Kako kupovati na eBayju

Možda zbog nadolazećih blagdana i potrošačke groznice, a možda i zato što sam tjedan započela savjetima za kupovinu na internetu, danas nastavljamo sa savjetima vezanim uz eBay koji je, usput, jedna od mojih omiljenih web stranica kad je riječ o kupovini na internetu (uz Book Depository, naravno). Ebay je mjesto na kojemu možete pronaći apsolutno sve što vam padne na pamet – od olovke do Ferrarija ili luksuzne nekretnine. Tu i tamo se čak pronađe i privatni otok na prodaju, dvorac ili cijeli mali grad. Na eBayju možete kupovati nove i rabljene stvari, dizajnersku robu (najčešće rabljenu), antikvitete i umjetnine. Možete kupovati sve što vas zanima po nevjerojatno niskim ili visokim cijenama i svatko može pronaći nešto što je/ga zanima, neovisno o ukusu i financijskim mogućnostima.

ebay-2

eBay je osnovan 1995. godine u Californiji i svoj život je započeo kao aukcijska web stranica iako je nekoliko godina poslije dodana i opcija “Buy Now” za one koji žele brzo kupovati, a nemaju volje ili vremena za nadmetanje. eBay je osnovao kompjuterski programer Pierre Omidyar kao dio veće osobne web stranice i prva stvar koju je prodao na eBayju, koji se tad zvao AuctionWeb, bio je potrgani laser za 14.83 $. Začuđen što je uspio prodati laser koji ne radi poslao je mail kupcu u kojemu ga je pitao je li svjestan da je kupio slomljeni laser, na što mu je kupac odgovorio da skuplja slomljene lasere. To je bio početak eBayja.

Dnevno se milijuni predmeta i usluga prodaju na eBayju– računalne igre, konzole, nakit, umjetnine, domene, namještaj, vozila, odjeća i brojne druge stvari kojima je jedini uvjet da ne smiju biti ilegalne. Koliko god bila neobična stvar koju želite posjedovati ili ne znate gdje biste je pronašli, možete biti uvjereni da ćete je moći kupiti na eBayju.

Kupovati na eBayju je lako i jednostavno. Neću reći da je i brzo jer je eBay poput velikog skladišta, do vrha punog razne robe i predmeta svih kategorija. Čak i ako znate što tražite i koju ste cijenu spremni platiti, eBay će vam svejedno oduzeti nešto vremena jer je predmeta kojih tražite puno i to po različitim cijenama, iz različitih zemalja i najvažnije, različitih uvjeta slanja i popratnih troškova. Lako je napraviti grešku i ne čitati sve što piše ali pažljivije čitanje vam može uštedjeti troškove slanja jer mnogi prodavači šalju potpuno besplatno diljem svijeta. Da, malo ćete duže pričekati svoju stvar ali ako vam se ne žuri, ušteda je uvijek dobra ideja.

Za kupovinu na eBayju vam trebaju samo internet (naravno), kreditna kartica po mogućnosti povezana s PayPal računom i korisnički račun na eBayju na kojemu su svi vaši podaci kako bi prodavači znali kome i gdje trebaju poslati kupljenu robu. Račun vam nije potreban kako biste samo otvorili eBay stranicu i pregledavali stvari koje se prodaju. Račun vam je potreban u onom trenutku kad poželite nešto kupiti, a registracija je potpuno besplatna.

Kako otvoriti račun na eBayju?

  • u gornjem lijevom kutu vidjet ćete opcije Sign in or register
  • kliknite na Register
  • na stranici za registraciju ćete morati upisati svoje ime i prezime, Email, lozinku i još ćete jednom morati potvrditi lozinku
  • nakon toga se složite s Privacy Policy i kliknete na Submit
  • imate račun na eBayju

Nakon što ste sve završili, eBay vam čestita na upješno obavljenom poslu i šalje vam korisnički ID. To je ime po kojemu vas prepoznaju drugi na eBayju i kad kupujete, prodajete ili licitirate radite to pod tim imenom. Ukoliko vam se ime ne sviđa (kombinacija slova vašeg imena i prezimena) lako ga je promijeniti u nešto što vam više odgovara.

I sad ste spremni za kupovinu na eBayju!

Što morate znati o kupovini na eBayju?

Nakon što se registrirate i otvorite račun, vjerojatno želite početi kupovati jer u suprotnom otvaranje računa nema smisla. Neovisno o tome što tražite, želite li kupiti odmah ili licitirati za određeni predmet, morate jako dobro obraćati pažnju na sve detalje jer eBay, iako zgodno mjesto na kojemu se može pronaći sve što poželite, isto tako može biti odlično mjesto za prijevare ili prilika za zaradu na naivnim kupcima koji ne čitaju sitna slova i ne zamaraju se detaljima. Na eBayju se uvijek morate baviti detaljima, posebno ako kupujete nešto skuplje.

Tražite predmet vaših želja

Tko traži taj i pronađe. Zamislite eBay kao jedan veliki sajam na kojemu možete pronaći sve što poželite ali isto tako možete i izgubiti cijeli dan ako se ne pripremite dobro. Kad upišete u tražilicu što vas zanima i izlistaju vam se svi predmeti iz te kategorije, vidjet ćete i opcije Buy It Now, Auction i All Listings na koje možete kliknuti.

Buy It Now znači da se izlistavaju predmeti za koje nema aukcija nego ih kupujete po fiksnoj cijeni koju je zadao prodavač.

Auction znači da se za određeni predmet održava aukcija i da možete licitirati i ponuditi cijenu koju želite. Nitko ne garantira da ćete i osvojiti licitaciju ali ako vas zabavlja i imate dovoljno vremena baviti se s tim, samo naprijed. Inače, ovo je i najbolji način da potpuno preplatite stvar koju želite kupiti.

All Listings vam izbacuje i licitacije i opcije da kupite odmah predmet koji ste upisali u tražilicu. Preporučujem da izaberete jednu od gornje dvije opcije, filtrirate pretraživanje i olakšate si život.

Sortiranje

Za uspješnu kupovinu na eBayju, a posebno licitiranje, važna je opcija Sort koju ćete vidjeti u desnom gornjem kutu. U padajućem izborniku možete izabrati da vam se traženi predmet, nakon što ste odlučili želite li licitirati ili odmah kupiti, sortira po određenim parametirma kao što su – najniža cijena i troškovi, najviša cijena i troškovi, best match ili vrijeme kad završava licitacija.

ebay

Ovo je posebno korisna opcija ako se želite igrati s aukcijama. Sve što trebate je izabrati Time: ending soonest i vidjet ćete sve aukcije koje uskoro završavaju. Ako ste dovoljno brzi, možete licitirati i velike su šanse da ćete i osvojiti predmet, a da ga nećete preplatiti.

Istraživanje prodavača

Većina ljudi koji prodaju na eBayju su vlasnici trgovina iz raznih dijelova svijeta koji na ovaj način proširuju svoje poslovanje i dodatno zarađuju. Isto tako, većina je potpuno poslovno orijentirana, stalo im je do ugleda i recenzija, ne žele vas prevariti i raspoloženi su za komunikaciju, odgovaranje na dodatna pitanja i pružanje pomoći. Naravno, uvijek ima i onih koji su potpuno suprotni i žele vas prevariti ili ne obavljaju odgovorno svoj posao pa neće poslati kupljeno na vrijeme, zaboraviti na vas ili općenito loše obaviti posao nakon čega ćete zamrziti i eBay i online shopping općenito.

Kako vam se to ne bi dogodilo, poigrajte se Sherlocka Holmesa i istražite prodavače. Feedback, komentari i ocjene su odlični i brzi načini da istražite osobu koja prodaje ono što želite. Svatko tko ima 95% ili veći postotak, pozitivan feedback ili je naveden kao Top rated seller je dobar prodavač koji ne vara kupce, brzo šalje predmete, drži se zadanih dogovora i slike odgovaraju stvarnom predmetu. Negativne komentare svatko dobije, posebno popularni prodavači koji puno prodaju i nezadovoljnih ili teških kupaca uvijek ima. Pročitajte u komentarima na što se kupci žale, a što hvale i ako je sve u redu, a postotak visok, dotični prodavač je dobar izbor.

Metode plaćanja

Nemojte kupovati od onih koji tvrde da ne prihvaćaju PayPal jer ga prihvaća svaki odgovorni prodavač. Većina ih zapravo i preferira PayPal i to su oni koje vaši podaci ne zanimaju. Njih zanima samo da dobiju novce na račun i pošalju vam kupljenu stvar, a vi im se po mogućnosti vratite opet. Prodavači koji izbjegavaju PayPal su ili neiskusni ili imaju skrivene namjere pa ih je u oba slučaja bolje zaobići.

Troškovi slanja

Osim toga, morate voditi računa o troškovima slanja. Veliki broj prodavača nudi besplatno slanje predmeta diljem svijeta – free economy international shipping. Ovisno iz kojeg dijela svijeta kupite predmet, trebat će mu nešto vremena da dođe (ponekad mjesec dana ili malo duže) ali ako vam se ne žuri, besplatno je uvijek najbolje. Uz to, uvijek će vam i pisati kad predmet otprilike možete očekivati. Vrijeme je dosta fleksibilno navedeno ali barem se možete orijentirati.

Neki predmeti su nevjerojatno jeftini, toliko da ne možete povjerovati da je istina. Često i nije jer su troškovi slanja i pakiranja toliko visoki da nadmaše vrijednost predmeta. Zato uvijek gledajte koliko prodavač traži za slanje i pakiranje robe kao i šalje li u vaš dio svijeta. Većina ih šalje “worldwide” ali ima onih koji iz nekog razloga izbace određene zemlje. Takve prodavače uvijek možete kontaktirati i zamoliti ih da vam svejedno pošalju. Neki će i prihvatiti.

Isto tako, vodite računa o opcijama vraćanja robe što ćete pronaći pod Returns. Većina prodavača prihvaća vraćanje kupljenoga u roku od 14 dana od primitka i vraćanje punog iznosa na račun. One koji to ne nude, najbolje je izbjegavati. Usput provjerite i tko plaća troškove slanja vraćene robe jer se često dogodi da ih plaća kupac, a troškovi slanja, naprimjer u Kinu mogu biti veći od iznosa koji ste platili za predmet.

Otvorite oči

Kad kupujete neki predmet na eBayju, imate samo sliku kako biste vidjeli što kupujete i kratki opis koji je dao prodavač. Detaljno pregledajte sve dostupne slike i zumirajte ih ako je moguće. Pročitajte sve što piše o predmetu, kao i to radi li se o novoj ili rabljenoj stvari i ima li kakvih nedostataka jer biste se mogli iznenaditi posebno ako ste jeftino prošli.

Ukoliko kupujete nešto skuplje, nemojte se bojati postaviti dodatno pitanje prodavaču o stanju predmeta, etiketama, certifikatima ili zatražiti dodatnu fotografiju iz drugog kuta. Ozbiljan prodavač kojemu je stalo do ugleda i prodaje će udovoljiti vašim zahtjevima. Ostali nisu vrijedni vaše pažnje.

Ocijenite prodavača

Ocjenjivanje prodavača je izrazito važno. Uostalom, na taj način ste i vi provjerili svog i odlučili kod njega kupiti. Ovo je posebno važno ako niste zadovoljni uslugom, kupljeno je kasnilo ili nije došlo u odgovarajućem stanju. Ipak, nije ništa manje važno ni ako ste zadovoljni jer pozitivan feedback znači puno ljudima koji žive od prodaje na eBayju. Ostavljanje feedbacka je neki oblik lijepog i poželjnog ponašanja na eBayju pa zato nemojte biti lijeni pohvaliti nekoga tko to zaslužuje.

Opcije feedbacka su sljedeće.

  • Pozitivan – zadovoljni ste kupovinom i prodavačem i opet biste kupovali kod njega/nje
  • Neutralan – niste baš potpuno zadovoljni ali ni toliko nezadovoljni da biste ostavili negativan
  • Negativan – nešto vas je naljutilo: prodavač, predmet nije u željenom stanju, pakiranje je loše, stvar je došla neispravna, slomljena..Prije nego što ostavite negativnu ocjenu uvijek prvo kontaktirajte prodavača. Neke stvari koje se dogode ne ovise o njima, a većina ih je spremna nadoknaditi štetu ili poslati ispravan proizvod samo da ih ne ocijenite negativno. Ukoliko se to ne dogodi i prodavač nije raspoložen za suradnju, dajte mu negativan feedback i zatražite od eBayja da se umiješa i riješi problem.

Kao što sam već rekla, kupovina na eBayju je jako zabavno i zanimljivo iskustvo, posebno ako volite kupovati ili tražite nešto što je nemoguće pronaći u vama dostupnim trgovinama. Ako imate vremena pretraživati možete pronaći stvarno odlične pogodnosti, a ako niste u žurbi i možete malo pričekati, shipping je u puno slučajeva potpuno besplatan.

Nemojte imati dvojbe jer je eBay odlično mjesto za kupovinu i većina prodavača želi samo zaraditi, dobiti pozitivne ocjene i ne žele vas prevariti. Ipak, upotrijebite zdrav razum, dobro sve proučite kako vam ne bi promaknuo neki ključan detalj, plaćajte PayPalom i sve opasnosti su svedene na minimum. Sad samo morate otvoriti svoj eBay račun i početi kupovati.

A sad mi recite, volite li i vi kupovati na eBayju i jeste li ikada imali problema ili je sve prošlo kako treba?

potpis

3 responses to “Kako kupovati na eBayju”

Create a website or blog at WordPress.com