WordPress.com vs WordPress.org 2. dio

Jučer sam pisala o razlikama između WordPress.com i WordPress.org platformi, a tko nije pročitao može to učiniti ovdje. Danas nastavljamo s usporedbama jer je potpuno jasno da nije lako izabrati najbolju platformu za svoj blog, a posebno ako niste dovoljno dobro upoznati s prednostima i nedostacima koje ova dva WordPressa nude.

Jedina sličnost između WordPress.com i WordPress.org je u imenu i što je riječ o platformama na kojima možete pisati blog ili izraditi web stranicu. Tu otprilike prestaje svaka njihova sličnost. Koji je WordPress bolji za vaš blog, morat ćete odlučiti sami na kraju teksta. Kod biranja ispravne platforme nije važno samo s kolikim tehničkim znanjem raspolažete i koliko planirate potrošiti nego i što želite postići svojim blogom i koji je razlog što ga pokrećete.

Isto tako imajte na umu da kad pišem o WordPress.com najviše mislim na besplatnu verziju. Onu koju niste ništa platili i nemate svoju domenu. Stvari se bitno mijenjaju odlučite li si priuštiti jedan od plaćenih paketa što bih vam i preporučila ako imate želju od svog bloga napraviti biznis. Pišete li samo radi sebe i radi umjetnosti, ne treba vam ni vlastita domena, a kamoli plaćeni plan. U tom slučaju ne morate razmišljati ni o WordPress.org jer ćete i njega morati platiti.

wordpress

WordPress.com vs WordPress.org analiza

Hosting

Mnogima je hosting jedan od najvažnijih faktora zbog čega se odlučuju za WordPress.org platformu. Jednostavno rečeno, hosting određuje tko je šef vaše stranice. WordPress.com ima svoja pravila korištenja i objavljivanja koja se ne smiju kršiti. Otkriju li vas, izgubit ćete blog. Jednako tako zadržavaju pravo da i izbrišu vaš blog bez objašnjenja. Trebate li biti paranoični radi toga? Ni slučajno. Iako nije nemoguće, riječ je o izrazito rijetkim slučajevima i ozbiljnim povredama pravila.

Na WordPress.org vi ste sami sebi šef i određujete kakav ćete sadržaj objavljivati bez imalo stresa da će nekome zasmetati ili će poželjeti cenzurirati i izbrisati sve što imate. Na WordPress.org morat ćete sami kupiti svoju domenu i izabrati kompaniju koja će vam voditi web hosting.

Morate znati da nije svaki hosting jednako kvalitetan, da postoje razlike između dijeljenog web hostinga, VPS-a i dedicated servera, a cijena uvelike ovisi o onome što izaberete. Uz to, kod hostinga najčešće dobivate ono što platite i iako ne tvrdim da morate izabrati najskuplju varijantu, pristupite s pažnjom ponudama koje vam djeluju sumnjivo jeftino. Najpametnije što možete učiniti je izabrati hosting providera s iskustvom i dobrim preporukama.

Tko pobjeđuje?

Želite li do svog bloga doći uz pomoć jednog klika, za vas je WordPress.com. Volite li se ipak malo igrati i imate barem minimalno tehničko znanje, WordPress.org je uvijek dobar izbor.

Plugin

Plugin je tip softvera koji sadrži razne funkcije koji se mogu dodati WordPress stranici kako bi se poboljšala njena funkcionalnost. Možete instalirati plugin za prijevod, za SEO, mail i kontakte, backup, sigurnost, protiv spama, za pristup društvenim mrežama…Što god vam  padne na pamet da biste željeli na svojoj stranici, vjerojatno već postoji plugin za to.

Mnogi se plugini plaćaju ali ima i onih besplatnih koji nisu ništa manje dobri i kvalitetni. Ipak, kad se odlučite za plugin, pročitajte recenzije i iskustva drugih korisnika, može vam uštediti puno muke i živaca.

Plugine podržava jedino WordPress.org. WordPress.com verzija bloga ili web stranice imaju svoje unaprijed ugrađene plugine koje možete koristiti ali izbor im je značajno ograničen u odnosu na .org verziju. Neki od najpoznatijih pluginova za WordPress.com su plugin za lajkove, za praćenje bloga, statistiku, društvene mreže i anti spam plugin.

Tko pobjeđuje?

Ovisno koliko želite koristiti razne plugine. Meni osobno nikada nije zatrebao ni jedan osim ovih koje već imam. Bolji prijevod bi bio dobrodošao ali, u mom slučaju, nisam sigurna da je to jedina prednost .org nad .com verzijom, barem što se plugina tiče.

Prostor za pohranu

WordPress.com dolazi s 3 GB prostora. Želite li dobiti više, morat ćete platiti 36 $ godišnje za Personal Plan s kojim dobivate 6 GB, 99 $ godišnje za Premium Plan i 13 GB ili 299 $ godišnje za Business Plan i neograničen prostor.

Prostor na WordPress.org ovisi isključivo o planu koji ćete kupiti kod hosting providera. Možete dobiti malo prostora, a možete izabrati plan koji nudi neograničen prostor, sve ovisi koliko ste spremni platiti.

Jedan od boljih i pouzdanijih hosting providera je BlueHost i osnovni hosting plan koji nude s 30 GB prostora ćete platiti 240 $ godišnje. Za prosječan blog 30 GB bi trebalo biti dovoljno, no bavite li se fotografijom ili snimanjem videa, cijena raste sukladno vašim potrebama.

Tko pobjeđuje?

Kad je riječ o hostingu i prostoru za pohranu, 299 $ i neograničen prostor koji nudi Business Plan na WordPress.com mi se čini kao bolja opcija od 240 $ koje treba platiti za hosting WordPress.org bloga koji uz to morate sami održavati, a  dobijete samo 30 GB.

Održavanje

Kod WordPress.com je sve jasno. Ne morate znati apsolutno ništa osim pisanja, a vaš blog će funkcionirati jer ga pokreće Automattic tim. Što god da se dogodi, oni će to riješiti umjesto vas. Šanse da se server sruši su minimalne jer je vaš sadržaj pohranjen na stotinama servera. Ne morate brinuti o virusima, spamu, hakerima, ažuriranjima i backupu. Imate svoj tim koji to radi umjesto vas.

WordPress.org je sasvim druga priča jer ste tu osuđeni sami na sebe i svoje tehničko znanje. Neću vam govoriti je li održavanje lako ili teško jer sve ovisi od osobe do osobe i s kolikim znanjem raspolaže. Ne morate biti stručnjak za IT kako biste održavali WordPress.org blog ali nešto ipak morate znati. Dogodi li se problem koji ne znate riješiti morat ćete tražiti rješenje na internetu ili platiti nekoga tko zna što radi.

Tko pobjeđuje?

Ovdje nema puno razmišljanja, WordPress.com uvjerljivo pobjeđuje nad WordPress.org. Većina ljudi ne uživa u tehničkim detaljima i žele samo pisati i stvarati sadržaj. Takvima će biti muka održavati .org platformu koliko god svi tvrdili da je jednostavno. Morate prije svega biti svjesni da vas na .org platformi čeka puno više posla i da ćete morati pronaći vremena ako želite da sve radi kako treba.

Kodiranje

Ovo je jednostavno, na WordPress.com nikada nećete vidjeti kod. Ne morate ni znati što je to jer vas ne zanima i nije vam potreban. Ukoliko vam i zatreba jer želite personalizirati svoj blog ili web, ne možete ništa učiniti jer to na .com verziji ne možete dobiti. Eventualno, ako imate Premium ili Business Plan možete naletjeti na CSS pomoću kojega možete napraviti neke manje promjene.

Kodiranje vam neće trebati ni za WordPress.org. Možda ni tu nikada ne vidite ili upotrijebite kod ali, ovdje ima ali, to nema smisla. Prednost WordPress.org nad .com verzijom je upravo u maksimalnoj personalizaciji bloga i web stranice. Odreknete li se mogućnosti kodiranja jer ne znate ili ne želite nekome platiti, opet ćete imati konfekcijsku stranicu s već viđenim temama.

Korisnici koji posjeduju osnovno znanje CSS-a i HTML-a već mogu lijepo unaprijediti i personalizirati svoj blog ili web. Znate li malo više i napredno baratate s CSS, HTML, Javascript i PHP možete napraviti personaliziranu i funkcionalnu web stranicu baš po vašem ukusu.

Tko pobjeđuje?

Ovisno što želite postići. Ne znate li kodirati, ne poznajete nikoga tko zna ili niste u mogućnosti platiti pomoć, bez kodiranja na WordPress.org možete napraviti lijep blog s custom temama ali nemojte se iznenaditi ako tu temu vidite i na drugim blogovima. Prednost .org nad .com je upravo u personalizaciji i beskrajnim mogućnostima za koje morati imati osnovna tehnička znanja. Osim toga, ako se nešto neplanirano dogodi na blogu, kodiranje bi vam moglo zatrebati prije ili poslije.

Oglašavanje

Na WordPress.com nema zarade od oglašavanja. Koristite li besplatnu verziju onda imate oglase na svojoj stranici koje je postavio WordPress, a od kojih vi nemate nikakve koristi. Želite li se oglašavati sami, nećete moći jer besplatna verzija ne pruža tu mogućnost.

Koristite li Premium ili Business Plan, riješili ste se oglasa koje postavlja WordPress, a dobivate i mogućnost vlastite zarade od oglašavanja preko WordAds što je oglašivački sistem WordPressa. Na WordAds oglašavanje se mnogi bune, najviše iz razloga jer morate imati tisuće posjeta dnevno da uopće uđete u obzir za oglašavanje na svom blogu, kao i to da ne možete sami birati što ćete oglašavati.

Kod WordPress.org takvih uvjeta nema. Možete sami kreirati oglase za vlasititi biznis, dogovoriti oglašavanje s nekim drugim biznisom, koristiti Google Adsense..možete što hoćete.

Tko pobjeđuje?

Potpuno iskreno, tisuće posjeta dnevno će vam trebati za bilo kakvo oglašavanje čak i ako to nije početni uvjet oglašivačima. Možete postaviti oglasa koliko god želite ali ako nemate čitatelje koji će te oglase vidjeti ili kliknuti na njih, nema ni profita za vas. Ovdje vam platforma ne igra nikakvu ulogu nego samo broj dnevnih posjeta.

Analitika

Analitika, statistika, podaci…važni su svakom imalo ozbiljnijem blogeru koji ne piše samo iz hobija. Na WordPress.com osuđeni ste na analitiku koju vam oni pružaju. Kao što sam već rekla, nije loša ali je osnovna. Ono što je potrebno svakom blogeru je Google Analytics. Ali kako doći do toga?

Ili ćete uzeti Business Plan za 299 $ godišnje, dobiti kod koji ćete postaviti u header bloga i omogućiti Googleovim robotima da prate rad vašeg bloga ili ćete otići na WordPress.org i dobiti mogućnost Google analitike neovisno o tome koliko platite.

Tko pobjeđuje?

Ovo je teško jer iako morate platiti za Business Plan kod .com verzije, nećete proći besplatno ni na .org. Ali, recimo da je WordPress.org ovdje ipak bolji samo zato što, ako znate sve sami postaviti i održavati, nećete puno potrošiti, a imate dostupnu Google analitiku od prvog dana i bez dodatnih troškova.

Backup

Uvijek govorim kako je backup važan iako većina to shvati tek kad ostanu bez svega što su imali. Backup je još važniji kod bloga jer ako se nešto dogodi, izgubit ćete sav sadržaj oko kojega ste se možda i godinama trudili i krećete od nule. Uvjerena sam da bi to demoraliziralo i one najupornije.

Koristite li WordPress.com, nemate ništa s backupom. Automattic tim radi umjesto vas, a vi možete samo pisati i opustiti se. Dogodi li se neka poteškoća, mogu vam vratiti blog u istom stanju u kakvom je bio prije problema.

WordPress.org je sasvim druga priča. Ovdje ste sami zaduženi za backup koji morate raditi redovito. Naravno, uvijek postoje plugini koji će vam u tome pomoći, a i mnogi hosting provideri nude opciju backupa što je trošak u koji se isplati investirati ako ne znate sami ili znate da ćete zaboraviti to raditi.

Tko pobjeđuje?

WordPress.com bez konkurencije ako vam sama pomisao na backup izaziva nelagodu i niste sigurni da ćete imati vremena, novaca, znanja ili da se nećete sjetiti to sami raditi što ćete morati na .org verziji.

Profesionalnost

Mnogi tvrde kako je WordPress.com platforma samo za dječje blogove koji će se ugasiti nakon 2 mjeseca. Ne bih se s njima složila. Naravno, ciljate li na potpunu profesionalnost, poslovni blog i/ili monetizaciju, trebat će vam vlastita domena, malo bolja tema i kvalitetniji plan od besplatne verzije. To su činjenice ali možete i na .com napraviti prekrasan blog koji će zadiviti svakoga tko ga posjeti.

WordPress.org je odlična platforma za poslovne korisnike, biznise, medije..i sve kojima na prvom mjestu treba web stranica, a onda blog. Ne razumijete li se ni malo u tehničke detalje, vaš .org blog neće biti ništa bolji, atraktivniji, a ni ljepši od .com verzije. Osim toga, razina profesionalnosti ovisi o brojnim drugim faktorima koji s izgledom nemaju nikakve veze.

Za početak, blog se mora brzo učitavati inače čitatelji odustaju, mora biti uredan i jednostavan za snalaženje, čist od virusa..Ne znate li sami sve postaviti i optimizirati, nema nikakve koristi što ste na .org platformi.

Tko pobjeđuje?

WordPress.org pobjeđuje samo ako znate sami ili platite nekome tko će vam izraditi fantastičan blog ili web stranicu koja će besprijekorno raditi i korisnicima pružiti kvalitetno iskustvo.

Uz malo truda i isprobavanja tema, profesionalnim planom i vlastitom domenom i WordPress.com blog može biti profesionalan i dobiti funkciju prave web stranice.

Zaključak je…

Ostala je još jedna važna stavka, a zove se cijena. To ću pokriti u sutrašnjem tekstu. Za sad znate one najvažnije razlike između WordPress.com i WordPress.org. Činjenica je da je WordPress.com izrazito jednostavan za korištenje, nema nikakve mogućnosti da nešto pokvarite ili upropastite i da morate plaćati popravak. Sve što vam treba je nadohvat klika mišem.

No, činjenica je i da ste ograničeni onim što WordPress.com nudi. Iako možete personalizirati svoj blog ili web stranicu do neke granice, granice ipak postoje. Želite li Google Analytics trebat će vam i Business Plan. Pluginove nećete moći koristiti osim onih već ugrađenih u WordPress platformu.

S WordPress.org vam je samo nebo granica. Možete raditi što želite i kako želite. Nema toga što ne možete napraviti, dodati, smisliti ili personalizirati po potrebi. Možete napraviti potpuno profesionalnu web stranicu s malo novaca samo ako ste spremni uložiti vrijeme, tehnički ste potkovani i znate što radite ili želite naučiti.

Problem je što mnogi ne znaju ili precijene svoje znanje i mogućnosti, a tu onda nastupaju nepredviđeni problemi i troškovi. Morate biti svjesni da će vam za bavljenje WordPress.org blogom trebati više vremena nego za WordPress.com. Iako će vam mnogi govoriti kako je .org jeftiniji od .com to nije i ne mora biti istina.

Troškovi domene, web hosting, teme, pluginovi, email..sve se može pronaći po pristupačnim cijenama ali troškovi se nakupljaju kako rastu vaše potrebe i vaš blog. Odlučite li se za WordPress.org budite spremni na potencijalne troškove i imajte spremnu zalihu iz koje ćete ih moći pokriti.

Iako možete birati među stotinama lijepih i besplatnih tema i pluginova, kod WordPress.org će vam gotovo sigurno biti potrebna određena prilagodba kako bi sve funkcioniralo kako treba i kako ste zamislili. Ne znate li to sami, morat ćete pronaći ili platiti nekoga tko zna inače vam blog gubi na funkciji.

Ne znate li baš ništa o CSS-u ili PHP-u, raspitajte se poznajete li nekoga tko to zna ili koliko košta stručnjak koji se tim bavi. Mogu vam iskreno reći da ne poznajem nikoga tko ima web stranicu na WordPress.org, a da mu baš nikada nije zatrebalo barem malo kodiranja ili da nije došlo do nepredviđenih problema.

Mnogi preferiraju i savjetuju WordPress.org nad WordPress.com, ja vam to neću savjetovati. Morat ćete sami odlučiti što je najbolje za vas, vaš blog i vaše potrebe.

Imate li vi iskustva s WordPress.com ili .org blogovima? Možda imate što za dodati ili podijeliti svoje mišljenje?

potpis

 

9 responses to “WordPress.com vs WordPress.org 2. dio”

 1. Thank you so much Ivana, I find your posts very informative as I’m still fairly new to blogging.You have helped me decide which direction to take, I’m staying where I am. I need my back up! 🙂

  Like

 2. Puno posla na.org za koji nemam vremena. I stalno bi bila u strahu da nešto ne zabrljam.
  Za sada vodi. com , a što se tiče izgleda Premium plan isto dozvoljava dosta promjena ako se kužiš u CSS i HTML barem malo. Ja sam recimo bez većih problema promjenila neke boje u svojoj temi i način na koji se slike prikazuju.

  Liked by 1 person

  • Ma, Premium plan je po meni sasvim ok rješenje. Čak i Business plan za one kojima je najviše stalo do statistike. S .com se puno može, a po meni je najveća zabluda da je .org bolji i jeftiniji jer jeftiniji nije u većini slučajeva. Da, nudi više opcija, personalizacije i detalja ali to je u većini slučajeva zanemarivo.

   Liked by 1 person

 3. ja dvojim zapravo i jedino oko samih mogućnosti promjena dizajna predložaka. i to najviše zapravo zato što bih trebao za treću osobu složiti stranicu i znam da u gotovim templateima nikad to baš nije sve kako bi čovjek htio ali poznajem CSS i HTML dovoljno da to mogu mijenjati naravno ako tema dozvoljava. mislim da će za početak .com uz premium plan sasvim dobro raditi, a koliko sam shvatio prebacivanje na .org je uvijek moguće kasnije zar ne?
  u svakom slučaju sjajne i iscrpne informacije Ivana, svaka čast i hvala! 🙂

  Like

  • .com je uz premium plan, kvalitetnu premium temu i čak i osnovno znanje CSS-a i HTML-a jako prilagodljiv svim potrebama i ukusima. Rekla bih da mu je jedina mana nemogućnost implementiranja Google Analytics i plug inova što uvijek dobro dođe, posebno ako se stranica planira koristiti u poslovne svrhe.
   Ali, prelazak na .org, u slučaju potrebe, je vrlo brz i jednostavan tako da oko toga nema brige.
   Hvala 🙂

   Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: