel? Pokusaj prvo s jednostavnim opcijama ako nisi.
      1. Resetiraj telefon
      2. Odlogiraj se pa se opet ulogiraj na svoj racun na Instagramu
      3. Deinstaliraj aplikaciju Instagrama s telefona i opet je instaliraj (bez brige, neces izgubiti slike)
      Ako to ne pomogne, provjeri brzinu interneta jer je mozda spora ili losa veza problem.

      Like

  6. Nikako nece da mi se postavi video na Insta Story-ju.Samo pise ‘retry’.Da li mi neko,molim vas,moze pomoci?Imam telefon Samsung Galaxy Trend Plus.Hvala unapred!

    Like

    • Pozdrav! Najjednostavniji način je da skines s Play Store ako imas Android telefon ili App Store ako je Apple aplikaciju za smanjivanje slika. Preporučujem ove dvije: Reduce Photo Size ili Photo&Picture Resizer. Samo ih instaliraj i lako ćeš smanjiti sliku 🙂

      Like

  7. Ciao,imam ja jedno pitanje koje me muci vec neko vrijeme… kada nesto fotkamo i naknadno to zelimo stavit na insta story,ta slika sto je prethodno slikana i stavi se u story jako se priblizi… toliko da se jedan dio uopce zna ne viditi… moje pitanje je dal se to nekako moze namjestiti i izbijeci to priblizavanje ili se slika za story mora odmah slikat za story i tako rijesit problem? Hvala unaprijed 🙂

    Like

    • Pozdrav! Ovako..moram priznati da se nisam još susrela s tim problemom. Upravo sam isprobala postaviti prethodno slikanu sliku na story i potpuno je normalne veličine. Jedino što mi pada na pamet je da provjeriš rezoluciju slika. Maksimalna rezolucija za Instagram Stories je 1080×720. Ako je slikano npr.u rezoluciji 1080×1080 koja je prevelika, takva slika popuni cijeli ekran i automatski se zumira što dovodi do rezanja dijela fotografije.
      Tako da preporučujem da provjeriš rezoluciju. Ako ne pomaže, javi pa ću pokušati doći do drugog rješenja 🙂

      Like

    • Najjednostavnija opcija je instalirati s Play Store (ako je Android u pitanju) aplikaciju Reduce Photo Size ili Photo&Picture Resizer. Vrlo je lagano pomoću njih promijeniti rezoluciju i smanjiti slike na potrebnu veličinu.

      Like

  8. Ivana, kako staviti vise slika u story, a ne samo jednu? 🙂 Onako da se prikazuje serija fotki jedna za drugom? 🙂 Ja ubacujem i slike starije od 24 h, zahvaljujuci tvom savetu o editovanju. Hvala puno unapred! 🙂

    Like

    • Bok Paula 🙂 Hvala ti na lijepom komentaru, drago mi je da uživaš u Insta Stories 🙂
      Da ubaciš više slika u Story, morat ćeš dodavati jednu po jednu sliku. Znači, isto kako dodaš prvu i objaviš, ideš istom procedurom da dodaš i sve ostale. Onda se pojavljuju u obliku slajdova jedna za drugom.
      Isto tako, možeš probati na ovaj način – ako instaliraš s Play Store aplikaciju Pixgram. Ta aplikacija omogućuje da unaprijed napraviš slideshow od slika ili videa i dodaš muziku ako želiš. Ili Instagrid aplikaciju koja slike slaže u obliku kolaža.
      Veliki pozdrav za tebe 🙂

      Like

  9. Kako da dodam na Instagram Stories-u u kvadraticima Da/Ne kao sto neki obljavljuju (jer mislim da si videla na story-ju to)
    Hvala unaprjed!!!

    Like

Create a website or blog at WordPress.com