casual friday

Budi Girl Boss!

girl-boss

“We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls, you can have ambition, but not too much. You should aim to be successful, but not too successful. Otherwise, you would threaten the man.” Chimamanda Ngozi Adichie

Kad govorim o pojmu Girl Power ne mislim na Spice Girls niti na treći val feminizma koji je započeo 90-ih i nastavio se u 21. stoljeću. Ne mislim ni na štikle, odjeću sa šljokicama ni na dizajnerske torbe. Ne mislim ni na one super zaposlene cure koje nisu blogerice nego “utjecateljice” ili na engleskom “influencers”.

Znate, influenceri su oni koji su počeli svoju karijeru najčešće kao modni blogeri ili radeći u modnim časopisima, a kasnije su od sebe napravili brend. Na takve se ljute novinari koji su već godinama u modnoj industriji jer influenceri dobivaju mjesta u prvom redu na Paris/New York/Milan Fashion Week-u dok “pravi novinari” sjede negdje u zadnjim redovima i slikaju tuđe glave umjesto modela na pisti.

Moram li spominjati da influenceri svoje fotografije rade isključivo najnovijim modelima iPhone-a? Kao i to da frustriraju male curice koje bi željele biti poput njih. Željele bi po cijele dane trčati u štiklama (Louboutin, naravno) po modnim revijama i showroom-ovima dok se iza njih vijore savršene kovrče koje odolijevaju svim vremenskim (ne)prilikama, a u dizajnerskoj torbi (Celine) skakuću MacBook Air i Canon Camera (kad se iPhone isprazni).

Ne, Girl Boss ne znači imati savršeno nalakirane nokte, dizajnersku odjeću i obuću, super šminkerske gadgete i letjeti na relacijama New York-Paris-London-Maldivi. U prvom razredu, naravno. Girl Boss nema čak ni prevelike veze s izborom karijere iako se mnoge uspješne žene 21. stoljeća smatraju Girl Bossevima što je sasvim u redu ali nije jedini uvjet da postanete Girl Boss.

Kad pomislim na pojam Girl Boss na pamet mi pada Pippi Duga Čarapa. Sigurno ste svi čitali ili barem čuli za tu nevjerojatno zabavnu ali i utjecajnu knjigu švedske autorice Astrid Lindgren. Pippi je vjerojatno najbolji uzor koji djevojčice mogu imati. Unatoč tome što se neki kritičari ne slažu u toj tvrdnji jer smatraju da je Pippi bezobrazna prema odraslima i nedopustivo je što pije limunadu ravno iz vrča.

Zanemarimo li kritiku koje je uvijek bilo i uvijek će je biti, Pippi je prava mala feministica posebno za vremena u kojima je feminizam bio u povojima. Živi sama u velikoj kući, ima malog majmuna koji se odaziva na ime Mr. Nilsson i uvijek joj je na ramenu i konja. Posjeduje nadljudsku snagu, nevjerojatno je sposobna i samostalna, ne boji se pokazati svoje mišljenje, nije joj stalo do toga kako izgleda, a najbolji prijatelji su joj susjedska djeca Tommy i Annika.

Moram li napomenuti da je Annika i potpuna suprotnost Pippi i po karakteru i izgledu? Annika predstavlja sve ono što jedna djevojčica mora predstavljati. Dobra je, pristojna i tiha, pazi na svoj izgled i uvijek sluša roditelje. Annika je, jednom riječju, dobra djevojčica koja će jednog dana postati dobra žena poput svoje majke koja nikako ne odobrava druženje s Pippi. Točnije, ne odobrava ga dok joj muž ne kaže da je Pippi sasvim u redu dijete koje nikada ne bi naštetilo njihovoj djeci što je natjera na naglu promjenu mišljenja.

Poanta priče je ta da Pippi poručuje djevojčicama da su sposobne raditi sve što požele bez muške pomoći. Pippi živi sama (mama joj je anđeo, a tata moreplovac i kralj na dalekom otoku), sama se brine za sebe, sama odlučuje o tome što će raditi, sama kreira svoja pravila. Govori ono što joj padne na pamet čak i pod pretpostavkom da se to nekome ne svidi, a najopasnija je u trenucima kad joj netko kaže da bi se trebala zabrinjavati radi svog izgleda.

Pippi izgleda prilično osebujno, posebno za vrijeme u kojemu je nastala. Osim predugačkih čarapa različitih boja i ogromnih cipela, ima i dvije neukrotive pletenice koje žive svoj vlastiti život, a ne pomaže ni što su crvene poput mrkve.

Pippi ne želi biti predmet, a nije ovisna ni o kozmetičkoj industriji. Nevjerojatno je samopouzdana kad je u pitanju njen izgled što najbolje govori situacija na koju je naišla u šetnji gradom. Na izlogu ljekarne stajao je oglas za kremu protiv pjega i pitanje “Patite li od sunčanih pjega?” Pippi od toga nije patila iako je imala lice puno pjegica.

“Ne, ne patim od pjegica,”izjavila je. “Ali, drago dijete”, rekao je začuđeni ljekarnik, “lice ti je puno pjegica!” “Znam!”, rekla je Pippi. “Ali ne patim od njih. Volim ih. Dobro jutro!”

Pippi nije samo feministica potpuno sigurna u svoj izgled, ona je i optimistica i osoba slobodnog duha. Kreativka koja u školi crta konja na podu zato što je potpuno logično da crtež konja ne stane na papir. Osoba koja u školu ide samo zato da otkrije radost praznika, iako se ne pojavljuje prije 10 jer se nitko normalan ne ustaje u 8 ujutro (nisam rekla da se morate poistovjetiti sa svime).

Pippi je prava Girl Boss iako je nastala u vremenima dok za taj pojam nitko nije čuo, a Boss je redovno bilo muško zanimanje.

girl-boss-2

Girl Boss kontroverze

Kao i gotovo sve u životu, ni termin Girl Boss nije pošteđen brojih polemika. Od onih koje dolaze od strane uvrijeđene muške populacije koja se osjeća ugroženo do samih žena koje pojam Girl Boss vrijeđa i smeta im.

U čemu je problem?

U tome što mnogi misle da bi riječ Boss trebala biti uniseks iako je prvotno bila rezervirana isključivo za mušku populaciju. Riječ Boss se toliko povezuje s muškarcima da sam na internetu pronašla brojna pitanja na forumima koja su postavili zbunjeni ljudi kojima nije jasno kako će zvati ženu na Boss poziciji u firmi.

U našem jeziku je stvar malo jednostavnija jer osim riječi “Šef” postoji i ženska verzija “Šefica” iako se često upotrebljava u potpuno pogrešnom kontekstu. Je li vam se ikada dogodilo da vas netko nazove “Šeficom”, a pri tome ste potpuno svjesni da nije u pitanju kompliment nego vas smatra napornom i glasnom osobom koja voli izdavati naredbe i očekuje da je sve onako kako je zamislila?

Osim toga, mnoge žene se vrijeđaju na samu pomisao riječi “Girl” jer se smatra da je rezervirana isključivo za žensku populaciju mlađu od 18 godina. Jesu li Hilary Clinton ili Sheryl Sandberg “Girl Bosses”? Možda su ipak Lady Bosses? Ili samo Bosses? Šefice?

Šef je Šef čak ako je i Šefica. Ili ipak nije?

Girl Boss nije termin koji je strogo vezan za korporativnu karijeru ili vođenje svog vlastitog biznisa. Girl Boss je više od svega način razmišljanja. Feminizam, da, ali više onaj koji naginje jednakosti nego ženskoj premoći. Pomisao da postoji cura, žena, dama koja je sposobna uspjeti sama bez ičije pomoći ali svejedno voli dobiti buket cvijeća koji će joj uljepšati dan.

Girl Boss je ženska osoba koja je svjesna svoje snage i kojoj ne treba nitko ubiti pauka pod krevetom jer to može i sama (iako ga najvjerojatnije neće ni ubiti jer zna da za tim nema potrebe). Girl Boss je osoba koja je toliko samouvjerena u svoj izgled da se usudi i po danu izaći van bez šminke. Osoba koja zna da je lakše trčati u tenisicama nego u visokom štiklama pa makar i onima s potpisom.

Girl Boss se ne boji izraziti glasno svoje mišljenje čak i kad je potpuno svjesna da se nitko drugi neće s njom složiti. Ne boji se slijediti svoje snove čak i ako je okolina ne podržava u toj ideji. Girl Boss voli putovati i istraživati svijet i ne smeta joj činjenica što ponekad mora na putovanje otići sama.

Girl Boss ima viziju od koje ne odustaje lako i radi koje će isprobati sve načine dok ne pronađe onaj pravi koji će je dovesti do uspjeha. Nije uplašena činjenicom da se do zvijezda dolazi preko trnja ali isto tako ne traži put bez trnja jer je svjesna koliko se za uspjeh treba raditi. Girl Boss želi uspjeti sama, bez ičije pomoći i biti ponosna na ono što je postigla neovisno o tome koliko će joj vremena za to trebati.

Girl Boss nije opsjednuta godinama. Ne misli da je stara čak i ako drugi misle da je jer su njoj godine samo broj. Važno je koliko misliš da imaš godina, a ne koliko ti piše u dokumentima. S takvim stavom je potpuno svjesna da nikada nije ni za što prekasno kao i da je neuspjeh samo još jedna prilika za učenje i dragocjenu lekciju.

Najvažnija karakteristika Girl Boss je da na druge žene ne gleda kao na konkurenciju nego kao na svoje pleme. Bavi se osnaživanjem drugih žena, pomaže im kad im treba i vjeruje da zajedno mogu promijeniti svijet. Girl Boss se ne osjeća ugroženo u ženskom društvu. Ona se može diviti tuđoj ljepoti, a istovremeno se ne osjećati manje vrijedno radi vlastitog izgleda.

