Laptop se pregrijava! Što sad?

laptop-se-zagrijava

Jučer me prijateljica zvala u panici jer joj se laptop pregrijava (uz to je i spor ali to je sasvim druga tema) i tražila savjet oko toga što da radi. Naravno, nisam stručnjak za laptope, posebno kad se radi o hardverskom dijelu ali nakon nekoliko laptopa koji su prošli kroz moje ruke, koje sam u međuvremenu zamijenila i od kojih su neki bili prilično problematični od prvog dana (HP Pavilion, o tebi pričam) naučila sam neke trikove kad je riječ o osnovnom održavanju laptopa.

Nakon što sam ispričala sve što mi je palo na pamet o pregrijavajućem laptopu, samu sam sebe udarila po čelu što se nisam sjetila snimiti razgovor na diktafon, pronaći speech to text software i imati napisan tekst za danas ali svejedno sam odlučila pisati o ovoj temi dok mi je svježa što je uvijek dobra ideja i ušteda vremena.

Pregrijavanje laptopa je klasičan problem s kojim se, prije ili poslije, suoči većina vlasnika laptopa. Neki svojom krivnjom, neki jer je laptop problematičan od prvog dana kao moj spomenuti HP Pavilion koji se toliko zagrijavao, unatoč čišćenju, redovitom održavanju i činjenici da ga nisam micala sa stola, da se jedan dio plastike na kućištu rastopio i pukao. U tom trenutku je bio star oko godinu dana što nije baš pohvalno.

Iako je ovo ekstreman slučaj što sam saznala i u servisu, nakon što sa objasnila što se dogodilo jer je prva reakcija servisera bila:”O, pao vam je!”, zagrijavanje laptopa ne bi nikoga trebalo pretjerano čuditi. Znate i sami kako su laptopi dizajnirani, a sad zamislite kakve sve komponente moraju biti nagurane u malom i tankom kućištu, a uz to još i mora obavljati komplicirane zadatke. Dodatni je problem što mnogi laptopi imaju male otvore za ventilaciju, a na nekim modelima (HP Pavilion, na tebe mislim) su smješteni ispod kućišta što potpuno onemogućuje nesmetano hlađenje i protok zraka.

Kako ćete znati da vam se laptop previše zagrijava?

 • laptop je vruć na dodir (očito)
 • ventilatori se nikada ne gase i glasni su
 • Windowsi postaju neresponzivni
 • Igrice se ugase same od sebe dok ih igrate
 • Prilikom paljenja laptopa Windowsi se često ne mogu pokrenuti i umjesto njih se pojavi crni ekran
 • Laptop se gasi sam od sebe
 • Sporije radi i zadatke na kojima je prije bio brz sad obavlja s mukom
 • Laptop se sam od sebe resetira
 • Pojavljuju se “error” poruke u raznim programima
 • Imate linije na ekranu (znak da se pregrijava grafička kartica)
 • BSOD (Blue Screen Of Death)

Zašto je pregrijavanje laptopa loše?

 • Laptop će imati smanjene performanse (koje su vam i najmanji problem)
 • Korištenje laptopa na ekstremnim temperaturama može oštetiti hardverske komponente – matičnu ploču, hard disk, grafičku karticu, memoriju…
 • Pregrijavanje laptopa smanjuje životni vijek laptopa
 • Može doći do požara

Sad kad znate kako prepoznati pregrijani laptop i zašto nije dobro ignorirati problem, idemo vidjeti kako se problem može riješiti.

Najjednostavnije je, a posebno ako je riječ o većem zagrijavanju, da laptop odnesete na servis na profesionalno čišćenje. Možete ga očistiti i sami ako ste spretni i imate potreban alat ali to nije posao za svakoga. Morate imati na umu da temeljito čišćenje laptopa zahtijeva njegovo rastavljanje i naravno, trebat će sve i vratiti na svoje mjesto što je dio na kojemu mnogi zapnu jer ga je lakše rastaviti nego sastaviti. Nije svaki laptop jednak, nisu svi sastavljeni na isti način i ukoliko inzistirate u namjeri da ga očistite sami, najbolje je na internetu pronaći vodič kako rastaviti laptop koji vi imate.

Cijene u servisima nisu visoke kad je riječ o čišćenju laptopa, ja sam plaćala oko 200 kn (oko 30 eur) i kad zbrojite sve što će vam biti potrebno kako biste ga sami očistili, plus vrijeme, servis se više isplati posebno ako to niste radili nikada prije. Ako je laptop pod garancijom, onda mora ići u servis čak i ako ste sami do sad očistili desetke laptopa. Laptop bi trebalo temeljito čistiti najmanje jednom godišnje iako neki preporučuju i svakih šest mjeseci. Što god vi odlučili, vodite računa o tome prije nego što se počne jako zagrijavati.

dust-bunny

Kako produžiti životni vijek laptopa i spriječiti zagrijavanje?

Držite ga na ravnoj podlozi

Znam, ovo zvuči potpuno besmisleno s obzirom da je prednost laptopa nad stolnim računalom u tome što je laptop prijenosno računalo. Unatoč tome, laptop nije namijenjen za rad u uvjetima gdje ćete ga držati na neravnim površinama (između ostalog i hard disk voli biti na ravnom), u krilu, na jastucima ili ispod deke jer to može spriječiti protok zraka i zatvoriti otvore za ventilaciju. Osim toga, laptop ne biste smjeli držati na metalnim podlogama nego na drvenoj što znači da je najbolje mjesto za laptop radni stol.

Kupite hladnjak za laptop

Dodatni hladnjaci za laptop nisu skupa investicija i dobra su ideja posebno ako ljeti koristite laptop u prostoriji koja nije klimatizirana. Ipak, i kod njih je potrebno paziti što kupujete jer kupovina krivog hladnjaka može samo pogoršati problem. Prije nego što ga kupite, morate prvo otkriti gdje se nalaze otvori za ventilaciju na vašem laptopu i u kojem smjeru cirkulira zrak.

Većina laptopa ima otvore za hlađenje na dnu, pa ako kupite hladnjak koji će stajati ispod laptopa, a puhati hladni zrak u suprotnom smjeru, samo će pogoršati problem sa zagrijavanjem. Zato, ako vaš laptop ima otvore za hlađenje na dnu, nabavite hladnjak koji puše zrak prema gore, dakle, direktno u dno laptopa.

Očistite otvore za ventilaciju

Ovo možete i bez otvaranja laptopa. Na otvorima za ventilaciju se uvijek skuplja prašina koja se može lako očistiti, barem površinski, malim četkicama (npr.kist ili četkica za kozmetiku). Ako redovito skinete površinsku prašinu, manje će je ući u sam laptop, a i otvor za cirkulaciju zraka će biti slobodan što znači da će laptop lakše disati.

Održavajte laptop čistim

Redovito čišćenje i brisanje laptopa od prašine uštedit će dosta muke i produžiti mu rok trajanja jer je u svijetu laptopa prašina najveća opasnost. Na tržištu postoje brojna sredstva za čišćenje laptopa (maramice, sprejevi, krpe..) koja će vam olakšati posao. Osim toga, možete kupiti i komprimirani zrak, točnije sprej pod tlakom koji je odličan za čišćenje prašine s tipkovnice, laptopa, ventilacijskog otvora na laptopu kao i ostalih elektronskih komponenti i uređaja.

Kao što i laptop treba biti čist, tako bi trebala biti čista i okolina u kojoj radite. Stol na kojemu laptop stoji ne smije biti pun prašine, nije poželjno jesti nad laptopom kao ni raditi na njemu na visokim temperaturama bez klima uređaja posebno ako je sklon zagrijavanju. Pored laptopa se ne bi smjeli nalaziti predmeti koji će spriječiti slobodan protok zraka ili ga dodatno zagrijavati.

Ugasite laptop kad ga ne koristite

Posebno ga je važno ugasiti (potpuno, ne ga prebaciti u Sleep Mode ili Standby) kad idete od kuće jer je laptop, a posebno onaj koji se zagrijava, potencijalna opasnost od požara kao uostalom i svi elektronički uređaji. Dok laptop ne koristite, nemojte ga držati upaljenim jer će trošiti energiju i grijati se. U tom slučaju možete koristiti Sleep Mode jer će ipak trošiti manje energije, a lakše i brže ćete ga pokrenuti kad vam zatreba.

