Tko je Ptica Larry?

twitter

Ako nemate račun na Twitteru, niste sigurni treba li vam uopće i kako početi onda se sigurno pitate što je Twitter i za što uopće služi. Twitter je koristan za biznis, u to nema sumnje. Najbolji je način da se na brz, kratak i jednostavan način obavijesti javnost o novostima, ponudama i promocijama, nagradnim igrama i važnim informacijama koje bi nekoga mogle zanimati.

Twitter je ove godine proslavio 10. rođendan, a prema najnovijim podacima iz ožujka 2016.g. ima 320 milijuna korisnika u svijetu što se čini kao prava sitnica u usporedbi s Facebookom koji ima 1.59 milijardi korisnika. Ipak, to ga po popularnosti čini 3. po redu društvenom mrežom, odmah nakon spomenutog Facebooka i Instagrama.

Je li Twitter uopće društvena mreža? Neki će reći da je, drugi se neće s njima složiti i tvrditi da Twitter nije društvena mreža. Što je onda Twitter? Najbolje objašnjenje je da je Twitter kombinacija društvene mreže i mikro-bloga na kojem objavljujete kratke obavijesti za koje mislite da bi nekoga mogle zanimati ili, u slučaju da koristite Twitter samo iz vlastitog zadovoljstva, zanimaju samo vas i eventualno vaše prijatelje koji su na Twitteru.

Pitate li se otkud ime Twitter i što Twitter uopće znači? Jedan od tvoraca Twittera, Jack Dorsey objasnio je kako je cijeli tim tražio idealno ime za novi tehnološki start-up dok netko nije u rječniku pronašao riječ “twitter” koja na engleskom jeziku ima dva značenja. Jedno se odnosi na cvrkut ptice, a drugo na kratke, nevažne i trivijalne informacije. Ideja im se učinila savršenom i tako je Twitter dobio ime i logo male plave ptice.

Sljedeći put kad pomislite da ste osvojili cijeli svijet jer imate račun na Twitteru, samo se sjetite riječi Jacka Dorseyja o kratkim, nevažnim i trivijalnim informacijama i odmah će vam biti jasno koliko vam je Twitter važan u životu.

Šalu na stranu, Twitter može biti zgodan komunikacijski alat baš za te kratke informacije, nevažno je li riječ o trivijalnostima iako bi bilo puno bolje da, kao i kod svake komunikacije, pokušate stvoriti određenu vrijednost, a ne samo proizvoditi buku bez ikakvog smisla. Iako, uvijek zapamtite da ako vaša buka ima publiku, onda samo nastavite.

Za slučaj da niste upućeni, mala plava ptica ima i ime. Zove se Larry the Bird ili Ptica Larry. Tajna imena se krije u činjenici što je još jedan od osnivača Twittera Biz Stone veliki obožavatelj košarkaške legende Larryja Birda koji je napravio odličnu NBA karijeru u klubu Boston Celtics. Naravno, i sam Stone je iz Bostona i djetinjstvo je proveo na utakmicama omiljenog kluba diveći se Larryju Birdu. S obzirom da je Twitter već dobio ime povezano s pticama, logo se nametnuo sam od sebe, a tako i ime pa je ptičica postala poznata svijetu kao Larry the Bird.

Postoji popularna izreka na internetu – Ako niste poznata osoba, Twitter je kao pričanje sa samim sobom u pretrpanoj sobi. Nitko ne sluša i nikome nije stalo. Kao i u pravom životu. A ako imate malo pratitelja, onda je kao da pričate u praznoj sobi sa samim sobom.

Možete na Twitter gledati i na taj način ali to je potpuno jednako kao da za Facebook kažete da je beskorisno mjesto gdje cijeli dan možete gledati slike tuđih kućnih ljubimaca i djece i slušati stvari koje vas ne zanimaju od osoba do kojih vam nije stalo. Ili za Instagram da je nezanimljiva platforma za gubljenje vremena gdje se nikada ništa zanimljivo ne događa osim milijuna slika amaterskih fotografa koji vole misliti da su profesionalci.

Možda u svemu tome i ima djelić istine ali činjenica je da je Twitter, kao i svaka druga društvena mreža (ili mikro blog) moćan alat ako ga se koristi na pravilan način i ako se iz njega uspije izvući ono najbolje. Koristiti Twitter samo kao jedan od oblika trošenja vremena u nadi da će vam dan brže proći nema smisla. U tom slučaju je bolje pronaći hobi od kojeg ćete imati koristi jer od Twittera sigurno nećete.

Što je onda Twitter? Twitter je platforma na kojoj korisnici dijele svoje misli, citate, slike, informacije, šale, vijesti i što god im padne na pamet u 140 znakova u koje su uključeni i razmaci. Možda vam se 140 znakova čini kao malo mjesta da nešto korisno napišete ali, onog trenutka kad se uhodate, shvatit ćete da vam je 140 znakova sasvim dovoljno ako ne i previše. Cijela bit Twittera se krije u kratkim informacijama ili obavijestima. Statistika pokazuje da kraći tweetovi prolaze bolje od onih u kojima su iskorišteni svi znakovi.

Profil na Twitteru može biti javan i privatan iako od privatnog nema previše koristi, posebno ako ga planirate koristiti u poslovne svrhe. Javni profil znači da će svatko moći vidjeti ono što objavite kao i odlučiti hoće li reagirati na to ili ignorirati. Kao i oko svake društvene mreže i oko svog profila na Twitteru se treba potruditi i angažirati se jer pratitelji ne dolaze sami od sebe.

Kako biste bolje shvatili Twitter, potrebno je poznavati određene pojmove koje ste sigurno negdje čuli ali možda niste sigurni u njihovo značenje. 

 • Tweet – označava poruku od 140 znakova
 • Retweet (RT) – ponavljanje ili dijeljenje nečijeg tweeta koji vam se svidio
 • Feed – tweetovi koje vidite na svojoj početnoj stranici
 • Modified Tweet (MT) – kada dijelite nešto što je netko napisao ali ste to malo promijenili
 • Direct Message (DM) – direktne poruke koje se šalju između korisnika, koje možete poslati samo nekome tko vas prati i te poruke ne vidi nitko osim vas
 • Follow – kad nekoga želite pratiti onda ćete stisnuti Follow pa ćete moći vidjeti sve objave i ažuriranja od te osobe
 • Bio – kao i na Instagramu, bio na Twitteru je mali dio u kojem ćete napisati nešto o sebi u 160 znakova. Kao što sam Twitter savjetuje – nemojte previše razmišljati, zabavite se
 • Hashtag – vjerojatno više nema osobe koja ne zna što je #. Možda niste znali da je Twitter osmislio hashtag, a drugi su ga preuzeli. Hashtag je zgodan alat pomoću kojega možete otkriti što je tko objavio po temama ili pojmovima koje vas zanimaju
 • Like – ako vas se neki tweet sviđa onda ga “lajkate”
 • Mention (@) – način da spomenete drugog korisnika u tweetu. Tad korisničkom imenu te osobe dodate @
 • Reply – odgovaranje na tweet nekog drugog korisnika koji počinje s @korisničko ime. To ćete napraviti tako što ćete jednostavno kliknuti na “reply”
 • @ – znak koji se koristi za korisnička imena na Twiteru. Ako želite nekome poslati tweet, poruku, spomenuti u svom tweetu onda ispred korisničkog imena te osobe dodate @
 • @username – korisničko ime je ime po kojem se prepoznatljivi na Twitteru, a svako korisničko ime ima ispred znak @

Bez obzira imate li Twitter račun (ili ga tek planirate otvoriti) radi posla ili osobnog zadovoljstva, pronađite svoj glas i budite autentični. Nemojte pisati ono što mislite da drugi žele čuti jer, ne zaboravite, Twitter na neki način stvarno i je poput pretrpane sobe u kojoj nitko nikoga ne sluša.

Zato budite unikatni i potrudite se pružiti svojoj publici vrijednost u obliku korisnih informacija, zabave ili edukacije. Što prije pronađete svoj glas prije ćete se početi isticati u gužvi i veće su šanse da ćete biti uočeni. Ako niste poznata osoba (a vjerujem da niste) koja će sama po sebi i bez puno muke dobiti puno pratitelja, za njih ćete se morati potruditi.

Ne znači da će svatko koga pratite početi pratiti i vas ali i to je neki početak. Pronađite ljude koji vas zanimaju, retweetajte neki njihov tweet, uključite se u raspravu (nemojte se svađati) i pokrenite interakciju s drugim korisnicima.

Problem koji se javlja kod Twittera i svih ostalih društvenih mreža, mikro bloging platformi i blogova je što ljudi očekuju instant rezultate, a kad ih nema, vrlo brzo odustaju. Moj savjet je – imajte strpljenja. Gledajte na Twitter kao na biljku. Što se dogodi kad kupite lonac, zemlju i posadite sjeme? Biljka izraste preko noći?

Ne bih rekla. Treba joj vremena, sunca, vode, vitamina i minerala, pažnje, okopavanja korova i prije svega vremena. Ako se ne brinete za nju kako spada i ne posvećujete joj pažnju i vrijeme, nikada vam neće niknuti cvijet.

Zato, kad osjetite frustraciju, nezadovoljstvo i želju za odustajanjem jer imate osjećaj (i imate pravo) da se dopisujete sami sa sobom, nemojte odustati nego hrabro nastavite dalje. Razmišljate o Twitteru kao o procesu i sjetite se biljke i tad ćete shvatiti  da se ništa ne događa preko noći, da nema čarobnog recepta i da za sve što radite morate imati strpljenja i volje. Nakon toga će doći i rezultati.

162174755355623310716

 

 

 

 

 

2 responses to “Tko je Ptica Larry?”

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: