Blog i pisanje

Koliko košta izrada web stranice?

wordpress

Danas završavamo s WordPress tjednom i nadam se da ste naučili nešto novo ili samo učvrstili svoje postojeće znanje. WordPress, neovisno o tome je li riječ o .com ili .org verziji omiljena je platforma za izradu blogova i web stranica i većina korisnika se odlučuje upravo za njih. Razlog je u tome što je riječ o pouzdanim i stabilnim platformama i za koju god verziju se odlučili, sigurna sam da nećete pogriješiti i pokajati se.

Za one koji su se uključili tek danas, ovom tekstu prethode tri članka u kojima je objašnjeno sve što morate znati o WordPress platformama.

  • WordPress.com vs WordPress.org 1.dio koji možete pročitati ovdje
  • WordPress.com vs WordPress.org 2. dio koji možete pročitati ovdje
  • Koliko košta WordPress koji možete pročitati ovdje

Danas je riječ o cijeni WordPress.org web stranice ili bloga. Iako slični imenom i osnovnom funkcijom, dva WordPress-a se potpuno razlikuju. Dok je WordPress.com platforma na kojoj možete otvoriti blog ili izraditi web stranicu u nekoliko klikova mišem i ne trebate znati ništa o izradi web stranica, WordPress.org je softver uz pomoću kojega ćete izraditi svoj blog ili web stranicu od nule.

Mnogi blogeri se odlučuju za WordPress.org verziju bloga jer vlada mišljenje da odaje profesionalniji i ozbiljniji dojam. Osobno ne dijelim to mišljenje jer sam vidjela izrazito loše .org blogove kojima bi hitno trebao web dizajner i fantastične .com blogove za koje je, na prvi pogled, nemoguće zaključiti da nije riječ o profesionalno izrađenim web stranicama.

Isto tako, mnogi su skloni vjerovanju da WordPress.com previše košta kad je riječ o kupovini planova, s čim se mogu složiti i zaključiti da nije svima jednostavno izdvajati godišnje 100 ili 300 $ kako bi pisali blog, a ne zarađivali od njega. Zbog toga se mnogi okreću .org verziji za koju svi govore da je jeftina. Na mnogim mjestima na internetu ćete pročitati kako WordPress.org košta samo 50 $ godišnje.

To nije istina, naravno. S WordPress.org možete znatno uštediti u odnosu na plaćene planove WordPress.com platforme ali samo ako znate što radite ili u slučaju da imate besplatnu tehničku podršku u obliku informatički nadarenog člana obitelji ili prijatelja. Ostali, koji to nemaju, a nisu ni tehnički pretjerano spretni, platit će izradu svog bloga puno više nego što bi trebali.

Kad krenete proučavati WordPress.org prvo što ćete uočiti je kako svi pišu da je besplatno. I je, softver koji morate instalirati na svoje računalo je potpuno besplatan. Problem je što ćete uskoro ustanoviti da morate platiti kako biste mogli započeti izradu svog bloga ili web stranice.

Što vam je potrebno za izradu bloga na WordPress.org?

Domena

Za početak, potrebna vam je domena. Cijene domena variraju ali u prosjeku nećete platiti više od 16 $ ako je riječ o .com, .org, .net i sličnim nastavcima. Želite li nešto malo unikatnije kao što je .guru ili .photography, platit ćete i 50 $. Morate voditi računa i o tome da se domene obnavljaju godišnje što ne smijete zaboraviti učiniti kao i da obnavljanje nekih domena (npr. spomenute guru i photography) može koštati i do 100 $. Zato čitajte sve što piše sitnim slovima.

Web hosting

Domena i WordPress softver su beskorisni bez web hostinga. Web hosting je usluga zakupa prostora na internetskom serveru. Server je računalo na kojemu se nalaze web stranice i koje je uvijek spojeno na internet. Da bi vaš blog funkcionirao, potreban vam je server. Vaše računalo teoretski može biti server ali u praksi je najvjerojatnije to nemoguće (server mora imati statičnu IP adresu, nema Windows nego Linux OS, sadrži open source aplikacije poput PHP, Apache i razne baze podataka kojima vas sad neću zamarati).

Web hosting nije lako izabrati i nikako vam ne bih preporučila da ga birate po kriteriju niske cijene. Kad izrađujete web stranicu od nule, svaka pomoć će vam biti potrebna, a pružatelji hostinga često u svojim paketima nude i usluge održavanja i sigurnosti. Uz to, morate voditi računa i da je server stabilan.

Iako vam ni jedan hosting provider neće reći da je njegov server nestabilan, ne želite da vam blog ili web stranica budu često nedostupni jer server ima problema. Zato se važno dobro raspitati i preporučuje se izabrati poznatiji hosting. Možda ćete više platiti ali u konačnici ćete uštediti.

Postoje firme koje se bave hostingom posebno specijaliziranim za WordPress web stranice. S obzirom da imaju iskustva u onome što rade, preporuka je izabrati takvu kompaniju jer u svojim paketima nude sve što je potrebno za održavanje WordPressa. Naravno, morate voditi računa i o prostoru koji ćete imati na svom blogu.

Dok WordPress.com nudi GB ovisno o paketima, kod WordPress.org GB ovise o web hostingu. Većina hostinga u svom početnom paketu daje 10 GB prostora. Kad je riječ o osnovnim paketima web hostinga, ovisno o firmi koju izaberete, cijene se kreću od 50 do 400 $ godišnje.

Morate biti svjesni da za 50 $ dobivate minimum koji je sasvim u redu onima koji se planiraju sami baviti svojom web stranicom. No, puno je detalja kad krećete od nule o kojima morate voditi računa. Morate znati koliko posjetitelja imate mjesečno jer, uzmete li osnovni plan, a imate visoku posjećenost bloga, srušit će se stranica.

Morate voditi računa o backupu i sigurnosti. Mnoge hosting kompanije u svojim WordPress paketima nude i usluge održavanja i brige o sigurnosti ali to ćete platiti od 50 do 300 $ mjesečno. Uvijek se možete i sami brinuti o svemu, postoje brojni pluginovi koji će vam pomoći pa na taj način možete uštedjeti na hostingu (što ne preporučujem ako ne znate što radite).

Web dizajn

Logično je da želite lijepu web stranicu, zato vjerojatno i želite WordPress.org kako biste imali potpunu kontrolu nad web dizajnom i mogli napraviti sve što vam padne na pamet. Kako biste uspjeli u tom naumu morat ćete ili znati nešto o izradi i dizajnu web stranica ili pronaći nekoga tko zna jer, za razliku od WordPress.com, ovdje ćete morati sve sami.

Za početak će vam trebati tema. Na sreću, internet je pun WordPress tema, besplatnih i onih koje se plaćaju. Za pretpostaviti je da želite malo bolju i unikatniju temu koja se može potpuno prilagoditi vašim potrebama (inače biste bili zadovoljni i s WordPress.com), a takvu temu ćete platiti najmanje 60-100 $. Vodite računa i o tome da se neke teme plaćaju jednokratno, dok neke uzimate samo na godinu dana nakon čega ih je potrebno obnoviti.

Tema mora biti brza i responzivna jer želite web stranicu koja se brzo učitava. Morate voditi računa i da je prilagođena mobilnoj verziji jer većina korisnika pristupa internetu preko mobilnih uređaja. Iako ćete u opisima mnogih tema pročitati kako dodatne prilagodbe nisu potrebne, realnost je da će biti i više nego potrebne. Posebno ako imate viziju kako biste željeli da vam web stranica izgleda.

To sve možete sami ili možete angažirati WordPress developera koji će to učiniti umjesto vas. Iako nije teško, a ni nemoguće da uspijete u svom naumu budite spremni da će vam trebati nešto znanja, a i vremena kako biste sve postavili na svoje mjesto.

Angažirate li profesionalca ili tvrtku koja se bavi izradom web stranica, očekujte da ćete platiti od 500 $ pa više, ovisno o onome što želite.

Sigurnost

Jedna od najvažnijih stavki je uvijek sigurnost na internetu. Imate li stranicu punu virusa posjetitelji će vas izbjegavati, a i Google vas može označiti kao potencijalno opasnu stranicu. Virusa uvijek ima i uvijek će ih biti, nemojte se zavaravati da su male šanse da ih dobijete. Iz tog razloga ćete se morati boriti protiv njih.

Iako postoje brojni besplatni i plaćeni pluginovi za WordPress.org koji će se brinuti o sigurnosti, oni će vam pružiti najčešće samo osnovnu zaštitu (posebno ako je o besplatnima riječ). Jedno od najpopularnijih rješenja je Sucuri, firma koja je specijalizirana za zaštitu web stranica od virusa i malwarea i koja svakih nekoliko sati (ovisno o planu) skenira vašu stranicu i održava je čistom.

To vam je spas jer nećete morati sami voditi računa o sigurnosti ali taj luskuz će vas koštati 200 $ godišnje ako uzmete osnovni plan. Moj vam je savjet da provjerite s web hostingom, mnogi u svojim planovima imaju već uključenu sigurnost i održavanje. Iako ćete platiti više od osnovnog hostinga, mogli biste značajno uštediti na taj način umjesto da angažirate još jednu firmu koja će se posebno brinuti o sigurnosti.

Pluginovi

Pluginovi su ono što najviše mami korisnike na prelazak na WordPress.org. Nema plugina koji možete zamisliti, a da ne postoji. Za početak će vam trebati neki osnovni poput plugina za SEO, anti spam, dijeljenje na društvenim mrežama, prijevod, sigurnost i slično. Mnogi su besplatni, dosta njih, posebno onih boljih i profesionalnijih ćete morati platiti.

Prije nego što se odlučite za izradu web stranice, proučite sve pluginove koji se nude, sastavite listu i zbrojite troškove. Postoji velika šansa da ćete većinu potreba uspjeti zadovoljiti s onim besplatnim pluginovima i da ćete morati platiti samo nekoliko (naprimjer, za sigurnost, kvalitetan prijevod na više jezika…) što bi vas moglo koštati oko 100 $ godišnje.

Održavanje

Odlučite li se za WordPress.org morate biti svjesni da ćete morati i održavati svoju web stranicu ili blog. Sve ono što sad ne radite ako ste na WordPress.com morat ćete raditi na .org verziji. WordPress.org zahtijeva stalno održavanje u obliku ažuriranja softvera, ažuriranja tema i ažuriranja pluginova. Ti update-i pomažu da vaša stranica radi kako bi trebala i bila zaštićena od brojnih prijatnji na internetu.

Osim toga, morat ćete redovito raditi backup kako ne biste sve izgubili ako se nešto pokvari kod vas ili na serveru. Ne znate li ili ne želite sami održavati svoju web stranicu, morat ćete platiti. Cijene variraju o planu koji izaberete, a 3 sata mjesečnog održavanja će vas koštati 720 $ godišnje.

Ne znate li sami to raditi, preporuka je da platite za uslugu održavanja jer će vam uštediti puno živaca, a i novaca. Jednom kad stvari krenu po zlu, a vi shvatite da niste tehnički spretni, platiti ćete puno više samo da biste vratili svoj sadržaj i opet pokrenuli web stranicu.

Koliko sve na kraju košta?

U najboljem slučaju i ako znate sve sami, uvjereni ste da nikada nikoga nećete morati angažirati i da ćete koristiti samo besplatne teme i pluginove, uspješno se brinuti o sigurnosti i ažuriranjima i ako izaberete jeftini i osnovni web hosting, stvarno možete potrošiti od 50 do 100 $ godišnje.

Ne znate li sami izraditi web stranicu i niste sigurni da ćete uspjeti u tome, a uz to je i uspješno održavati kako bi funkcionirala kako treba, morat ćete početi plaćati. Ako na nečemu ne smijete štediti, to je onda pouzdan hosting paket koji nudi više od osnova, održavanje web stranice i sigurnost.

Uvijek se možete odlučiti na besplatnu temu i pluginove i uštediti na taj način. U tom slučaju, web stranica ili blog na WordPress.org će vas koštati od 200 do 600 $ godišnje, a cijena može rasti sukladno vašim potrebama i potencijalnim problemima.

Želite li se baviti prodajom na svojoj web stranici i napraviti web shop, omogućiti kartično plaćanje i sve ostale detalje koje čine jednu online trgovinu, računajte da će cijena premašiti 1000 $.

Trebam li ići na WordPress.org?

Nemojte dopustiti da vas obeshrabrim. I dalje mislim da WordPress.org ima brojne prednosti nad WordPress.com platformom. Sve ono što ne možete na .com moći ćete napraviti na .org. S WordPress.org možete napraviti sve što poželite, samo ako znate ili ste u mogućnosti platiti.

Neću vas zavaravati, neće biti lako. Nije toliko teško napraviti web stranicu, u krajnjoj liniji, internet je pun vodiča koji će vam u tome pomoći, a WordPress zajednica je velika i velikodušno dijele znanje na brojnim forumima. Mnogi tvrde kako svatko može napraviti WordPress stranicu i da za to nije potrebno nikakvo znanje. To nije istina u što ćete se uvjeriti kad započenete taj projekt, pod pretpostavkom da nemate nikakva tehnička znanja.

Uz malo truda, vremena i učenja, možete složiti svoju web stranicu i pokrenuti je ali zaboravite na bilo kakve prilagodbe ako niste upoznati s PHP programskim jezikom, a rad na grafičkim modifikacijama će zahtijevati poznavanje i CSS-a i HTML-a.

Ono što je teško i zahtijeva i znanje i vrijeme je održavanje. To je ispit na kojemu mnogi padnu jer nitko ne očekuje koliko su web stranice zapravo krhke i koliko je lako uništiti sve nepažnjom i jednim pogrešnim klikom. Uzmite u obzir da je WordPress nevjerojatno popularna platforma  što ga čini lakom i zanimljivom metom hakerima i zato morate posebnu pažnju posvetiti sigurnosti.

WordPress.org lagan je samo onima koji znaju što rade. Ostalima, koji nisu tehnički spretni, nemaju previše vremena da se bave održavanjem, a uz to ne mogu ni platiti pomoć ili pronaći besplatnog dobrovoljca, WordPress.org će donijeti više problema nego sreće.

Moje osobno mišljenje je da i na WordPress.com možete napraviti lijepu web stranicu ili blog, izdvojiti se kvalitetom i jedinstvenošću i iako ima određenih nedostataka, odlična je platforma za sve one koji ne znaju ili nemaju vremena baviti se kretanjem od nule. Možda se planovi čine skupima ali i na .org platformu možete puno potrošiti ako želite da izgleda i radi onako kako ste zamislili.

Imate li vi iskustava s WordPress.org? Jeste li zadovoljni?

potpis

 

%d blogeri kao ovaj: