Kako otvoriti PayPal račun

Jučer sam pisala o kupovini preko interneta i savjetima kako ostati siguran i zaštićen pri takvoj vrsti kupovine što možete pročitati ovdje, a današnja tema je PayPal jer smatram kako je bez PayPala riskantno kupovati na internetu. Naravno, uvijek možete upisati broj svoje kreditne kartice i nadati se da se ništa loše neće dogoditi. Možda i neće. Možda ćete kupovati tako godinama da se ništa ne dogodi do jednom, a onda nastupaju problemi. Do brojeva kreditnih kartica nije teško doći, a osobe koje se bave cyber kriminalom su upoznate sa svim trikovima i načinima kako da prisvoje podatke i od toga profitiraju.

Dovoljno je samo reći da nema toliko sigurne web stranice koju uporni i motivirani haker ne može osvojiti, samo ako ima motiv i želju da se domogne podataka koji se tamo nalaze. Mnoge su poznate kompanije, koje puno ulažu u sigurnost, postale žrtvama cyber kriminalaca i našle se u kriznim momentima kad je trebalo javno objaviti da su ukradeni podaci osoba koje su kupovale na njihovim stranicama. To nije ništa novo, ne događa se tako rijetko, a događat će se i u budućnosti.

paypal

Kako se i vama ne bi dogodilo da ostanete praznog računa, posebno ako volite kupovati na internetu, preporučila bih vam PayPal račun. PayPal je najbolji, najsigurniji i najpametniji oblik plaćanja na internetu, priznat i prihvaćen kao poželjan oblik obavljanja financijskih transakcija u većini respektabilnih internetskih trgovina. Registracija je kratka, besplatna i vrlo brzo nakon toga možete sretno uploviti u shopping vode i bezbrižno kupovati bez prevelikog straha da će vam se nešto loše dogoditi. Naravno, uvijek morate biti oprezni i provjeriti mjesta na kojima kupujete ali s PayPalom je stres oko online shoppinga sveden na minimum.

Uz pomoć PayPala možete sigurno kupovati na internetu bez dijeljenja vaših financijskih podataka s mjestom na kojem kupujete jer se sve transakcije vrše preko PayPala i web shop na kojemu kupujete vaše podatke, kao što je broj kreditne kartice, nikada ni ne vidi. Osim toga, preko PayPala možete primati financijske uplate iz svih zemalja koje prihvaćaju PayPal i podizati novce koje vam je netko uplatio preko kreditne, debitne ili prepaid kartice (ovisno o banci u kojoj imate račun tako da je za sve detalje najbolje provjeriti s bankom).

Za otvaranje PayPal računa trebaju vam samo dvije stvari – Email adresa i kreditna kartica. Registracija je iznimno jednostavna i lagana. Trebate samo otići na službenu stranicu PayPala ovdje, izaberite opciju Sign up now i proces registracije počinje.

Kartice s kojima se možete registrirati na PayPal su ove:

  • American Express
  • MasterCard kreditna kartica i MasterCard Business debitna kartica
  • Visa (Classic, Gold, Platinum, LF)
  • Visa Electron debitna kartica (HRK, EUR i USD)

Maestro debitna kartica se ne može koristiti s PayPal računom.

Nakon što unesete svoje podatke i Email adresu koja će vam služiti za pristup stranici, morate izabrati lozinku koja se sastoji od velikih i malih slova te broja. Predlažem da izaberete jaku lozinku i negdje je zapišete jer se nikada ne treba oslanjati na pamćenje. Govorim iz iskustva 😉

Dodavanje kartice

Nakon što izaberete neku od gore navedenih kartica, morat ćete još upisati i

  • broj kartice
  • datum do kojeg kartica vrijedi
  • CVV broj – troznamenkasti ili četveroznamenkasti broj s poleđine kartice
  • adresu

cvv-kod

Prilikom dodavanja kartice, PayPal će provjeriti valjanost kartice i naplatiti 1.95 $ za verifikaciju kartice. Iz tog razloga, na računu morate imati nešto novaca jer u suprotnom se kartica neće moći verificirati. Nakon što PayPal utvrdi da je sve u redu, poslat će banci četveroznamenkasti kod koji možete provjeriti putem internetskog bankarstva, u poslovnici banke ili izvatku o prometu.

Kodu će biti potrebno 2-3 radna dana kako bi došao pa budite malo strpljivi. Nakon što unesete kod od četiri znamenke iznos od 1.95 $ će vam biti vraćen na račun. Imajte na umu da kod morate točno upisati i da ne smijete nasumično pogađati brojeve ukoliko ste nestrpljivi jer će vam račun biti blokiran nakon tri pogreške.

Nakon što upišete sve potrebne podatke, PayPal će vam poslati mail za potvrdu na Email adresu koju ste im dali. U mailu će pisati sve što je potrebno kako biste aktivirali račun. Najjednostavnije je kliknuti na Activate u mailu kako biste potvrdili da ste to vi i da je to vaša Email adresa.

Povežite bankovni račun

Možete povezati i bankovni račun s PayPalom kako biste ga koristili za online kupovinu, prebacivali novce s PayPal računa na bankovni račun i slali ili primali uplate ali taj račun mora biti otvoren u američkoj banci. Kako biste to učinili morate se samo ulogirati na svoj PayPal račun i kliknuti Add Bank Account.

Kao što vidite, postupak otvaranja računa na PayPalu je jako jednostavan. Najbolje je pratiti sve korake koje će vam pružiti sam PayPal na svojoj službenoj stranici i nećete pogriješiti. Jednom kad otvorite svoj PayPal račun, moći ćete bezbrižno kupovati na internetu i biti puno zaštićeniji nego u slučaju da samo koristite kreditnu karticu i direktno u web trgovinu upisujete broj.

Naravno, na internetu ništa nije potpuno sigurno pa tako ni PayPal nije 100% imun na potencijalne krađe ali s njim su šanse znatno smanjene i to je trenutno najbolji i najsigurniji način kupovine na internetu.

Nakon svake kupovine, PayPal vam šalje na Email račun i obavijest o obavljenoj transakciji s podacima što ste kupili i u kojoj trgovini te za koji iznos. Ukoliko uočite neke nepravilnosti i zaključite da niste vi obavili kupovinu, obratite se PayPal-u za pomoć i obavijestite ih o nedopuštenoj transakciji.

Vodite računa o kvaliteti lozinke, nemojte dopustiti računalu da pamti podatke jer, iako duže traje, puno je sigurnije da prilikom svake kupovine sami unesete lozinku i potrebne podatke i pazite gdje ste zapisali lozinku kako je netko ne bi pronašao i iskoristio u vaše ime.

Kupovina preko interneta je najudobnija, a često i najjeftinija vrsta kupovine. Najvjerojatnije vam se nikada ništa loše neće dogoditi, a i ako se dogodi i prijavite krađu na vrijeme, ukradena sredstva će vam nakon nekog vremena i provedene istrage biti i vraćena na vaš račun. Ipak, kako se to ne bi dogodilo, držite se pravila o sigurnoj kupovini na internetu i plaćajte uz pomoć PayPal-a.

Sretan online shopping!

potpis

 

30 responses to “Kako otvoriti PayPal račun”

    • Za početak, PayPal mora biti povezan s kreditnom karticom i deviznim računom u banci. Kartica može biti Visa, Master Card, Amex…
      Kad dobijete sredstva na PayPal, ulogirate se na svoj račun na internetu i kliknete Withdraw funds. Unesete iznos koji želite prebaciti na račun i izaberete karticu na koju želite prebaciti novac.
      Nakon toga dobijete pregled računa, iznosa koji želite prebaciti, valute..i kliknete na Withdraw.
      Dobit ćete potvrdu o prebačenim sredstvima i novac će biti na računu kroz nekih tjedan dana.

      Like

    • Pozdrav Vesna,
      email koristite onaj koji već imate i s kojim se služite, a lozinku za PayPal bih vam preporučila da napravite novu.
      Ipak je riječ o “online novčaniku” pa su malo jače i nove lozinke uvijek poželjne.

      Like

    • Pozdrav Ilija,
      pokušajte unijeti kod za prijavu preko nekog drugog pretraživača i uređaja. Ako ni tada ne bude prihvaćao, očistite povijest pretraživanja, cache i cookie..to često pomogne.
      U slučaju da ni to ne donese rezultate, morat ćete kontaktirati PayPal službu za korisnike kako bi oni, umjesto vas, upisali kod i riješili problem.
      Lp
      Ivana

      Like

  1. Pozdrav Ivana,

    ukoliko želim svoje radove, konkretno dizajnerska rješenja, ponuditi na prodaju preko različitih marketa, učestovati na natječajima ili nešto slično, ali isto tako PayPal račun koristiti i za povremenu kupovinu, koju uslugu tj. račun bi bilo bolje otvoriti, individualni ili poslovni?

    Srdačan pozdrav

    Like

  2. Ne bih imao ništa protiv 😉 Vidio sam tu prilično zanimljivih sadržaja, a kako imamo neka identična područja u poslovnom segmentu djelovanja mislim da postoji osnova za još poneko pitanje 🙂

    Liked by 1 person

  3. Ja sam otvorio nalog i sad čekam kod za verifikaciju visa kartice. Kad se to završi šta treba da pošaljem čoveku koji treba da mi uplati novac preko pay pala i kako da povučem taj novac na visa karticu koju sam otvorio u komercijalnoj banci i koja je u dinarima. Hvala. Pozdrav,Miodrag

    Like

  4. Pozdrav Ivana,zanima me da li se moze napraviti racun ako nemam kreditnu karticu i kako?

    Like

Create a website or blog at WordPress.com