Ne, Instagram nije počeo slati obavijesti ako napravite screenshot nečije slike

screenshot

Ova glasina koja se proširila internetom zadaje svima mnogo glavobolje, a najviše onima koji vole raditi screenshotove slika na Instagramu. Nema ništa loše u tome, Instagram nema opciju spremanja i skidanja tuđih fotografija i iako postoje neke aplikacije kojima možete skinuti nečiju sliku na svoj telefon, screenshot je ipak najjednostavnije i najbrže rješenje.

Instagram je javna društvena mreža na kojoj svatko ima pravo objavljivati slike i iako nije u redu objavljivati tuđe slike ako ne napišete jasno da nije riječ o vašem uratku i napišete tko je autor/ica fotografije (da ne kažem da je objavljivanje tuđeg materijala pod svojim imenom krađa), ne vidim ništa loše u screenshotu nečije slike koja vam se svidjela i koju želite imati u svojoj galeriji telefona.

S novim funkcijama koje je Instagram uveo prošli tjedan, a zovu se Live Video i poruke koje nestaju o čemu sam pisala ovdje došlo je i do zabune oko slanja obavijesti kad se napravi screenshot što je dovelo do prave panike na internetu među korisnicima Instagrama koji su se uplašili kako više nikada neće moći napraviti screenshot, a da ih se ne otkrije. Priznajte, svi ste malo stalkeri u duši 😉

screenshot-2

Priča o tome kako Instagram šalje obavijesti onima čiju ste sliku screenshotali je samo djelomično istinita i nema nikakvog razloga za paniku. Kad su privremene poruke (one koje nestaju) lansirane, korisnici su ih odmah počeli zadovoljno koristiti. Problem je nastao upravo jer je Instagram odlučio na prilično nejasan način slati obavijesti o napravljenom screenshotu. U poruci ne pišu detalji, piše samo da je netko napravio screenshot vaše fotografije ali ne i koje. Nakon što je prva osoba objavila takvu poruku na Twitteru, počeli su se javljati i drugi, a uz pomoć retwittova nastala je prilična panika koja se ubrzo proširila i drugim društvenim mrežama.

Kao da to nije dovoljno, Instagram je sa svojim novim updateom uveo još jednu promjenu koja se opet odnosi na screenshot koja je isto doprinijela masovnoj panici. Kad napravite screenshot neke slike odmah vam se nudi opcija da podijelite tu sliku na Facebooku, Twitteru ili nekoj od aplikacija za komunikaciju uz poruku – You can share this post with your friends.

Svatko tko je dobio ovu poruku nakon napravljenog screenshota, a upoznat je sa Snapchatom (tko nije?) je doživio napad panike pri pomisli da je Instagram posudio još jednu Snapchatovu funkciju i počeo slati obavijesti o napravljenom screenshotu.

Dobre su vijesti – nije! Ova poruka je samo dodatak koji vam pomaže kako biste lakše i brže podijelili screenshot sa svojim prijateljima. Aplikacija razumije da ste napravili screenshot i samo vam olakšava da podijelite tu sliku s drugima. A što se tiče ostalih obavijesti oko screenshota, Instagram šalje obavijesti samo ako napravite screenshot novih privremenih direktnih poruka i ničega drugoga.

Držite se svojih uobičajenih meta za screenshot, a izbjegavajte raditi screenshot direktnih privremenih poruka i nitko nikada neće znati za vaše tajne aktivnosti.

potpis

5 responses to “Ne, Instagram nije počeo slati obavijesti ako napravite screenshot nečije slike”

  1. Draga Ivana, postoji li neka firma koja se bavi zaštitom, kao što je dmca.com? I kako se uopšte možemo zaštititi od nesavesnih?
    Ukoliko znaš nešto i možeš da pomogneš. 🙂

    Odličan blog!

    P.S. Molim za odgovor na mail. Hvala.

    Pozdrav,
    Tea Jaćić – Beograd

    Like

Create a website or blog at WordPress.com