Kako na Instagram Stories staviti staru sliku iz galerije telefona

instagram-stories

Hej vi, ljubiteljice i ljubitelji Instagram Stories! Razvaljujete! Kad vidim koliko su Instagram Stories popularne, koliko su čitani moji prethodni članci sa savjetima i koliko pitanja dobivam o Instagram Stories pomislim da će mi se server srušiti 🙂 Malo se šalim, neće se ništa srušiti, a ja sam sretna ako vi čitate i postavljate dodatna pitanja.

Moram priznati da sam, kad su Instagram Stories izašle, očekivala da će biti popularne s obzirom da znam koliko je Instagram popularan i kako mu broj korisnika i obožavatelja samo raste ali nikada nisam ni sanjala da će Instagram Stories doživjeti ovakav uspjeh. Mislim da ni oni koji su došli na ideju nisu zamišljali takvu popularnost u samo dva mjeseca. Dobro odrađen posao!

Više nitko ni ne spominje da je Instagram ukrao ideju od Snapchata kako se to pričalo na početku. Instagram Stories su zasjale i očarale korisnike diljem svijeta svojom jednostavnošću, a koliko vidim, više nikome ni ne smeta nedostatak filtera i naljepnica kakve ima Snapchat. Uostalom, kako obično stoje stvari s društvenim mrežama koje su uvijek sklone slušati što njihovi korisnici vole, žele i trebaju, za vjerovati je da će u budućnosti doći još puno drugih funkcija u Instagram Stories u kojima svi možemo uživati i koristiti ih.

Za one koji nisu u toku, bacite pogled na moje prethodne tekstove o Instagram Stories u kojima ćete pronaći sve savjete i trikove koji su vam potrebni kako biste uspješno snimali i objavljivali svoje priče i saznali neke nove dodatke koje je Instagram nedavno uveo u Stories (npr. Boomerang video) – Sve što trebate znati o Instagram StoriesSve što trebate znati o Instagram Stories 2. dio i Sve što trebate znati o Instagram Stories 3. dio.

Današnja tema će biti postavljanje slike iz galerije u Instagram Stories. To je nešto što muči mnoge korisnike jer kao što znate, Instagram Stories dopušta postavljanje slike iz galerije u Stories ali samo ako je fotografija snimljena u zadnja 24 sata. I ja sam na tu temu dobila puno pitanja, proučavala sam sve opcije koje Instagram Stories nudi, satima pretraživala internet ne bih li došla do nekog korisnog rješenja jer je potpuno jasno da imate u galeriji telefona slike koja su vam drage, sviđaju vam se i želite ih objaviti na Instagram Stories.

Dobra je vijest da sam došla do rješenja i da vas mogu obavijestiti da ipak možete u Instagram Stories ubaciti i slike iz galerije koje su starije od 24 sata. To nije profesionalno rješenje, Instagram još uvijek nije uveo promjene i dopustio ovu opciju (iako se nadam da s vremenom hoće) ali je trenutno jedino rješenje (za koje ja znam) i rekla bih, najbolje.

Za početak, kako uopće staviti na Instagram Stories slike iz galerije telefona? Jednostavno da jednostavnije ne može biti.

  • otvorite aplikaciju Instagrama na svom telefonu
  • idite na svoj profil i kliknite na + u krugu kao kad želite dodati novu priču
  • otvorit će vam se kamera
  • povucite prstom prema dolje preko ekrana i gore na vrhu ćete vidjeti sve slike koje ste snimili u zadnja 24 sata
  • izaberite one koje želite objaviti
  • kliknite na sliku da vam se otvore dodatne opcije ako želite pisati po njoj ili crtati
  • objavite

Sad kad to znate, idemo na starije slike koje su do sad bile problematične i nisu se mogle dodavati u Instagram Stories. Postoji nekoliko opcija, a vi sami isprobajte i zaključite koja vam je najjednostavnija i koja vam se najviše sviđa. Ono što vam mogu reći je da sam sve isprobala i da stvarno i rade.

Uredite sliku

Prva opcija je ujedno i najjednostavnija i najbrža, a zove se uređivanje slika. Trebate otići u galeriju svog telefona i izabrati stariju sliku koju želite objaviti na Instagram Stories.

  • otvorite izabranu fotografiju
  • kliknite na nju da se pojave dodatne opcije
  • izaberite Edit (ikona olovke)
  • sad će vam se otvoriti mogućnosti da crtate po slici, promijenite boje, dodate efekte i slično
  • ako želite uređivati sliku, samo naprijed
  • ako ne želite i sviđa vam se takva kakva je onda minimalno promijenite neke detalje (ja sam izabrala opciju Tone pa Brightness i pojačala je minimalno što se nije ni vidjelo)
  • kliknite na Apply
  • pa na Save

Znate li što smo upravo napravili? Staroj slici smo promijenili datum. Neovisno o tome što je uslikana ranije, uredili ste je danas i na njoj će stajati današnji datum što znači da ćete je moći objaviti na Instagram Stories. Odlično, zar ne?

Ja sam iz svoje galerije izabrala sliku zalaska sunca koju sam uslikala prije 2 mjeseca, minimalno je uredila (gotovo nevidljivo) i objavila je na Instagram Stories kao da sam je danas snimila. Zato isprobajte ovaj savjet, jednostavan je, a učinkovit.

Screenshot

Screenshot je druga opcija koju možete učiniti kako biste objavili stariju sliku u Instagram Stories. Metoda je jednostavna, sve što trebate je izabrati željenu fotografiju iz galerije i snimiti screenshot. Na Samsung Galaxy telefonima se to radi tako da istovremeno držite Power i Home dugme, na nekim drugim (Sony i HTC naprimjer) tako da držite Volume za utišavanje zvuka i Power dugme.

Kad snimite screenshot i spremite sliku opet će na njoj biti datum kada ste uzeli screenshot što znači da ćete je moći objaviti na Instagram Stories. Nedostatak ove metode je što slika ipak malo izgubi na kvaliteti kad se radi screenshot i što ćete je morati urediti kako biste odrezali crni okvir. Ali osim toga, metoda provjereno radi.

Uredite meta podatke fotografije

Ovo zvuči puno kompliciranije nego što zapravo je tako da se nemojte uplašiti. Svatko može urediti meta podatke fotografije i za to vam nije potrebno nikakvo informatičko znanje. Treba vam samo malo vremena i jedna aplikacija.

Trenutno to ne možete učiniti bez instaliranja aplikacije koja će to učiniti umjesto vas ali to je najmanji problem ako želite objaviti staru sliku na Instagram Stories. Ako imate iPhone idite na App Store i instalirajte aplikaciju pod nazivom Meta Trixter, a ako ste na Androidu onda je najbolji izbor Photo Exif Editor. Obje aplikacije su potpuno besplatne i jednostavne za korištenje.

Uz pomoć ovih aplikacija trebate samo pronaći staru sliku koju želite objaviti na Instagram Stories i urediti datum kad je slika snimljena i onda spremiti tu fotografiju. Ja sam na taj način promijenila datum slike koja je snimljena prošle godine u današnji datum što ju je učinilo dostupnom za objavljivanje na Instagram Stories.

Moje je mišljenje da je ovo i najbolja metoda jer slika ne gubi na kvaliteti, ne morate je uređivati nego samo, uz pomoć aplikacije, urediti datum snimanja što znači da sve ostaje isto na fotografiji osim datuma.

Automatski uredite datum na fotografiji

Kao i kod prethodne metode, postoji aplikacija koja se zove Storied for Instagram i koju sam pronašla samo na App Store. Za razliku od prethodnih aplikacija koje su potpuno besplatne, ova se plaća 0.99 $ i nisam sigurna da vrijedi čak i tu simboličnu cijenu s obzirom na besplatne opcije.

Da, za razliku od besplatnih opcija ova aplikacija će sama napraviti ono što u prethodnom slučaju vi morate ručno – promijeniti datum na fotografiji na način da izaberete staru sliku koju želite objaviti i ova aplikacija će napraviti klon (identičnu kopiju) te slike samo će je spremiti s novim datumom i moći ćete je objaviti bez ikakvih problema na Instagram Stories ali, kao što sam rekla, morat ćete i platiti pa ako vam ova aplikacija koja automatski radi sav posao vrijedi 0.99 $ ili 6.95 kuna, onda je instalirajte.

Kako objaviti video na Instagram Stories koji je stariji od 24 sata?

Kao i sa slikama koje ne smiju biti starije od 24 sata kako biste ih mogli objaviti na Instagram Stories ista je priča i za video. Novi video može, sve starije od jednog dana ne. I za to ima rješenje, a zove se WhatsApp.

  • izaberite kratki video ili više njih koji biste željeli objaviti na Instagram Stories, a da je stariji od 24 sata
  • pošaljite taj video uz pomoć WhatsApp nekome od svojih kontakata
  • zamolite taj kontakt da vam pošalje video nazad
  • čarolija – na tom videu će biti novi datum kad je poslan s WhatsApp-a što znači da ćete ga bez problema moći objaviti na Instagram Stories

Kako vam se sviđaju savjeti? Isprobajte ih i ako imate ikakvih nedoumica ili problema ostavite komentar, a ja ću vam odgovoriti čim ga vidim. Usput nemojte zaboraviti pratiti ilajkati Facebook stranicu Orbis Marketinga jer ćete na njoj pronaći zabavu, dnevnu dozu optimizma i motivacije, savjete koji su rezervirani samo za pisanje na Facebooku, a ne na blogu i još puno drugih korisnih sadržaja. Osim toga, možete i na Facebooku postavljati pitanja i ostavljati komentare 🙂

Uživajte u Instagram Stories!

potpis

15 responses to “Kako na Instagram Stories staviti staru sliku iz galerije telefona”

  1. Ja imam veliki problem s Instagramom. Dakle, nakon što sam instalirala sami Instagram, instalirala sam i apk sa svim društvenim mrežama.Tamo sam se opet logirala na Instagram.
    Sad na Instagramu imam dvije stranice. Moje pitanje je kako izbrisati jednu stranicu?
    Molim te možeš mi pomoći?!

    Like

    • Imaš dvije identične stranice s istim imenom na Instagramu? Ovako..mislim da je najbolje pokušati brisati čak i pod pretpostavkom da se izbrišu oba računa i da moraš krenuti ispočetka. To će se vjerojatno i dogoditi ako obadvije stranice imaju isto korisničko ime i email.
      Ali ovako..s obzirom da se Instagram ne može izbrisati unutar aplikacije, potrebno je upisati u tražilicu na računalu Delete my Instagram account što će te dovesti na njihovu stranicu gdje moraš pratiti korake (kliknuti da želiš brisati račun i zašto) i na kraju kliknuti na Delete my account. To će trajno izbrisati sve račune na Instagramu i omogućiti da kreneš ispočetka.

      Like

  2. Mene zanima kako na Instagram postaviti sliku bilo koje velicine – dimenzije. Na primer formata 1920*1080 ili 2960*1440. Dakle da Instagram primi takvu sliku u uspravnom-vertikalnom stanju, u celosti, bez onog iritirajuceg odsecanja krajeva slike (kada prilikom postavljanja slike tapnem na kruzic sa strelicama za uklapanje slike, u donjem levom uglu, da prihvati i postavi celu sliku takva kakva je, a ne samo 80% iste).

    Like

    • Nažalost, Instagram ne podržava slike ovih dimenzija tako da se ništa ne može napraviti. Sve objavljene slike automatski podesi i smanji na dimenzije koje podržava.
      Tako da je za landscape najbolje slikati u 1080×566 ili 600×400, portret 1080×1350 ali njega će smanjiti na 600×749 dok slike 1080×1080 smanjuje na 612×612.
      Iako su i to povećali u zadnjih godinu dana pa je za pretpostaviti da će u budućnosti još povećavati dimenzije.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

      • Ne, ne, može da se postavi i slika u formatu koji sam gore naveo, 18:9. Ima takvih slika po Instagramu, samo treba provaliti kako.
        Jedino sto sam do sada uspeo otkriti je preko aplikacije Insta Square Pic, gde slika pomenutog formata dobije zamuceni prikaz levo i desno, pa poprimi kvadratni oblik, a sama slika u sredini ostane ne izmenjena. Da mogu poslao bih ovde jednu takvu sliku kao primer. Ne znam da li ima jos neki, laksi metod?

        Pozdrav

        Like

Create a website or blog at WordPress.com