WordPress.com vs WordPress.org

wordpress

WordPress je najpopularnija bloging platforma i zauzima 27% cijelog interneta. Trenutno postoji 76.5 milijuna WordPress blogova, a dnevno ih se otvori oko 50 000. WordPress nije samo za blogere amatere, to je platforma na kojoj se mogu napraviti prave web stranice, a vole ga i koriste mnoge svjetski poznate kompanije i mediji kaoo što s CNN, NBC, TED, TIME.com, Spotify, Fortune.com, da nabrojim samo one najpoznatije.

WordPress ima dva lica što može zbuniti mnoge koji se nisu nikada okušali u pisanju bloga ili su tek počeli kao i one koji su počeli svoju blogersku karijeru na WordPress.com platformi. Postoji značajna razlika između WordPress.com i WordPress.org. I ne, nije stvar samo u domeni jer domena s razlikama nema nikakve veze. Možete izabrati domenu kakvu god poželite na oba WordPressa, pod pretpostavkom da je slobodna i da ste spremni za nju i platiti.

Počinjete li tek kao bloger ili već imate blogerskog staža u prstima ali ste, nekim slučajem, zalutali na WordPress.com pa se pitate je li to bila ispravna odluka, nije ni čudo što se ne možete odlučiti i izabrati opciju koja vam najviše odgovara. Iz tog razloga se nadam da će vam ovaj tekst olakšati muke i pomoći vam da donesete odluku koja će biti najbolja za vaš blog i najviše odgovarati vašim potrebama.

Što je WordPress.com?

WordPress.com je besplatna platforma na kojoj možete izgraditi blog ili web stranicu. Ut to je i najjednostavnija platforma koju možete izabrati pa ako se ne razumijete pretjerano u tehničke detalje, s njom nećete imati problema. Osim toga, nemate nikakve brige jer sav hosting i posao određuje Automattic (kreatori WordPressa).

Morate se samo registrirati kako biste dobili besplatni račun, izabrati poddomenu npr. imemogbloga.wordpress.com (za domenu ćete morati platiti), izabrati besplatnu temu i možete početi stvarati sadržaj.

Što je WordPress.org?

Možda dijele ime i baziraju se na jednakom CMS-u (content management system) ali WordPress.org je potpuno drugačija platforma.  Umjesto što vam sve vodi Automattic, vodite i održavate sve sami.

WordPress.org je self-hosted verzija WordPress.com pomoću koje možete izgraditi svoju web stranicu ali u tom procesu nećete imati ničiju pomoć i ovisni ste sami o sebi i svom tehničkom znanju.

Prednosti i nedostaci

Ništa nije savršeno pa tako ni jedna od ove dvije platforme nema očitu prednost. Kad biste me pitali što da izaberete za svoj blog ili web stranicu, prvo bih vas pitala što uopće želite postići sa svojim blogom ili web stranicom. Ukoliko vam je monetizacija prioritet (najviše u smislu oglašavanja i prodaje), ne morate dalje tražiti jer je WordPress.org jedini pravi izbor za vas. Želite li samo pisati i dijeliti svoje misli sa svijetom, nemojte ništa plaćati, besplatna verzija WordPress.com je jedino što vam treba.

WordPress.com ima svojih prednosti nad WordPress.org ali nemojte se dati zavarati ako vam itko kaže da je u pitanju cijena. Želite li voditi svoj blog ili web stranicu na profesionalan način i zarađivati od njih ili samo unaprijediti svoj biznis, morat ćete platiti za obje verzije.

WordPress.com prednosti

  • Besplatan je (barem u početnoj verziji)
  • Ne morate posjedovati tehnička znanja kako biste ga pokrenuli
  • Za sve se brine Automattic tim i ne morate razmišljati ni o čemu
  • Do updatea vas dijeli jedan klik mišem
  • Vaš blog se nalazi na stotinama servera, a ne na jednom pa su male šanse da će se ikada srušiti radi povećanog prometa
  • Backup postova se radi automatski i vi s tim nemate ništa

 

Jedna od najvećih prednosti mnogim korisnicima je ta da je WordPress.com potpuno besplatan. Nemate li neke velike želje i ideje kako biste voljeli da vaš blog izgleda, a ne treba vam ni vlastita domena i zadovoljavate se samo s poddomenom, WordPress.com nećete morati ništa platiti.

Besplatni račun na WordPress.com dolazi s besplatnim hostingom, besplatnom pododmenom, besplatnim temama, osnovnim opcijama za personaliziranje bloga (možete promijeniti boje, dodati jednostavan logo) i 3 GB mjesta za slike i videe.

Kod WordPress.com ne morate brinuti ni o čemu. Ne morate imati nikakva tehnička znanja da biste otvorili blog i kvalitetno se bavili s njim. Imate li volje i vremena, možete isprobati sve dostupne teme i pronaći onu koja vam najviše odgovara. Dogodi li se nešto loše, naprimjer virusi ili neka greška, to nije vaša briga jer će Automattic tim sve riješiti umjesto vas.

S obzirom da se vaš sadržaj nalazi na brojnim serverima (stotinama) šanse da će se svi serveri srušiti istovremeno, a vi ostati bez bloga na nekoliko dana, su minimalne. Opet, ukoliko se to i dogodi, nije vaš problem i možete biti sigurni da će biti riješen u najbržem roku.

WordPress.org prednosti

  • Poptuna kontrola nad web stranicom jer je vi posjedujete
  • Plugins koji vam pomažu u boljem i kvalitetnijem radu
  • Google analitika koja je izrazito važna svima koji se ozbiljno bave radom na internetu (iako je dostupna i na WordPress.com Business Plan)
  • Mogućnost potpune personalizacije
  • Biranje između custom tema
  • Zarađivanje od oglašavanja i prodaje
  • Affiliate marketing
  • Možete napraviti sami svoju temu i biti potpuno unikatni ako se razumijete u CSS i PHP
  • Ne morate se nigdje registrirati

 

WordPress.org je zapravo WordPress.com na steroidima. Sve što možete na WordPress.com možete duplo bolje i jače na WordPress.org. Osim toga, ako ciljate na izrazito visok profesionalan pristup i želite pravu web stranicu poput svih popularnih web stranica koje se nalaze na internetu (CNN, Nat Geo i druge), ne morate gledati dalje od WordPress.org.

Jedna od najvećih prednosti blogerima i svima koji se bave bilo kakvim online biznisom je Google analitika. Bez nje niste nigdje. Ne znate li broj posjeta na blogu, što vaši čitatelji čitaju i pretražuju, koliko imate organskih posjeta, bounce rate..nećete moći voditi računa o željama i navikama čitatelja, nećete znati kakav sadržaj najbolje prolazi, a što uopće ne privlači pažnju i koji su načini na koje se možete popraviti.

Imate li mali biznis i želite prodavati svoje proizvode, trebat će vam WordPress.org jer nudi sve te opcije i bezbroj pluginova koji će vam u tome pomoći. Kad je riječ o izgledu web stranice, nebo vam je granica jer možete napraviti što god poželite samo ako znate ili ste voljni platiti onoga tko zna.

Na WordPress.org možete prodavati, nuditi online tečajeve, prikupljati donacije ako se bavite dobrotvornim radom, dijeliti visoko kvalitetne videe..možete što god poželite, a do svega vas najčešće dijeli samo jedan plugin.

WordPress.com nedostaci

Ništa nije bez nedostataka pa tako ni besplatni WordPress.com. Ono što mi prvo pada na pamet kao nedostatak je što ćete morati platiti želite li podići svoj blog na viši nivo. Želite li svoju domenu, morat ćete platiti. Želite li više prostora, jer budimo realni, 3 GB je sitnica posebno u današnje vrijeme HD fotografija i 8K UHD videa, ostat ćete bez prostora začas, a svi znamo koliko je vizualan element važan na svakom blogu i web stranici.

Jednako važno je i da znate da na WordPress.com niste vlasnik svog bloga. WordPress ima pravo izbrisati vam sadržaj i zabraniti pristup blogu u bilo kojem trenutku. Naravno, to se rijetko događa ali kršite li pravila objavljivanja (kladim se da ih niste pročitali kad ste otvarali blog) ili ako oni pomisle da ih kršite, blog je izbrisan.

Ovdje se kao i veći problem nameće i nedostatak personalizacije izgleda bloga. Poželite li ikone za dijeljenje na društvenim mrežama na nekom drugom mjestu, ne možete ništa učiniti po tom pitanju jer su teme gotove, ikone su tamo gdje jesu i ne postoji način da to promijenite.

Najveći nedostatak je taj što ne možete pratiti analitiku. Barem ne onako kako biste trebali želite li imati uspješan blog. Kod besplatnog WordPress.com osuđeni ste na njihovu analitiku koja nije netočna ali nije ni najtočnija i ne pokazuje dovoljno podataka koji su važni svima koji se bave objavljivanjem sadržaja na internetu. Tko je moja čitalačka publika? Otkud dolaze? Kako su me pronašli? Jesu li na mom blogu pronašli ono što su tražili? Koliki je bounce rate? Kako ću ga smanjiti?

Google Analytics možete dobiti jedino u slučaju da se odlučite za Business Plan koji ćete platiti 299 $.

WordPress.org nedostaci

Tko god vam kaže da je WordPress.org bez nedostataka, ne zna o čemu govori ili ne govori istinu. Ovdje krećete od nule što znači da cijelu web stranicu ili blog morate postaviti, kreirati i osposobiti sami. Imate li nekog prijatelja koji se razumije u web i može vam pomoći ili učiniti umjesto vas to besplatno, odlično.

No, nemate li, platit ćete za tu uslugu. Osnovna tehnička znanja morate imati, a zatrebat će vam i malo kodiranja. Vrlo malo i na osnovnoj razini ali ne znate li ništa o CSS i PHP, a želite koristiti WordPress.org i iskoristiti sve njegove potencijale, savjetovala bih vam da ili naučite ili se raspitate tko zna i može vam pomoći.

WordPress.org nije besplatan iako cijena uvelike ovisi o vama, vašim potrebama i željama. Reći ću vam samo jedno, pravilo „Koliko platiš, toliko dobiješ“ se često pokaže kao istinito posebno kad je o internetu riječ.

Za početak vam treba domena (iako, imate li već custom domenu ako prelazite s WordPress.com možete je samo prebaciti) i hosting. Hosting i domena će vas koštati najmanje 50 $ godišnje pod pretpostavkom da izaberete dijeljeni hosting plan i koristite samo besplatne teme i pluginove.

Sljedeće što morate znati da nije ni svaki hosting jednako dobar i kvalitetan. Morate znati i koliko posjetitelja imate mjesečno jer vaša web stranica ili blog moraju podnijeti promet i ne želite da se sruše ako vam se promet poveća. Jednako tako, blog i web stranica moraju biti brzi i učitavati se bez ikakvih problema neovisno o tome što objavljujete, a posebno ako objavljujete fotografije visoke rezolucije i videe. O svim tim detaljima ovisi i koliko ćete plaćati web hosting, a ja bih vam preporučila da tu ne štedite.

Ukratko, budete li koristili respektabilnu kompaniju koja se bavi hostingom, custom teme i pluginove koji nisu besplatni, trošak WordPress.org bi vas mogao koštati najmanje 400 $ godišnje.

Sljedeće, morate instalirati WordPress.org na svoj server. Cijelo postavljanje stranice je samo u vašim rukama (ili rukama nekoga tko se u to razumije) iako mnoge hosting kompanije nude instalaciju putem jednog klika. Svejedno, osnovna tehnička znanja će vam biti potrebna.

Održavanje je samo na vama, a ako ste ozbiljni u svom poslu onda ćete željeti držati sve ažurirano i čisto od virusa. Backup stranice je samo vaš problem. Dogodi li se neka poteškoća (a uvijek se događaju na internetu) ostat ćete bez svega, zato je backup uvijek dobra ideja.

Zaključak

Kako vas ne bih pretrpala informacijama, posebno kad je riječ o onima koji tek razmišljaju o otvaranju svog bloga i dvoume se između različitih platformi, ovdje ću završiti. Sutra nastavljamo s dodatnim informacijama, a u međuvremenu, ako imate nekih pitanja ili vam nešto nije jasno, slobodno pitajte.

Nije sramota kad nešto ne znate posebno ako vam tehnički detalji nisu jača strana, loše je ako ne pitate, ne dobijete kvalitetan odgovor i izgubite više vremena i novaca nego što je potrebno i razumno.

potpis

19 responses to “WordPress.com vs WordPress.org”

  1. Sjajan članak. Mene zanima zašto je wordpress bolji izbor od blospot platforme. Meni se wp učinio boljim izborom jer mi djeluje lakši kada je u pitanju komunikacija i praćenje drugih blogova ali vidim da je više naših blogera izabralo ovu drugu platformu.
    Nikako da shvatim koja je bolja…

    Lijep pozdrav!

    Like

    • Hvala 🙂 Ovako, to je tema za sasvim novi članak o kojoj ću pisati ali ovako ukratko, Blogger je Googleova platforma koja je nešto jednostavnija za korištenje od WordPressa i ako ciljaš na zaradu od oglašavanja (iako je i oglašavanje na blogovima posebna tema jer nije lako kao što mnogi misle) recimo da ga je lakše monetizirati.
      WordPress je puno lakši ako želiš preseliti blog na neku drugu platformu ili se prebaciti na .org verziju. I da, komunikacija s drugima je puno bolje omogućena na WordPressu. Zapravo sve ovisi o osobnim izborima i potrebama, a ima nešto i u onome da ljudi vide jedni od drugih pa su skloniji koristiti nešto što koristi većina.
      Meni osobno je WordPress najbolji izbor ali kao što sam rekla, neki se vjerojatno ne bi složili jer sve ovisi o ukusu.

      Liked by 1 person

  2. Pozdrav! Jedno pitanjce. 🙂 Zašto mi na wordpress.com ne da instalirati novi plugin?
    Kada odem na Plugin, ne nudi mi da dodam novi. Da li je to možda zbog stare verzije WP. Ja to nisam nikada nadograđivao i blog je kakav je od kada sam ga otvorio, znači par godina.
    Gdje se nalazi taj update na blogu? 🙂 “Do updatea vas dijeli jedan klik mišem” Gdje? 🙂

    Like

    • Pozdrav! Ovako, na WordPress.com se ne može instalirati plugin, na žalost. To je moguće samo na .org self hosted verziji WordPressa. WordPress.com već ima unaprijed ugrađene neke pluginove (statistika, antispam i slično) ali dodatni se ne mogu dodavati.
      Što se updatea tiče, WordPress.com sam šalje obavijesti o novim updateima. Ukoliko postoji update, WordPress to i javi administratoru bloga nakon čega se samo klikne na “install update” i WordPress sve ostalo odradi sam. Ako nemate obavijest o novom updateu (u obliku malog pop up prozora) koji se pojavi čim otvorite svoj blog, znači da je sve ažurirano.
      Nadam se da je pomogao odgovor 🙂

      Liked by 1 person

      • Hvala lijepa! 🙂 A šta da radim onda? Hoću instalirati Yost, plugin za FB komentare. Vidim da ekipa dodaje svakakve pluginove. Znači moram seliti na .org ili? 🙂

        Like

      • Haha! 😀 Trebalo bi sve biti ok. Samo pazite da izaberete kvalitetnog hosting providera koji ima iskustva s WordPressom, a sve ostalo se lako može napraviti i prebaciti sa starog bloga na novi. Koliko mi je poznato, WordPress.com nudi opciju za, nisam sigurna..možda 13 € godišnje za site redirect, znači da posjetitelje šalje sa starog bloga na novi jer će se novi blog nalaziti na novoj adresi i domeni pa zbog toga može doći do osjetnog pada prometa.

        Liked by 1 person

      • 😀 E i to je pitanje da li se isplati? 😀 Mislim super su mi ti razni pluginovi, ali onda se mijenja adresa, a tiskao sam ju na vizitke…Hmmm?! 😀 A jel može na .org ostati bez hostinga koji se plaća, ime.wordpress.org? 😀

        Like

      • Ne može. Za .org verziju je potrebno pronaći hosting i uz to kupiti domenu. E sad..postoji mogućnost da je domena pod imenom koje sad imate slobodna pa bi onda to bilo lakše jer bi se izgubio samo wordpress iz naziva, a ostalo “imedomene.com”. Ali ne..bez hostinga ne može 🙂 Iako mnogi hostinzi nude u svojim paketima i domenu uračunatu u cijenu. Isplati li se prelaziti..sve ovisi od potreba i od osobe do osobe. Bilo bi jako poželjno imati barem malo informatičkog znanja jer inače to može postati jako skup projekt kad se mora plaćati mjesečno održavanje web stranice.

        Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com