Društvene mreže

Snapchat ima novi veliki update, a novosti imaju i Instagram i Periscope

Ponedjeljak je odličan dan za vijesti iz tehnologije, društvenih mreža, interneta i svega digitalnog. Puno puta sam dobila poruku čitatelja koji su predlagali da uvedem novu rubriku tech monday ili tehno ponedjeljak. Koliko god bi to bilo lijepo, mislim da još uvijek nema toliko značajnih vijesti barem za blog ove veličine da bi se isplatilo pisati o svemu što se događa.

Promjene su česte u digitalnom svijetu, problem je što su neke zanimljive samo onim pravim i istinskim fanovima digitalnog, dok neke druge, poput novosti vezanih za društvene mreže, zanimaju puno veći broj ljudi jer svi znamo koliko smo opsjednuti društvenim mrežama.

Zato za danas imam temu o novostima i updateima vezanim za Snapchat, Instagram i Periscope. Vjerovali ili ne, o Periscopeu nisam još nikada pisala, nije došao na red. Ako koristite Periscope, javite mi jer moram priznati da stvarno ne znam koliko je popularan ali rekla bih da je otprilike u rangu s Twitterom.

Bez velikog uvoda, idemo vidjeti kakve su nam novosti spremili Snapchat, Instagram i Periscope. Kao što ćete i sami vidjeti, Snapchat se najviše potrudio.

Snapchat

Izgleda da je ekipi u Snapchatu dosadilo što im popularnost nije na razini Instagrama iako su oni prvi došli do ideja koje je Facebookov tim kasnije uzeo i upotrijebio na vlastitim društvenim mrežama.

Snapchatu se to, naravno, ne sviđa, pa su odlučili učiniti sve kako bi što više zainteresirali korisnike i privukli ih k sebi. S ovim novostima, rekla bih da nisu na lošem putu.

Beskonačni (Infinity) Snapovi

Znate i sami da se Snapchat poruke brišu nakon 1 ili 10 sekundi, ovisno o tome kako ste namjestili postavke. Novost je da sada možete namjestiti snap na opciju bez limita koja je označena simbolom beskonačnosti (infitity).

Primatelj poruke sada može, u slučaju da namjestite poruku na beskonačno, gledati vaš snap koliko god želi bez ikakvih ograničenja. Ipak, ostaje jedan problem. Nakon što zatvori poruku ona zauvijek nestaje. Svejedno, to nije loša opcija jer dozvoljava korisnicima detaljnije i smirenije gledanje poslane poruke.

Ne znam kako vi ali meni nekada 10 sekundi stvarno nije dovoljno da uhvatim sve što bih željela, posebno kad je riječ o detaljima.

Kako snimiti beskonačni snap?

Otvorite aplikaciju i snimite sliku

Izaberite znak timera (štoperice) s desne strane

Snapchat beskrajno

Izaberite simbol beskonačnosti i pošaljite poruku

Snapchat infinity

 

Čarobna gumica

Čarobna gumica, kao što joj ime govori, je alat za brisanje neželjenih elemenata na fotografijama. Nemojte očekivati savršenstvo u obliku Photoshopa jer to nije, kao što vidite na slikama, ali je ipak bolje od ničega. Vjerujem da će u budućnosti ovaj alat napredovati i da će se moći još bolje koristiti.

Kako izrezati neželjene objekte sa fotografija?

Otvorite aplikaciju i snimite sliku

Kliknite na simbol škara

Snapchat 1

Ispod ćete vidjeti simbol s nekoliko zvjezdica, kliknite na njega

Snapchat 2

Prstom počnite “brisati” objekt kojega se želite riješiti

Snapchat 3

Podignite prst i pustite da aplikacija obavi posao

Snapchat 4

Kao što vidite, nije savršeno ali nije ni loše kad se želite nabrzinu riješiti nečega u pozadini što vam kvari kadar ali imajte na umu da ova funkcija najbolje radi na jednobojnoj pozadini.

Crtajte emotikonima

E, ovo je stvarno fora funkcija, a pronaći ćete je kod ikone markera. Omogućuje vam da prstom crtate emotikonima po fotografiji što je, kako ćete i sami vidjeti, jako zabavno.

Kako crtati emotikonima?

Potpuno jednako kao i markerom ali ovaj put umjesto boje ostaje trag emotikona.

Otvorite aplikaciju i snimite sliku

Izaberite ikonu markera

emotikoni 1

Ispod palete boja vidjet ćete simbol 2 srca, izaberite ga

emotikoni 2

Otvorit će vam se brojni emotikoni između kojih možete birati

Izaberite po želji i počnite crtati prstom kao što biste napravili i s markerom

emotikoni 3

Želite li se vratiti na marker i još nešto napisati ili nacrtati na svom umjetničkom djelu, kliknite na krug u duginim bojama ispod emotikona

emotikoni 4

Nije li zabavno?

Beskrajni video

Sada kad pošaljete snap u obliku videa, možete omogućiti svojim prijateljima da ga gledaju neograničen broj puta. Naravno, kao i u slučaju beskonačnih snapova, dok ga sami ne ugase nakon čega nestaje.

Nakon što snimite video, izaberite loop ikonu i vaš video će se ponavljati koliko god puta treba ili dok primateljima ne dosadi i zatvore snap.

Snapchat loop video

Ukoliko još uvijek nemate ove funkcije na svojoj Snapchat aplikaciji, provjerite je li vam aplikacija ažurirana na najnoviju verziju.

Instagram

Svi znamo da je Instagram prije svega zamišljen u obliku aplikacije i da od web verzije nema baš neke prevelike koristi osim ako ne želite s laptopa gledati nečije slike na većem ekranu. Mobilna verzija web stranice je još manje zanimljiva od desktop verzije jer do sada nije bilo koristi da se s njom uopće koristite. Sada se možda i to promijeni.

Od prošlog tjedna možete objaviti fotografije na svom profilu na Instagramu direktno preko mobilne verzije web stranice. Pitate li se zašto biste to željeli raditi, imate potpuno pravo na to pitanje. To je bilo prvo što je i meni prošlo kroz glavu dok nisam malo razmislila.

Svi imamo pretrpanu galeriju telefona slikama i videima. Ponekad, kad ostanemo bez slobodnog prostora moramo nešto brisati ili kupovati nove SD kartice koje ćemo napuniti jednako kao one prije njih. Želite li snimiti sliku za Instagram, a telefon vam je pun, trebat će vremena dok odlučite što ćete obrisati kako biste oslobodili prostor.

Sad se možete spojiti preko interneta na mobilnu web verziju Instagrama, ulogirati se sa svojim korisničkim podacima i odmah ćete dobiti opciju da snimite sliku i objavite je. To je dobra vijest. Loša je vijest da ne možete koristiti filtere, barem ne još.

Ovo je odlična funkcija i za one koji žele koristiti Instagram ali nemaju smartphone ili imaju neku stariju verziju pametnog telefona koja ne podržava sve veće zahtjeve koje aplikacije imaju sa svakim novim updateom.

Za one koji se pitaju je li isto moguće učiniti na desktop verziji Instagrama, još uvijek nije što ne znači da neće biti u budućnosti. Ipak, pričekajmo prvo da i na ovu mobilnu verziju dodaju mogućnost stavljanja filtera.

Kako ćete objaviti sliku direktno s interneta na Instagram?

Za početak, otvorite Instagram na internetu na svom telefonu i ulogirajte se sa svojim podacima ukoliko već niste. Instagram će se otvoriti u obliku vašeg profila i odmah ćete dobiti opciju da objavite fotografiju pa onda i kliknite na nju.

Instagram 1

Instagram 2

Nakon što izaberete Capture image, dobit ćete opciju biranja između kamera koje imate na svom telefonu.

Instagram 3

Kad izaberete kameru, dobit ćete mogućnost snimanja fotografije i dalje samo morate slijediti korake. Možete ponoviti slikanje, a u tom slučaju se fotografija koju ste prvu snimili i s kojom niste bili zadovoljni neće spremiti na telefon ili možete izabrati OK ako vam je slika po ukusu.

Instagram 4

Instagram 5Instagram 6

Možete dodati malo teksta, ubaciti hashtagove (predlažem #nofilter koji će ovaj put biti istinit) i objavite svoju sliku direktno s interneta.

Periscope

periscope

I za one koji koriste Periscope, a imaju Android telefon, novost je da mogu objavljivati 360 videe jer je do sada ova opcija bila dostupna samo iPhone korisnicima. Loša je vijest da će vam za to trebati specijalna kamera po cijeni od 129 $ i da je to trenutno jedina kamera pomoću koje možete snimati ovu vrstu videa.

Mnogi se nadaju da će u budućnosti Periscope dodati mogućnost korištenja i drugih kamera za 360 poput Samsung Gear 360 ali za sada vam ostaje jedino Insta360 Air.

Live 360 video obilježen je s oznakom Live 360 i možete ih gledati na Periscopeu i na Twitteru ali i na webu preko svih pretraživača osim Safarija. Pa, ako koristite Periscope, imate Android, volite 360 video i usput imate i 129 $ viška za potrošiti na kameru, onda vas je ova vijest vjerojatno razveselila.

Koji vam se update najviše sviđa?

potpis

%d blogeri kao ovaj: