Kako objaviti sliku na Instagramu preko kompjutera

Kako objaviti sliku na Instagramu preko kompjutera

Instagram je dizajniran kao isključivo mobilna aplikacija i to je nešto što već svi znamo, a radi čega se mnogi korisnici Instagrama žale. To što je mobilna aplikacija ne bi nikoga trebalo previše čuditi. Većina ljudi je konstantno spojena sa svojim telefonima koji često imaju bolje kamere od vaše stare DSLR kamere (znam da kamera mog smartphonea pojede za doručak kameru koja mi stoji u ormaru i koju nisam koristila godinama jer više za njom nemam potrebe, a ne vidim svrhu kupovati novu).

Uz to, Play Store ili App Store nude brojne aplikacije za uređivanje fotografija i videa, ukoliko vam filteri i mogućnosti uređivanja koje nudi Instagram nisu dovoljne. Zašto biste se zamarali s Photoshopom kad možete instalirati i jednim potezom urediti sliku koja će sigurno privući dovoljno pažnje na Instagramu, a sve to u pokretu i sa svog telefona?

Upravo iz tog razloga kao i brzine, pokretljivosti, lakoće fotografiranja i uređivanja snimljenih fotografija je Instagram isključivo mobilna aplikacija. Ipak, ako ovo čitate onda vas očito zanima i kako možete objaviti sliku na Instagramu preko kompjutera. Mnogi korisnici Instagrama, uključujući i mene, imaju pravo foto blago na hard disku svog PC-ja i voljeli bi ga objaviti na Instagramu.

Jedna od opcija je da jednostavno, uz pomoć Bluetootha ili USB kabla prebacite slike koje želite objaviti na Instagramu na svoj smartphone. Ali opet niste dobili ono što ste željeli. Opet se morate koristiti mobilnom aplikacijom, a ne kompjuterom.

Ukoliko nemate već instaliranu aplikaciju Instagrama na svom PC-ju, možete to promijeniti i instalirati je već sada. Ako imate Windows 10 proces je vrlo jednostavan. Microsoft Store ima svoju desktop verziju koju možete preuzeti ovdje ili na taskbaru svog PC-ja kliknite na ikonu vrećice pa u tražilicu upišite Instagram te aplikaciju instalirajte na svoj PC.

Što se može raditi s Instagramom na PC-ju?

Sve osim objavljivati fotografije pohranjene na hard disku, da vam odmah srušim sve nade. Možete se slikati s kamerom PC-ja (iako se mnogi žale na lošu kvalitetu), uređivati slike kao što i uvijek radite unutar aplikacije Instagrama, objaviti Instagram Story (ukoliko je slika ili video snimljena preko kamere PC-ja), slati DM, lajkati i komentirati te gledati Instagram Stories svojih prijatelja i pratitelja.

Nemojte očekivati čudo od PC verzije Instagrama jer se razlikuje od mobilne aplikacije i to ne samo zbog nemogućnosti objavljivanja slika s hard diska. Mnogi korisnici se žale na lošu kvalitetu videa, bune se da se aplikacija smrzava ili ih automatski odjavi pa se moraju ponovno ulogirati.

No, ukoliko želite Instagram na svom kompjuteru, onda je ovo najbolji (i jedini) izbor trenutno, a ostaje za nadati se da će greške popraviti, a da će Instagram dovesti i desktop verziju na razinu mobilne aplikacije te omogućiti objavljivanje slika i videa s hard diska kompjutera.

Instagram ipak ima jednu novost kad je riječ o Windowsima

Od jučer možete preko aplikacije Instagrama na svom PC-ju poslati slike i videe putem direktne poruke (DM) svojim kontaktima. Možda je malo neobično što su omogućili ovakvu funkciju, a ne objavljivanje postova ali bolje i to nego ništa.

Kako poslati DM preko PC-ja?

Pokrenite aplikaciju Instagrama na svom PC-ju i kliknite na ikonu kamere u lijevom gornjem uglu. Moći ćete snimiti selfie, Boomerang ili video, dodati naljepnice ili tekst te odlučiti kome ćete poslati DM.

Instagram dm pc

Osim toga, postoji i opcija da odgovorite na poruku tekstom, videom ili slikama. Kao što ćete vidjeti, budete li koristili Instagram na PC-ju, direktne poruke se malo razlikuju od onih na mobilnoj aplikaciji na kakve smo svi navikli.

Ovo je možda naznaka da Instagram isprobava nove funkcije i da će u budućnosti omogućiti i objavljivanje slika s hard diska putem PC aplikacije, ali za sada o tome nema nikakvih vijesti. Kao i obično, dogodi li se to u budućnosti, obavijestit ću vas.

Kako objaviti sliku na Instagramu preko kompjutera?

BlueStacks

BlueStacks je imitator Androida koji možete preuzeti ovdje i instalirati na svoj PC ili laptop. Nakon što ste instalirali aplikaciju, otvorite je i izaberite jezik. Ulogirajte se koristeći svoj Google račun, prihvatite uvjete korištenja i kliknite na OK.

instagram s kompjutera

Sljedeće što ćete trebati je izabrati folder iz lijevog menija (Copy files from Windows) i izabrati fotografiju s PC-ja koju želite objaviti na Instagramu. Pojavit će se opcija Complete Action Using te ćete izabrati Instagram i ulogirati se sa svojim podacima.

instagram

Tada će se Instagramova mobilna aplikacija pojaviti na vašem desktopu u istom obliku kao što je imate na svom telefonu. Sliku možete rezati i uređivati filterima, a kad završite kliknite Next, unesite tekst (captions) i kliknite na Share.

BlueStack je povremeno malo spor pa vam preporučujem strpljenje. Čak i ako se nekoliko trenutaka ništa ne dogodi, nije došlo do smrzavanja nego mu samo treba vremena da procesuira sve informacije i objavi vašu sliku na Instagramu, a sve s PC-ja.

Dropbox

Ovo je druga metoda pomoću koje možete objavljivati slike s kompjutera na Instagramu. Morat ćete otvoriti besplatni račun na Dropboxu što možete učiniti ovdje, preuzmite i instalirajte Dropbox na svoj kompjuter (Windows ili Mac), a to možete učiniti ovdje. Instalirajte Dropbox na svoj telefon (Android ili iOS) s Play Store ili App Store i ulogirajte se.

Povucite sliku s kompjutera u novi Dropbox folder, a ta radnja će automatski biti sinkronizirana s telefonom. Sada ćete na telefonu otvoriti aplikaciju Dropboxa, izabrati fotografiju koju ste prebacili, kliknuti na strelicu koja pokazuje prema dolje, izabrati opciju Export i izabrati aplikaciju Instagrama.

Otvorit će se aplikacija Instagrama kao i uvijek na vašem telefonu i sada možete uređivati sliku filterima kao što uvijek radite, a kad završite s uređivanjem objavite je.

Kao što vidite, ova metoda ne omogućuje objavljivanje na Instagramu direktno preko kompjutera ali, budući da se radi o pohranjivanju podataka na oblaku, možete prebaciti koliko god želite slika (ili ako imate besplatnu verziju Dropboxa koliko vam dopusti GB-a) na Dropbox, a nećete zauzimati memoriju telefona koja je uvijek dragocjena kao što bi se dogodilo da prebacujete slike uz pomoć Bluetootha s PC-ja na smartphone.

Jesu li ove metode legalne?

Instagram ima prilično stroga pravila, a posebno ih se drži kad je riječ o objavljivanju sadržaja. Prekršite li njihova pravila korištenja aplikacije, možete dobiti trajni ban koji uključuje i bilježenje IP adrese kako ne biste mogli napraviti novi račun.

Na Instagramu je zabranjeno objavljivanje slika i videa uz pomoć aplikacija i programa za automatsko objavljivanje kao i aplikacija koje se koriste za brzo prikupljanje lajkova i pratitelja. Naravno, možete ih koristiti i možda sve bude u redu, a nikada vas ne otkriju ali možete završiti poput nekih mojih čitatelja koji su mi javili da su radi takvih aplikacija dobili ban (privremeni ili trajni).

Ove metode koje sam navela su potpuno legalne što se Instagrama tiče. Iako je riječ o malom zaobilaženju pravila i objavljivanju slika s kompjutera ili oblaka, a ne direktno s telefona, s BlueStacksom, a posebno Dropboxom ne kršite nikakva pravila, samo ih malo fleksibilnije shvaćate no u granicama onoga što Instagram smatra pristojnim.

Koju bih metodu preporučila?

Isprobala sam i jednu i drugu i obje funkcioniraju onako kako bi trebale s napomenom da je BlueStacks povremeno malo sporiji. S obzirom da i tako koristim Dropbox, ta metoda meni osobno više odgovora i brža je. Vi isprobajte obje, ukoliko imate želju i potrebu objavljivati na Instagramu direktno s kompjutera i zaključite sami što vam se više sviđa i koja opcija vam je lakša i brža.

Kao i obično, ako imate dodatnih pitanja i nejasnoća, ostavite pitanje u komentaru i dobit ćete odgovor 🙂

potpis

10 responses to “Kako objaviti sliku na Instagramu preko kompjutera”

    • Postoje još neke metode ali ne bih ih nazvala “legalnima” kad je riječ o Instagramovim pravilima pa ih neću ni pisati da netko ne dobije ban. Ovo je provjereno i praktično. Ja sam recimo, užasno lijena kad je riječ o prebacivanju slika s laptopa na telefon. Onda ovo dobro dođe 🙂

      Like

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: