Statistika za blogere

Statistika strip 1

Statistika strip 2

Blogeri i statistika idu zajedno kao maslac od kikirikija i marmelada. Ako ste poput većine blogera onda provjeravate statistiku nekoliko puta dnevno, a svaki novi posjetitelj vas dovede do ekstaze. Znam, teško je odoljeti da ne kliknete na Stats i saznate što se događa, posebno kad se već i tako bavite svojim blogom, odgovarate na komentare ili dobivate obavijesti o novim pratiteljima.

Zašto onda ne biste zavirili i u statistiku i vidjeli što ima novo otkad ste zadnji put bili, prije otprilike 10 minuta. Ukoliko ste novi bloger, a pod novim podrazumijevam da imate blog manje od 2 mjeseca, oprošteno vam je. Pišete li duže od 2 mjeseca (o godinama neću ni počinjati), a provodite dobar dio dana proučavajući statistiku, reći ću vam samo da gubite vrijeme.

Ne, brojevi neće početi rasti poput začaranih budete li intenzivno gledali u njih. To je loša vijest, zar ne? Dobra je vijest da, čak i ako nekoliko puta dnevno provjeravate statistiku svog bloga, mrštite se kad vidite da ne raste i skačete od sreće kad se dogodi neki pomak, niste sami. Većina blogera je opsjednuta statistikom čak i oni koji vam to ne bi priznali ni pod mukama.

Svi koji ulažu vrijeme u stvaranje sadržaja i objavljuju ga javno na internetu (jer, budimo realni, možete vi svoj blog namjestiti i na privatne postavke i pisati ga za svoju umjetničku dušu ako vam se ne da trošiti papir i drvene bojice)  žele da taj sadržaj bude i pročitan. I ne, već sam nekoliko puta rekla da se vaša mama i najbolji prijatelji kao ni ostali članovi uže i šire obitelji ne broje kao ozbiljni posjetitelji (sorry mama 🙂 ) jer su oni tu iz nekih sasvim drugih razloga (najčešće jer im prijetite ili ih molite).

Svi su blogeri u većoj ili manjoj mjeri opsjednuti statistikom, razlika je u tome što neki s vremenom ipak uspiju razviti zdrav odnos prema brojevima. Na početku pisanja svog bloga i ja sam provjeravala statistiku nekoliko puta dnevno. Prvih nekoliko tjedana sam imala čak i grč u želucu. Brojevi su mi bili sve što je prilično zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir da nikada pretjerano nisam voljela brojeve, za razliku od riječi.

Svaki novi posjetitelj je bio razlog za slavlje. Nakon objave novog članka napeto sam sjedila, čekala i brojala…prvi, drugi, dvadeseti…pedeseti…hoćemo li do 100 danas? Ili sutra? Kad ćemo napokon doći do troznamenkastog broja? A do četveroznamenkastog? Što ako nitko ne dođe? Ako čitanost počne opadati umjesto rasti? Je li to normalno? Što je uopće normalno?

Onda zaključite da vi niste normalni i da vam je potrebno hlađenje. Kad sam došla do tog zaključka doživjela sam prosvjetljenje, a na sreću, dovoljno sam rano i brzo zaključila da se sa statistikom ne treba toliko zamarati, a još manje na ovaj način jer ćete vrlo brzo poludjeti.

Nemojte me pogrešno shvatiti, blogeri i marketari se moraju baviti statistikom. Postoji li bloger koji tvrdi da nikada ne gleda statistiku ili čini to rijetko, a kojim slučajem govori istinu, to zabrinjava više od onih koji provjeravaju brojeve nekoliko puta dnevno. Bloger koji ne vodi računa o statistici ne vodi računa ni o svom blogu. Kako biste imali uspješan blog, morate znati što se na njemu događa u svakom trenutku.

Morate znati koliko posjeta imate na tjednoj i mjesečnoj razini (dnevna vam stvarno ne treba), morate znati koliko imate tjednih i mjesečnih pregleda (i godišnjih ako pišete više godina), morate znati koji su vam tekstovi najpopularniji, a koje nitko nije pročitao, koji su najkomentiraniji, tko komentira, kako, kada…Morate znati sve ako želite da vaš blog preživi.

Bilo bi poželjno pronaći granicu i razviti zdrav, a ne opsesivno kompulzivan odnos prema statistici. Ali ne morate mene slušati, barem ne u ovom slučaju. Vaš blog, vaša statistika, vaše vrijeme. Mislite li da ćete dobiti više čitatelja budete li neprestano gledali podatke, samo naprijed. Iako, reći ću vam iskreno da gubite vrijeme, a možete ga utrošiti na rast i razvoj svog bloga.

Kako se uspješno baviti statistikom i ne poludjeti?

Odmah ću napomenuti da se ovaj tekst odnosi isključivo na blogove koji su na WordPress.com platformi neovisno o tome jesu li besplatni ili imaju Personal ili Premium Plan. Oni koji imaju Business Plan ili imaju svoj blog na WordPress.org mogu slobodno zanemariti WordPressovu statistiku i baviti se samo s Google Analytics.

Nema razloga za brigu, WordPress statistika je sasvim dobra, Google Analitika je ipak bolja jer je detaljnija (iako mogu iz iskustva reći da su odstupanja minimalna pa se ne trebate zabrinjavati). Iz podataka koji su vam dostupni, a koje nudi WordPress možete saznati gotovo sve što vas zanima, što je sasvim dovoljno većini osobnih blogova.

Insights

statistika 2

Kad se spojite na svoj WordPress vidjet ćete Stats tab, neovisno o tome jeste li na računalu, tabletu ili smartphoneu. Ono što vas najviše zanima je Insights stranica koja će vam pokazati:

  • što ste zadnje objavili i kada, koliko je ta objava imala pregleda, lajkova i komentara
  • današnju statistiku – preglede, posjete, lajkove i komentare
  • ukupne podatke od prvog dana pisanja bloga – koliko sve skupa imate postova, pregleda, posjetitelja i koji je dan bio dan s najviše pregleda (te koliko ih je bilo)
  • najpopularniji dan i vrijeme
  • komentare osoba koje prate vaš blog
  • tagove, kategorije i broj pregleda
  • broj pratitelja

Days

Odete li na stranicu Days, dobit ćete malo konkretnije podatke vezane uz dane i grafikon koji pokazuje statistiku u zadnjih 7 dana. Kliknete li na pojedini stupac grafikona, pokazat će vam se:

  • pregledi (views)
  • posjetitelji (visitors)
  • lajkovi (likes)
  • komentari

Svi podaci su vezani za točno određeni dan. Isto tako, vidjet ćete kategoriju Posts&Pages pomoću koje ćete saznati što su vaši posjetitelji najviše čitali taj dan. Uz to, vidjet ćete i Referrers (preporuke).

Referrer je popis web stranica, drugih blogova i pretraživača koji imaju link na vaš blog. Pregled se broji tako da posjetitelj klikne na link vašeg bloga na nekoj od referrer stranica. Znači, ako netko s Twittera ili Facebooka klikne na link koji ste objavili, a vodi do vašeg bloga, taj pregled će se pokazati u Refferer dijelu statistike. Isto tako, ako ostavite komentar na mom blogu, a neki od mojih posjetitelja kliknu na vaše ime ili link i pogledaju što vi nudite, ista stvar.

Clicks (klikovi)

Ovaj podatak upućuje na broj klikova od strane vaših posjetitelja na neki od vanjskih linkova objavljenih na vašem blogu. Naprimjer, u mom tekstu Gdje pronaći besplatne fotografije za blog nalaze se brojni vanjski linkovi koji upućuju na web stranice s besplatnim fotografijama. Svaki put kad posjetitelj klikne na jedan od linkova, taj klik će biti zabilježen.

Authors

Ukoliko vaš blog ima više autora ili autorica, ovaj podatak će vam pokazati koliko je svatko od njih prikupio pregleda i prometa. Kliknete li na ime autora (čak i ako je to samo vaše ime), vidjet ćete listu najpopularnijih postova i koliko su pregleda dobili.

Countries

karta

Mala karta svijeta na kojoj ćete vidjeti otkuda dolaze vaši čitatelji. Meni je to najbolji dio statistike. Ispod karte ćete vidjeti i popis zemalja kao i broj pregleda po svakoj zemlji.

Search Terms

Popis riječi, rečenica, izraza i pojmova koje vaši čitatelji koriste na pretraživačima (Google, Yahoo, Bing) kako bi pronašli članke koji ih zanimaju, a koji ih dovode do vašeg bloga. Imate li Search Widget (tražilicu) na svom blogu, pretraživanja u toj tražilici WordPress ne bilježi. Za to će vam trebati Google Analytics.

Neki pretraživači iz sigurnosnih razloga ne otkrivaju pojmove pretraživanja, a Google to radi još od 2013. godine. Zato ćete vidjeti da je često najviše Unknown Search Terms ili nepoznatih pojmova pretraživanja.

Što morate znati o pregledima (views) i posjetiteljima (visitors)?

broj posjeta i posjetitelja

Vjerojatno ste uočili na svom blogu da imate više pregleda nego posjeta. To je dobra stvar jer znači da posjetitelji koji dođu na vaš blog ne pobjegnu onog trenutka kad pronađu što su tražili nego zapravo ulože vrijeme da vide što još nudite osim onoga što ih je dovelo na vaš blog.

Posjetitelj (visitor) se broji onda kada WordPress prvi put vidi neku osobu ili pretraživač na vašem blogu (prvi put u danu, tjednu, mjesecu…). Ponekad se može dogoditi da je tjedna suma posjetitelja koje je zbrojio WordPress manja nego kad biste zbrojili sve posjetitelje koje ste imali u određenom tjednu.

To je zato što neki posjetitelji posjete vaš blog više puta u tjednu. S obzirom da je riječ o istim osobama, WordPress ih ne broji svaki put. Zbog toga je važnije pratiti tjednu statistiku nego dnevnu. Isti je slučaj s mjesečnim brojem posjetitelja koji je manji od ukupne sume tjednih. Dakle, prestanite gledati brojeve svaki dan i umjesto toga pratite tjedne i mjesečne statistike.

Što vas još može zanimati o statistici?

Mogu li koristiti Google Analytics?

Samo ako imate WordPress.org ili WordPress.com Business Plan.

Treba li mi Google Analytics?

Za osobne potrebe ne ali ako vodite poslovni blog, bilo bi dobro dobiti pristup nešto detaljnijim podacima.

Uključuje li statistika i moje posjete blogu?

Samo ako imate blog koji je namješten na privatne postavke. Za blogere koji imaju javne blogove, a ulogirani su na svoj račun, vlastite posjete blogu se ne broje.

Koji je idealan broj pregleda po posjetitelju?

Nema idealnog broja, sve ovisi o temama kojima se bavite i o tome tko je vaša čitalačka publika. Iako, bilo bi najbolje kad bi broj pregleda bio veći od broja posjeta jer to znači da čitatelji provode vrijeme na vašem blogu i da su zainteresirani za sadržaj koji stvarate.

Malo zabave za kraj

Proučavala sam razne forume u potrazi za blogerskim statistikama i naišla na mnoge simpatične izjave koje sam morala podijeliti s vama. Nadam se da će vas zabaviti kao što su i mene, a možda se i prepoznate u nekima.

  • Rarely does a day go by that I don’t glance at the stats (yep, just another slow day at the blog)
  • I love to read my statistics! It makes me happy when I see that readers are obviously enjoying what I’ve written, just as disappointed I am when I’ve put lots of work into a blog post and the response is not what I had hoped for.
  • I am obsessed with my stats. I get such a buzz when I see my views increasing quickly and love seeing which countries are reading my blog.
  • The stats can be a bit depressing, at times, when they tell one that the posts one enjoys doing most are those that attract least interest. At least one becomes aware of it, thereby, and can then try to do the appropriate balancing act.
  • I am a fan of checking my blog stats (multiple times a day!)
  • I find the stats page to be a bit overwhelming.
  • You know, I am one of those bloggers obsessed with checking my stats. My favorite part though is being able to see what country the viewers come from! That’s a great feature!
  • I love checking the countries where people have been reading. Really cool to see there’s people popping up from all over the world taking a look at what i’ve written!
  • I’m addicted to checking my stats all the time! A real stats junkie!
  • Checking WP stats always involves a split second of holding my breath… until I see the new totals indicate my site is reaching more and more people.
  • I hide my stats… far too depressing ..
  • I started a new blog and I am frequently checking my stats, I think it is an addiction.
  • I check my stats each morning and am thrilled if I have one or two visits. I don’t expect thousands of views, but I just enjoy writing my posts and what ever happens, well so be it.
  • I always check my stats. Everyday, at least two times. The best parts I like: countries and average views. I think it is an hard addiction.

Vidite, niste sami! Što god radili, koliko god puta provjeravali statistiku i bili ovisni, ima još puno blogera u cijelom svijetu koji rade isto što i vi. Prijateljski savjet, opustite se i usporite. Fokusirajte se na kvalitetu i učestalo objavljivanje sadržaja, budite informativni, zabavni i prije svega prijateljski raspoloženi prema svojim posjetiteljima. Samo ćete tako izgraditi dobar ugled i imati blog koji neprestano raste.

Koliko često vi provjeravate svoju statistiku? Jeste li ovisni? Nemojte se bojati, budite iskreni 🙂

potpis

 

 

30 responses to “Statistika za blogere”

  1. Mom blogu je juče bilo dva mjeseca tako da je vjerovatno opravdano što uđem u statistiku 3-5 puta dnevno. 😂
    Uspjela sam da skupim oko 5.000 pregleda za ova dva mjeseca i preko 1.000 posjetilaca. Nisam sigurna u donsou na druge da li je to dovoljno dobar broj ali eto, ja sam zadovoljna.
    Pozdrav! 😊

    Liked by 1 person

  2. Ovisi, kada napišem post ili ga podijelim ili ga sponzoriram na FB ili mi ga Blogbuster objavi onda me prsti toliko svrbe da odem gledati statistiku svako malo (što ćemo se sada lagati). Kada ne pišem onda odem 2 -3 puta dnevno – just for fun.

    I opet sve pohvale za objavu.

    Liked by 1 person

      • Možemo mi pisati za sebe, ali volimo kada nas se čita. Da pišemo u potpunosti za sebe onda bi pisali dnevnik, a ne blog. 😉

        Like

      • To je ono što i ja uvijek govorim kad netko kaže da piše samo za sebe i ne zanima ga/ je hoće li tko čitati. Blog može biti i na privatnim postavkama ako osoba voli pisati na PC-ju umjesto rukom i nitko ga neće vidjeti. Svi ostali koji objavljuju javno sadržaj vole da bude pročitan što god tvrdili 🙂

        Liked by 1 person

      • od listopada do danas su mi prišli brojni ljudi koji su mi rekli da su me čitali, a za koje ne bih nikad rekla da čitaju blogove. Naravno laska. Anyway pročitala me i moja šefica da skuži zašto sam tako nesretna na poslu (ajoj) te mi je rekla kako vidi da mi je pisanje strast. Da strast mi je i želim ju podijeliti s drugima.

        Like

  3. Excellent article Ivana, thank you so much, because this article gave me and I’m sure to others a lot of useful information about blogging. I think you are expert in this issue so you could write this great article, thanks again dear Ivana. Good luck and have great day.
    Odličan članak Ivana, hvala vam puno, jer mi je ovaj članak dao i siguran sam da drugima puno korisnih informacija o blogging. Mislim da ste stručnjak u tom pitanju, tako da bi mogao napisati ovaj veliki članak, hvala opet draga Ivana. Sretno i veliki dan.

    Like

  4. Excellent article Ivana, thank you so much, because this article gave me and I’m sure to others a lot of useful information about blogging. I think you are expert in this issue so you could write this great article, thanks again dear Ivana. Good luck and have great day.
    Odličan članak Ivana, hvala vam puno, jer mi je ovaj članak dao i siguran sam da drugima puno korisnih informacija o blogging. Mislim da ste stručnjak u tom pitanju, tako da bi mogao napisati ovaj veliki članak, hvala opet draga Ivana. Sretno i veliki dan.

    Like

  5. I read this article and found it very useful, I think you are expert in social media and blogging. Thank you for this great article dear Ivana.
    Pročitala sam ovaj članak i našao ga vrlo korisnim, mislim da si stručnjak za društvene medije i blogging. Hvala ti za ovaj veliki članak dragi Ivane.

    Like

    • I rarely meet bloggers who admit that they are not addicted to stats. It’s always interesting to hear other people’s opinions. WordPress statistics is not perfect especially compared to Google Analytics but it’s sufficient for personal data collection. Thank you for your comment and opinion.

      Liked by 1 person

  6. Provališ ti nas, hehe 🙂 ja radim nekako kao i Dunja, nakon objave novog teksta volim češće zaviriti na analytics. Dok je ispočetka bila provjera na dnevnoj bazi, i to više puta, priznajem 😀 super tekst, tek da se zna!

    Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com