Sada i WhatsApp ima svoje priče -WhatsApp Status

whatsapp-status-slika

Ponedjeljak je najbolji dan za dobre vijesti, a što je bolja vijest od informacije da postoji još jedna aplikacija na kojoj se mogu snimati i objavljivati priče!? Nakon Snapchata s kojim je sve krenulo i Instagrama koji je svoje Instagram Stories doveo do savršenstva (iako im još uvijek mnogi zamjeraju što su posudili ideju od Snapchata) sad je došao red i na WhatsApp.

WhatsApp koji je 24. veljače proslavio 8. rođendan dugo je bio aplikacija za komunikaciju koja se bazirala isključivo na tekstualnim porukama. To je bilo sasvim ok neko vrijeme dok ih neke druge aplikacije nisu prestigle u svojim funkcijama, a korisnici postali sve zahtjevniji. Krajem prošle godine WhatsApp je uveo video poziv na radost mnogih korisnika koji vole takvu vrstu komunikacije ali i dalje je nešto nedostajalo.

Želite li opstati u današnjem konkurentnom okruženju morate biti brzi i inovativni. Trendovi se brzo mijenjaju, a popularnost biznisa raste ili pada ovisno koliko brzo i uspješno pratite trendove i slušate potrebe korisnika i kupaca. WhatsApp je dugo stajao na mjestu, a mnogi su im zamjerali što nemaju mogućnost osnovnih funkcija poput slanja i primanja GIF-ova. Sad se i to promijenilo.

WhatsApp, popularna aplikacija za komunikaciju koju svakodnevno koristi više od milijardu ljudi, napokon je dobila dugoočekivani i potrebni update. Update se zove – Status. Uz pomoć WhatsApp Statusa možete slati videe, GIF-ove i slike svojim prijateljima koji imaju instaliran WhatsApp na jednostavan i lak način koji je uz to i siguran jer aplikacija ima “end-to-end” enkripciju što znači da nitko ne može vidjeti i pročitati vaše poruke. Osim onih kojima su namijenjene, naravno.

Što je točno WhatsApp Status?

WhatsApp Status je križanac između Snapchat Stories i Instagram Stories. Uz pomoć WhatsApp Statusa možete slati slike, videe i GIF-ove, personalizirati ih i urediti brojnim emotikonima i naljepnicama kojima možete mijenjati veličinu, dodati tekst u boji i staviti ga na sliku ili video i uz sve to još i poslati poruku. Poput Instagram i Snapchat Stories, i WhatsApp Status traje samo 24 sata nakon čega nestaje kao da ga nikada nije ni bilo.

whatsapp-status-1

Kako poslati WhatsApp Status?

Android

 • otvorite WhatsApp aplikaciju i idite na Status
 • kliknite na  ikonu ili na znak +
 • možete snimiti novu fotografiju ili video ili izabrati već postojeću iz galerije
 • kliknite Send 

iPhone

 • otvorite WhatsApp aplikaciju i idite na Status
 • kliknite na  ikonu
 • možete snimiti novu fotografiju ili video ili izabrati već postojeću iz galerije
 • kliknite Send 

Windows telefon

 • otvorite WhatsApp aplikaciju i idite na Status
 • kliknite na  ikonu ili znak +
 • možete snimiti novu fotografiju ili video ili izabrati već postojeću iz galerije
 • kliknite Send

 

WhatsApp Status postavke privatnosti

O privatnosti morate voditi računa neovisno o tome što šaljete, a posebno kad šaljete priče. Nisam sigurna za ostale telefone ali na mom je Status bio namješten tako da ga primaju svi moji kontakti pa vam preporučujem da provjerite prije slanja ako želite poslati samo određenoj osobi ili osobama.

whatsapp-status-privatnost

whatsapp-status-privatnost-2

Imate tri opcije kad je o privatnosti riječ:

 • My Contacts – svi vaši WhatsApp kontakti mogu vidjeti Status
 • My Contacts Except – izaberite kontakte za koje ne želite da vide vaš Status
 • Only Share With – izaberite samo one kontakte ili jedan kontakt za koji želite da vidi vaš Status

Kako vidjeti tuđe Statuse?

Ako ste upoznati s Snapchat Stories i Instagram Stories onda vam WhatsApp Status neće predstavljati nikakav problem.

 • kako biste vidjeli Statuse svojih prijatelja samo otvorite Status tab i pojavit će se lista prijatelja koji su s vama podijelili svoj status
 • dodirnite ekran kako biste pauzirali Status ako neki detalj želite bolje vidjeti
 • tapnite po ekranu ako želite ubrzati Status, odnosno, preskočiti neki dio
 • povucite prstom po ekranu u lijevo ako želite ići na Status sljedeće osobe
 • povucite prstom prema gore po Statusu ako želite odgovoriti osobi, pojavit će se mali bijeli prozor u koji možete pisati poruku

WhatsApp Status video

Za razliku od Snapchata koji ograničava video na 10 sekundi, WhatsApp Status je puno bolji jer dopušta snimanje videa do 45 sekundi.

GIF-ovi

GIF-ovi su popularne animacije i gotovo da su postali normalan dio svakodnevne komunikacije. S obzirom da WhatsApp nije imao mogućnost slanja i primanja GIF-ova, koirsnici su se glasno bunili i pobijedili jer uz pomoć WhatsApp Statusa možete slati i primati GIF-ove koji, kao i video, ne mogu biti duži od 45 sekundi. Imate li duži GIF možete ga skratiti unutar aplikacije.

Kao i ostatak slika i videa koje pošaljete putem Statusa i GIF će nestati nakon 24 sata.

Kako spremiti WhatsApp Status na telefon?

Na žalost, nikako. Barem za sad. Trenutno ne postoji način da se Status sačuva i spremi na telefon jer je strogo vezan uz WhatsApp aplikaciju.

Ali zato možete napraviti screenshot

Za razliku od Snapchata, WhatsApp neće vašim kontaktima slati obavijesti kad napravite screenshot njihovog statusa pa je to jedan od načina na koji možete spremiti nečiji status na telefon, barem kad je o slikama riječ. Iz istog razloga pazite i sami što objavljujete na Statusu jer to što nestaje nakon 24 sata ne znači da netko neće napraviti screenshot vaše objave i sačuvati si kopiju, a da toga niste ni svjesni.

Emotikoni

WhatsApp Status nudi dodavanje brojnih emotikona do kojih ćete doći dotaknete li ikonu nasmijanog lica.

emotikoni-1

emotikoni-2

Možete dodavati tekst na sliku ili video i mijenjati mu boju…

whatsapp-status-tekst

whatsapp-status-tekst-2

Možete i kropati (crop) sliku na željenu veličinu….

whatsapp-status-crop

Možete i crtati u raznim bojama….

whatsapp-status-2

 

Tko gleda moj Status?

whatsapp-status-tko-je-gledao

whatsapp-status-tko-je-gledao-2

Naravno, sve vas zanima tko gleda ono što ste objavili i koliko će pregleda dobiti najnovija objava. Zašto se uopće truditi i dijeliti s prijateljima priče ako ih nitko neće vidjeti?  Na dnu ekrana na vašem Statusu stoji brojač koji će vam pokazati koliko je ljudi pogledalo vaš Status. Povučete li prstom prema gore ili ako tapnete prstom na ikonu oka vidjet ćete i popis osoba koje su pogledale vaš status.

whatsapp-status-broj-pregleda

Kad ću dobiti funkciju Statusa na WhatsApp?

Update je pušten još u veljači i sad je samo pitanje vremena kad će doći na sve telefone koji imaju instaliran WhatsApp. Ja sam ga dobila jučer na svoj WhatsApp nakon ažuriranja aplikacije. Ukoliko još uvijek nemate WhatsApp Status, pogledajte je li vam WhatsApp ažuriran na najnoviju verziju. Spojite se na Play Store ili App Store i provjerite postoji li najnoviji update.

Nakon što ažurirate aplikaciju, Status će se pojaviti sam, ne morate ništa raditi ili dodatno instalirati.

S obzirom na broj korisnika WhatsApp-a kao i popularnost svih vrsta priča (posebno Instagram Stories koje su u samo 2 mjeseca dobile 100 milijuna aktivnih dnevnih korisnika) i WhatsApp Statusu predviđam blistavu budućnost. Hoće li zamijeniti Instagram Stories? Ne vjerujem. Hoće li uzdrmati već i tako poljuljanu popularnost Snapchata? Vrlo lako moguće.

Što kažete? Jeste li već isprobali WhatsApp Status? Kako vam se sviđa?

potpis

 

 

22 responses to “Sada i WhatsApp ima svoje priče -WhatsApp Status”

 1. Taman sam pomislio da izbrišem Whats App jer mi je postao besmislen uz toliko aplikacija za chatanje kad evo statusa 🙂 Možda se i predomislim i tako ne koristim ni Instagram niti Snapchat.

  Like

 2. Iskreno, smaraju! Svaki čas novosti i ažuriranja, i svaki put sve veća glupost. Kome trebaju ovi statusi? Deci. Samo deca koju imam u imeniku ažuriraju ovaj status. Meni ide na živce da svaki put kad svratim na vacap vidim tačkicu koja označava novosti u statusu.

  Like

  • Ja imam i odrasle u imeniku koji su opsjednuti 😀 Vise se nikome ne da pisati..svi samo statuse i priče snimaju. Što si radila danas? Pogledaj moj status!
   Ali to je savršen primjer sadržaja koji je danas tražen..brz, lako probavljiv i kratkotrajan. Kao i odličan primjer širenja Facebook carstva.

   Liked by 1 person

 3. Već dugo nisam dijete ali me zanima šta se snima na tim statusima? Zahvaljujem na odgovoru i moram napomenuti da odličan blog imate.

  Like

  • Hvala na komentaru i komplimentu 🙂 Uvijek je lijepo vidjeti da netko voli čitati moj blog.
   Što se statusa tiče, možete snimati sve što vam padne na pamet i želite s nekim podijeliti u 45 sekundi videa. Naprimjer, nešto što vas je inspiriralo, putovanje, mali uvid u vaš radni dan ili općenito u vaš dan..što god poželite, a smatrate to vrijednim objavljivanja 🙂

   Like

   • poštovanje , rado čitam vaše stručne komentare i prijedloge. Trenutno mi na samsung 7 mob, uređaju na WhatsApp nije u funkciji mikrofon. Dakle ja čujem sugovornika , ali on mene ne čuje . Sve sam pregledao kroz postavke i kod uklj i isklj. mikrofona , ali opet me ne mogu čuti. Naime i kod vibera je ista priča pa ki se čini da sam negdje nešto od aplikacija isključio ili deinstalirao, ali ne zma što . Molim savjet jer baš nemam sreće da rješenje nađem na drugom mjestu sa neta. Unaprijed hvala
    Ljubo

    Like

   • Poštovanje Ljubo,
    za početak, zahvaljujem na čitanju 🙂
    Što se tiče problema, idemo pokušati sljedeće…
    Problem bi mogao biti u postavkama dopuštenja korištenja mikrofona.
    Idite u settings pa applications pa u applications manager te skype i kliknite na permissions.
    Provjerite je li uključeno dopuštenje za korištenje mikrofona, a onda ponovite isto i za Viber.
    Upravo je to dopuštenje korištenja mikrofona najčešći uzrok vašeg problema.
    Nadam se da će se i u vašem slučaju pokazati tako..ako ne, javite se da pokušamo smisliti nešto drugo.
    Lijep pozdrav
    Ivana

    Like

 4. Kako da vratim svoj whatsap na svoj mobilni.
  Broj mi je indijski na kojem mi je prijavljen, ali kada mi salju code na sim card,
  ne mogu da ga dobije, jer sim card nije u romingu u Srbiji. Kao da je nemam.
  Pa da li je moguce vratiti whatsapp bez sim card?
  Preko istog mobilnog aparata ili emaila?
  I ako je moguce kako?
  Da bi imao stare poruke koje su bile na mom whatsappu?
  Hvala

  Like

 5. Kako onemoguciti ili ometati whats app komunikaciju mog supruga i njegove ljubavnice ciji broj u imam u kontaktima.
  Malo je zlocesto od mene, ali imam zelju da ih ometam. Vidim kada su zajedno na vezi i zabiljezeno im je vrijeme dopisivanja.

  Like

  • Ne možete puno učiniti, nažalost jer se ne možete ubaciti u njihov razgovor. Jedino što možete je isključiti internet kad vidite da su na vezi iako ni to ne garantira uspjeh ukoliko suprug ima mobilni internet pa ne ovisi o wifi vezi.
   Lijep pozdrav,
   Ivana

   Like

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: