Instagram novosti – Live Video i poruke koje nestaju

instagram-live-video

Sve je krenulo od Snapchata, a onda je i Instagram dobio inspiraciju potaknut dobrom idejom i popularnošću Snapchat Stories i prije tri mjeseca nas upoznao s Instagram Stories. Instagram Stories su preko noći privukle interes svih ljubiteljica i ljubitelja Instagrama i popularnost im samo raste.

Nakon uvođenja Instagram Stories na red su došli i Boomerang, mogućnost dodavanja URL-a u Stories i “mentions”. Više o tim opcijama možete pročitati ovdje jer sam toj temi, kao i općenito Instagram Stories posvetila puno vremena i dala vam detaljne upute kako koristiti Instagram Stories.

Nije prošlo dugo i Instagram opet za nas ima novosti u obliku live videa i poruka koje nestaju. Mislim da ovaj dodatak nije mogao doći u bolje vrijeme s obzirom na sve više rastuću popularnost Instagrama i sve novosti koje nam izbacuju u zadnje vrijeme. Uz to, u Instagramu jako dobro znaju da dolazi vrijeme Božića što znači da je to period pojačanog dijeljenja fotografija i snimanja videa zbog svih lijepih i šarenih ukrasa kojima su gradovi ukrašeni. Uvjerena sam da ćete i vi snimati lijepe priče i dijeliti ih na Instagramu.

Morate priznati da je Instagram izrazito evoluirao u zadnje vrijeme. Zamišljen na početku, prije šest godina, kao platforma/društvena mreža isključivo za objavljivanje i dijeljenje fotografija vrlo brzo su ga prepoznali svi obožavatelji fotografije, profesionalci i amateri. Popularnost mu je toliko narasla u kratkom vremenu da internetom kruži šala kako je na Instagramu svatko fotograf što, uostalom, mnogima i piše u bio.

Instagramovoj popularnosti je uvelike pomogao i razvoj sve boljih mobilnih telefona koji u sebi imaju kvalitetne kamere pa je stvarno svatko i mogao postati amaterski fotograf ili fotografkinja bez potrebe za skupom i teškom opremom. Dovoljno je samo uz sebe imati svoj telefon i čekati inspiraciju za snimiti novu fotografiju, provući je kroz filter, malo je doraditi, objaviti je i dobiti priznanje za svoj rad u obliku ♥. Ne može biti lakše od toga.

Nakon tri godine Instagram je uveo i opciju objavljivanja kratkog videa koji je tada mogao biti dugačak samo 15 sekundi (u usporedbi sa sadašnjih 60 sekundi) i fiksnom rezolucijom 640×640 (današnja rezolucija je dostupna do 1080p), a uz Instagram Stories i najnoviji dodatak u obliku live videa, korisnici mogu uploadati video dužine do 60 minuta.

Instagram je doživio značajan napredak u samo šest godina posebno kad se uzme u obzir činjenica da je svoj život započeo kao aplikacija fokusirana isključivo na fotografiju i da su ga korisnici vrlo brzo prihvatili pa je postao i poznat kao društvena mreža na kojoj se najviše dijele slike hrane i kućnih ljubimaca. Danas to više nije tako (iako ima sasvim dovoljno hrane i mačaka) i Instagram postaje pravo malo blago, kako za privatne tako i za poslovne korisnike.

S obzirom da je Instagram u vlasništvu Facebooka, a svi znamo koliko je Facebook zainteresiran za razvoj videa, ovaj novi dodatak Instagramu nikoga ne bi trebao čuditi. Osim toga, svi smo svjesni koliko video postaje popularan – vlogovi, Instagram Stories, Snapchat Stories, Facebook Live, Periscope, Boomerang…sve vam je jasno što se tiče videa.

Idemo sad pogledati koje je to novosti Instagram spremio za nas i kako se s njima možemo služiti.

Instagram Live

Live video podsjeća na Periscope što će shvatiti svi koji koriste Periscope, a planiraju koristiti i Instagram Live. Kao i na Periscope-u, možete i na Instagram Live poslati srca uz pomoć tapkanja po ekranu. Sad ćete, kad želite napraviti Instagram Story, moći jednostavno doći do Live opcije i početi snimati video uživo. Možete se igrati reportera i dobiti svojih 5 minuta u eteru pa makar vas vidjeli samo vaši prijatelji i pratitelji na Instagramu.

Kako doći do live videa i početi snimati?

  • na svom Instagram profilu kliknite ikonu kamere u gornjem lijevom kutu
  • na dnu ekrana ćete vidjeti Live opciju i kliknite na nju
  • kliknite Start Live Video
  • počnite snimati

Vaš video uživo može trajati 1 sat što je nevjerojatan napredak u odnosu na dosadašnje mogućnosti. Na vrhu ekrana, u desnom kutu, možete vidjeti broj gledatelja koji gledaju vaš video, a komentari se pojavljuju na dnu ekrana.

Možete i “zakačiti” svoj komentar kako bi ga svi gledatelji mogli vidjeti tako što pritisnete i držite napisani komentar i zakačite ga na vrh videa. Isto tako, možete i isključiti opciju komentiranja tako što ćete kliknuti ikonu 3 točkice i izabrati opciju Turn Off Commenting ili blokirati i prijaviti osobu koja vas maltretira.

Kad ste završili sa snimanjem videa i prijenosom uživo, samo kliknite na End u gornjem desnom kutu i još jednom potvrdite svoj izbor da završite video.

U slučaju da vam ova opcija nije još dostupna, bez brige, bit će uskoro. Kao i sa Instagram Stories i svim novostima koje kod Instagrama idu postupno, neki korisnici nove mogućnosti dobiju ranije od ostalih. Ako ste zainteresirani za snimanje videa uživo, provjeravajte svoj Instagram i uvjerena sam da ćete uskoro i vi moći snimati live video.

Kako otkriti live video?

Kada osoba koju pratite objavi svoj live video, na profilnoj fotografiji te osobe će se pojaviti riječ Live u dijelu gdje se vide i Instagram Stories. Idite na Explore tab u Instagram Stories kako biste pogledali videe uživo, a ako kliknete na opciju Top Live, vidjet ćete najbolje videe uživo bazirane na broju pregleda, lokaciji i jeziku.

Što još trebate znati o live videu?

Samo to da nakon što prestanete snimati video će zauvijek nestati. To znači da ga nitko neće moći poslije gledati nego samo za vrijeme dok ga snimate i “izvještavate” i da nećete moći podijeliti link svog live videa. Ta opcija zapravo uopće nije loša jer možete snimati što god želite i za to vrijeme se osjećati ugodno te se ne zamarati svojim sposobnostima i brinuti se kako je video ispao jer ga poslije i tako nitko neće moći vidjeti, a vi ćete moći krenuti ispočetka i postajati sve bolji.

Instagram Direct – video i fotografije koje nestaju

Ovo je druga novost koju nam je uveo Instagram na radost svih korisnika koji se vole dopisivati sa svojim društvom preko Instagram Direct. Instagram Direct je, kao što sam uvjerena da znate, funkcija preko koje možete slati jednoj ili više osoba poruke, slike, lokaciju, video i manje više sve što vam padne na pamet i trenutno ga koristi više od 300 milijuna ljudi.

Ono što je novo kod Instagram Direct je da sad možete poslati i fotografije ili video koje nestaju. Primatelj poruke će  moći vidjeti poslanu fotografiju ili video, ponoviti gledanje još samo jednom, a nakon toga će zauvijek nestati. U inboxu Instagram Direct imat ćete posebno mjesto za poruke koje nestaju, dok će one trajne klasične poruke biti prikazane ispod.

Kako poslati poruke koje nestaju?

  • kliknite na ikonu kamere
  • kliknite na krug u dnu kako biste snimili fotografiju ili video
  • kliknite na ikonu strijele dolje u desnom kutu
  • izaberite osobu/osobe/grupe kojima želite poslati snimljeno
  • kliknite Send

Kada pošaljete poruku koja nestaje pojavit će se u obliku kruga na vrhu vašeg Direct inboxa. Kvačica u krugu pokazuje da je poruka isporučena, a popunjeni krug s kvačicom pokazuje da je poruka i otvorena.

U slučaju da želite još jednom vidjeti sliku ili video koji vam je netko poslao možete stisnuti i držati poruku i kliknuti Play Again. Ako osoba kojoj ste poslali poruku opet pogleda tu poruku ili napravi screenshot vašeg videa ili fotografije, bit ćete obaviješteni o toj aktivnosti.

Neovisno o tome je li vaš Instagram profil javan li privatan, poruke koje nestaju možete slati samo onima koji vas prate i nikome drugome.

Ove nove Instagramove funkcije su odlična stvar za sve kreativce koji vole društvene mreže i uživaju u stvaranju i dijeljenju sadržaja sa svojim prijateljima i publikom. Znate i sami da su društvene mreže javna mjesta i da vaše profile može svatko vidjeti (ako su tako namještene postavke) kao i to da nije rijetkost da vaše objave gleda i netko tko vam nije prijatelj. Česti su slučajevi u kojima i poslodavci provjeravaju potencijalne zaposlenike (ili čak i svoje zaposlenike) preko društvenih mreža što znači da je potrebno paziti što se objavljuje i zadržati se u granicama dobrog ukusa i cenzure.

S ovim novim funkcijama to više nije potrebno u tolikoj mjeri jer je riječ o porukama koje nestaju nakon što su pogledane kao i live video koji nestaje onog trenutka kad prestanete s snimati. Ne savjetujem vam da budete uvredljivi i objavljujete neprimjerene sadržaje ali ako imate kreativnu maštu i luckast duh ili neobičan smisao za humor koji razumiju samo vaši prijatelji dok bi vas drugi mogli radi toga smatrati čudnima, s ovim opcijama se ne morate previše brinuti oko cenzure i možete biti ono što jeste bez straha da će vas netko pogrešno shvatiti i zamjeriti vam.

Ove funkcije bi uskoro trebale biti dostupne svim korisnicima, tako barem kaže Instagram. Poruke koje nestaju su puštene već danas i ako ih već nemate očekujte ih vrlo brzo, a Instagram Live će u sljedećih nekoliko tjedana biti isto dostupan svim korisnicima. Samo se pobrinite da imate ažuriranu aplikaciju i instaliranu najnoviju verziju Instagrama.

Nadam se da ćete uživati u ovim novim mogućnostima koje nudi Instagram, zabaviti se u snimanju videa uživo i slati svojim prijateljima zabavne poruke. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno ih postavite u komentarima.

potpis

6 responses to “Instagram novosti – Live Video i poruke koje nestaju”

  1. Pozz..ja ne razumijem jednu stavku…dakle..kad nekog pratim..i sa njime se dopisujem.u.inbox…zasto neki od njih jednostavno nestaju…?primjer dopisujem se sa jednim likom iz New Yorka..par dama je vidljivo…razgovor i sve..pa odjednom nestane sav nas razgovor i sve..i nemogu nac ili zaboravim kako se je zvao ..zasto?a neki razgovori su dugooo i ne nestaju.

    Like

    • Pozdrav Andrea,
      može biti puno razloga u pitanju..neki bug na Instagramu, moguće da neki obrišu razgovore, neki obrišu profil ili dobiju ban od Instagrama, a neki blokiraju osobu s kojom se dopisuju iz nekog razloga čime nestanu i svi razgovori.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

Create a website or blog at WordPress.com