Girl Boss može imati svoj biznis ili raditi za nekog drugog ali uvijek ostaje činjenica da cilja visoko i da posjeduje zdravu dozu ambicije. Unatoč svemu tome, Girl Boss ne želi biti muško niti se pretvarati da je nešto što nije. Ona prihvaća svoju ženstvenost i ne boji je se pokazati te ne misli da će u hlačama biti manje ženstvena nego u haljini. Nju nije briga što drugi misle jer se i tako druži samo s osobama koje imaju otvorene svjetonazore i pogled na život.

Girl Boss može biti sve ono što želite da bude osim ako vas termin Girl Boss iz nekog razloga vrijeđa. Važno je samo to da je Girl Boss neka vrsta super-žene iako ne raspolaže s nadnaravnim sposobnostima, ne radi 10 stvari istovremeno i ne misli da je bolja od svih ostalih. Girl Boss znači najviše osobu punu samopouzdanja koja se ne boji biti ono što je, pokazati svoje mišljenje i raditi na ostvarenju svojih ciljeva.

Girl Boss je zapravo odrasla Pippi Duga Čarapa.

A sad mi recite što vi mislite o terminu Girl Boss? Vrijeđa li vas ili vam se sviđa? Osjećate li se vi kao Girl Boss ili biste to željele biti?

potpis

16 komentara

 1. Eto ja sam uspjela da se proguram među svom muškadijom i među prvima u generaciji završim mašinstvo. Sada “bosujem” sedmorici majstora svaki dan. Ranije sam imala malo problema jer sam mlada i žensko, a majstori znaju da budu blago rečeno previše šaljivi. Sreća, iz kuće nosim lijepo vaspitanje ali i stav pa sam brzo naučila sa njima, sada me slušaju i ja sam mnogo ponosna na sebe što sam uspjela u tome i smatram se bez lažne skromnosti Girl Boss-om. 😊

  Liked by 2 people

 2. Aha ha ha, zabavno i ISTINITO! Boss Lady je “Brand”, originalna osoba, slojevita, neopterećena primitivnim osjećajima zavisti, konkurencije i podmetanja. Ona stvara djela jer TO iz nje samo izlazi, mora jer je Turbo Creative

  Sviđa mi se

 3. Ovo s Pippi je super! Baš si me super podsjetila na nju, a ne samo da je se nisam sjetila od djetinjstva, nego nikada nisam o njoj razmišljala na ovaj način na koji ju opisuješ. To mi se baš svidjelo!

  Sviđa mi se

 4. Podsetilo me sve ovo na ,,kučku” iz knjige ,,Zašto muškarci više vole kučke”, ako tako glasi naziv kod nas. Posle je bilo i nastavaka, valjda, nešto u stilu zašto i dalje više vole kučke ali se žene dobrim devojkama.

  Sviđa mi se

   1. Da, upravo to. S tim da je poenta te prve knjige u tome da žena treba biti svoja, uvek sebi na prvom mestu, da treba da voli i ceni sebe i svoje vreme da bi ti umeli i drugi… U svakom slučaju, osvešćujuća literatura, koja pokušava skinuti negativan prizvuk s reči KUČKA, objašnjavajući je kao ženu koja je centar svog sveta, i kojoj to nije muškarac. Daleko od toga da u njenom životu nema muškaraca, ali ona je sebi na prvom mestu.

    Sviđa mi se

   2. Morat ću pročitati tu knjigu jer se slažem s filozofijom. Nisu li uvijek snažne žene nazivane negativnim imenima i podcjenjivane samo zato što se ne uklapaju u tipične ženske stereotipe? A ako ne cijenimo dovoljno sebe, ne možemo očekivati da nas cijene i drugi. Hvala na preporuci, baš ću potražiti knjigu.

    Sviđa mi se

 5. Da, u tom slučaju samo još da dodam da je primarni cilj knjige samoosvešćivanje žena u emotivnim vezama s muškarcima, ali vrlo lako se sve opisano može primeniti na poslovnu sredinu, ali i život uopšte. Dakle, čitati knjigu s malo drugačijim pogledom na sve što je izrečeno, i može se naučiti mnogo. Dakle, ako neko ove moje komentare dosad shvati kao pravu preporuku za čitanje knjige neka ne očekuje svu pamet ovog sveta 🙂 Jednostavno, kao i s bilo čime drugim što ti neko može preporučiti ili ne preporučiti, svako će imati drugačija očekivanja, i jednu isti knjigu dve osobe će pojmiti doista različito.

  Sviđa mi se

  1. Naravno, to je uvijek tako. Različite osobe imaju različite dojmove istih stvari ili iskustava. Najbolje je krenuti otvorenog uma i ne očekivati čuda i baš to..svu pamet i otkrivanje nekih tajni pa svatko sam onda vidi što će naučiti i kakve će zaključke izvući.

   Liked by 1 person

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: