Zašto je loša ideja koristiti Google Images?

google-images-stop

Jako volim mijenjati wallpaper na laptopu. Lijepe fotografije me inspiriraju ali isto tako mi i brzo dosade, a kad provodite dobar dio dana za laptopom onda želite i da vam bude lijepo, zar ne? Želite gledati u nešto što vam se sviđa i što vas motivira, a što je bolje za to od desktop wallpapera? Pozadine mijenjam u skladu s trenutnim raspoloženjem, sezonama, praznicima..i ako vas zanima, trenutno imam kao wallpaper New York Skyline.

Kako dolazim do tih slika? Jednako kao i svi drugi. Odem na Google Images, upišem traženi pojam i izaberem sliku koja mi se najviše sviđa. Ne može biti jednostavnije. Ponekad dobijem inspiraciju izraditi i svoj vlastiti wallpaper ali to je neka sasvim druga priča. Važno je samo to da je Google prepun prekrasnih slika i fotografija za koje smo potpuno svjesni da ih nikada sami ne bismo mogli tako dobro i kvalitetno snimiti.

Kad pišete blog, imate svoju web stranicu ili online biznis onda znate koliko je važan vizualni element. Još važniji od želje za lijepom pozadinom na laptopu koja vas poziva na rad i motivira vas kad se osjećate demotivirano. Vizualni elementi na vašem blogu ili web stranici motiviraju posjetitelje da se duže zadrže, odluče pročitati što pišete i tko zna, ako ih dovoljno zainteresirate možda se odluče i vratiti po još sadržaja.

Sad zamislite svoju rutinu kad stvarate sadržaj. Nakon što ste odlučili o čemu ćete pisati, napisali i editirali tekst dolazi onaj zabavni dio. Koju ćete fotografiju izabrati? Ništa lakše od toga jer “Google is your friend” i osim što sve zna, ima u ponudi i divne fotografije. Vratimo se na trenutak na New York Skyline. Zamislite da vam se baš jedna takva slika, ili više njih, uklapa u sadržaj koji ste napisali. Odete na Google Images, upišete traženi pojam i voila! Pogledajte samo sve te prekrasne rezultate ovdje.

Ne znate koju biste sliku izabrali pa će vam trebati još najmanje sat vremena da odlučite koja se najbolje uklapa. U potpunosti se slažem s vama. Biranje kvalitetnih vizualnih elemenata je gotovo jednako teško i važno kao i stvaranje kvalitetnog sadržaja. Sve mora biti savršeno kako bi čitatelji bili zadovoljni. Postoji samo jedan problem s tom teorijom – Google Images nisu besplatni, barem ne u 90% slučajeva i imaju svog vlasnika koji od njih očekuje i neki profit.

Kakve veze imaju pozadine za laptop sa slikama koje objavljujete na blogovima i web stranicama? Drago mi je što pitate. Kad koristite tuđe fotografije kao wallpaper, to radite isključivo u privatne svrhe i zbog toga vas nitko neće tužiti. Tko će uostalom i znati što držite na desktopu?

Međutim, mogli biste se naći u problemima ako napravite screenshot svog desktopa i objavite ga na internetu, a pozadina koju koristite slučajno ima vlasnika i cijenu. Kakve su šanse da se to dogodi? Vrlo male pa se ne morate zabrinjavati, a i ne vidim zašto biste radili screenshot svog monitora. Ukratko, i wallpaper koji ima vlasnika, a to niste vi ali ga koristite, je neka vrsta krađe (tako barem tvrde odvjetnici koji se bave zaštitom autorskih prava) ali nitko ne može saznati, ne koristite ga u komercijalne ili oglašivačke svrhe i sve ostaje na vašoj savjesti.

Problemi nastaju kad takve slike koristite na blogovima i web stranicama. Vidite, uzimanje slika s Google Images, drugih blogova, web stranica, a bez dozvole vlasnika ili plaćanja je krađa. Znam što sad mislite, danas sam vidovita.

  • “Ali ja vodim mali blog!” – Nema veze
  • “Ali moj blog ne donosi profit!” – Nema veze
  • “Ali moj blog nitko ne čita!” – Nema veze
  • “Ali ja pišem na jeziku koji nije engleski i za koji skoro nitko u svijetu nije čuo!” – Nema veze
  • “Uvijek navedem izvor otkud sam skinuo/la sliku!” – Nema veze
  • “Nisam znao/la da je slika u nečijem vlasništvu!” – Nema veze
  • “Nema šanse da me otkriju!” – Na žalost, ima.

Kad za svoj blog koristite slike koje nisu besplatne i slobodne za ponovnu upotrebu ili ih niste sami snimili, nema nikakve veze što:

  • ste naveli ime fotografa ili stranice s koje ste skinuli sliku
  • ste ubacili link koji vodi do web lokacije s koje ste skinuli sliku
  • niste imali zlu namjeru
  • niste znali da se to ne smije
  • niste zaradili
  • niste očekivali zaradu
  • niste tvrdili ni u jednom trenutku da je slika vaša
  • slika nije spremljena na vaš server
  • slika nije originalne veličine nego ste je smanjili/povećali
  • slika nije u izvornom stanju nego ste po njoj pisali ili crtali

Svakodnevno se susrećem s mnogo blogova, domaćih i stranih, koji rade ove greške koje sam navela. Ili su ispod slike napisali da su je uzeli s Google Images, Getty Images i sličnih lokacija (još je gore kad uočite watermark na slici koji nestane tek kad platite, naravno) ili ne napišu ništa ali vam je potpuno jasno da je slika previše kvalitetna i profesionalna da bi došla iz besplatnog izvora ili je djelo blogera čija je jedina fotografska oprema smartphone s kamerom prosječne kvalitete.

Mislite li da se nikada nikome nije dogodila tužba radi povrede autorskih prava, posebno kad je riječ o malom blogu, varate se. Nedavno sam naišla na mali blog, ugašen još prije nekoliko godina. Znate one tipične blogove osuđene na propast od prvog dana? Loš dizajn, djetinjast font (često šaren), tema koja se teško može nazvati temom jer vam većinu vremena nije jasno o čemu osoba piše.

No, u gomili tog lošeg i vizualno neprivlačnog sadržaja istaknuo se jedan tekst. Tekst koji je blogerica objavila nakon što je kontaktirana od fotografa čiju je fotografiju uzela (ukrala) s Googlea i koji ju je zamolio da je ukloni s bloga. To je i učinila i ispričala mu se, nije znala da se to ne smije. Kako obično biva, nije se sve zaustavilo na tome.

Fotograf se ili nakon nekoliko dana konzultirao s odvjetnikom, ili mu je netko dao ideju, a možda je i sam došao na ideju kad je zbrojio 2+2 pa je blogerici došla tužba radi povrede autorskih prava i iznos od nekoliko desetaka tisuća dolara koji je mogla platiti kako bi izbjegla sudski proces. Te novce nije imala.

Na kraju se uspjela nagoditi izvan suda i morala je platiti samo 7000 $ i troškove odvjetnika. Odlučila je i da odustaje od bloga. S obzirom da se sve odigralo prije nekoliko godina, a to je bilo zadnje što je objavila, očito je da je odustala. O veličini i važnosti njenog bloga govori i činjenica da čak ni na takav tekst nije dobila ni jedan komentar. Dakle, blog je toliko mali da nema ni angažiranu publiku što opet nije spriječilo fotografa da od nje zahtijeva naknadu za upotrebljenu (i uklonjenu) fotografiju. I još važnije, dobije je.

Možda sam bila jedina koja se potrudila pročitati tekst do kraja, samo zato što me zainteresirala tema i unatoč tome što font nije bio pretjerano čitak. Nakon malo istraživanja pronašla sam i druge blogere sa sličnim tekstovima koji su se suočili s istim problemima. Zajedničko je svima da su na kraju ipak morali platiti (iznosi variraju ali su bez iznimke nekoliko tisuća dolara) kao i to da svi tvrde da nisu bili svjesni potencijalnih problema.

Zamislite sad koliko je onih kojima se to dogodilo ali nisu pisali o tome? Koji su radi legalnih problema započetih potpuno nevinom radnjom (tko bi rekao da na Googleu nije sve besplatno) morali platiti više nego što imaju, a na svom blogu nisu nikada ni zaradili? Vjerojatno više nego što mislite. Važno je da se to ne dogodi vama, a još je važnije da ne živite u zabludi i zavaravate se da se to vama ne može dogoditi jer ste premali da vas netko otkrije.

Mnogi fotografi na svojim fotografijama imaju metapodatke (metadata) kako bi ih poslije lakše pratili na internetu i mogli vidjeti gdje se njihove slike koriste i nalaze. Nazovite to vrstom GPS-a. S Google Images se koristi više ljudi nego što možete zamisliti, a neki ih i ilegalno koriste u komercijalne ili zabavne svrhe. Hoće li otkriti i kazniti svaku osobu koja to radi? Neće jer je nemoguće. Postoji li mogućnost da osoba koju uhvate budete vi? Postoji.

Kako ćete spriječiti da vas netko tuži ukoliko pišete blog ili imate svoj mali biznis i web stranicu?

Nemojte koristiti Google Images

Koliko god bilo primamljivo, preskočite tu ideju i koristite Google Images samo za wallpaper, ako vam to još uvijek dopušta savjest. Većina slika na Google Images nije besplatna, imaju licencu, svog vlasnika kao i cijenu. Sljedeći put kad vas zasvrbe prsti i poželite uzeti tu sliku jer bi vam se prekrasno uklopila u blog, a živite u dijelu svijeta za koji ste uvjereni da fotograf nije nikada čuo, razmislite još jednom.

Google Images možete koristiti jedino na ovaj način

google-images

I engleska verzija za one koji koriste Google na engleskom

google-images-en

Sve što morate, nakon što upišete traženi pojam, je kliknuti na Alati (Tools) ispod tražilice, a onda na Prava korištenja (Usage rights) i izabrati jednu od ponuđenih opcija, najbolje Označeno za ponovnu upotrebu ili Označeno za ponovnu upotrebu s izmjenama ukoliko mislite nešto mijenjati.

Budite oprezni s Creative Commons fotografijama

Creative Commons je američka neprofitna organizacija koja se bavi sadržajem besplatnim i legalnim za ponovnu upotrebu. Odete li na Creative Commons pretraživač moći ćete pronaći slike koje su besplatne i čije je ponovno korištenje potpuno legalno jer su vlasnici tako dopustili ili su se odrekli autorskih prava.

Kod Creative Commons ima jedna nezgodna sitnica, vlasnici slika mogu promijeniti mišljenje i zaštititi svoj rad. Nije važno što ste upotrijebili sliku dok je bila besplatna, sad više nije i imate problem. Najbolje što možete učiniti kako biste se zaštitili je da pročitate i stina slova koja se nalaze ispod svake slike koju želite upotrijebiti.

Pripazite kad koristite Flickr

Mnogi vole Flickr jer je odlično mjesto za pronalaženje fotografija, a blogeri ga obožavaju jer brzo i jednostavno mogu pronaći sve što traže za blog. Problem je u tome što nisu svjesni da je većina materijala na Flickr-u zaštićena i da se ne smije koristiti bez dopuštenja vlasnika. Možda nećete morati platiti za fotografiju ali ćete morati napisati mail vlasniku fotografije i jednako tako dobiti dozvolu za korištenje.

flickr

Najsigurnije je izabrati opciju Commercial use & mods allowed što znači da sliku možete koristiti i u komercijalne svrhe, a i raditi preinake i modifikacije na njoj.

Što je s društvenim mrežama

Društvene mreže su priča za sebe ali i kod njih vrijedi pravilo o autorskim pravima i zaštiti iako se malo fleksibilnije shvaća. Koristite li Pinterest, možda znate (ili ne znate ako ne čitate pravila i sitna slova) da svakim Pinom tvrdite da ste vi vlasnik onoga što objavljujete (ili vaša firma) i da ste potpuno odgovorni za svaku sliku. Pinterest ide toliko daleko pa kaže da i kad napravite “repin” potvrđujete da je fotografija u vašem vlasništvu.

Drži li se itko tog pravila? Ni slučajno jer bi to značilo da se 99% korisnika Pinteresta bavi ilegalnim aktivnostima. Hoće li ikada Pinterest uvesti dodatne mjere? Nitko ne vjeruje u tako nešto iako to ne znači da se ne može dogoditi.

Druge društvene mreže su puno fleksibilnije po pitanju zaštite autorskih prava, da neke, poput Facebooka uklanjaju metapodatke sa slika kad se objave (točnije, EXIF data) na što se bune mnogi fotografi jer to znači da ne mogu pratiti što se događa s njihovim vlasništvom. Jednostavno rečeno, ako objavim fotografiju zalaska sunca na Facebooku, možete je uzeti i koristiti, a ja ću teško saznati da ste je uzeli, osim ako slučajno ne naletim na vaš profil, blog ili web stranicu.

Osim toga, Facebook (i ostale društvene mreže) živi od dijeljenja i objavljivanja fotografija pa kad bi se ozbiljnije krenuli baviti problemom krađe i objavljivanja fotografija za koje korisnici nemaju autorska prava, nastao bi kaos u pravom smislu riječi. Na društvenim mrežama se i tolerantnije gleda na objavljivanje tuđih fotografija jer većina korisnika ne koristi društvene mreže u komercijalne svrhe i radi zarade, a oni koji koriste, njima je i u interesu da budu vlasnici svega što objavljuju.

Znači, objavljujete li tuđe slike i fotografije na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, gotovo je sigurno da vam se ništa neće dogoditi iako i ovdje ima izuzetaka od pravila ali ne dovoljno da bi se itko od milijardu korisnika previše zabrinjavao. Najveći problem su blogovi, a blogeri su oni koji redovno plaćaju svoje pogreške za slike koje zapravo nisu trebali niti vrijede koliko su ih na kraju platili.

Nadam se da i vi, koji ovo čitate, a imate svoj blog ili web stranicu, već znate za sva ova pravila. Ukoliko ne znate, savjetovala bih vam da prestanete pretraživati Google Images u potrazi za slikama koje ćete objaviti na svom blogu. Čak i ako niste ni malo paranoični i vodite blog samo iz hobija koji čita 10 ljudi dnevno, ne znači da vas ne može kontaktirati fotograf i vlasnik slike koju ste objavili i zahtijevati od vas kompenzaciju (nikada im nije dovoljno da samo uklonite sliku i ispričate se).

Što onda možete učiniti? Vratite se ovdje sljedeći tjedan jer ćete saznati. Mogu vam samo reći da nikada nećete ostati bez ideja i vizualnih elemenata za vaš blog.

A sad mi recite, jeste li znali za ova pravila? Koristite li i vi Google Images kao izvor fotografija za vaš blog?

potpis

16 responses to “Zašto je loša ideja koristiti Google Images?”

  1. …Ja svakodnevno koristim Google Images, i skinuo sam hrpu slika s njega, za blogove, web stranice, čak i e-zine, s navođenjem izvora i/ili autora fotografije, i nitko me još do sada nije kontaktirao da kršim njegova autorska prava, da mi i kaže poslao bi ga/ju u neku stvar i rekao mu/joj da slijedeći puta ne objavljuje svoje radove na javnim servisima ( a kamoli da bi mu/joj za to platio neku kaznu; samo budale i kukavice plaćaju kazne, pogotovo u online svijetu). Ako je slika njegova, onda nema šta raditi na tražilicama i točka…Po meni sve što je dostupno javnosti nema autorskih prava…

    Like

    • Potpuno pogrešno razmišljanje jer online materijali itekako imaju autorska prava osim ako drukčije nije navedeno, a autori ih imaju pravo i potraživati kad vide da se krše. Najbolje vidljivo po borbi protiv piratstva..zašto da plaćam iTunes ili Netflix kad mogu besplatno skinuti s torrenta..uostalom, ta osoba i tako zarađuje milijune. Ali, back to reality..neki kradu cijeli život i nikad ih se ne otkrije, neki ukradu jednom i plate svoju pogrešku pa im slična ideja nikada ne padne na pamet 😉 U svakom slučaju, nitko ne bi bio sretan da se netko drugi bez dopuštenja posluži njegovim radom, posebno ako se ne navede ime autora/ice i pokuša podvaliti pod vlastiti rad. Znam da mene ne bi veselilo, a jednako tako bih očekivala da se dotičnu osobu sankcionira jer nekog reda mora biti.

      Like

  2. Donekle se slažem i sa Ianusom a donekle i sa tobom Ivana. Ipak je ovo doba tehnologije, previše informacija pa i slika. Previše dešavanja. Nekad nam se desi da skinemo nešto jer jeste besplatno, a nekad neko što ti kažeš ostane bez bloga zbog greške i nesmotrenosti. Naravno da polazim od sebe kada je reč o skidanju i kačenju-svesna sma da uvek neko to negde može iskopirati i ratmišljam kao Tesla, nije mi žao što kopiraju već što nemaju svoje ideje. A sa druge strane nisu svi kao ja i ne znači da za jednu gotovo beznačajnu sliku neće naplatiti ko zna koliko novca i pokrenuti tužbu naravno. Srbija doduše nije tako razvijena po pitanju ovih parnica al to ne znači da ih nema. S druge strane zašto da s ene informišemo i naučimo nove i sigurnije načine pretrage. Uglavnom koristim slike koje sama uslikam, za blog ali dosta ima i onih koje nađem na google images i uzmem uglavnom tamo gde piše free desctop downloads…A opet, volela bih da isproblam i slike sa unsplash.com, možda se i tamo nađe nešto zanimljivo.Svakako još informacija na ovu temu je dobrodošlo.

    Like

    • Istina, nisu zemlje u ovim krajevima tako razvijene po pitanjima borbe protiv piratstva i zaštićenih materijala ali ne znači da možemo raditi što poželimo samo zato jer mislimo da nas nitko neće otkriti. Takve tužbe nisu strogo vezane za Ameriku jer autori mogu svoja prava potraživati u cijelom svijetu, a netko će rado iskoristiti priliku da naplati svoj rad. Pisat ću o toj temi još sljedeći tjedan jer je stvarno puno mjesta na internetu koja nude kvalitetne i lijepe fotografije koje su potpuno besplatne za korištenje. Zašto onda riskirati kad možemo potpuno legalno skidati slike i koristiti ih čak i za komercijalne svrhe, a izbor je stvarno odličan?
      Hvala na komentaru i mišljenju, Dijana 🙂

      Liked by 1 person

      • Naravno.Pratiću postove kao i uvek. Do tad, ovaj unsplash.com se pokazao kao vrlo interesantan izbor. Mada ja preferiram više slike fantazija poput deviantart-a pa će svakako dobro doći savet da se i tu nešto legalno skida. Možda se niko ne seti da se pozove na autorsko pravo ali ako možemo bolje što više izbegavati da time nekoga oštetimo pogotovo ako volimo svoj blog i stalo nam je da opstane.

        Liked by 1 person

  3. Inače koristim samo slike sa besplatnih servisa poput Unsplash, Pixabay, Gratisography, nekad od fotografa od kojih imam dozvolu da stavljam njihove slike, ali zalomi mi se nekad poneka slika sa Google Images…Evo, toliko si me isprepadala sad, da ih idem sve redom brisati. 😀 Nemam što dodati, kad si potpuno u pravu 🙂

    Like

    • 😀 Može nekome zvučati paranoično ali stvarno nije vrijedno rizika. Toliko je mjesta na kojima se mogu pronaći slike, možemo ih sami snimiti ili, kao što kažeš, uz dozvolu fotografa da ne vidim zašto bi itko izazivao sreću i riskirao plaćanje kazni. Neki skidaju s Googlea cijeli život i nikad ih nitko ne otkrije, netko uzme jednom i strada. A činjenica je da što je blog ili web popularniji i ima veću posjećenost veća je i mogućnost da te netko otkrije.

      Liked by 1 person

  4. Super post, rijetko koristim fotke s Googla, mada mislim da ih imam nekoliko koje bih zbilja trebala obrisati. Nego, imam pitanje u vezi fotki sa stranica trgovina – na blogu imam postova s recenzijama proizvoda, popisima za darove, najavama novih proizvoda (npr. Što je novo u Ikei) i tamo sam koristila njihove fotke, naravno s linkovima. Koliko je to sad “legalno”? Mislim ne znam kako da predstavim neke proizvode koje sama nemam (ili recimo neku wish listu)? I što je s fotkama s drugih blogova i stranica kad recimo radim tzv. roundup postove (ne znam, 10 ideja za organiziranje male kuhinje)? Koja je praksa tada najbolja? Znam da je ovo nešto stariji post, ali nedavno ga je blogokolegica Zimzeleni cvijet podijelila na Fejsu pa sam se malo zamislila. Trenutno mijenjam dizajn bloga i uređujem postove pa mi je ovo savršena prilika za moguće brisanje fotki. Hvala na odgovoru. 😊

    Like

    • Što se tiče fotki sa stranica trgovina…to je tema oko koje se često vode rasprave. Najbolje je provjeriti na njihovim web stranicama imaju li napisano nešto oko pravila korištenja slika. Npr. Shopify i AliExpress dopuštaju korištenje slika dok neki drugi (npr.razni proizvođači laptopa i sl) ne dozvoljavaju.
      Mnogi nemaju ništa napisano jer ni ne razmišljaju o toj temi pa u pravilu ne bi trebalo biti ni nikakvih posljedica ukoliko nigdje nije navedeno da se slike ne smiju koristiti jer su zaštićene autorskim pravima.
      Ukoliko postoji sumnja, uvijek se može obratiti njihovim PR ili marketinškim odjelima pa pitati savjet ili zamoliti da pošalju PR kit sa slikama. Ali mislim da je to nepotrebno i da DM-u, Ikei i sličnima ne bi smetalo niti bi se zamarali oko copyrighta jer je riječ o najobičnijim fotkama za komercijalne svrhe.
      Što se tiče drugih blogova..ukoliko je riječ o slikama koje su autorsko djelo, najbolje je tražiti dopuštenje za korištenje uz navođenje izvora. Mnogi, posebno strani, blogeri prodaju svoje slike..neki kupuju slike, a mnogi “kradu” s Google-a pa je najbolje biti siguran i pitati kako ne bi bilo zabune.
      Tako da..ukratko mislim da je korištenje slika trgovina u redu i da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.
      Problem su Google Images, razne druge web stranice (posebno modni časopisi koji imaju svoje fotografe) i blogovi koji koriste vlastite radove.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

      • Hvala! I meni je ovo za trgovine logično. A što se tiče drugih blogova, nisu to sad fotke koje oni prodaju, nego tipa fotka neke ideje za, ne znam, organiziranje začina. Ja se osobno ne bih ljutila da netko moju fotku uz navođenje izvora uvrsti u takav post, ali to sam ja. Mislim da ću odsad definitivno tražiti dopuštenje za tuđe fotke, to mi se čini najsigurnije. Još me muči jedna stvar, fontovi! Vidim da i ti imaš kategoriju besplatno preuzimanje pa me zanima koje fontove koristiš, je l’ ok tako dijeliti predloške i stavljati ih na Pinterest s fontovima koji dođu u npr. PicMonkeyju, Canvi? I sad sam skužila da sam dosta upotrebljavala jedan font koji se izgleda treba kupiti (imam ga u sklopu MS Publishera), ali ne direktno nego u postu objašnjavam kako napraviti fascikl s receptima i sad je tu na naslovnoj strani fascikla taj font… Malo mi je mutna ta granica između osobne i komercijalne upotrebe, svatko to na svoj način tumači.

        Like

      • Mislim da je uvijek najbolje pitati, ima svakakvih ljudi. Mene često pitaju mogu li iskoristiti neku fotku i nemam ništa protiv. Ne znam ni koliko puta netko uzme bez pitanja ali ne zamaram se s tim..iako znam da ima onih koje takvi postupci ljute.
        Što se fontova tiče, sve što je besplatno na Canvi, PicMonkeyju i sličnim platformama je dostupno svima i nije zaštićeno autorskim pravima pa se može i slobodno dijeliti dalje. Problem je kad se iligalno preuzme neki font ili slika koji bi se inače trebali kupiti…pa se to onda dalje dijeli.
        Kad je riječ npr.o posebnim fontovima koji se kupuju, a autor nekog rada ih kupi..može s njima raditi što želi. Raditi e-knjige, wallpapere, citate..koje drugi mogu besplatno preuzeti bez posljedica. Jedino što nije dozvoljeno je nuditi taj font za besplatno preuzimanje dalje kako bi ga i drugi mogli koristiti.

        Like

  5. Molim Vas za pomoć, u ovom području nisam neki stručnjak. Ako sam dobro shvatio dovoljno je da u google slikama odem u izbornik “Alat”i i u podmeniju “Pravo korištenja” odaberem filter “Označeno za ponovnu upotrebu” i slike koje mi izbaci imam pravo koristiti. Naime, trebam neke slike za jednu internet aplikaciju koja je u izradi, a sad kad sam pročitao ovaj tekst se bojim uzeti ih. Ako mi netko može potvrditi da na ovaj način mogu to napraviti bez straha da ću imati problema, bio bih zahvalan. LP

    Like

    • U pravilu da iako, ukoliko sumnjate, najbolje je pokušati pronaći autora/icu fotografije ili vizuala te provjeriti može li se koristiti slika. Također, preporučila bih preuzimanje slika i vizuala s neke od platformi s besplatnim slikama poput Unsplash ili Pixabay jer je to najsigurnija opcija s obzirom da su tamo postavljene potpuno besplatne slike koje se mogu bez straha koristiti.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

Create a website or blog at WordPress.com