Novosti i promjene u Orbis svijetu

Vijesti

Danas ću se baviti malo drukčijim temama, a iz razloga jer se događaju prilično velike promjene u Orbis Marketingu. S obzirom da imam svoj krug čitatelja za koje znam da će biti zainteresirani novostima (i kontaktirati me kako bi saznali što se događa ako ne kažem) kao i one nove koji dolaze svaki dan, uvijek je dobro biti u toku s informacijama i novostima. Najviše iz razloga kako bih izbjegla pojedinačna odgovaranja na pitanja.

Kao što ste već mogli vidjeti, na blogu je od jučer potpuno novi dizajn. Nije bila laka odluka nakon godinu dana potpuno promijeniti dizajn ali, oni koji redovno prate znaju da sam o toj temi već pisala i da imam promjenu dizajna u planu već duže vrijeme.

Zašto novi dizajn?

Na samom početku, još i prije prvog napisanog teksta izabrala sam najjednostavniju temu koju sam mogla pronaći. Željela sam čist i jednostavan dizajn koji neće odvlačiti pažnju od sadržaja, a istovremeno sam tražila temu na kojoj neću morati puno raditi jer, u tom trenutku za to nisam imala ni volje, ni znanja, a ni dovoljno vremena kako bih naučila i uredila sve po svom ukusu.

Uskoro sam se potpuno navikla na dizajn, sav fokus prebacila isključivo na kvalitetu sadržaja i njegovo stvaranje, a dizajn počela zanemarivati. To je greška o kojoj često pišem jer, koliko god se mi bunili, izgled na kraju ipak prodaje proizvod. Barem u određenom postotku ali kad se bavite marketingom i/ili prodajom, onda ni onaj najmanji postotak nije zanemariv.

Što nije valjalo s mojim dizajnom?

Beskrajni skrol

Skrolanje je dobro kad imate mali blog s malo teksta, više slika i kad ne objavljujete prečesto pa niste nakupili puno tekstova. Nakon godinu dana pisanja i objavljivanja 5 dana u tjednu, a najkraći tekst broji 1500 riječi, skrol je postao beskonačan.

Toliko da se ni meni nije više dalo pretraživati vlastiti blog pa ne mogu kriviti nikoga drugoga kome se nije dalo raditi istu stvar. Zašto nisam upotrijebila read more opciju? Zato što se u tadašnjoj temi nije nikako uklapala, svejedno je izgledalo nepregledno i prilično natrpano slikama i tekstom.

Nejasne kategorije

Tokom vremena sam nakupila i priličan broj kategorija, nekih potrebnih, a nekih potpuno beskorisnih. Nisu bile lijepo složene na padajućem meniju nego su bile složene na sidebaru bloga, ugurane između svega drugoga. Iz tog razloga sam smanjila broj kategorija ali i dodala neke nove jer se određene teme jednostavno nisu uklapale u postojeće kategorije.

Pun sidebar

Kao i uvijek, krenulo je s potpuno praznim sidebarom. Onda sam počela otkrivati čari punjenja sidebara. Tko me može kriviti? Tako sam dodala opciju za praćenje putem Facebooka i Instagrama, automatsko objavljivanje novih postova, praćenje bloga putem maila i WordPressa, prijevod stranice, arhivu, kategorije i najnovije objave (zadnjih 5 tekstova).

To je previše sadržaja na sidebaru i imate li i vi ovakav „hoarderski“ problem, predlažem vam da ga riješite što je prije moguće jer ćete se osjetiti olakšano kad sve izbrišete ili premjestite na drugo mjesto (recimo Footbar). Da ne kažem koliko će vam blog bolje i čišće izgledati.

Zasićenje i dosada

Kao što sam napisala na početku, prva tema je izabrana brzo i jedini kriterij je bio da ju je lako i brzo postaviti. Osim toga, bilo je riječ o besplatnoj temi. Iako nemam ništa protiv besplatnih tema jer je u tome i ljepota WordPressa kao platforme, no kad plaćate Premium Plan zaključite da ste glupi ako ne iskoristite i njegove pogodnosti.

Premium i Business Planovi nude brojne teme uračunate u cijenu plana, koje se pod normalnim okolnostima plaćaju i više od 100$, a koje nude i puno veću mogućnost personalizacije i uređivanja. Zašto to ne iskoristiti?

Potpuno iskreno, dizajn bloga mi je dosadio kao i cjelokupni njegov izgled. Iako nakon godinu dana intenzivnog pisanja i objavljivanja nisam još ni blizu zasićenja od bloga, kad je riječ o dizajnu, stvari su bile drukčije.

Na početku nisam znala kako će se cijela priča razvijati, kako će mi ići pisanje bloga, hoće li to biti za mene ili ne kao i hoće li me netko uopće čitati ili ću pisati sama za sebe i nekoliko vjernih čitatelja koji su samnom od samog početka.

Pokazalo se da su moje sumnje neutemeljene i da ljude stvarno zanima što imam za reći ali kako je blog rastao tako sam imala sve manje vremena i volje istraživati mogućnosti dizajna. Sad se i to promijenilo.

Je li novi dizajn bolji?

Radila sam na njemu 2 tjedna, a od toga intenzivno 2 puna dana za vrijeme koja se nisam podigla od laptopa. Kreirala sam dizajn u glavi i na papiru 2 mjeseca kako bih otkrila što želim, što mi se sviđa i što odgovara mom i Orbisovom karakteru. Istraživala sam brojne web stranice, blogove, bilježila što me privlači i odbija na njima.

Koliko su brze, responzivne i pregledne jer je to poanta svega u web dizajnu. Istraživala sam i učila ono što nisam znala, a ovo je konačni rezultat.

Dizajn sam promijenila u noći sa subote na nedjelju. Ono što me iznenadilo u nedjelju ujutro je bilo 46 mailova i ne znam ni sama koliko poruka na raznim društvenim mrežama mojih čitatelja koji su otkrili što sam napravila. Utješno je što nitko nije rekao ništa negativno, a većini se dizajn sviđa više od starog.

Neki su rekli da je bilo već vrijeme jer je Orbis prerastao stari dizajn, neki su rekli da su se spojili i istu sekundu otišli sa stranice jer su mislili da su na krivom mjestu da bi im se poslije upalila lampica pa su se vratili. Neki su rekli da im je sad puno preglednije i da imaju više volje čitati i stariji sadržaj (što je neizmjerno važno), a neki su rekli da im je jako neobično jer su se već naučili na stari dizajn i za ovaj novi će im trebati vremena da se naviknu.

Očekujem da će biti i onih kojima se neće svidjeti ali tako je to uvijek kod promjena, posebno ovakvih velikih u kojima više ništa nije onako kako je bilo. Važno je samo znati da se nikada ne možete svima svidjeti koliko god se trudili. To ne znači da ne možete pokušati ali trud vam je uzaludan jer nećete uspjeti u svojoj namjeri. Uvijek će biti onih koji vas vole kao i onih kojima se ne sviđa ono što radite. Što prije to prihvatite bit će vam lakše.

Hrabrost

Promjene u Orbisu

Orbis je krenuo djelomično iz ljubavi prema pisanju ali i kao poslovna ideja. Ja sam po zanimanju marketar, točnije magistar marketinga i poslovnih komunikacija (odnosi s javnošću – PR) i iako mi je prva ekonomska ljubav bila makroekonomija, previše sam kreativan duh za beskrajne analize, grafikone i brojeve, a  uz sve to volim i pisati.

Kako se pokazalo u malo više od godinu dana, pisanje mi nije samo postalo posao nego i hobi. Otkrila sam strast prema njemu. Toliku da više ne mogu zamisliti život bez pisanja bloga.

Orbis Marketing je nastao kao moj mali projekt, poslovni i privatni. Sada je, nakon godinu dana, toliko narastao da neke stvari više nikada neće moći biti iste. Iako me broj novih čitatelja svaki dan fascinira (ili barem one dane kad provjeravam statistiku, jer kao što sam još prije rekla, doći ćete u fazu kad vam statistika neće biti sve na svijetu) i ulijeva mi nadu da ljudi i dalje vole čitati te da su željni informacija, moj mali poslovni projekt se pretvorio u veliki poslovni projekt.

Tempo je postajao sve intenzivniji, sve sam više i više radila na ostvarenju svojih ideja i ciljeva i sad su sav rad i trud došli na naplatu. Došlo je do većih promjena, novih izazova i zadataka. Prihvatila sam novi projekt koji će me u potpunosti okupirati, radi kojega ću morati još više učiti i raditi ali koji je, sam po sebi, veliki napredak u karijeri. Veći nego što sam mogla očekivati kad sam počela pisati blog i razvijati svoje ideje.

Što je novo osim dizajna?

Novo je to da više nema objavljivanja 5 dana u tjednu nego 3 dana. Novi raspored objavljivanja će biti ponedjeljkom, srijedom i petkom. Casual Friday nikako ne mogu izbaciti jer mislim da bi me čitatelji linčovali, lagani petak je jako popularna kategorija koju čitaju i oni koje ne zanima digitalni svijet.

Nadam se da će ovaj novi raspored funkcionirati jer ako ne bude, morat ću ga smanjiti na 2 teksta tjedno što još uvijek ne želim. Ipak, pokaže li se ovo kao nemoguć i ambiciozan zadatak, morat će biti tako jer, koliko god malo spavala ipak ne stižem sve koliko god se trudila. No, kako sam optimist po prirodi, nadat ću se da će ovaj plan funkcionirati što duže.

Pisac vs marketar

Pisac u meni žali zbog ove odluke koliko god logična bila jer volim pisati i poznavajući sebe, pisala bih i da me nitko ne čita (što sam i radila na početku). Marketar u meni zna koliko je ova odluka pametna jer nije najbolja ideja objavljivati svaki dan, a posebno ne tekstove ove količine i broja riječi.

Zašto? Jer koliko god vas netko volio i uživao u vašem pisanju, neće svaki dan čitati ono što pišete koliko god entuzijastična ta osoba bila. Kad trpate previše sadržaja, onaj stariji sadržaj jako brzo zastarijeva, ima izrazito kratak rok trajanja i tjerate ljude da neprestano konzumiraju novo, dok staro nisu stigli ni pogledati niti razmisliti o napisanome.

Još kad imate blog s beskrajnim skrolom, novi sadržaj zatrpava stari. Kome se da skrolati kad se ne da ni meni, a ja vodim ovaj blog i trebala bih više od svih ostalih voljeti ono što u njemu piše? Kad bih objavljivala jednom ili dva puta tjedno bilo bi sasvim dovoljno s marketinškog gledišta ali, kao što sam rekla, previše bi mi nedostajalo pisanje pa ću pokušati održavati ovaj novi tempo koliko god bude išlo.

Promjene su uvijek dobre

Znate li izreku da je stalna samo mijena? Promjene su dobre i dobrodošle. Stvari i okolnosti u životu se moraju mijenjati (ovdje govorim o promjenama na bolje, naravno), vi se morate mijenjati inače nećete nikada napredovati i stajat ćete na mjestu gubeći vrijeme. Morate prihvaćati nove ideje, biti otvoreni za nove izazove i promjene koje ti izazovi sa sobom donose. Morate se mijenjati jer ako se ne mijenjate, ostat ćete na mjestu i izgubiti previše vremena. Osim toga, koliko god bili nematerijalistički i zen nastrojeni, na kraju dana, svi živimo od novaca, a on je produkt napornog rada, truda i odricanja. Uvijek radite za sebe kako biste što više napredovali i bili zadovoljni sobom ali taj rad morate i naplatiti jer ništa na svijetu nije besplatno.

I to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći osim da je riječ o promjenama na bolje koje sam sobom donose još više posla i odgovornosti, a manje slobodnog vremena. No, u tome je i poanta svega.

Promjene nastupaju već od ovog tjedna što znači da sljedeći tekst možete očekivati u srijedu (a ja očekujem da ću radi ovoga dobiti pljesak ili da će barem puno ljudi pomisliti – napokon, već nam je dosadila!). Do tada, uživajte, rastite i učite. Učinite sve da ostvarite svoje želje i ciljeve i naporno radite na njima. Ako jedan plan ne uspije, promijenite ga ali nikada nemojte mijenjati cilj.

A sad mi recite, kako vam se sviđa novi dizajn?

potpis

 

 

 

 

24 responses to “Novosti i promjene u Orbis svijetu”

  1. I respect your decision and also I’m sure, In the future you will be successful, because during past months that I read your amazing blog, you tried to publish new information, so you’ll achieve to what you want. The design also is great, you are excellent Ivana.

    Like

  2. Ja volim promjene i stalno nešto sitno dorađujem na blogu i ljubormorna sam na tebe što imaš više tema u opticaju. Da znaš, da mi je ova tema mnogooo bolja! Želim ti puno sreće u daljem blogovanju. 💋❤

    Liked by 1 person

  3. Change is the only CONSTANT factor in life. From my own perspective, I think it is looking better.

    Like

  4. Sviđa mi se novi dizajn! 🙂 Preglednije je, i kao što si rekla, ovako mogu zaživjeti i stariji tekstovi, onako je to bilo gotovo nemoguće. 🙂 I sama uvodim sitne promjene, postupno, počela sam s malo drugačijim logom i još ću par sitnica izmjeniti. Pproljeće je, kako čistim i sređujem kuću, tako i blog 😛 Promjene su uvijek dobro došle! ❤

    Liked by 1 person

    • Drago mi je što ti se sviđa ❤ Dobro je mijenjati neke sitnice povremeno jer se sve mijenja…od trendova do nas samih i samim time je nemoguce da je sve uvijek isto kao i da nam odgovaraju ili nam se sviđaju iste stvari 🙂

      Liked by 1 person

  5. Zdravo možete li mi molim vas reći mogu li se instagram i facebook zajedno obrisati,jer ja sam zaboravila šifru od instagrama a ne mogu vratiti jer ne znam šifru od meila jer nisam ja ništa pravila a instagram je napravit preko facebooka pa ja bih obrisala facebook da obrišem i instagram pa bi opet napravila,prijatelji su mi rekli da tako može.Hvala unaprijed.☺💙

    Like

  6. Draga Ivana, kao što već rekoh na FB-u, bolja je ova tema, sve je preglednije i lakše se čovjek može snaći! Drago mi je zbog svih novosti kod tebe, želim ti puno lijepih stvari u vremenima koja dolaze 🙂

    Like

    • I razumijem te u potpunosti što se tiče obveza i zauzetosti. Meni se puno toga po pitanju posla izdogađalo u zadnjih mjesec i pol, trebalo mi je dosta da se snađem, blog je pri tome ispaštao jer sam radila po cijele dane, al evo – mislim da nadolazim 🙂 Radujem se svim tvojim tekstovima, kad god stignu 🙂

      Like

      • Ponekad je stvarno nemoguće održavati tempo pisanja ako želiš preživjeti uz posao i sve obaveze 😀 Nema veze, važno je da se radi i da ima posla jer je to poanta svega. Bilo bi lijepo pisati po cijele dane ali na žalost, od samog pisanja je teško preživjeti. Nadam se da ćeš uhvatiti vremena i za blog, bilo bi šteta zapustiti ga kad je tako dobar ❤ I želim ti sreću u balansiranju posla, bloga i ostalih obaveza 🙂

        Liked by 1 person

      • Hvala, i ja tebi 🙂 i da, nekad je baš teško, al’ ne bi bilo fora da je sve lagano 😀 neće Naranča uvenuti, previše ju volim 🙂 evo baš pripremam novi post!

        Like

Create a website or blog at WordPress.com