Windows Power Options

Ako imate Windows 10 do Power Options ćete doći na sljedeći način:

 • Control Panel
 • Hardware and Sound
 • Power Options

Tamo ćete moći namjestiti plan za potrošnju energije, odnosno namjestiti hardverske i sistemske postavke da troše manje energije (Power saver) što će rezultirati nešto smanjenim performansama ali će laptop ukupno trošiti manje energije i ostati hladniji.

Software i BIOS update

Zastarjeli software često može biti uzrok brojnih problema s laptopom što je razlog zašto se ažuriranja ne bi smjela zanemarivati. Kad vidite da je došao novi update, kliknite na njega i u većini slučajeva više ništa ne morate raditi jer laptop odradi sam posao.

S BIOS-om su stvari malo kompliciranije. BIOS je program koji se prvi pokrene kad upalite računalo i učitava operativni sistem (OS) u radnu memoriju (RAM). Prije nego što se odlučite poigrati s BIOS-om, prvo provjerite treba li mu uopće update. Na internetu provjerite koje novosti donosi najnovija verzija BIOS-a i koristi li vam uopće za problem sa zagrijavanjem jer ako ne, ne bih se na vašem mjestu igrala s BIOS-om.

U slučaju da nešto pođe krivo dok ažurirate BIOS, laptop se ugasi, nestane struje ili padne napon, postat će beskorisan. Tako da vam savjetujem da uvijek instalirate najnovija softverska ažuriranja, a BIOS-u se posvetite samo ako nemate drugog izbora.

Isključite punjač laptopa

Ako u laptopu držite bateriju, a svejedno je neprestano spojen na punjač, to može dovesti do pregrijavanja. Kako se to ne bi dogodilo, radite na bateriji dok ne dođe vrijeme za punjenje ili ukoliko ga ne mičete s radnog stola, izvadite iz njega bateriju i držite ga samo na punjaču.

Svi ovi savjeti mogu znatno smanjiti temperaturu vašeg laptopa i produžiti mu rok trajanja. Nisu teški da ih provedete u djelo i uvedete u rutinu, a isplatit će vam se jer i sami vjerojatno znate da nije poseban užitak raditi na glasnom, sporom i pregrijanom laptopu.

zagrijavanje-laptopa

Laptop je i dalje vruć?

Ako je laptop čist, temperatura sobe nije previsoka, software i BIOS su ažurirani i vodite računa o svemu ali se laptop i dalje grije, vrijeme je da posjetite ovlašteni servis (ako imate garanciju) ili bilo koji servis kojemu vjerujete i za koji znate da dobro rade svoj posao. Oni će detektirati problem, koji u ovom slučaju može biti veći nego što ste sami sposobni riješiti, i popraviti laptop.

Važno je voditi računa o laptopu i postupati s njim pažljivo ali isto tako, laptop služi kako biste na njemu radili i koristili se s njim i potpuno je jasno da ga nećete uvijek držati na ravnoj podlozi jer da ste željeli neprestano sjediti za radnim stolom, možda biste kupili stolno računalo. Unatoč svim pravilima, a i koja sam ja navela, da je laptopu najbolje na stolu (što je istina) to ne znači da ge ne možete ponijeti sa sobom u krevet ili ga držati na krilu.

Samo, pripazite da ipak stoji ravno, koliko je moguće i da mu ništa ne ometa hlađenje. Potrebno je malo dodatne pažnje kako bi vam laptop bolje i duže radio što će vam olakšati život, a i uštedjeti vrijeme i novce.

Vodite li vi računa o svom laptopu? Ili ne razmišljate previše o tome?

potpis

 

 

8 responses to “Laptop se pregrijava! Što sad?”

 1. Još jedan odličan post…iako doma imam laptop star gotovo 3 god., ponekad se jako zagrijava, posebno kad igram neke “jače” igrice, gledam video prek YouTube-a, a posebno ako imam istovremeno mnogo otvorenih tabova na internetskom pretraživaču.

  Prije kupnje svog tada prvog laptopa, dobio sam jedan dobar savjet u vezi pregrijavanja, da kupim onaj koji ima metalno kućište, tj. podlogu jer ona bolje odnosi toplinu iz laptopa i duže traje, te naravno laptop s jačim ventilatorom… i za sada se taj savjet ispostavio kao vrlo dobar…

  Like

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: