Sve što trebate znati o Instagram Stories 3.dio

instagram-stories

Znate li što je danas došlo na red? Još malo novosti, trikova i savjeta vezanih uz trenutno najpopularniju stvar na internetu – Instagram Stories. Otkako su izašle ludnica oko njih ne prestaje i usuđujem se reći, gledajući statistiku na svom blogu i pitanja koja dobivam, da su Instagram Stories najbolji dodatak već dovoljno voljenoj i popularnoj društvenoj mreži Instagramu.

Volite li više Snapchat Stories ili Instagram Stories stvar je osobnog ukusa, izbora i činjenice koju društvenu mrežu više koriste vaši prijatelji. Meni osobno, Instagram Stories su bolje od Snapchat Stories unatoč tome što se mnogi još uvijek bune na nedostatak svih onih zabavnih dodataka koje Snapchat ima i po kojima je poznat.

Ako je suditi po tome kako se Instagram Stories razvijaju i u kojem smjeru idu, vjerujem da će im popularnost u budućnosti još samo rasti, a s njom će dolaziti još više zabavnih, zanimljivih i korisnih opcija koje će donijeti još više mogućnosti za snimanje odličnih i kreativnih priča.

Za one koji se još uvijek upoznaju s Instagram Stories, možete ovdje i ovdje pročitati sve o Instagram Stories i saznati detaljne upute oko toga kako ćete početi i koristiti ovaj dodatak na Instagramu, a u međuvremenu je došao i dodatak kako na Instagram Stories staviti staru sliku iz galerije telefona. Za sve ostale, koji su već postali profesionalni korisnici Instagram Stories i znaju sve trikove, imam dobre vijesti koje glase da je Instagram Stories dobio update i s njim neke nove zgodne dodatke koje će vam se sigurno svidjeti i koje ćete rado koristiti.

Otkako su izašle prije tri mjeseca, Instagram Stories imaju već 100 milijuna aktivnih dnevnih korisnika, a prije nekoliko dana su dobile, citirajući riječi s Instagramovog bloga, “najveći update od izlaska”. Što je novo u ovom updateu? To da možete dodati Boomerang u svoj Instagram Story, da možete podijeliti URL link u priči i omogućiti svojim pratiteljima i pratiteljima na Instagramu da se automatski spoje na link bez izlaženja s Instagrama i da spomenete nekoga (mention) u svojoj priči. Zgodno, zar ne?

Idemo sad vidjeti malo detaljnije ove novosti i otkriti načine na koje ih možete koristiti.

Linkovi

Ovo je vjerojatno najvažniji i najbolji dodatak za sve koji koriste Instagram i Instagram Stories u poslovne svrhe, a sad svojoj priči mogu dodati i URL link što znači da korisnici sad mogu samo tapnuti prstom na dugme koje će ih direktno odvesti do bloga, web stranice ili bilo koje druge web lokacije koju tvorci priče žele dodatno promovirati.

Ako snimite Instagram Story dobit ćete opciju da istovremeno dodate link u svoju priču na način da, nakon što snimite video, pojavit će se dugme uz pomoć kojega možete dodati link na svoju web stranicu, blog, webshop, YouTube ili gdje god želite.

Dugme izgleda potpuno jednako kao i dugmad koju već poznajete, a koja služe tome da na svoju priču dodate crtež ili tekst. Umjesto da se link na vaš sadržaj prikazuje kao puni URL link, Instagram je dodao dugme See More na dnu priče koje u sebi sadrži link. To je dobra ideja jer linkovi, koji nisu baš vizulano najljepša stvar na svijetu, neće nagrditi Story, a ipak će omogućiti korisnicima da direktno s priče posjete web lokaciju uz pomoć samo jednog klika (ili tapkanja prstom).

Ukratko, nećete vidjeti link u svom izvornom obliku na Instagram Story ali ćete vidjeti opciju tj. dugme See More koje će vas odvesti direktno do mjesta koje tvorac priče želi da posjetite.

Ova opcija je, za sad, namijenjena samo odobrenim/provjerenim ili točnije Verified računima što znači da nije dostupna svima. Što znači Verified Account? To znači da morate imati biznis, brend, biti poznata osoba ili imati dovoljno velik broj pratitelja da vas Instagram počne gledati kao poslovni subjekt. Znate onu bijelu kvačicu koja se nalazi u plavoj znački i možete je vidjeti na nekim profilima? To je oznaka za Verified Account.

Ne morate se brinuti, ova opcija je potpuno nova i tek u fazi testiranja, a poznavajući Instagram, velike su šanse da će s vremenom ovu opciju moći koristiti svi korisnici, neovisno koliko popularni bili, posebno ako se za tim pokaže velik interes.

Do tada možete uživati u pričama svojih omiljenih poznatih osoba, blogera ili brendova i slijediti njihove linkove za koje sam uvjerena da će ih koristiti i koristiti ovu funkciju da se dodatno promoviraju.

Mentions

Ovo je drugi novi dodatak Instagram Stories koji, na sreću, mogu koristiti svi, a omogućuje vam da dodate tag i uz pomoc @ spomenete bilo kojeg drugog korisnika Instagrama u svojoj Instagram Story.

To ćete napraviti na ovaj način: kad snimite sliku ili video za svoj Story  imate opciju da dodate tekst, kao što već vjerojatno znate ali ovaj put umjesto pisanja poruke možete jednostavno utipkati @korisničkoime (znači, uz znak @ napišete korisničko ime osobe koju želite spomenuti u svojoj priči). Ne morate upisivati ni cijelo ime jer će, kao u porukama i komentarima, Instagram nakon prvih nekoliko slova prepoznati o kome je riječ i završiti posao umjesto vas.

Kad unesete nečije korisničko ime u svoju priču, to ime će biti potcrtano i na njega će se moći kliknuti što znači da će vas dovesti direktno do profila spomenute osobe. Kao i kod komentara, korisnik će biti obaviješten da ga je netko spomenuo u Instagram Stories. Ako vas spomene netko koga ne pratite, obavijest da vas je netko spomenuo pronaći ćete u Requests folderu.

Moći ćete spomenuti 10 ljudi u jednoj Instagram Story samo ipak pripazite na broj jer ako ih dodate svih 10, sva imena će se prikazati na vašoj priči što može utjecati na kvalitetu i izgled priče jer će zauzeti puno mjesta.

Kako što sam rekla, ova opcija je dostupna svim korisnicima pa je isprobajte i iskoristite na najbolji način da se zabavite i povežete sa svojim prijateljima.

Boomerang

Boomerang je treća novost kod Instagram Stories koja je, kao i Mentions, dostupna svim korisnicima. Kao što vjerojatno znate, Boomerang je samostalna aplikacija uz pomoć koje možete snimati kratki video koji “skače” naprijed i nazad.

Sad ćete moći, kad snimate novi Instagram Story, samo jednim klikom prsta po ekranu, promijeniti opcije iz Normal uz pomoću koje snimate videe i fotografije za svoje priče u Boomerang mod i početi snimati Boomerang.

Ovo je odličan dodatak jer ste prije morali, ako ste željeli snimiti Boomerang, izaći iz Instagram Stories i ući u Boomerang aplikaciju dok sad to više nije slučaj.

Trebate samo napraviti sljedeće

  • idite na Instagram i povucite desno kako biste otvorili Instagram Stories
  • na dnu ćete vidjeti dvije opcije – Normal i Boomerang
  • izaberite Boomerang
  • vidjet ćete da uobičajeno dugme za kameru na ekranu ima u sebi simbol beskonačnosti (infinity)
  • kliknite na njega i počnite snimati, a kad želite prestati snimati opet kliknite na taj simbol
  • trebat će nešto malo vremena da se sve procesuira i nakon toga ćete imati Boomerang koji možete dodati svojim Instagram Stories

Ono što je zanimljivo kod opcije s Boomerangom je to što Instagram nudi samo opciju da tako jednostavno dodate Boomerang Instagram Stories, a ne i na Instagramu. To znači da ako želite dodati Boomerang u svoj Instagram feed morat ćete to napraviti preko posebne Boomerang aplikacije.

Sad znate sve novosti vezane uz Instagram Stories i možete se početi igrati. Mislim da je Instagram to sve dobro zamislio i izveo jer su i mentions i Boomerang jako zanimljivi i korisni dodaci već i ovako nevjerojatno popularnim Instagram Stories.

Dodavanje linkova bi isto tako dobro došlo i ostalim korisnicima ali nema veze, ostaje nam za nadati se da će se i to uskoro promijeniti, a do tad možemo uživati i zabavljati se s ova dva nova dodatka. Meni se osobno ideja s Boomerangom jako sviđa, a vama?

Ovi updatei su dostupni s Instagram 9.7 verzijom koja je dostupna za Android, iOS i Windows 10. U slučaju da nemate ove opcije na svom Instagramu, spojite se na Play Store ili App Store i provjerite ažuriranja jer su velike šanse da vas čeka update Instagrama koji sa sobom donosi ove novosti u Instagram Stories.

Uživajte u Instagram Stories, snimajte lijepe priče i isprobajte ove novosti koje su nam spremili. Ako imate dodatnih pitanja, budite slobodni ostaviti komentar.

  • Pratite Orbis Marketing i na Facebooku gdje svakodnevno možete pronaći zabavu, motivaciju, inspiraciju i brojne druge savjete koji će vam biti korisni. I ne zaboravite lajkati 😉

potpis

17 responses to “Sve što trebate znati o Instagram Stories 3.dio”

  1. […] Za one koji nisu u toku, bacite pogled na moje prethodne tekstove o Instagram Stories u kojima ćete pronaći sve savjete i trikove koji su vam potrebni kako biste uspješno snimali i objavljivali svoje priče i saznali neke nove dodatke koje je Instagram nedavno uveo u Stories (npr. Boomerang video) – Sve što trebate znati o Instagram Stories, Sve što trebate znati o Instagram Stories 2. dio i Sve što trebate znati o Instagram Stories 3. dio. […]

    Like

  2. Super i koristan post 🙂
    Samo jedno pitanje. Primijetila sam da nisi spomenula jednu opciju 🙂 Kada kliknemo na nečiji story i drzimo malo duže, izbaci nam 2 opcije “prikazi profil” i “nemoj prikazivati priču od..”. Eh sta sad kad mi kliknemo na to nemoj prikazivati priču? Postoji li mogućnost da opet vratimo story od dotične osobe na naslovnicu, zajedno sa ostalim story-ima? Hvalaa 🙂

    Like

    • Hvala na komentaru 🙂 Da, imaš pravo..nisam spomenula ovu opciju. Kad klikneš na opciju da ne prikažeš nečiju priču ta pričs će biti prebačena na kraj liste, a krug će postati sivkast (zamućen).
      Ako poželiš opet vratiti opciju priča od te osobe, opet klikneš na taj sivi krug i izabreš da se priče opet prikazuju, a story se vraća tamo gdje je i bio i možeš ga gledati.

      Like

      • Samo jedno pitanje. Nikako ne mogu naci a znam da aam prije vidao, di se namjesta ono trajanje snimke na instagram story? Hvala 🙂

        Like

      • Misliš na rezanje videa kad objavljuješ prethodno snimljeni video s telefona? Klikni na +, pa na Library na dnu ekrana i izaberi video koji želiš objaviti. Onda klikni na next u gornjem desnon kutu pa na trim na dnu ekrana. Još jednom na + na dnu, izaberi klipove videa koje želiš dodati i klik na done. Na dnu ekrana možeš kliknuti na klipove da ih izrežeš ili ih malo duže držati da im promijeniš redoslijed.
        Nadam se da je ovo odgovor na pitanje 🙂

        Like

  3. Interesuje me od cega zavisi redosled osoba koje su mi pregledale insta pricu? Posto su mi prvih 10ak uglavnom iste svaki put..

    Like

    • Najjednostavniji odgovor je da nitko to jos ne zna. Instagram nije nista objasnio, a ljudi su zbunjeni redosljedom i nikome nista nije jasno.
      Jedna od pretpostavki koja bi mogla imati smisla je da Instagramov algoritam slaze osobe po nekoj vaznosti. Znaci, u prvih 10 bi trebale biti osobe cije profile cesto gledas (ili one tvoj) na Instagramu ili Facebooku. Ali kao sto kazem, nije jos potvrdjeno da je to ispravna teorija.

      Like

  4. Ušla sam slucajno na pricu jedne osobe na insta,slucajno kliknuh jer je bila prica istaknuta na profilu.Problem je sto ce sada ta osoba vidjeti da sam joj ulazila na stori a nisam namjerno.Voljela bih da se to ne vidi,postoji li ikakav nacin da uklonim taj pregled,nadam se da iskreno postoji

    Like

Create a website or blog at WordPress.com