Blog i pisanje

Oprema koju treba imati svaki bloger

Zamislite na trenutak da ne postoji internet i da ste, kao nekada, osuđeni na čari tiskanih medija koje morate kupovati rano ujutro kako biste saznali što se događa u vašoj okolini i u svijetu. Morali biste ovisiti o nečijem tuđem mišljenju i po tom mišljenju, koje uopće ne mora biti objektivno, formirati svoje vlatite zaključke.

Naravno, imate i TV na kojem biste mogli gledati vijesti koje su sve nalik jedne drugima, šture i nezanimljive, redovno negativne, (pre)često i loše uređene i  prezentirane. Možete li zamisliti kakav bi vam bio život kad se ujutro ne biste mogli spojiti na Google i početi tražiti što god vas zanima u tom trenutku? Možete li zamisliti da ne postoje laptopi i mobiteli? Da živite s limitiranim pristupom informacijama i da ne postoji način da saznate podatke koje vas zanimaju, a kojih nema u novinama, časopisima, enciklopedijama i TV-u.

Reći ću vam samo to da sve govorim iz vlastitog iskustva jer sam djetinjstvo provela bez interneta. Prije nego što zaključite da mi je Metuzalem brat, demantirat ću to odmah na početku i reći vam nešto o kratkoj povijesti interneta u Hrvatskoj.

Internet je u Hrvatsku došao 17.studenog 1992.g. i za sve one mlađe čitatelje, nije bio ovako jednostavan i dostupan kao danas. Sad se sve svodi na jedan klik mišem ili jedan tap prstom i u online prostranstvu ste. Ne morate se čak ni spajati na modem, Wi-Fi je dostupan u većini kućanstava, poslovnih objekata pa i na ulicama.

1992.g. to nije bio slučaj i internet nije bio namijenjen kućanstvima nego akademskoj zajednici s ciljem povezivanja znanstvenika diljem svijeta, a nešto kasnije i obrazovnim i poslovnim institucijama. Kao i obično, građani su bili na zadnjem mjestu i bili osuđeni na medije i na ograničen pristup informacijama.

To sam opet najbolje osjetila na vlastitoj koži jer sam, kao izrazito znatiželjno dijete, neprestano kopala po knjigama i enciklopedijama kako bih pronašla ono što me u tom trenutku zanimalo. Nisam baš imala previše sreće jer su i na tim mjestima, koliko god voljela knjige, informacije ograničene  na broj stranica.

Slično je bilo i u knjižnicama koje su se jako razlikovale od onih knjižnica koje sam gledala u filmovima, u kojima se spustiš u arhiv i satima kopaš po karticama i policama i izvlačiš prašne stare tomove u kojima su skrivena sva znanja svijeta. Klinku koju zanimaju povijest Egipta i piramida zajedno s hijeroglifima i svim božanstvima puno detaljnije od objašnjenja u školskim udžbenicama pa slučaj Roswell, Atlantida, grčka mitologija i Olimp ne mogu zadovoljiti skromne knjižnice nego samo internet za koji tad nismo ni znali što točno znači.

Kompjutera je bilo, za slučaj da se pitate. Ne postaje se ovisnik o tehnologiji preko noći i pod tim ne mislim na one koji satima uživaju u igranju igrica. Igrice su, meni, oduvijek bile onaj manje zanimljivi dio kompjutera i interneta. Kompjuteri koji su se nudili na tržištu u to vrijeme su se, naravno, potpuno razlikovali od ovih današnjih modernih čuda tehnologije.

Je li ikome poznato ime Commodore 64? Jeste li možda imali poznatog debeljka s plavim ekranom? Koji je još imao i kazetofon u koji su išle kazete umjesto diskete? Danas potpuno beskorisan ali vrijedan (informacija za sve koji ga imaju i žele ga prodati i one koji su ga imali i negdje ga se riješili), a nekada pravo malo blago za one koje su ga imali.

Bio je pravo čudo tehnologije od 8-bita s 64 KB RAM-a (za usporedbu Samsung Galaxy S7 Edge ima 4 GB RAM-a, a ovdje govorimo o kilobajtima) koji je koristio programski jezik BASIC i koji, naravno, nije bio ni sličan ovome što poznajemo danas i na čemu radimo svaki dan. O spajanju na internet nije mogao ni sanjati, da je i bio dostupan internet, a nepostojanje diskete (koja je dalaki predak CD-a i DVD-a) govori dovoljno o tome koliko je računalo bilo nesofisticirano za današnje pojmove.

Ipak, djetetu željnom tehnologije je u to vrijeme bio kao nešto iz Star Treka i najbolji način provođenja vremena uz povremene igrice i beskrajno pisanje na plavom ekranu. Iako sam na početku spomenula da mi Metuzalem nije brat, nakon svega ovoga se počinjem pitati jesam li pogriješila.

Da skratimo dugačku priču, više je nego očito da sam oduvijek bila ovisnik o tehnologiji zbog čega mi je internet došao kao naručen, uz sve moderne gadgete koje tržište nudi i koji u velikoj mjeri olakšavaju život posebno ako se bavite digitalnim marketingom i blogovima. Bez interneta i gadgeta ništa od toga ne bi bilo moguće i kao što sam rekla, bilo bismo zakinuti za puno zanimljivih stvarčica i informacija.

Osim toga, bilo bi teško svakodnevno stvarati sadržaj, graditi brend i objavljivati na internetu bez blagodati moderne tehnologije i brzog interneta. Tehnologija mora raditi za nas i olakšavati nam živote, a ne ih otežavati i to je razlog zašto je potrebno imati odgovarajuće gadgete.

Ljepota pisanja bloga je u tome, između ostalog, što možete pisati iz bilo kojeg dijela svijeta, u otvorenom ili zatvorenom prostoru, i biti jednako produktivni kao da radite u najbolje opremljenom uredu koji možete zamisliti. Potrebno vam je samo sredstvo za pisanje (i pod tim ne mislim na papir i olovku), internetska veza, inspiracija i ideja.

Ako već imate svoj blog ili se spremate započeti jedan i želite si olakšati život što je više moguće ili samo volite čitati blogove i zanima vas što je to što svaki bloger mora imati od opreme, onda će vas zanimati popis koji slijedi. Pisanje bloga je polje u kojem se neprestano morate usavršavati i razvijati svoje sposobnosti pisanja i istraživanja tema. Morate imati brz i jednostavan pristup informacijama kako biste mogli čitateljima pružiti točne podatke od kojih će imati koristi.

Što vam sve treba kako biste bili uspješan bloger ili blogerica i iskoristili svoj potencijal i vrijeme na najbolji način?

oprema-za-blogere

Laptop

Poslužit će i stolno računalo ali osobno se ne bih s tim igrala. Poanta bloga je da ga možete pisati gdje vam god padne na pamet u čemu uvelike pomaže prijenosno računalo. Je li to PC ili MAC, ovisi o ukusima i financijskim mogućnostima. Laptop je dizajniran na način da lijepo sjeda u krilo (što mu govori i ime) i idealan je za sve što vam padne na pamet – istraživanje, pisanje, editiranje tekstova ili videa, a najbolje od svega je što ne morate biti vezani za radni stol.

Veličina monitora nije važna iako treba imati na umu da je manji laptop lakši i jednostavniji za prenošenje. Moj sadašnji ima 15.6 inchni monitor i koliko god mi nekada nedostaje 17.3 incha koliko je imao stari laptop, ovaj je lakši i kompaktniji. Manje od toga ipak ne bih, a ne bih ni vama preporučila.

Eksterni hard disk

Da, laptopi danas imaju puno više prostora na hard disku nego što su nekada imali. Terabajt je  postao standard i manje od toga ne bih nikome preporučila jer programi i aplikacije postaju sve zahtjevniji i zauzimaju sve više mjesta. Zašto onda eksterni hard disk? Radi čuvanja podataka i backupa. Zašto je važno raditi backup objasnila sam ovdje ali backup nekada nije dovoljan jer želite pristup svojim podacima i dokumentima odmah i bez čekanja ako se laptopu nešto dogodi.

Postoje i Cloud usluge, reći ćete i potpuno se slažem ali nisu ni one potpuno sigurne. Dovoljan je jedan haker s malo volje koji može probiti sve lozinke i izbrisati ili oštetiti sve podatke koji se nalaze na oblacima. Možda zvuči paranoično ali kad ulažete puno truda i vremena da nešto stvorite, ne želite i ostati bez toga. Osim toga, na internetu ne možete nikada biti previše paranoični.

Smartphone

Pametni telefon, tko ga ne bi volio. Sigurno svi vi koji ga imate i koji možda i čitate ovo s njega. Možda ga i ne volite ali ja sam ovisna o njemu, a telefoniranje je zadnja stvar koju na njemu radim i za tu funkciju ga najmanje koristim.

Smartphone mi je važan jednako kao i laptop, možda i više jer je je riječ o kompjuteru u malom obliku. Mnogi novi pametni telefoni su bolji, jači i bolje konfigurirani od nekih laptopa koji se nude na tržištu u jeftinijim cjenovinim razredima. To je gadget koji je uvijek uz vas pa i onda kad laptop nije.

Koliko vam se puta dogodilo da izađete iz kuće, ustanovite da ste zaboravili mobitel i vratite se po njega? Meni se to dogodilo više od jednom, a sigurna sam i vama. Pametni telefon je veza sa svijetom dok ste vani i kad niste pored laptopa. Mora imati osiguranu brzu internetsku vezu i po mogućnosti biti jedan od top ili jačih modela kako bi zadovoljio sve potrebe i ispunio zahtjeve koje pred njega stavite.

Tablet

Nije nužan i ne mogu reći da će vam privatni i profesionalni život patiti ako nemate tablet ali meni olakšava i bez njega mi je dan nezamisliv. U krajnjoj liniji, baterije se brzo prazne kad ste “heavy user” i tablet će vam dobro doći kad otkaže sve ostalo. Barem je meni tako.

Tablet je mini zamjena za laptop i veća zamjena za smartphone. Kao i s laptopa i smartphonea, i s tableta možete vršiti istraživanje, pisati tekstove i objaviti članak na svom blogu gdje god se nalazili.

Idealna veličina je 9.7 incha. Veći, kao što je iPad Pro od 12.9 incha gubi smisao, kao i manji koji se veličinom ne razlikuju puno od većih mobitela na tržištu ili tzv.phableta.

Digitalna kamera

Ako vodite blog koji je fokusiran na vizualne elemente ili ste kojim slučajem vloger, bez digitalne kamere ne možete obavljati osnovne zadatke. Kamere određenih modela smartphonea su dobre i zadovoljavajuće ali ne mogu zamijeniti prave profesionalne ili polu profesionalne kamere.

Ako imate blog kojem je cijela bit usmjerena na slike, a manje na tekst, bez kamere nećete postići puno toga jer publika prije svega zahtijeva kvalitetu.

Power Bank

Ili prijenosni punjači su nešto bez čega je nezamisliv život ako ste u digitalnom i online svijetu. Oni nisu opcija nego potreba, nešto oko čega se ne može pregovarati nego kupiti. Kad niste u dometu struje i utičnice na koju možete napuniti svoje gadgete onog trenutka kad se isprazni baterija (a svi znamo koliko se brzo prazni) uređaj postaje potpuno beskoristan poput kamena. Zato, kako se to ne bi nikada dogodilo, prijenosni punjač je odlično rješenje. Nisu veliki, nisu teški, stanu u (skoro) svaku torbu, a spasit će vas jer će vam zatrebati prije ili poslije.

Mobilni internet

Osim određene tarife na koju se možete pretplatiti kod svog mobilnog operatera postoje još opcije USB sticka ili PC kartice koje će na vaš uređaj dovesti internet brzo i bez žice. Bez interneta ne možete pisati blog, to je već jasno, kao što je jasno da nećete uvijek biti u dometu Wi-Fi mreže.

Ovo su stvari koje su, po mom mišljenju, nužne kako biste bili uspješni u poslu kojim se bavite. Postoji još bezbroj sitnica koje vam mogu olakšati život i rad ali koje nisu na vrhu liste prioriteta. 

Koje su to ostale sitnice koje bi vam mogle zatrebati?

USB

Ne znam za vas ali ja ih volim i često koristim jer su ponekad i praktičniji od eksternog hard diska, a i toliko mali da ih bez ikakvih problema možete držati u džepu ako zatreba. Najveći kapacitet koji je trenutno dostupan je 1 TB što je veće od hard diska nekih laptopa na tržištu.

Ako vam je to previše ili preskupo (na Amazonu takav usb košta 671 $) ima i onih manjih, a skoro jednako učinkovitih što se tiče pohrane podataka. Za razliku od eksternog hard diska, USB posjeduje gotovo svatko pa ako ga već imate, ne morate ulagati i u hard disk. Barem ne iste sekunde.

Mikrofon

Ako snimate videe ili vlogove onda znate koliko je važna kvaliteta i čistoća zvuka, a kako biste to postigli treba vam mikrofon. Mikrofoni ugrađeni u kamere često nisu dovoljno dobre kvalitete, a ako snimate na otvorenom onda vam je jasno da će doći i do smetnji zbog vanjske buke i vjetra. Kako se to ne bi dogodilo, treba vam dobar mikrofon jer kvaliteta uvijek mora biti na prvom mjestu.

Eksterna tipkovnica

Svi koji puno tipkaju znaju koliko je kvaliteta tipkovnice važna. Kao i kod cipela, tipkovnice mogu biti udobne i neudobne za prste. Kod tipkovnice se ne treba voditi za trendy izgledom, osvjetljenjem koje mijenja boje ili veličinom nego prije svega kako se osjećate dok tipkate na njoj.

Oni koji se puno služe tabletima umjesto laptopa često nabavljaju eksterne tipkovnice jer postoji određeno vrijeme nakon kojeg vam jednostavno dosadi i postane previše naporno tipkati prstom po ekranu.

Printer i skener

Nije nužno ali može dobro doći posebno ako ne volite čitati direktno s monitora nego volite držati u rukama papir. Pisanje često zahtijeva istraživanje, duže provođenje vremena na internetu i gledanje u monitor satima što umara oči. Osim toga, ponekad se nakupi toliko zanimljivih i korisnih izvora koji se ne stignu pročitati u isto vrijeme. Kako ne biste morali sve spremati u bookmarks, nabavite printer i moći ćete pročitati kad stigete.

Slušalice

Možda volite slušati glazbu dok pišete jer se bolje fokusirate i dodatno opuštate. Ili ste kao ja i volite raditi u apsolutnom miru i tišini jer vas buka dekoncentrira. Slušalice koje poništavaju vanjsku buku (noise cancelling) su odlično rješenje.

Sad imate pregled najvažnijih i malo manje važnih stvari koje su potrebne svakome tko želi raditi kvalitetno na svom blogu. Za sve se može pronaći kompromis osim za kvalitetu koja uvijek mora biti vrhunska i ako niste spremni uložiti u dobar gadget nisam sigurna da ćete moći imati uspjeha u onome što radite.

Vođenje bloga je jednako kao i svaki drugi posao, zahtijeva vrijeme, znanje, koncentraciju, predanost i prije svega ljubav prema pisanju, podučavanju i dijeljenju savjeta. U sve morate nešto uložiti kako biste eventualno mogli nešto i dobiti. Nemojte zaboraviti da je prošlo vrijeme Commodore računala i sporih internetskih veza.

Tehnologija je napredovala i ona mora služiti nama, a ne mi njoj. Ona je tu da nam pomogne i olakša život samo ako se koristi na ispravan način. Ako imate spori laptop koji se dugo spaja na internet ili mu dugo treba da učita stranice, ne može imati previše otvorenih prozora istovremeno jer ga to uspori, a potreban vam je za rad, onda je vrijeme da počnete razmišljati o zamjeni jer će vam ovaj samo otežati život.

Ako me pitate koje su dvije stvari koje obavezno morate imati od svih nabrojanih, to su onda bez razmišljanja dobar laptop i smartphone. Oni su nezamjenjivi u svakodnevnom radu, a bez svega ostalog možete voditi uspješan blog jer su to samo sitnice koje vam olakšavaju rad ali ne utječu nužno na njega i njegovu kvalitetu.

Ako mislite da sam nešto zaboravila, a smatrate to važnim, slobodno mi javite što je to po vašem mišljenju još važno za uspješno pisanje bloga.

162174755355623310716

 

 

17 komentara

 1. Odlicno! Vec sam skoro i zaboravio na komodorca 🙂 Cini mi se da si jednom napisala da imas ipad, ja sam u kupovini tableta pa me zanima da li bi ga preporucila. Hvala

  Sviđa mi se

  1. Bih! Odlican je i nakon godinu dana je jednako brz i responzivan kao prvi dan. Samo pazi da je, kao što sam i napisala, 9.7 incha. Onaj od 12.9 incha nema smisla jer je prevelik, a manji se ne razlikuju puno od phableta i Apple ih navodno planira prestati proizvoditi uskoro.

   Sviđa mi se

  1. Haha! Ako se sjecam Atarija, a sjecam se, onda sam Metuzalem glavom i bradom. Igrala sam se na njemu..Pacman i Space Invaders ranih 80ih iako sam bila premala da se bas tocno sjecam svih detalja.

   Sviđa mi se

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: