Društvene mreže

Instagram – najvažnija ažuriranja koja ne smijete propustiti

instagram

Kad bih morala izabrati najpopularniju društvenu mrežu 2016. godine, Instagram bi uvjerljivo zauzeo prvo mjesto i dobio nagradu. Dovoljno je da samo bacim pogled na statistiku bloga i pitanja koja dobivam kako bih zaključila da bilo koji tekst u kojemu se spominje Instagram, a posebno Instagram Stories, uvjerljivo vodi nad svim ostalim društvenim mrežama.

Ekipa Instagrama je bila zaposlena i vrijedna prošle godine i pokazali su nam je da je riječ o društvenoj mreži koja u planu ima isključivo rast i razvoj s ciljem privlačenja što većeg broja novih korisnika ali i zadržavanja onih postojećih što je odličan poslovan model. Potpuno je jasno da ljude neprestano treba animirati novim sadržajima inače će potražiti neko drugo mjesto koje im je zanimljivije i nudi više zabave i funkcija. Instagram ne želi ništa prepuštati slučaju pa tako ni opciju da netko drugi preuzme dio njihovog tržišnog kolača.

Još jednom ću vam ponoviti ako slučajno niste čuli ili shvatili ranije – ako nemate otvoren profil na Instagramu, sad je najbolje vrijeme da to promijenite. Nije važno želite li otvoriti profil za svoj posao, brend, blog ili u privatne svrhe jer od svega možete imati koristi ili, koristite li ga privatno, razviti svoje fotografske vještine i dobro se zabaviti, ali Instagram je društvena mreža koja će vam ove godine sigurno trebati. Ako je 2016. godina bila godina Instagrama, onda će 2017. sigurno biti još bolja, a svi koji vole Instagram će nestrpljivo čekati kako bi vidjeli što će novo smisliti.

Idemo sad vidjeti što je Instagram napravio prošle godine i koje su najnovije vijesti koje ste možda propustili.

Nove opcije komentiranja

  1. Lajkanje individualnih komentara

Svi već znate da možete lajkati postove na Instagramu ali u prosincu je dodana nova funkcija lajkanja komentara. To je posebno praktično za one profile koje imaju veliki broj aktivnih pratitelja i dobivaju previše komentara, a žele biti interaktivni i odgovoriti barem na neke od njih.

Sad možete lajkati komentar koji vam se sviđa što će vam oduzeti puno manje vremena, a pokazat će vašim pratiteljima da ste prisutni i da čitate ono što pišu.

komentari

Kako lajkati komentar na Instagramu?

Prvo morate otići na fotografiju za koju ste dobili komentare, kliknuti na View all x comments (gdje je x broj komentara) i uz svaki komentar ćete vidjeti malo srce. Toliko malo da ga možda niste ni vidjeli čak i ako ste aktivni na Instagramu. Kliknite na srce i lajkat ćete komentar.

Što se dogodi kad netko lajka vaš komentar?

Kad neka osoba lajka vaš komentar dobit ćete o tome obavijest isto kao što je dobijete kad netko lajka vaš post. Ako netko drugi lajka nečiji komentar na vašem postu, nećete o tome dobiti obavijest ali ćete, naravno, moći to vidjeti.

2. Kontrola komentara

instagram-komentari

Do sad ste mogli na Instagramu potpuno isključiti opciju komentiranja (i jednako tako je vratiti) što nije baš praktično jer se odnosi na sve postove koje objavite. Sad je Instagram uveo nove promjene, a s njima i opciju onemogućavanja komentara na individualnom postu. Odlično ukoliko želite objaviti nešto kontroverznog karaktera i ne želite se boriti s negativnim komentarima (npr. ako se povremeno bavite lovom i ponosni ste na svoj ulov).

Kako isključiti komentare na postu?

Prije nego što objavite sliku, idite na Advanced Settings i aktivirajte opciju Turn Off Commenting. Isto tako možete onemogućiti komentare na postu koji ste već objavili tako što ćete kliknuti na 3 točkice u desnom gornjem kutu i izabrati opciju Turn Off Commenting.

Ako naknadno isključite komentare, nestat će svi komentari napisani prije nego što ste ih isključili ali će se isto tako vratiti u slučaju da promijenite mišljenje i vratite opciju komentiranja.

3. Filtriranje komentara

instagram-komentari

Još u rujnu je Instagram uveo opciju filtriranja komentara, odnosno, uveo mogućnost da se ne prikazuju komentari koji sadrže ključne riječi koje vam se ne sviđaju iz nekog razloga. Ako kliknete na ikonu zupčanika na svom profilu, pronaći ćete novi alat za komentare u koji možete upisati riječi koje vas vrijeđaju ili vam se ne sviđaju.

Nemate li inspiracije, i za to se pobrinuo Instagram tako što će vam ponuditi svoju listu uvredljivih riječi koje možete onda blokirati u komentarima. Kad to učinite, nećete dobiti ni jedan komentar koji sadrži riječi koje ste izabrali.

Možete izbrisati pratitelja na privatnom profilu

Imate li privatni profil onda već znate da vas mogu vidjeti samo oni izabrani koje ste odobrili i prihvatili kao pratitelje. To naravno ne znači da ne možete pogriješiti i prihvatiti nekoga pa se poslije pokajati ili zaključiti kako ta osoba ipak nije po vašem ukusu (jer ako imate privatni profil onda je jasno da ste izbirljiviji po pitanju pratitelja).

Isto tako, znate i da možete blokirati nekoga ali možda niste upućeni da sad možete i odstraniti pratitelja bez blokiranja. Osoba koju ste maknuli iz svog kruga pratitelja neće biti obaviještena o tome iako će, naravno, to sama shvatiti prije ili poslije. Vi ćete i dalje moći vidjeti njihove objave ali oni neće moći vidjeti vaše.

pratitelji

Kako izbrisati prititelja?

Idite na listu osoba koje vas prate i vidjet ćete, uz njihova imena, 3 točkice. Kliknite na točkice kod osobe koju želite maknuti i pojavit će vam se opcija Remove Follower. Kliknite na Remove i gotovi ste.

Podrška osobama s problemima

instagram-podrska

Ovo je nešto potpuno novo, ne samo od strane Instagrama nego društvenih mreža općenito (iako sličnu ali ne istu funkciju ima i Facebook koji je i vlasnik Instagrama). Već je poznato kako na Instagramu možete prijaviti sadržaj koji vrijeđa vaš moral ili nije u skladu s pravilima objavljivanja na Instagramu. Sad možete prijaviti osobu za koju smatrate da prolazi kroz teško razdobolje i koja bi mogla biti suicidalna ili sklona samoozlijeđivanju.

Takvu osobu možete potpuno anonimno prijaviti jer Instagram sad ima 24/7 podršku upravo za takve slučajeve. Nakon zaprimljene prijave, osobi koju ste prijavili će se pojaviti opcija u kojoj Instagram nudi pomoć. Osoba će tad moći izabrati želi li razgovarati s prijateljem ili nekim kome vjeruje, dobiti savjete i podršku ili kontaktirati liniju za pomoć.

Ono što je dobro kod ove funkcije je činjenica da se Instagram ovdje ne oslanja na algoritme nego da svaku prijavu pregledavaju ljudi, specijalno zaposleni za tu svrhu. Već je puno organizacija koje se bave prevencijom suicida pohvalilo ovu Instagramovu inicijativu i smatraju je izrazito korisnom. Nadam se da je nikada nećete morati upotrijebiti ali u slučaju da uočite osobu kojoj je potrebna pomoć, sad znate da možete i nešto učiniti.

Instagram Bookmark

bookmark

Sigurno ste svi povremeno poželjeli spremiti nečiji post na Instagramu kako biste ga poslije mogli bolje pogledati, komentirati kad budete imali vremena ili samo sačuvati jer vam se sviđa. To nije bilo moguće osim ako ste napravili screenshot. Odnedavno Instagram nudi opciju Bookmark-a ili spremanja postova na posebno mjesto kako biste im se poslije mogli vratiti.

Osim toga, ova opcija je posebno praktična kako biste spremili neku sliku koja vam se svidjela jer Instagram još uvijek ne nudi opciju spremanja tuđih slika u galeriju vašeg telefona. Kad budete željeli spremiti nečiju sliku u Bookmarks, morat ćete kliknuti na ikonu uz tu sliku i bit će spremljena u privatan tab na vašem profilu.

bookmark-icon-2-614x460

Najbolje od svega? To što osoba čiju ste sliku spremili to neće znati. Ovo je odlična opcija i kako biste složili foto album od fotografija koje niste sami napravili ali vas inspiriraju. Volite li putovati, kuhati ili pratite modu, sad si možete spremiti na svoje vlastito, privatno mjesto sve što vam se ikada svidjelo za buduću inspiraciju i ideje.

Koje su još bile novosti na Instagramu prošle godine

Instagram Stories

O Instagram Stories nemam više što reći uz brojne tekstove i vodiče koje sam napisala o njima ali usuđujem se primijetiti da je to bila najpoželjnija i najpopularnija novost, ne samo na Instagramu, nego općenito na internetu u prošlog godini. Svi su poludjeli za Instagram Stories, a kako su prošli mjesec dodali nove naljepnice u skladu s blagdanima i neprestano rade na njihovom poboljšanju, očekujem da ni ove godine neće biti ništa manji hit.

instagram-stickers

Kako se ne bih ponavljala, ovdje možete vidjeti i saznati sve vezano za Instagram Stories i novosti oko njih.

U slučaju da nemate neku od ovih funkcija na Instagramu, provjerite jeste li ažurirali aplikaciju.

Što nas još čeka na Instagramu ove godine?

Kako su stvari krenule, rekla bih bezbroj novih funkcija i dodataka već postojećim. Instagram Stories će se samo nastaviti razvijati, očekuje se da će i ostali korisnici, a ne samo oni verificirani moći dodavati linkove uz svoje objave, Live Video već sad ima nevjerojatnu popularnost, a ozbiljno se priča i o Instagram shoppingu.

Što će se od svega toga ostvariti, vidjet ćemo ali rekla bih da Instagram čeka blistava budućnost i još više korisnika, a nas ostale puno zabave na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Imate li vi profil na Instagramu, a ako ne, što vas sprečava? I koja je vaša omiljena Instagramova funkcija?

potpis

 

 

1 komentar

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: