Kako izbrisati Instagram (privremeno i trajno)?

brisanje instagrama

Ako ovo čitate znači da vam je dosadio Instagram. Ne znam koji su razlozi koji su vas doveli do ove odluke ali koji god razlog bio u pitanju, činjenica je da brisanje aplikacije s telefona neće dovesti do brisanja računa nego ćete samo osloboditi prostor na memoriji telefona.

Nedavno mi se javila jedna čitateljica koja je objasnila da joj se ne sviđa njen profil na Instagramu, ne sviđaju joj se slike i tema koju je izabrala, ni korisničko ime više nije ono koje želi i htjela bi krenuti potpuno ispočetka.

Nije bila zainteresirana za sve druge opcije koje postoje, jednostavno se željela riješiti svog starog računa na Instagramu i otvoriti novi i svježi kako bi ga kreirala baš onako kako je zamislila. Novi početak nije uvijek loša ideja.

Zato, ako i vi želite novi početak i potpuno novi profil na Instagramu ili ste zaključili da vam Instagram oduzima previše vremena (ovo vrijedi samo za privatne korisnike, imate li svoj biznis ili blog, Instagram vam je potreban više nego što mislite), zabrinuti ste radi privatnosti koja je na društvenim mrežama gotovo nepostojeća, onda su ovo savjeti za vas.

Što morate znati o brisanju računa na Instagramu?

Brisanje računa na Instagramu je jednosmjeran proces što znači da, jednom kad izbrišete svoj račun, više ga nikada nećete moći vratiti nazad. Moći ćete otvoriti novi ali vaš stari će biti zauvijek i nepovratno izgubljen. Jeste li još uvijek sigurni da želite nastaviti?

Što morate učiniti prije nego što izbrišete zauvijek svoj račun na Instagramu?

Čitate dalje što znači da ste odlučni provesti svoju ideju u djelo i zauvijek se riješiti svog računa na Instagramu. Onda nastavimo. Prije nego što zauvijek izbrišete račun na Instagramu, bila bi dobra ideja preuzeti na računalo sve slike koje imate objavljene, barem ako vam je stalo do njih.

Kao što i sami znate, to nećete uspjeti putem aplikacije Instagrama jer ne postoji mogućnost spremanja slika (ni tuđih ni vlastitih) na telefon ali zato postoji zgodan i besplatan online program koji se zove Vibbi.

Kako uz pomoć Vibbija preuzeti slike s Instagrama?

  • kliknite na Sign in with Instagram
  • unesite tražene podatke
  • odobrite pristup svom Instagram računu
  • izaberite opcije preuzimanja – možete preuzeti sve svoje slike, najnovije slike, slike koje imaju određeni tag, slike od-do određenog datuma kao i slike koje ste vi lajkali nekom drugom. Isto tako, postoji i beta opcija pomoću koje možete preuzeti i videe koje ste objavljivali
  • kliknite na Start Export i sve će se preuzeti u obliku .zip file-a

Super! Sad imate sve svoje slike i možete bez grižnje savjesti i tuge izbrisati svoj račun na Instagramu.

Kako trajno izbrisati račun na Instagramu?

S vašeg računala se spojite na Instagram i ulogirajte se svojim podacima. Morat ćete na padajućem izborniku izabrati razlog radi kojega želite trajno izbrisati Instagram. Opet unesite svoju lozinku u polju koje će vam se nakon toga pojaviti.

Kliknite na Permanently delete my account na dnu stranice.

Što sad?

Nadam se da ste preuzeli sve slike do kojih vam je stalo jer ste došli do točke na kojoj više nema povratka. Gotovo je, vašeg računa na Instagramu više nema. Poželite li opet otvoriti novi račun, vodite računa o tome da se više nećete moći prijaviti s istom email adresom kao ni s istim korisničkim imenom.

Jesu li slike obrisane?

Slike, video, lajkovi, komentari, pratitelji…ničega više nema i više ništa nije dostupno javnosti. Ipak, postoji mogućnost da Instagram još neko vrijeme (ne zna se koliko) zadrži u svojoj arhivi vaše fotografije jer podatke sprema na brojnim serverima i ne može sve izbrisati odmah.

Ta činjenica vam ne bi trebala smetati jer te slike više nisu dostupne javnosti. Znate i sami da postoji izreka da kad jednom nešto objavite na internetu to na internetu ostaje zauvijek. Ali tehnički gledano, vaš račun na Instagramu jer izbrisan, više se s njim ne možete koristiti i više nitko ne može doći do njega niti do vaših fotografija koje ste imali objavljene.

Kako privremeno isključiti Instagram?

Možda vam se trajno brisanje Instagrama sada čini kao ekstreman potez ali i dalje vam Instagram predstavlja muku i ne da vam se više s njim baviti. Ukoliko niste ni sami sigurni sviđa li vam se Instagram i dalje ili ne, možda biste trebali razmisliti o tome da privremeno isključite Instagram, malo se odmorite i zaključite nedostaje li vam ili ne.

Kad privremeno isključite Instagram vaš profil više nije dostupan javnosti (ne kao kad namjestite postavke na privatni profil nego je potpuno skriven) i više vas nitko ne može pronaći na Instagramu. Ipak, sve vaše slike, lajkovi, komentari, pratitelji i osobe koje vi pratite ostaju tamo i dalje u slučaju da se predomislite i odlučite se vratiti Instagramu.

  • spojite se na Instagram preko svog računala jer ne možete privremeno isključiti Instagram preko aplikacije na telefonu
  • ulogirajte se na svoj račun
  • u gornjem desnom uglu ekrana kliknite na ikonu profila my-profile-icon
  • kliknite na Edit Profile
  • na dnu ekrana kliknite na Temporarily disable my account

Na ovaj način možete vratiti svoj račun kad god poželite i nastaviti tamo gdje ste stali. Isto tako, samo jednom tjedno možete privremeno isključiti Instagram. Iako ne vidim razlog zašto bi itko to radio češće, nije loše da znate i taj podatak.

Zadnja opcija je privatni profil

Ako želite izbrisati Instagram samo zato što vam se ne da komunicirati s ljudima koje ne poznajete i ne želite da itko drugi osim izabranih ljudi gleda vaše slike, možda je privatni profil najbolje rješenje za vas.

Ovo se, naravno, opet ne odnosi na vas ako imate svoj biznis ili brend. U tom slučaju je privatni profil nešto najgore što možete napraviti. No, za privatne korisnike ovo nije loša ideja. Zašto bi vas gledali svi kad možete sami izabrati s kim ćete se družiti?

  • otvorite aplikaciju Instagrama na svom telefonu
  • kliknite na 3 točkice (vodoravne ili okomite ovisno imate li iPhone ili Android)
  • skrolajte do Account
  • izaberite Private Account

S ovom opcijom ćete sami birati koga ćete prihvatiti za pratitelja i tko će vidjeti vaš profil i slike koje objavljujete na njemu.

Što ako ne znate više lozinku?

Ako se odlučite za trajno ili privremeno brisanje Instagrama, trebat će vam lozinka koju ćete morati unijeti na nekoliko mjesta. U slučaju da ste je zaboravili, a nemate je zapisanu, morat ćete tražiti od Instagrama da vam je pošalje.

Na stranici Instagrama ćete vidjeti opciju forgot password, kliknite na nju i slijedite upute koje ćete dobiti. Isto tako, možete povratiti svoju zaboravljenu lozinku putem emaila, SMS-a ili Facebooka. Kad dobijete lozinku, možete nastaviti s brisanjem računa na Instagramu.

S obzirom da broj korisnika Instagrama samo raste, ne vjerujem da ih preveliki broj poželi trajno izbrisati svoj račun. Ipak, ako ste vi među njima, ovi savjeti će vam dobro doći. I ne zaboravite, dobro razmislite prije nego što se odlučite na trajno brisanje računa na Instagramu jer svoj račun više nikada nećete moći dobiti nazad.

Jeste li ikada poželjeli izbrisati račun na Instagramu?

potpis

25 responses to “Kako izbrisati Instagram (privremeno i trajno)?”

      • Nedavno sam razmišljala o otvaranju instagrama 😀 ali sam skontala, da mi je peglanje, da ću visiti too much na telefonu. Ne da mi se. Previše sam lijena za te stvari. Ne mogu blog voditi, a ne instagram :))

        Like

      • Dobro, ali zato si upućena u sva dešavanja što je dobrim dijelom jako dobro. A opet pametnije je investirati vrijeme u blog, mada ni Instagram ne bježi. Ako bi gledali tehnički ovaj drugi je mnogo bolja investicija jer mnogi upravo žive od Instagrama. Ali opet i zato naravno treba mnogo truda, odricanja i vremena. Ali za šta već ne treba?

        Like

  1. Da li se može naći na instagram pretraživaču deaktiviran profil? Kad ukucam ime jedne poznanice broj objava pratitelja i osoba koje ona prati su skriveni, samo je vidljiva slika profila . Da li to znači da je profil deaktiviran, ili se to može desiti i kod izbrisanog profila?

    Like

    • Ukoliko ne piše da je profil privatan onda je moguće da je privremeno deaktiviran ali i izbrisan jer Instagramu treba neko vrijeme da u potpunosti sve uklone kad osoba odluči trajno izbrisati profil.

      Like

      • Imam još jedno pitanje :D..pa kad budete imali vremena bila bih Vam zahvalna da mi odgovorite. Ako privremeno deaktiviram ig znači da me niko ni na ig pretraživaču ne može naći, izgledaće isto kao da je izbrisan?
        Unaprijed zahvaljujem na odg. 🙂

        Like

      • Pozdrav! Tako je 🙂 Nitko vas neće moći pronaći na pretraživaču, a isto tako ćete postati nevidljivi i svojim pratiteljima i prijateljima što znači da vas nitko neće moći prestati pratiti za vrijeme što vam je privremeno deaktiviran račun.

        Like

  2. Zdravo, zanima me kada trajno izbrisem instagram da li ce nestati i sve poruke kod drugih sa kojima sam se dopisivao? Hvala unapred!

    Like

  3. Poz, zanima me, privremeno san deakt profil, jer mi je mob tjedan dana bia na popravku i sad ga pokusavan aktivirat ne zeli. Pokusavam preko fb opet nece, u cemu je kvaka?

    Like

  4. Cao,potrebna mi je vasa pomoc. Deaktivirala sam profil na instagramu pre dve nedelje i malopre vratila,i nisu mi se povrazitile sve fotografije,da li se uopste vise mogu vratiti ?
    I ranije sam bila deaktivirala i uvek se vracalo kao sto je i bilo.
    Hvala

    Like

    • Pozdrav Milena,
      fotografije se moraju vratiti ako ste samo privremeno deaktivirali svoj profil. Najvjerojatnije je riječ o nekom bugu kakve Instagram često ima, a nekad im je potrebno i nešto više vremena (od nekoliko sati do 2 dana) da vrate sve kako je bilo.
      Najbolje je da još malo pričekate i date im vremena da obrade vaš zahtjev do kraja.
      Ukoliko se ništa ne dogodi, najbolje je prijaviti problem direktno Instagramu kako bi vam vratili vaše slike.

      Like

      • E dobro,hvala vam puno na odgovoru. Inace sam objavila jednu fotografiju odmah nakon vracanja instagrama pa sam pomislila da sam time stopirala to ocitavanja ostalih slika,jer cudno mi je bilo da su se povratile samo nekoliko slika a ne sve. Pozdrav

        Like

      • E dobro,hvala vam puno na odgovoru. Inace ja sam po povratku odmah objavila jednu fotografiju pa sam pomislila da se mozda zbog toga nisu vratile sve fotografije,da sam time stopirala mozda tu obradu ostalih slika.
        Pozdrav

        Like

  5. kako maknuti profil maloljetnog djeteta koje je to sve samo napravilo..a kada smo saznali od straha je deinstalirala..izbrisala sifru koju je dobila..tako da nam je sada kaos..ima par neugodnih slika…sto uciniti😐molim pomoc

    Like

    • Pozdrav Majo,
      žao mi je što to čujem i što imate problema. Nadam se da zna mail adresu s kojom se registrirala…ukoliko zna, opet instalirajte aplikaciju na telefon i na login ekranu gdje se upisuje korisničko ime i šifra idite na opciju Forgot?
      Tamo ćete upisati mail koji je korišten pri registraciji na Instagram i tražiti da vam na njega pošalju novu lozinku pomoću koje ćete se ulogirati i onda izbrisati profil.
      Preporučujem vam jedino da prije brisanja profila izbrišete sve slike jer Instagramu treba nekih mjesec dana da u potpunosti maknu sve sa servera..
      Nadam se da će biti sve u redu…jer bez email adrese bit će, bojim se, jako teško doći do profila i brisati ga.
      Ukoliko bude kakvih problema slobodno se javite.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  6. U 4mj sam privremeno deaktivirala svoj račun no danas ga želim vratiti i instagram mi šalje “korisnik nije pronađen”. Na sve načine pokušavam vratiti i ne znam što da radim jer je bio samo provremeno deaktiviran..trebam pomoć.

    Like

    • Nažalost, Instagram često briše račune koji su deaktivirani duže od 90 dana tako da je moguće da je izbrisan.
      Ono što se može učiniti prije odustajanja i otvaranja novog računa je provjeriti je li aplikacija ažurirana na najnoviju verziju te na log in ekranu ići na opciju Forgot Password kako bi poslali novu lozinku na mail s kojom se može pokušati ulogirati i vratiti profil.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

Create a website or blog at WordPress.com