Društvene mreže

Sad na Instagramu možete objaviti 10 fotografija i videa istovremeno

Što je najteže na Instagramu? Ne, nije najteže skupiti velik broj aktivnih pratitelja ako ste to prvo pomislili, iako priznajem, nije ni lako. Najteže na Instagramu, barem meni, je izabrati koju fotografiju ili video objaviti. Kad se aktivno bavite Instagramom, bilo iz zabave ili poslovne potrebe, logično je da ste pomalo ovisni o kameri svog mobilnog telefona koju koristite svaki put kad vam se pruži prilika i kad ugledate kadar vrijedan snimanja.

Nakon što snimite 10 fotografija u razmaku od nekoliko minuta, a svaka se razlikuje samo u malim detaljima, potpuno vam je jasno da ćete samo zatrpati feed objavite li ih sve jednu za drugom. Koliko god je važno biti aktivan na Instagramu i učestalo objavljivati nove fotografije i videe, nikada vam ne bih savjetovala da objavljujete sliku za slikom po cijeli dan jer ćete dosaditi i onim najvjernijim obožavateljima.

Idealno je na Instagramu objavljivati 2-3 puta dnevno i ne više od toga jer se uvijek najbolje fokusirati na kvalitetu umjesto na količinu. Naravno, kad snimite prekrasne fotografije koje jedva čekate svima pokazati i početi brojati lajkove, postavlja se najvažnije pitanje – koju ću objaviti? Koja izgleda najbolje i najtočnije dočarava određeni trenutak? Koja će fotografija od svih ovih dobiti najviše lajkova?

Najradije biste ih objavili sve ali vam je potpuno jasno da će to biti previše, posebno u tako kratkom roku. Srećom, Instagram sad ima rješenje i za takvu vrstu problema. Rješenje se zove – objavite 10 fotografija ili videa u jednom postu.

Ono što je donedavno bilo moguće samo oglašivačima sada je dostupno svima što je dokaz da Instagram sluša zahtjeve i ispunjava želje svojih korisnika. Sada na Instagramu možete objaviti 10 fotografija ili videa u jednom postu koji će se pojaviti u obliku slideshow-a, nešto poput Facebook albuma. To je odlična novost jer više ne morate zatrpavati svoje pratitelje s previše slika koje objavite u kratkom vremenu.

Vaši pratitelji sad mogu samo prstom prelaziti lijevo ili desno kako bi listali fotografije koje ste objavili. Kada objavite 10 fotografija u jednom postu, u feedu će se vidjeti samo prva fotografija ali će se isto tako, ispod nje, pojaviti plave točkice koje će sugerirati da je riječ o slideshow-u i da ima još fotografija ili videa za pogledati.

instagram-4

Za razliku od Instagram Stories koje nestaju nakon 24 sata kao da ih nikada nije ni bilo, fotografije i videi objavljeni na ovaj način neće nestati nikada ili barem dok ih sami ne poželite izbrisati (ako to ikada poželite).

Kako podijeliti 10 fotografija ili videa u jednom postu?

 • Kliknite na ikonu za upload kao i uvijek do sad
 • Izaberite novu ikonu uz pomoć koje ćete podijeliti više fotografija ili videa odjednom

instagram-1

 • Uredite svoje slike kao što uvijek radite– možete ih sve odjednom provući kroz isti filter i uštediti vrijeme ili ih uređivati pojedinačno
 • Kliknite na fotografije kako biste im promijenili redoslijed u galeriji, vidjet ćete broj pored njih (na isti način ćete i ukloniti fotografiju ili video koju ne želite objaviti)

instagram-2

instagram-3

 • Za sve fotografije možete napisati samo jedan caption
 • Isto vrijedi i za lajkove i komentare, nećete dobivati lajkove i komentare za svaku sliku/video posebno nego za sve zajedno
 • Možete tagirati prijatelje na pojedinačnim fotografijama ili videima
 • Sve fotografije će biti u kvadratnom obliku, barem za sad
 • Možete objaviti i Boomerang ili Hyperlapse video klipove ako ih imate u galeriji telefona

Na ovaj način možete objaviti i slike ili videe koje ste objavili na Instagram Stories, a za koje ne želite da nestanu nakon 24 sata nego biste ih voljeli imati u svojoj Instagram galeriji. Nakon što snimite sliku ili video, spremite je u galeriju telefona prije nego što je objavite na Instagram Story i nakon toga možete objaviti i na ovaj način na svom profilu, ovaj put trajno.

Kad se Instagram pojavio prije 6 godina bio je samo obična aplikacija za objavljivanje i dijeljenje fotografija, malih i četvrtastih i to prilično loše rezolucije. Uz to ga je bilo moguće instalirati isključivo na iOS, a Android je Instagram dobio tek dvije godine poslije. Bilo je samo nekoliko filtera u ponudi i ne previše drugih mogućnosti uređivanja fotografija.

6 godina kasnije i Instagram je prerasao u jednu od najpopularnijih društvenih mreža s 600 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Instagram je postao pravi biznis kojemu je stalo do ugleda i profita što je razlog zašto neprestano rade na uvođenju novih funkcija i konstantno se trude ostati zanimljivi svojim korisnicima te privući što više poslovnih korisnika i potaknuti ih na objavljivanje i oglašavanje.

S Instagramom možete sve što poželite i usudim se reći da je to možda i jedina društvena mreža koja vam je potrebna, pod pretpostavkom da niste pretjerano ovisni o društvenim mrežama. Na Instagramu možete objavljivati i dijeliti fotografije i videe, objavljivati Boomerange i Hyperlapse, objavljivati Instagram Stories koje nestaju nakon 24 sata, slati poruke, komentirati i lajkati, slati poruke koje nestaju, komunicirati i graditi nova prijateljstva.

Instagram nije ništa manje važan ni za biznis. Svatko tko se brine o svom brendu, proizvodima i uslugama, a želi se približiti što većem broju ljudi (posebno mlađoj populaciji) trebao bi koristiti Instagram u poslovne svrhe i uz pomoć njega graditi veze i stvarati zajednicu. Instagram je zabavan ali i moćan marketinški alat koji se ne smije propustiti prilikom kreiranja marketinške strategije.

Za sve ostale koji Instagram koriste isključivo u zabavne svrhe, dobra je vijest ta što će Instagram nastaviti raditi na postojećim funkcijama i sve više unapređivati i razvijati nove mogućnosti. Ova nova funkcija, kojom se može objaviti 10 fotografija ili videa istovremeno, je na neki način trajna verzija Instagram Stories, objavljujete priče koje nikada ne nestaju.

Kao što sam Instagram kaže na svom blogu, na ovaj način možete pokazati svaku fazu svoje rođendanske zabave ili objasniti korak po korak pravljenja kolača. Ideja je bezbroj, a na vama je da isprobate ovaj novi Instagramov dodatak i dobro se zabavite.

I da, kao odgovor na pitanje, zalasci sunca na slikama su moji, pas očito nije 😉

Što kažete? Sviđa li vam se mogućnost objavljivanja 10 fotografija ili videa istovremeno na Instagramu?

potpis

 

16 komentara

 1. Ja sam zapravo htio pitati s cim slikas ali vidim da su me pretekli. Fakat odlicne fotke. Sad izlazi s8 mislis da ce biti bitno bolji od s7?

  Sviđa mi se

  1. Hvala 🙂 Da, s8 izlazi 29.3., a 21.4.bi trebao biti u prodaji. Pa, nekih će poboljšanja morati biti ali za sad su samo glasine u pitanju. Ono što je najvjerojatnije istina je da će biti istog oblika, edge, ali neće imati home button radi većeg ekrana i manje “mesa”. Trebao bi doći s asistentom Bixbyjem, imati skener šarenice oka kao što je imao Note 7..za očekivati je da će izaći s Nougatom ali ostalo su, kao što sam rekla, samo glasine. Ne bih rekla da će biti puno napredniji po performansama od s7 ali nešto bolji bi trebao biti..vjerojatno još brži procesor, više RAM-a, drukčiji dizajn i još bolja kamera.

   Sviđa mi se

 2. Nazalost Windows telefon jos nema ovu opciju, a bas sam se pitala kako se objavljuju slike u Stories tako kao slajdsou. 🙂

  Sviđa mi se

   1. Da..Android i iOS su prvaci što se tiče aplikacija i svih ovih modernih čuda i dodataka. Windows telefoni su odlični za poslovne korisnike koji imaju puno manje zahtjeva vezanih za zabavu. Nadam se da ćeš izabrati dobar telefon koji će zadovoljiti sve potrebe 🙂

    Sviđa mi se

  1. Instagram je rekao da će u sljedećih nekoliko tjedana svi korisnici dobiti i ovu mogućnost pa je možda to razlog jer svakom novom updateu treba vremena da ga dobiju milijuni koji koriste Instagram. Osim toga, provjeri je li ti ažurirana aplikacija Instagrama.

   Sviđa mi se

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: