Sve što trebate znati o iOS 10

ios-10

Tko čeka taj i dočeka što znaju vjerojatno svi ljubitelji Apple proizvoda koji nestrpljivo očekuju izlazak novog softverskog updatea po imenu iOS 10. Ne treba više čekati jer je update od jučer (13.09.) došao na iPhone i iPad i spreman je za download. Mogu slobodno priznati, bez imalo srama, da sam svoj iPad provjerila najmanje 10 puta od jutra u nadi da će se update misteriozno pojaviti iako sam bila potpuno svjesna da nije predviđen za izlazak ujutro.

Kako god bilo, update je stigao na moju veliku sreću (recite mi da nisam jedina toliko uzbuđena zbog updatea), sretno je instaliran i zabava može početi u vidu proučavanja novosti i uvedenih promjena.

Možda se pitate zašto sam toliko opsjednuta s običnim updateom? Zato što nije riječ o običnom updateu namijenjenom za krpanje sitnih pogrešaka i poliranje softvera. Ovdje je riječ o konačno jednom potpuno novom izdanju koje i Tim Cook, CEO Applea naziva “najvećim izdanjem ikada” i tvrdi da je riječ o operativnom sustavu sljedeće generacije (next-generation operating system) što znači, za one koji ne znaju, da je riječ o proizvodu koji je razvijen u skladu s najnovijom tehnologijom i koji će u potpunosti zamijeniti dosadašnje proizvode.

Ako posjedujete iPad, iPhone ili iPod touch pripremite se jer ćete dobiti potpuno novi operativni sustav s bezbroj novosti i poboljšanja koja bi vam, u budućnosti, mogla dobro doći (a ako i ne, dobro ih je imati ako zatrebaju). Nemojte misliti da se promjene odnose na izgled interfacea jer on ostaje potpuno isti, promjene se odnose isključivo na fuknkcije.

Koji će sve uređaji moći dobiti iOs 10? U slučaju da niste sigurni može li vaš, nešto stariji model iPhonea ili iPada dobiti novi update, pogledajte ovu listu koja donosi potpuni pregled uređaja na koje novi update dolazi.

iPhone

 • iPhone SE                                
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPhone 5

iPad

 • iPad Pro 9.7-inches
 • iPad Pro 12.9-inches
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad 4
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2

iPod

 • iPod touch 6

Ako ste pronašli svoj gadget na popisu, možete odmah krenuti sa softverskim updateom, samo prije toga provjerite imate li dovoljno mjesta za update (update na iPadu zauzima 1 GB RAM-a, a na iPhoneu oko 870 MB RAM-a). Uz to, možda je najbolje da, za svaki slučaj, napravite backup podataka koje imate na svom uređaju. Ne bi se trebalo ništa dogoditi ali šanse uvijek postoje da ostanete bez podataka.

Kako ćete napraviti backup?

 • spojite se na WiFi (ne radi preko 3G ili 4G)
 • otvorite SettingsiCloudBackup – i izaberite Back Up Now

Osim ove opcije koja je najjednostavnija i najbrža, možete napraviti backup svojih podataka i preko iTunes na ovaj način:

 • spojite svoj uređaj na Mac ili PC
 • kliknite Back Up Now na iTunes

Kako biste skinuli i instalirali najnoviji update slijedite sljedeće korake i pripazite da imate dobru WiFi vezu i da je uređaj napunjen ili spojen na punjač da se ne ugasi prilikom updatea (meni je potrošio točno 5% baterije što nije puno).

 • otvorite Settings
 • idite na General
 • pa na Software Update
 • i na kraju Download and Install

Gotovo! Vaš Apple uređaj će imati iOS 10 i možete se zabavljati i otkrivati njegove nove funkcije i uvedena poboljšanja.

Sigurno se pitate koje su to novosti koje dolaze s iOS 10? 

Poruke

Ako mislite da su Snapchat i Facebook Messenger zabavni, poludjet ćete za ovim novim porukama. Volite emotikone? Onda ćete obožavati poruke u iOS 10 jer su dodali 72 nova emotikona koji su tri puta veći od dosadašnjih.

Jeste li ikada čuli za riječ “emojification“? Niste? To znači da ćete od sad moći napisati nekome poruku, kliknuti na riječ u tekstu i automatski je zamijeniti emotikonom.

Nevidljiva tinta? Može i to jer Apple donosi novu opciju pisanja nevidljivom tintom. Primatelj poruke će morati povući prstom po poruci ili slici koju ste poslali kako bi otkrio sadržaj. Zabavno, zar ne?

Osim toga, moći ćete pisati po ekranu umjesto po tipkovnici i poslati poruku pisanu digitalnom tintom i vašim vlastitim rukopisom. Moći ćete reagirati na poruke, slati animacije, emotikone, slati različite efekte i lakše dijeliti video.

Pošaljite prijatelju ili prijateljici poruku “Happy Birthday” i na njihovom iPhoneu će se pojaviti vatromet. Različitih opcija, animacija i naljepnica će biti puno, a na vama je da ih istražite i otkrijete što vam se najviše sviđa.

Notifikacije

Notifikacije donose velike promjene u odnosu na dosadašnji software i to ne u izgledu jer će izgledati gotovo jednako kao što izgledaju sada ali ćete zato sada moći sve pogledati, a da se ne pomaknete s Home Screen-a. Kada dobijete obavijest na Lock Screen moći ćete povući prstom u lijevo kako biste otkrili više opcija.

Jednostavno rečeno, moći ćete sve raditi i odgovarati na poruke koje vam dolaze ili čitati vijesti na koje ste pretplaćeni bez otljučavanja Lock Screen-a. Ako ste u nekoj drugoj aplikaciji, notifikacije rade potpuno jednako kao i na Lock Screen. Nećete morati izlaziti iz aplikacije da biste vidjeli obavijest nego je otvoriti u postojećoj aplikaciji u obliku malog prozorčića.

Karte

Apple Maps postaje sve bolji i bolji. Sad ćete moći saznati kako najbrže doći do određene destinacije i pokazivati prijedloge za mjesta koja možda želite usput posjetiti. Ova poboljšanja neće biti dovoljna da zamijene Google Maps ljubiteljima karata ali je napredak u odnosu na ono što je bilo prije.

Ako ste skloni zaboravljanju gdje se parkirali auto, posebno u velikima garažama ili trgovačkim centrima, sad će vam pomoći Apple Maps. Kad zaustavite auto, Apple obilježi lokaciju vašeg vozila pomoću koje ćete poslije jednostavno navigirati do svog auta. Usput ćete moći dodati i sliku.

Glazba

Apple Music je potpuno osvježenog izgleda s  novim updateom ali nema puno promjena u funkcijama. Novost je da ćete moći dodati tekstove na glazbu. Kako biste to postigli idite na Now Playing i kliknite na 3 točkice kako bi vam se pojavile riječi pjesme koju slušate.

Trebate imati na umu da nemaju još sve pjesme riječi ali bi se s vremenom i to moglo promijeniti. Ako volite karaoke, onda je ovaj dodatak baš za vas. Ipak, s obzirom da su se mnogi žalili da im se dosadašnja aplikacija ne sviđa i da je teška za korištenje, ovaj update popravlja taj problem i čini cijeli glazbeni doživljaj jednostavnijim.

Copy & Paste s više uređaja

Imate li Mac računalo i macOS Sierra (koji izlazi 20.9.) i jednaki ID na iPhoneu kao na računalu, onda ćete moći koristiti ovu funkciju. Moći ćete nešto kopirati na Mac-u i zalijepiti na iPhone i obrnuto.

Nema komplikacija, nema detaljnih uputa kako se to radi. Sve što trebate je jednostavno kliknuti copy što god želite kopirati i paste na drugom uređaju kako bi se zalijepilo.

Tipkajte na više jezika istovremeno

Ako koristite u komunikaciji više jezika, ovo je funkcija za vas. Sve što morate je

 • otići u Settings – General 
 • otvoriti rječnik i izabrati željene jezike
 • otići na tipkovnicu (Keyboard) i dodati odgovarajuće tipkovnice

Deinstalacija predinstaliranih aplikacija

Sad ćete se moći riješiti i aplikacija koje su došle s vašim uređajem, a ne trebaju vam i ne koristite ih. Postupak je jednostavan i potpuno jednak kao i brisanje aplikacija do sad. Izaberete željenu ikonu, stisnete je i držite dok ne vidite mali x i izbrišete je.

Tako ćete sad moći brisati karte, podcaste, kontakte i slično ali još uvijek nećete moći Safari, Health, poruke i sat.

Naspavajte se

Novost na aplikaciji sata je da možete namjesiti opciju koja vam osigurava dovoljno sna. Samo trebate upisati kada se želite probuditi kojim danima i koliko sati sna preferirate. Nakon toga će vam uređaj zazujati i podsjetiti vas kad je vrijeme da se počnete spremati za spavanje i natjerati vas da se toga pridržavate i bolje naspavate.

Baterija (Flashlight)

Svi znamo kako ponekad baterija na telefonu dobro dođe kao i to da nam ne treba uvijek jednaka jačina svjetla. S novim updateom ćete moći regulirati jačinu baterije od najslabijeg do najjačeg. Jedino što vam je potrebno je iPhone s 3D Touch, na ostalima ove opcije nema.

Novo otključavanje

Sigurno ćete vrlo brzo otkriti da povlačenje prstom preko ekrana više ne otključava vaš telefon. Umjesto toga, sad ćete morati pritisnuti Home dugme na svom uređaju kako biste ga otključali. Ako vam se ova opcija ipak ne sviđa jer ste naviknuti na stari način ima i za to rješenje.

 • idite u Settings
 • pa u General
 • Accessibility
 • Home Button
 • vratite na staru funkciju touch-to-unlock

Fotografije

Aplikacija je potpuno poboljšana te ćete sad imati funkcije poput prepoznavanja lica, lokacije i objekata kao i automatsko grupiranje fotografija po temama sve pod novim zajedničkim imenom Memories.

Detekcija vode

iPhone 7 i iPhone 7 Plus su otporni na vodu (iako ne potpuno vodootporni) ali svi ostali iPhone-i nisu, a znamo svi da je polijevanje vodom jedan od najčešćih uzroka kvarova mobitela.

Tako će vas sad, kad budete punili telefon, a on uspije detektirati vodu i obavijestiti da ga isključite iz struje jer kao što znamo, voda i struja nisu sretan par.

Lakše do kamere

Više se uopće ne morate micati s Lock Screen-a, dovoljno je samo povući prstom u desno i otvorit će vam se kamera kako biste jednostavno i brzo snimili sve što želite.

Siri

Hey Siri! Volite li Siri? Meni je zabavna i često mi dobro dođe, posebno kad nemam vremena tipkati ili nešto detaljno pretraživati. Ono što ne volim kod Siri je što ponekad treba ponoviti riječ jako polako i razgovijetno, gotovo robotski da bi razumjela (ne često ali događa se). Sad to više neće biti potrebno jer Siri postaje pametnija.

Sad će biti moguće uz pomoć Siri poslati poruku preko određenih aplikacija kao što su Whatsapp i WeChat, a Siri će sve razumjeti i shvatiti kako treba. Funkcija će biti dostupna na više jezika koje će Siri razumjeti. Moja je na engleskom pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će hrvatski biti među njima ali tko isproba neka javi u komentarima.

S novim updateom Siri će postati jako korisna osobna asistentica (ili asistent) koja će moći umjesto vas nekoga nazvati, rezervirati taxi ili Uber, detaljnije pretraživati fotografije, rezervirati večeru u restoranu, naručiti pizzu ili poslati novce nekome preko interneta, naravno u zemljama gdje su takve opcije moguće u dogovoru s Appleom.

Apple News

Ako volite vijesti bit ćete sretni što čujete da ćete sad moći imati personalizirane teme i članke odabrane samo za vas prema vašim interesima. Moći ćete se i pretplatiti na razne online novine i časopise (National Geographic ili New York Times, npr), a najvažnije vijesti će se prikazivati na Lock Screen.

Za kraj….

Nije uopće upitno da je Apple napravio velike promjene s iOS 10 i da ga cijeli svijet, ili barem vlasnici Apple uređaja, nestrpljivo očekuju već danima (neki i mjesecima). Kako će korisnici reagirati, ostaje za vidjeti u danima koji slijede ali s obzirom na sve ove nove funkcije uopće ne sumnjam da će se većini svidjeti.

Jeste li vi već instalirali svoj update? Kako vam se sviđa?

162174755355623310716

 

 

 

 

 

5 responses to “Sve što trebate znati o iOS 10”

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: