Društvene mreže

Sve što trebate znati o Google Allo

Koliko je važna komunikacija spomenula sam već i previše puta, a razvoj brojnih aplikacija za što bržu, zanimljiviju i zabavniju komunikaciju samo raste. Kako stvari stoje, takve aplikacije će i nastaviti rasti i sve se više razvijati, a na korisnicima će biti da odluče koje će od njih opstati, a koje će se neslavno ugasiti.

Možete se slobodno pitati je li vam potrebna još jedna aplikacija za slanje i primanje poruka ali činjenica je da ste je dobili i da Google očito smatra da vam je potrebna. Google Allo je brat blizanac aplikacije po imenu Google Duo koja je izašla na tržište prije mjesec dana i već u tom vremenu ima 10 milijuna downloada na Androidima.

I dok je Google Duo aplikacija namijenjena video pozivima, Google Allo je križanac između WhatsApp, Facebook Messengera, Vibera, iMessage i vjerojatno svih ostalih popularnih i manje popularnih aplikacija za brzu i instant komunikaciju.

Kad ste zadnji put poslali SMS poruku? Ako pitate mene, reći ću vam da stvarno ne znam jer za pisanu komunikaciju koristim samo ovakve aplikacije. Taj porast popularnosti aplikacija namijenjenih komunikaciji nam samo govori kako je SMS sve više marginaliziran i koristi se samo u krajnjoj nuždi i žurbi kad nekoga treba brzo i kratko obavijestiti o nečemu. Za sve drugo, tu su mobilne aplikacije koje su besplatne za preuzimanje, ne naplaćuju slanje poruka, a sve što vam je potrebno je internetska veza koja je danas izrazito dostupna i cjenovno pristupačna.

Dobra vijest kod Google Allo je činjenica da je dostupan i na Androidu i iPhone-u. Loša je vijest ta što je dostupan samo na telefonima dok desktop i tablet verzije ne postoje (iako Google poručuje da će se i to promijeniti u budućnosti), a ne možete koristiti ni isti račun na više telefona jer je aplikacija strogo vezana za vaš broj telefona. Isto tako, posebno je zgodan detalj osobna asistentica (ili asistent), nešto kao Siri, koja je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku ali će se, isto tako, uskoro proširiti i na ostale zemlje i uključiti dodatne jezike.

google-allo

Kako radi Google Allo?

Preko vašeg telefonskog broja što čini aplikaciju jako jednostavnom za korištenje jer ne morate prolaziti nikakve dodatne korake kako biste otvorili račun. Sve što trebate je instalirati Google Allo preko Play Store ili App Store, ovisno imate li Android ili iPhone. Nakon toga će vam Google Allo poslati SMS poruku u kojoj će tražiti potvrdu vašeg telefonskog broja (eto, ipak neka korist od SMS-a), možete povezati svoj račun sa svojim Google ID ili ih držati odvojene, kako vam god odgovara. I to je to. Sve što je potrebno već imate i možete početi komunicirati.

Kako komunicirati kad nemate prijatelja koji imaju instaliran Google Allo?

To je najveći problem sa svakom novom aplikacijom namijenjenoj komunikaciji – kako preuzeti dio tržišnog udjela već postojećim i popularnim aplikacijama koje imaju milijune preuzimanja. Potpuno je jasno da ako instalirate Google Allo, a vaši prijatelji ne, da je aplikacija potpuno beskorisna i samo vam zauzima mjesto na telefonu.

Google se ovdje pametno dosjetio, neki će reći i pomalo agresivno ali čini se da postaje sve jasnije da tko želi uspjeti u današnjem svijetu punom konkurencije da mora malo gristi i gurati se, zar ne?

Onog trenutka kad instalirate Google Allo na svoj telefon, aplikacija će automatski povući sve vaše kontakte iz telefonskog imenika. Kontakti koji imaju instaliran Google Allo će se automatski pokazati i možete s njima komunicirati. Ali što je s onima koji nemaju, a vi biste baš rado s njima komunicirali?

Ako su vaši prijatelji na Androidima, možete im poslati poruku preko Google Allo. Oni će dobiti poruku u obliku notifikacije koja izgleda gotovo identično kao da i sami imaju instaliran Google Allo. Mogu vam odgovoriti preko te notifikacije ili kliknuti na nju i odmah ga instalirati. Na taj način dobiju uvid u to kako izgleda aplikacija i priliku da se zainteresiraju i jednostavno je preuzmu.

Ako su vam prijatelji ljubitelji iPhonea, nije ni to problem samo što će u tom slučaju umjesto notifikacije dobiti SMS poruku s vašim imenom, sadržajem poruke i linkom s kojeg mogu preuzeti Google Allo i nastaviti komunicirati s vama. U slučaju da ipak ne žele, mogu vam samo odgovoriti preko SMS poruke (koju će morati i platiti ovisno o cijeni svog operatera).

Jeste li spremni za Google asistenticu?

Jako volim ovakve funkcije, moram priznati, kao i to da sam pomalo ovisna o Siri. Bila bih vjerojatno još i više da živimo u Americi i da preko nje mogu naručiti Uber ili kuhanu brokulu iz vegetarijanskog restorana ali dobro je i ovako. Osobne asistentice su korisne, u to nema sumnje. Ova koju nudi Google Allo za sad samo govori engleski jezik ali to vam, nadam se, ne bi trebalo predstavljati problem. Ako i da, onda vam je savršena prilika da usavršite svoj engleski i usput se malo i zabavite (nikada ne treba preskočiti novu priliku za učenjem, zar ne?).

S asistenticom možete razgovarati ili se s njom dopisivati. Zna pričati loše viceve, reći vam prognozu vremena, sportske rezultate, najnovije vijesti, pronaći restorane u vašoj blizini ili najpovoljniji let avionom, pronaći vam video na You Tubeu i općenito sve što vas zanima, u manjoj ili većoj mjeri, sve što trebate je pitati je. Zamislite Siri i primijenite to na Google Allo asistenticu i dobit ćete nešto vrlo slično.

Ako u Google Allo samo upišete @google, aktivirat će se asistentica pomoću koje možete doći do svega što vas zanima. Upišite “cute puppies” i izlistat će vam s Google Images slike slatkih štenaca. Možete je pitati i kakav je neki film koji želite gledati, dobit ćete recenzije, sažetak sadržaja pa čak i trailer na You Tube-u.

Osim toga, možete je i ocijeniti na temelju čega će Google raditi na poboljšavanju ove funkcije, što je uvijek dobro za znati.

Pametna aplikacija

Google Allo nudi i automatske odgovore koje možete slati ako se jako lijeni tipkati ili nemate previše vremena, a ipak imate potrebu nešto odgovoriti. Pronaći ćete tako odgovore od “lol” preko “hahaha” pa do više konkretnijih rečenica i iako se mogu stvarno učiniti jako automatskim i robotiziranim, nije loše jer štedi vrijeme.

Osim toga, Google Allo nudi i prepoznavanje likova uz automatske odgovore pa ćete tako dobiti prijedloge za odgovor u skladu sa slikom koju ste primili od nekoga. Ako vam prijatelj pošalje sliku svog psa, Google Allo će prepoznati da je riječ o psu (čak i o kojoj je vrsti riječ) i ponuditi vam da odgovorite da je pas lijep ili sladak.

Automatski odgovori nisu limitirani samo na pisani tekst nego i na slike i fotografije. Ako vam prijatelj pošalje sliku svog ručka, a riječ je o tjestenini, dobit ćete ponuđene odgovore od “yummy”, “nomnom” do prijedloga koje uključuju riječ pasta. Isto tako, Google Allo prepoznaje i poznate građevine i lokacije. Netko vam pošalje sliku Eiffelovog tornja i ne samo što će Google Allo prepoznati da je riječ o Eiffelovom tornju nego može započeti i pretraživanje kako biste došli do dodatnih informacija vezanih za toranj ili Pariz.

Uz sve to, kao i na većini drugih sličnih aplikacija, Google Allo nudi veliki broj slika, sličica, naljepnica, fontova kojima možete mijenjati veličinu i oblike i sve ostalo što vam može pasti na pamet. Možete pisati po slikama ako želite, promijeniti veličinu poruke od najveće do najmanje i sve što poželite.

Incognito Mode

Ako ste paranoični i ne želite da netko čita vaše poruke ili mislite da vas CIA ili Google špijuniraju kroz vaše dopisivanje, u Google Allo možete uključiti i inkognito ili anoniman način rada pa možete namjestiti svoje poruke da nakon nekon vremena (od 5 sekundi do tjedan dana) nestanu s vašeg telefona.

Važno je napomenuti da kad koristite ovaj način rada za komunikaciju na Google Allo, morate biti svjesni da ne možete korisititi asistenticu, a ni automatske odgovore (Smart Reply). Ipak, paranoičnima to neće biti potrebno i vjerojatno će ih zadovoljiti sama činjenica što nitko neće moći vidjeti njihove poruke.

Status poruka

Svatko tko koristi aplikacije za dopisivanje i komunikaciju zna koliko je važno dobiti obavijest o tome je li poruka isporučena i još važnije – pročitana. Ako imate WhatsApp onda ste upućeni u značenje kvačica koje se pokazuju uz poruku. Sličnu funkciju ima i Google Allo koji vas isto obavještava o statusu poruka i to na način da jedna kvačica pokazuje da je poruka poslana, jedna kvačica u plavom krugu znači da je poruka dostavljena, a dvije kvačice u plavom krugu znače da je primatelj pročitao poruku. Može li jednostavnije od toga?

Zabavni dio Google Allo

Ni aplikacije za komunikaciju nisu više ono što su nekada bile i sad vam nude puno više funkcija i sadržaja osim čiste komunikacije. Uz Google Allo se možete i zabaviti ako vam je dosadno. Uz asistenticu se možete i igrati pa će vam tako postavljati neka pitanja (trivijalna) na koja morate dati odgovor. Imate i emoji game koja se igra tako da vam asistentica pošalje emotikone uz pomoć kojih morate pogoditi naziv filma.

Volite li slati svojim prijateljima personalizirane fotografije? Uz Google Allo je to moguće. Sve što trebate je uslikati nešto ili uzeti sliku iz galerije i klikuti na Edit koji će vam otvoriti brojne mogućnosti igranja s fotografijom.

Možete koristiti Marker i uz pomoć njega crtati prstom po fotografiji u različitim bojama, Text ikona će vam omogućiti na napišete nešto na fotografiju, a Undo ikona da izbrišete potencijalne pogreške. Nakon toga, samo morate kliknuti na ikonu Send i vaša uljepšana fotografija će biti poslana.

Google Allo je, po svemu sudeći, jako zabavna nova aplikacija namijenjena ne samo komunikaciji nego i zabavi, a zanimljiva je i sama po sebi jer je nova i jer ima osobnu asistenticu koja vas može zabaviti ili vam olakšati život.

Ako još niste uvjereni treba li vam Google Allo, idemo pogledati pluseve i minuse ova aplikacije pa odlučite sami.

Google Allo plusevi:

 • radi i na Androidu i na iOS-u
 • potpuno je besplatna
 • ima osobnu asistenticu
 • ima i Smart Reply ili unaprijed ponuđene odgovore
 • možete se igrati unutar aplikacije
 • uređivati slike prije nego što ih pošaljete
 • povećati ili smanjiti veličinu teksta poruke
 • Incognito Mode
 • jednostavna za korištenje

Google Allo minusi

 • nema video pozive za što vam je potreban Google Duo
 • asistentica je ponekad nepouzdana (koja nije?)
 • za razliku od drugih sličnih aplikacija nema toliko naljepnica i emotikona
 • ne možete koristiti isti račun na više mobilnih telefona jer je aplikacija vezana isključivo uz broj telefona
 • dosta je slična Hangouts po interfaceu što bi nekima moglo smetati
 • ne podržava aplikacije treće strane kao neke druge aplikacije za komunikaciju

Hoće li Google Allo uspjeti i osvojiti korisnike?

To ovisi samo i isključivo o korisnicima i tome koliko će prijatelja uspjeti nagovoriti da instaliraju Google Allo. Potpuno je jasno da ovakva aplikacija postaje potpuno beskorisna ako se nemate s kim dopisivati. Isto je tako jasno da možda neće svi vaši prijatelji htjeti Google Allo jer im se više sviđa Facebook Messenger, WhatsApp ili nešto treće, a onda se nećete imati s kim dopisivati i vrlo brzo ćete odustati od korištenja.

Prednost Google Allo je što se ne razlikuje pretjerano od ostalih sličnih aplikacija što je čini jako jednostavnom za korištenje. To je ujedno i nedostatak jer postoji mogućnost da korisnici neće vidjeti svrhu u još jednoj sličnoj aplikaciji nakon što su se već navikli i imaju prijatelje na aplikacijama koje koriste. Sigurno je samo to da će Google morati još puno uložiti u razvoj svoje aplikacije kako bi uspio zainteresirati što veći broj publike. Google Allo neće propasti, to je sigurno i tek je izašao. U kombinaciji s Google Duo čini jednu jako zgodnu aplikaciju za komunikaciju i prava je šteta što te dvije aplikacije nisu spojili u jednu super aplikaciju.

Trebate li instalirati Google Allo na svoj telefon?

Ja sam uvijek za isprobavanje novih stvari, a posebno kad je riječ o tehnologiji o kojoj sam i potpuno ovisna, kao što neki od vas već znate. Svakako ću pružiti priliku Google Allo i vidjeti koliko ću ljudi uspjeti nagovoriti da i oni koriste ovu aplikaciju i kao što sam rekla, o tome će ovisiti ne samo uspjeh Google Allo nego i to hoću li je koristiti ili deinstalirati i zaboraviti na nju.

Vama bih preporučila da je instalirate i isprobate, ako ništa drugo uvjerena sam da će vam, barem neko vrijeme, biti zanimljivija od aplikacija koje sad koristite jer je nova i samim tim interesantna za otkrivanje različitih funkcija i mogućnosti. Hoće li vam se svidjeti, vidjet ćete sami. U svakom slučaju, ništa vas ne košta da je isprobate osim malo vremena i nešto memorije na telefonu.

I nemojte zaboraviti javiti mi kako vam se sviđa i što mislite o Google Allo.

potpis

 

 

%d blogeri kao ovaj: