Društvene mreže

Društvene mreže – trendovi za 2017. godinu

mreze

Kako se bliži kraj godine svi se bave novogodišnjim odlukama i predviđanjem trendova koji će dominirati u novoj godini. Odlukama se neću baviti jer ih se i tako rijetko tko pridržava i smatram kako vam ne treba službeni početak da biste donijeli kvalitetnu odluku i počeli je se pridržavati. Trendovi, s druge strane, su mi uvijek zanimljivi, a kad se aktivno bavite internetom i digitalnim svijetom, morate pratiti (i ponekad predviđati) trendove. U suprotnom bismo još uvijek mislili da je MySpace najbolja društvena mreža ikada.

Društvene mreže su s nama tek nešto više od desetljeća ali čini se kao da su oduvijek ovdje. Može li itko više zamisliti život bez njih? Nije uopće važno koristite li ih u privatne ili poslovne svrhe, uvjerena sam da se na njih spojite barem jednom dnevno kako biste nešto novo objavili ili samo provjerili novosti. Ljudi su postali opsjednuti tehnologijom, internetom, društvenim mrežama i pametnim telefonima i to je sasvim u redu.

Živimo u svijetu u kojemu dominiraju društvene mreže, a marketari, biznisi, blogeri i svi ostali koji se bave online svijetom moraju ih iskoristiti na najbolji način i u svoju korist. Nezgodna je stvar kod društvenih mreža što se stvari neprestano mijenjaju i morate jako dobro pratiti trendove i novosti kako biste bili na vrhu i postigli zadane ciljeve. Jer, kao što uvijek govorim, s društvenim mrežama se morate aktivno baviti inače od njih nema nikakve koristi.

Popularnost društvenih mreža neprestano raste, a taj trend se očekuje i u 2017.godini. Facebook je u trećem kvartalu 2016.g došao na 1.79 milijardi mjesečnih aktivnih korisnika. Odmah iza njega je i YouTube s 1.3 milijarde korisnika. Očito je da su društvene mreže popularne, da nigdje ne idu nego će se samo dodatno razvijati, rasti i imati još više korisnika. To znači da će biznisi i svi oni koji se bave društvenim mrežama morati pronaći nove i kreativne načine kako zainteresirati pratitelje i privući pažnju.

Kako vam društvene mreže ne bi predstavljale problem u novoj godini, donosim vam pregled trendova i prognoza što nas očekuje 2017. godine.

trendovi-2017-g

Video je kralj

Svi znamo kolika je popularnost videa ali sljedeće godine će ga biti još i više. YouTube se popeo na sam vrh popularnih društvenih mreža i najpoznatija je video platforma. I ostale društvene mreže, kao što su Facebook i Instagram, se sve više okreću videu kao sredstvu komunikacije, prenošenja poruka i zabave korisnika.

Video ima nevjerojatno velik i širok domet, puno više od teksta i slika. Video u prosjeku dosegne 135% više ljudi, a dobije 10 puta više komentara od slike. Video svi vole i taj podatak morate iskoristiti.

Ne morate snimati video za YouTube ako niste tip osobe koju privlače vlogovi, opcije su beskrajne. Live video je doživio ogromnu popularnost ove godine, a prognozira mu se samo dodatni rast sljedeće godine. Uz Facebook Live, Instagram Live, Periscope Pro i YouTube Live možete birati što god želite i pokazati cijelom svijetu što radite i koja je svrha vašeg biznisa. Tu je i 360º video koji postaje sve popularniji što nije ni čudo jer s njim možete gledateljima pružiti jako dobar pregled okoline i onoga što se događa.

Uz sve to, imate i Instagram Stories i Snapchat Stories koje su jako dobar način interakcije s pratiteljima. Izbor videa je na vama ali nemojte ga preskočiti jer biste mogli požaliti.

Mobilno je prvo

Tko me redovno prati vjerojatno zna da je u ovoj godini, točnije zadnjem kvartalu, pretraživanje interneta s mobilnih uređaja prvi puta nadmašilo pretraživanje s desktopa. Taj trend će se nastaviti i sljedeće godine. Iako to ne znači da se moramo pozdraviti s desktopom (barem za sad), ipak fokus treba preusmjeriti na mobilno.

Svi pričaju samo o mobilnom i nije riječ isključivo o modi i prolaznom trendu. Google trenutno radi i na pretraživaču koji je dizajniran i optimiziran isključivo za mobilno pretraživanje. Zato, optimizirajte društvene mreže i aplikacije za mobilno korištenje što je još važnije ako uzmete u obzir činjenicu da većina korisnika i pristupa društvenim mrežama upravo preko mobilnih uređaja.

Informacije postaju brze i jednokratne

Internet je prepun informacija u tolikoj mjeri da većina više nije korisna ni relevantna nakon nekog (kratkog) vremena. Zato je Instagram uveo poruke koje nestaju koje se odlično slažu s Instagram i Snapchat Stories koje isto imaju rok trajanja od 24 sata. Što nam to govori? Da je došlo vrijeme još brže izmjene informacija, a sve što kažete ima svoj rok trajanja koji je očito 24 sata ili još manje.

Za razliku od videa koji želite koristiti kako biste objavili nešto važno i s ciljem da ostane na internetu, ove video poruke koje nestaju su namijenjene isključivo bilježenju prolaznih i manje važnih trenutaka kao i prenošenju instant poruka koje nemaju trajnu vrijednost. Ipak, korisnici su poludjeli za pričama što je dobar znak svima da se takvih ideja od strane društvenih mreža može očekivati još više sljedeće godine. Na vama je da pronađete najbolji način kako to iskoristiti.

Virtualna stvarnost (VR)/Proširena stvarnost (AR)

Veliki sam fan virtualne stvarnosti ali nisam jedina u tome. Unatoč činjenici što mnogi predviđaju propast virtualne stvarnosti, ne slažem se. VR je ušla na velika vrata, jednako kao i AR (sjetite se samo ludila ovog ljeta s Pokemon Go) i ne da neće otići nego će se samo dodatno razvijati. Već i postoji VR društvena mreža vTime za koju su vam potrebne VR naočale (neki modeli se mogu nabaviti nevjerojatno povoljno) ili iPhone jer je aplikacija dostupna i za modele od 5S do iPhone 7.

Hoće li ova društvena mreža zaživjeti, ne znam ali činjenica je da VR postaje sve važnija i ako je tvorci sadržaja ne iskoriste, griješe.

Umjetna inteligencija (AI)

Imamo Siri, Cortanu, Alexu, Google Assistant, Mark Zuckerberg ima Jarvisa, asistenta kojeg je sam izgradio, a Samsung najavljuje i Bixby, virtualnu asistenticu/asistenta koji dolazi u novom Galaxy S8 modelu. Nisu to svi AI asistenti ali su najpoznatiji i dostupni velikom broju korisnika.

Sjećate li se HAL-a iz filma “2001:A Space Odyseey”? U to vrijeme, 1968.godine, HAL je bio znanstvena fantastika. Danas više nije jer svatko tko ima pametni telefon ima svog HAL-a. Usput, pitajte Siri (ako imate iPhone/iPad) o HAL-u pa ćete čuti njeno mišljenje, posebno ako joj kažete:“Open the pod bay doors, HAL.” Mogu vam samo reći da nije sretna 🙂

Osim što AI asistenti postaju sve popularniji, AI se koristi i u društvenim mrežama. Društvene mreže koriste umjetnu inteligenciju za pomoć pri prepoznavanju lica, predlaganje vijesti i objava koje bi vas mogle zanimati ovisno o vašem ukusu, pri pretraživanju slika na Pinterestu, povećavanju relevantnih prijedloga pri pretraživanju, prijevodu na druge jezike i brojne druge stvari s kojima se svakodnevno susrećete ali o njima ne razmišljate.

Chatbots

Chatbots su usko vezani s umjetnom inteligencijom, točnije, oni su umjetna inteligencija. Što je Chatbot? Najjednostavnije rečeno, Chatbot je robot koji je kreiran u svrhu simuliranja ljudske konverzacije. U budućnosti će Chatbot biti nezamjenjiv za uspješan biznis jer kupci i klijenti očekuju odgovor sad i odmah. Nitko nema toliko resursa, financijskih i posebno ljudskih, da bi se na poruke i upite odgovaralo u vremenu koji kupac očekuje.

Chatbots su dizajnirani na način da mogu odmah, bez čekanja, odgovoriti na većinu upita od strane kupaca bez imalo ljudske pomoći. Osim toga, Chatbot može multitaskati i dostupan je 24/7 što biznisima puno znači. Imate li svoj biznis i želite li održavati dobre odnose s kupcima, razmislite o Chatbot opciji. Moglo bi vam se isplatiti jer zadovoljan kupac je kupac koji se vraća po još.

Personalizacija postaje prioritet

Kako se internet sve više širi, a društvene mreže rastu, personalizacija postaje važnija nego ikada. Više nije važno objaviti bilo što i nadati se da će doći do velikog broja ljudi. Danas morate poznavati svoju publiku, biti svjesni njihovih želja i ukusa i ponuditi im to što žele. Potpuno je nemoguće zainteresirati svakoga i često se dogodi da biznisi propadnu u tom pokušaju jer ne zainteresiraju nikoga.

Sadržaj mora uvijek odgovarati željama i potrebama publike koja vas prati i za koju želite da vas prati kako biste s njima izgradili zajednicu. Tko ne korisi ad blocker vjerojatno zna za personalizirane oglase koji vas prate po inetrnetu, a povezani su s vašim zadnjim pretraživanjima. To je samo jedan od primjera personalizacije koja postaje sve važnija na internetu i u digitalnom marketingu. Prodaje se sadržaj, priča ispričana oko vas i onoga što prodajete.

Aplikacije za komunikaciju

WhatsApp, Facebook Messenger, Google Allo i Duo, Viber, Skype, Telegram, Kik, Hangouts, WeChat…što koristite od toga? Uvjerena sam da niste ograničeni samo na jednu aplikaciju za komunikaciju jer imate kontakte na više različitih. Ove aplikacije postaju sve popularnije i neke su nadmašile čak i društvene mreže po broju korisnika, što možete vidjeti na slici.

most-popular-social-messaging-apps

Novost je ta da sve više biznisa izabire ove aplikacije kao potpuno normalno i profesionalno sredstvo komunikacije sa svojim kupcima. Umjesto slanja beskrajnih mailova koji često završe u spamu ili ih primatelj nema vremena pročitati, telefone uvijek nosimo sa sobom i poruka koja stigle na WhatsApp će biti pročitana puno prije. Osim toga, kupci sve više cijene opušteniji i neformalniji pristup komunikaciji, a puno je osobnije razgovarati s kupcima i klijentima preko aplikacije za komunikaciju nego javno na društvenim mrežama, posebno ako je riječ o sklapanju poslova.

Uz to, najveće aplikacije za komunikaciju će i dalje imati više korisnika od nekih društvenih mreža što biznis pametno može iskoristiti u svoju korist. Zašto se povezivati s publikom preko Snapchata kad to možete učiniti preko Messengera ili WhatsAppa?

Borba protiv lažnih vijesti

Koja uključuje i clickbait naslove stvorene samo u svrhu privlačenja pažnje i poticanja čitatelja na klikanje teksta kako bi otkrili da naslov najčešće nema nikakve ili malo veze s tekstom. Osim ako ne živite u špilji bez pristupa internetu onda ste sigurno čuli da su lažne vijesti postale vruća tema na internetu u zadnje vrijeme, a neki ih čak navode kao glavnog krivca za rezultat američkih izbora. Ovdje nije tema politka ali lažne vijesti postaju problem protiv kojega će se sve više trebati boriti.

Facebook predvodi u borbi protiv lažnih vijesti jer želi korisnicima pružiti kvalitetno iskustvo pa su zabranili oglašavanje stranicama koje su poznate po lažnim vijestima. Twitter se isto bacio u borbu protiv lažnih vijesti i njegov primjer će slijediti sve više društvenih mreža sljedeće godine. Razvijaju se novi algoritmi koji detektiraju lažne vijesti. Hoće li uspjeti u tome? Možda i hoće ali ne tako lako i brzo.

Kako se i vi ne biste našli među lažnim vijestima, sve izvore provjerite više puta kako biste se uvjerili da su točni. Pažljivo kreirajte naslove kako biste naveli ljude da kliknu na njih i bez senzacionalističkih opisa i najava i suzdržite se dijeljenja sadržaja za koji sumnjate da je lažan.

Izgradnja povjerenja

U moru lažnih i beznačajnih vijesti, mnogi su izgubili povjerenje u društvene mreže što posebno teško pada onima koji ih koriste u poslovne svrhe. Što je istina, a što laž? Više nitko nije siguran i neki ne žele riskirati pa odlučuju da neće vjerovati više nikome. Zato će sljedeće godine biti važnije nego ikada stvarati kvalitetan sadržaj u svrhu izgradnje povjerenja.

Objavljujte informacije od koje će vaša publika i pratitelji imati koristi. Zadovoljan pratitelj koji kod vas dobiva vrijednost i vraća vam se može postati i kupac. Jednom kad zadobijete povjerenje, a to ćete postići samo kvalitetom imat ćete u uspjeha u društvenim mrežama i poslu kojim se bavite.

Instagram će nastaviti rasti

Koliko sam već puta rekla da je Instagram društvena mreža koja najbrže raste i razvija se? Kad biste samo znali koliko pitanja dobivam o Instagramu, ne bi vam bila potrebna nikakva dodatna statistika da vas uvjerim da je Instagram važan. Instagram raste, razvija se, neprestano dodaje nove funkcije i ljudi ga obožavaju. To je istina. Nemojte propustiti taj vlak, otvorite profil na Instagramu za svoj biznis.

Prodaja preko duštvenih mreža

Tradicionalni marketing sve više gubi važnost u korist digitalnog i content marketinga. Oglašavanje na TV-u neće prestati preko noći ali kupci se sve više okreću internetu kada je riječ o kupovini i traženju preporuka oko toga što i gdje kupiti, a da najbolje odgovara njihovim ukusima i mogućnostima.

Prodaja preko društvenih mreža je teška i svatko tko se bavi marketingom ili prodajom će se složiti da nije lako upakirati sadržaj na način da ne izgleda kao “reklama”, a da potakne ljude na kupovinu. Imate li namjeru biti uspješni i u budućnosti, morat ćete naučiti kako prodati preko društvenih mreža i ispričati priču oko proizvoda ili usluga s kojima raspolažete.

Hoće li se ova predviđanja ispuniti? Neka hoće, to je već sad potpuno sigurno. Neka možda i neće odmah ali to ne znači da nas ne očekuju u budućnosti. Kako vas ne bi pregazilo vrijeme i konkurencija, educirajte se, potrudite se i odvedite svoj biznis i društvene mreže u budućnost. Nemojte čekati, budućnost vam je ispred vrata.

Kojih ćete se vi trendova pridržavati u 2017. godini?

potpis

 

 

%d blogeri kao ovaj: