Tehnologija

Android Nougat vs Marshmallow

Android Nougat vs Android Marshmallow

Često imam osjećaj da samo nešto čekam ali to je valjda uvijek tako kad se bavite nečim što vas zanima, što volite i što doživljava brze i nagle promjene. Naravno, govorim o tehnologiji i tehnici koje se razvijaju i unapređuju brže nego što ih prosječni korisnik može pratiti.

Srećom, postoje i natprosječni korisnici koji čekaju i sve prate širom otvorenih očiju. Tu nastupam ja na scenu sa svojim čekanjem, a tko čeka taj i dočeka. Uglavnom, nije pravilo ali u ovom slučaju se poklopilo. Tako sam zadnjih nekoliko mjeseci čekala novi update Androida po imenu Nougat. Usput, morate priznati da Android ima najbolja imena.

Nougat je pušten još prošle godine, neki su ga već dobili, nekima će tek stići na njihove telefone ukoliko podržavaju ovaj novi update operativnog sustava, a ja sam ga na svoj uređaj (Samsung Galaxy S7 edge) dobila u petak ujutro. S obzirom da sam na mail dobila popriličnu količinu pitanja oko Nougata, Marshmallowa kao i zahtjev da napišem kako Nougat utječe na rad Samsung Galaxy S7 telefona, odlučila sam ipak napraviti opći pregled ove nove verzije Androida i dotaknuti se i Samsung Galaxy S7 i S7 edge uređaja.

Odmah ću odgovoriti na najčešće postavljano pitanje koje glasi – isplati li se ažurirati uređaj na Nougat? Odgovor je – da! Uvijek se isplati ažurirati uređaje jer novi update može pomoći općim performansama, poboljšati i olakšati rad na uređaju što nikada nije zanemarivo.

Kad je riječ o flagship telefonima poput Samsungove S linije, nemojte očekivati čuda jer ih nećete dobiti. Riječ je o uređajima koji su već sami po sebi dovoljno brzi i napredni funkcijama te postoji mogućnost da većinu promjena nećete ni uočiti osim onih vizualnih. Osim toga, Nougat sa sobom donosi neke novosti poput split screen opcije koju Samsung Galaxy S7 i S7 edge već imaju neovisno o Nougatu.

Idemo sad vidjeti koje nam to novosti donosi Nougat

Multitasking

Volite li raditi više stvari istovremeno, multitasking je ono što ste čekali cijelo vrijeme. Drugim riječima, sad nesmetano možete čitati Orbis blog i slušati glazbu na YouTubeu, istovremeno. Što vam više treba?

Android split screen

split screen 2

Multitasking ili Multiwindow ili split screen je nešto što Samsung već odavno ima ali sad su tu mogućnost dobili i ostali Android uređaji koji su dobili ili će dobiti Nougat update.

Kako ćete pokrenuti multitasking funkciju? Otvorite web stranicu ili aplikaciju koja vas zanima, kliknite na “Overview” dugme i izaberite drugu aplikaciju ili web stranicu te je izvucite na onu prvu u obliku malog pop up prozora ili podijelenjog ekrana. Moći ćete nesmetano surfati dok slušate glazbu na YouTube-u. Osim toga, možete korisiti i više aplikacija istovremeno što ovu funkciju čini jako korisnom.

Štednja baterije

Ovo je zapravo dobar test jer kad pišem ovakve tekstove redovno potrošim najviše baterije na telefonu. Po svemu sudeći, Android Nougat bi trebao značajno štediti bateriju na uređajima zbog unapređenog “Doze Mode”. Doze je funkcija koja štedi bateriju dok telefon ili tablet ne rade i stoje na mjestu (naprimjer, položeni su na stol, a vi ih ne dirate).

Android Nougat update donosi poboljšanja Doze Mode-a jer se sad baterija štedi i ako pomičete telefon i tablet, naravno dok je ekran ugašen i ništa ne radite na njemu. Na mnogim portalima i časopisima se može pročitati kako je Nougat smanjio vrijeme trajanja baterije na Samsung Galaxy S7 i S7 edge. U mom slučaju to nije istina što mogu potvrditi nakon tri dana testiranja Nougata i pisanja ovog teksta s telefonom spojenim na internet u rukama kako bih imala pregled svih novosti i funkcija.

Vodite računa da sam ja “heavy user” i da telefon punim jednom dnevno, a ekran je češće upaljen nego ugašen. Što se mene tiče, baterija u najmanju ruku traje jednako kao i prije updatea.

Notifikacije

Notifikacije su dobile veće promjene ovim updateom, puno bolje i logičnije ako mene pitate. Puno su šire pa zauzimaju cijelu širinu ekrana ali su logično sortirane pa je manje prostora vertikalno između pojedinih obavijesti.

Novost je i mogućnost brzog odgovora (quick reply) na aplikacijama za komunikaciju poput Google Allo, Facebook Messengera ili Hangoutsa. Više ne morate ulaziti u aplikaciju ako želite nekome odgovoriti dok radite nešto drugo na telefonu nego se na vrhu ekrana pojavi mali prozor unutar kojega možete napisati direktan odgovor bez ometanja trenutnog rada.

Overview dugme

Overview dugme koje vam je potrebno kako biste multitaskali između više prozora ima još jednu novu funkciju koju je dobilo s Nougatom. Ako dva puta brzo tapnete prstom po njemu, otvorit će se split screen prozor koji ste zadnji koristili. Isto tako, dvostrukim klikom se možete brzo vratiti na bilo koju aplikaciju koju ste zadnju koristili. Ušteda vremena uvijek dobro dođe.

Brze postavke (Quick Settings)

Znate li kako ćete doći do brzih postavki? Tako što ćete povući prstom po ekranu telefona od gore prema dolje. Brze postavke su korisne jer, kao što im ime kaže, možete brzo doći do nekih osnovnih funkcija koje vam mogu zatrebati – WiFi, mobilni podaci, airplane mode, Bluetooth…

nougat notifikacije

Novost je ta da kad jednom povučete, prikazuje se samo 6 postavki bez teksta (bolje vam je da prepoznajete ikone), a kad povučete još jednom, osim teksta koji vam pomaže u lakšem raspoznavanju, otvaraju se i dodatne, one manje važne i rjeđe korištene postavke.

Novost kod Samsunga je da sad imate i tražilicu u brzim postavkama pa pomoću nje možete pronaći aplikacije koje vam trebaju ili uređaje s kojima se želite spojiti Bluetoothom.

Štednja podataka (Data Saver)

Koristite li često mobilne podatke, ova novost kod Nougata će vas razveseliti. Nova funkcija vam sad dopušta da sami izaberete kojim ćete aplikacijama dati pristup podacima, a kojima ne pa se na taj način mobilni internet neće tako brzo potrošiti.

Novi Settings meni

settings

Nougat se sav svodi na minimalizam i bijelu boju što je već naišlo na podijeljene reakcije. Settings meni je čist, minimalan i lak za snalaženje te je vidljiv značajan napredak u odnosu na stari kakav je bio na Marshmallowu. Meni se sviđa, nadam se da će se i vama.

Novi emotikoni

Tko još ne voli koristiti emotikone? Na radost svih onih koji uživaju u njima, Nougat donosi još više emotikona. Uglavnom se fokusiraju na ravnopravnost pa ćete sad moći pronaći i ženske emotikone koji opisuju razna zanimanja (mehaničarka, profesorica, doktorica…) kao i obitelj s dva tate ili dvije mame i njihovu djecu. Ukoliko vas ovakvi emotikoni iz nekog razloga vrijeđaju, molim da se suzdržite komentiranja.

Brža buduća ažuriranja

Android Nougat bi trebao donijeti i brža ažuriranja u budućnosti. Svaki put kad vam na telefon ili tablet dođe novi update, trebao bi se brže instalirati, zauzimati manje prostora, a aplikacije bi trebale biti bolje optimizirane za taj novi update. Je li to istina, pokazat će vrijeme.

Promjene koje se odnose samo na Samsung Galaxy S7 i S7 edge

Meni

Funkcija koja mi se jako svidjela na Note 7 bila je tražilica “search for apps” unutar menija. Jednostavno rečeno, na vrhu menija se nalazila tražilica pomoću koje ste mogli lako i brzo doći do svih aplikacija koje imate na telefonu. Odlično za sve one koji imaju previše aplikacija.

meni

Android Nougat je donio upravo tu tražilicu i na S7 i S7 edge telefone i uvjerena sam da će vam biti korisna.

Always on display

Još jedna zgodna funkcija vezana za nesretni Note 7 je always on display s unapređenim funkcijama koji sad možete imati ako ste ažurirali svoj Galaxy S7/S7 edge na Nougat. Što je novo? Nekoliko novih vrsta satova kao i mogućnost da izaberete bilo koju sliku iz galerije i postavite je na always on display. U boji, naravno.

Kao i kod Note 7, kad se na always on pojavi obavijest, dvostruki klik na obavijest dovest će vas do aplikacije.

Edge

Kod edge zaslona je došlo do manjih promjena. People edge ikone su pomaknute malo više prema sredini ekrana i izgubile su okvir (ako ga je itko uopće i primijetio). Osim toga, možete na edge staviti još nešto više aplikacija nego prije.

Kamera

Kamera je doživjela potrebne promjene. Nakon što otvorite kameru telefona i povučete prstom u lijevo, automatski se otvaraju filteri koje možete nanijeti i prije fotografiranja čime je proces uređivanja slika olakšan i ubrzan.

Samsung Galaxy S 7 edge kamera

kamera

Prelaskom prstom u desno, otvaraju se dodatne opcije poput panorame, hyperlapse, slow motion i slično, kao što možete vidjeti na slici. Klikom na malu ikonu kamere u gornjem lijevom kutu prebacujete se iz stražnje na prednju kameru i obratno.

Galerija

I galerija telefona sad ima tražilicu upravljanu s AI koja je stvarno dobra u prepoznavanju lica ili predmeta. Upišete li u tražilicu “dog” izlistat će vam se sve slike na kojima imate psa. Upišete li sunset, pogađate..izlistat će se sve slike zalaska sunca.

galerija

Osim toga, dodane su nove opcije uređivanja fotografija pa sad na njih možete lijepiti naljepnice poput onih kakve je imao Note 7. Izbor nije velik ali za zabavu je sasvim dovoljno.

Presuda

Najveća novost Android Nougata je upravo multiwindow funkcija koja je na Samsung uređajima stara vijest ali u svakom slučaju će razveseliti sve ostale Android korisnike koji uživaju u multitaskingu. Performanse telefona su poboljšane, aplikacije se brže otvaraju i instaliraju. Kad sam na početku teksta spomenula da flagship uređaji neće vidjeti neke veće promjene osim u izgledu, to sam i mislila ali kad je riječ o brzini, mogu reći da je napredak vidljiv.

Samsung Galaxy S7 i S7 edge su brzi telefoni koji su s Nougatom postali još brži. Nisam vjerovala da je to moguće ali uvjerila sam se onog trenutka kad je Nougat instaliran i kad sam počela koristiti telefon. Bio je brz, sad je još brži.

Sve u svemu, Android Nougat je odličan update i ako ste ga dobili na svom telefonu (ili kad ga dobijete) moja je preporuka da ga odmah instalirate. Ukoliko vam se sviđao Marshmallow, Nougat će vam se svidjeti još više. Ako vam se Marshmallow nije svidio, možda je vrijeme da razmislite o novom iPhoneu.

potpis

 

 

2 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: