9 razloga zbog kojih volim marketing

marketing-volim-marketing

Super je ako imate poziv i osjećate potrebu nešto raditi. Naravno, nemojte zaboraviti da vam poziv ništa ne znači u životu ako od njega ne zarađujete jer u tom slučaju nemate poziv nego hobi. Hoće li se taj hobi ili ne pretvoriti u posao i karijeru, ne ovisi samo o vama nego i o spletu drugih okolnosti nad kojima nemate utjecaja koliko mislite da imate.

Vjerovati u poziv je dobra ideja do onog trenutka kad shvatite da vam je potreban posao, a da se svojim pozivom možete baviti samo u slobodno vrijeme jer je potpuno jasno da vam ne plaća račune, neovisno o tome koliko se vi osjećali pozvano i inspirirano.

Kad sam upisivala faks, o marketingu nisam ni razmišljala. Marketing je bio neka apstraktna ideja koja se svodi na vještinu da prodaš stvari koje ljudima nisu potrebne po cijenama koje si ne mogu priuštiti ali ih toliko žele da će radi toga otići u dugove.

Nije ništa bolje bilo ni prvih nekoliko godina studiranja što ni najmanje ne čudi jer je marketing predavala prilično dosadna i monotona osoba koja je bila opsjednuta isključivo targetiranjem. Toliko smo targetirali da sam u snu mogla odrediti ciljanu skupinu za bilo koji proizvod, od sapuna s mirisom lavande do keramičke šalice.

Koliko god se to tada činilo besmisleno i dosadno, teška srca moram priznati poraz i reći da je sada to znanje vrlo korisno. Ne znate li odrediti ciljanu skupinu, što god radili nećete imati uspjeha jer vaša poruka ne dopire do onih kojima je namijenjena. To je kao da odete pecati pastrve u rijeku punu somova s mamcem za pastrve na udici. Počnete li se čuditi zašto vam ne ide, razmislite jeste li na pravom mjestu među pravom publikom.

Na moju veliku sreću (i ne samo moju nego i ostalih studenata) dobili smo novu profesoricu iz marketinga koja je cijelu priču učinila puno zanimljivijom i kreativnijom. Zamislite samo to otkriće da marketing nije dosadan i da se ne svodi sve na target i računanje ROI-ja. Marketing može biti i zanimljiv, tko bi rekao.

Malo po malo, a najviše razvojem i rastom digitalnog i content marketinga, rasao je i moj interes za ovu djelatnost oko koje se nitko ne može složiti je li riječ o umjetnosti, znanosti ili vještini. No, želite li biti uspješni u marketingu, morat ćete biti pomalo od svega. Umjetnik koji ima ideje i ne boji ih se upotrijebiti, znanstvenik koji zna računati i kalkulirati jer novaca za marketing uvijek nedostaje i majstor koji zna sve upakirati u smislenu kampanju koja će privući one kojima je namijenjena.

Ah da, morat ćete biti i čarobnjak kako biste iz ničega napravili nešto, posebno kad vam odjel financija sjedne za vrat i zaključi da previše trošite, a vama je potpuno jasno da nemate dovoljno ni da su vam dali sve što ste tražili.

Tako je s godinama rasla moja ljubav prema marketingu. Je li marketing poziv koji je došao sa zakašnjenjem? Ne znam ali je definitivno karijera u kojoj uživam, čak i u onim dosadnim dijelovima (nikada nije sve zanimljivo cijelo vrijeme) i koja će se još više razvijati i napredovati. Barem ako sve bude išlo po planu.

Marketing je odlična vještina, disciplina, umjetnost, znanost i grana industrije. Kad bih morala još jednom birati fakultet i smjer koji ću završiti, izabrala bih sve isto kao i prvi put i sigurna sam da ne bih požalila.

Želite li saznati zašto sam luda za marketingom? Reći ću vam zašto, a možda i vi na taj način otkrijete neko svoje područje interesa o kojemu možda niste ni razmišljali.

marketing-laptop

Volim marketing jer…

Marketing je pričanje priča

Marketing je zapravo napredni način pričanja priča što jednom piscu u srcu dobro dođe jer može spojiti ugodno s korisnim. Pričate priče i još na tome zaradite. Ima li što bolje od toga? Vjerojatno da ali se trenutno ne mogu ničega sjetiti.

Marketing je super disciplina za sve one koji vole pisati i znaju pisati. Uspijete li se zaposliti kao copywriter (ili u malom marketinškom timu gdje ste sve što zatreba, a tu spada i copywriter) pisat ćete veliki dio dana i moći ćete iskreno reći da stvarno i uživate u svom poslu.

Mislite li da pisanje po narudžbi ubija kreativnost, varate se. Razvija je jer isprobavate različite teme i morate biti odlični u svakoj. Inače ste promašili karijeru.

U marketingu je opuštena atmosfera

Ako nešto ne volim to je onda formalna okolina. Ne bih bila presretna da moram svaki dan izgledati ozbiljno i strogo. U marketingu su stvari malo drukčije čak i ako nisu u ostatku firme. No, tu se podrazumijeva da ste kreativno opaljeni pa vam se i tolerira što nemate cipele na petu koje žuljaju, sako i košulju zakopčanu do vrata.

To opet ne znači da možete izgledati kao da ste se upravo ustali iz kreveta i odlučili pojaviti u kvartovskom kafiću ali činjenica je da možete puno više njegovati svoj individualni stil i upotrijebiti većinu odjeće koju već imate u ormaru. Nije zanemariva ni činjenica što vas nitko neće čudno gledati ako volite crnu boju i tirkizni lak za nokte.

Marketing je kreativan

Neovisno o tome radite li na novoj kampanji, pripremate li event, konferenciju za novinare ili nešto treće, morat ćete pokazati svoju kreativnost. Još ćete veću kreativnost morati pokazati kad otkrijete da za jako malo novaca morate napraviti puno toga. Tada nećete biti samo kreativni nego i na tragu Harryja Pottera.

Čarobni štapić na žalost nećete imati ali ćete zato morati razviti vještine kako iz ničega (ili minimalnog) napraviti nešto i još pri tome zaraditi. Ako to nije kreativnost s daškom magije na djelu, ne znam što je.

Marketing je izazovan

Baš zbog ovoga gore napisanog. Jedna stvar je sigurna, a to je da za marketing nikada nema dovoljno novaca. Kad je financijska situacija dobra i stabilna, morat će se malo štediti za krizna vremena koja mogu doći pa nema trošenja na marketing. Kad dođu krizna vremena, tek onda nema trošenja na marketing.

Iako se mnogi stručnjaci, marketinški naravno, uvijek bune protiv toga i naglašavaju kako na marketing uvijek treba najviše trošiti, nitko ih ne sluša. I nitko ih nikada neće slušati. Onog trenutka kad prodaja padne, za sve je kriv marketing jer ne znaju što rade.

Tako da, marketing je definitivno izazovniji nego što se čini na prvi pogled kad zamišljate hrpu kretivaca sa šalicama kave kako imaju brainstorming s MacBook laptopima.

Marketing je inovativan

Ništa nije gore nego biti kopija, potpuno jednak kao i konkurencija. Još je gore i teže zainteresirati kupce da vas primijete i zapamte ako se ničim ne ističete. Kako biste se istaknuli, morat ćete biti kreativni i inovativni.

Kad se bavite marketingom, puni ste ideja koje želite progurati. Neke će proći, neke neće jer će biti previše (skupe, provokativne, izazovne…nastavite niz) ali činjenica je da ćete neprestano smišljati nove načine da se istaknete i izdvojite se iz mase. Kad uspijete, bit ćete jako ponosni i nadat se da će vam isto tako proći i druge ideje koje imate.

Marketing potiče znatiželju

Jedan novinar mi je rekao da je znatiželja najvažnija osobina svakog kvalitetnog novinara. Ja bih samo dodala – i marketara. Želite li biti dobri u marketingu, morat ćete biti znatiželjni, a i poznavati barem osnove psihologije kako biste se što bolje mogli uvući ciljanoj publici u glavu.

Kod marketinga nema pogađanja i nagađanja. Nema metoda pokušaja i pogrešaka. Pogriješite li, izgubili ste jako puno novaca, a niste ostvarili zadano. To je katastrofa. Kako ne biste nagađali i pogađali te riskirali da postanete i sami promašaj, morat ćete analizirati svoju publiku.

Morat će vas zanimati tko su, što su, s čim se bave, koliko zarađuju, gdje žive, imaju li djecu, kućne ljubimce, ako da koje…Morat će vas zanimati koliko imaju godina, što vole raditi u slobodno vrijeme i što ručaju svaki dan. Morat ćete ih super upoznati kako biste im mogli kreirati proizvod po mjeri, a uz to i zaraditi.

Marketing je vezan uz tehnologiju

Od marketinga je još samo bolji digitalni marketing, a živimo u vremenu u kojemu se digitalni marketing podrazumijeva. On više nije opcija nego uvjet želite li uspjeti u kompetitivnom svijetu. Za jednog ljubitelja ili ljubiteljicu tehnologije, poput mene, nema ništa bolje od digitalnog marketinga.

Osim što ćete morati smišljati nove i inovativne strategije, morat ćete biti i jako dobro upoznati s modernom tehnologijom. Volite li tehnologiju i uživate pratiti najnovije vijesti i trendove, bit ćete u sedmom nebu. Osim toga, trebat će vam i vrhunski gadgeti kako biste uspješno obavljali svoj posao što je samo jedan odličan dodatak.

Marketing je konstantno učenje

U marketingu jako dobro vrijedi ona izreka da je stalna samo promjena jer se u njemu trendovi neprestano izmjenjuju. Ono što danas donosi rezultate, najvjerojatnije neće donositi i sutra, a to znači da ćete neprestano morati tražiti nove načine i metode kako se zavući pod kožu svoje publike.

Ne mijenjaju se samo trendovi, bavite li se digitalnim marketingom, morate biti na samom vrhu poznavanja društvenih mreža, blogova, medija i platformi na kojima boravi vaša ciljana publika. Morat ćete puno učiti ali ako vas to zanima, nećete se buniti.

Marketing je i analitika

Mislite li da je marketing pravo zanimanje za vas jer ste kreativni, a mrzite brojeve, varate se. U marketingu su brojevi važni. Prvo pitanje koje će vam svatko postaviti je koliko će to koštati i što će dobiti za svoje novce.

Morat ćete znati izračunati kako ćete vratiti investiciju i još na njoj zaraditi. Morat ćete znati jako dobro raspolagati sredstvima kako bi vam ostalo dovoljno za sve što ste zamislili. Nećete se stalno baviti brojevima ali određeni dio dana hoćete i morat ćete biti dobri u tome.

Sketched_decorative_element-12

Recite mi da sam potpuno subjektivna ali marketing je srce svakog biznisa. Možete imati najbolji proizvod na svijetu koji prodajete po najboljim cijenama ali ako kupci ne znaju za vas nećete ništa prodati. Marketing omogućuje kupcima ne samo da saznaju za vas nego da se i zaljube u vas.

Pogledajte samo Apple kao brend. Nitko ne može tvrditi da nije riječ o vrhunskim uređajima ali su isto tako i malo precijenjeni. Unatoč tomu, baza obožavatelja samo raste, a kupci su spremni kupovati na rate samo kako bi se dokopali željene igračke s jabukom. Neki ih zovu fanaticima i sektom, u marketingu su oni ono što svi žele postići sa svojim proizvodom.

Marketing je industrija koja se nesprestano mijenja i radi toga nikada nije dosadan. Iako je ideja ostala ista ili slična, nevjerojatno se promijenio u samo 50 godina. Prije 10 godina gotovo nitko nije znao što su društvene mreže, a oni koji jesu povezivali su ih s MySpace i sličnim mrežama. Danas, gotovo da nema osobe koja ne koristi internet i barem jednu društvenu mrežu.

Ako i nemate društvene mreže jer ih ne volite, na neki drugi način ste aktivni na internetu. Možda pišete blog, volite se svađati na forumima ili samo koristite internet kako biste rezervirali putovanje i platili račune. No, gdje god se pojavili i što god radili na internetu, nailazit ćete na marketing, a i mnoge vaše odluke će ovisiti o marketingu.

Nekoliko desetljeća prije društvenih mreža pojavio se TV, a prije njega radio. Tada je to bilo jako napredno i inovativno ali marketing se spremno prilagodio i prihvatio te medije kako bi što uspješnije prenijeli poruku. Prije TV-a i radija su bile novine…a svi znamo da se oglašavanje može pronaći u novinama i dan danas.

I to je ona ljepota marketinga, trendovi i ukusi se mijenjaju, a vi morate sve pratiti, prihvaćati i prepoznavati na vrijeme. Danas je moderan Facebook, tko zna što će biti za 10 godina ali ako se bavite marketingom, bolje vam je da to prepoznate na vrijeme i maksimalno iskoristite.

Marketing je umjetnost, znanost, vještina i disciplina u jednom. Nikada nije dosadan, a najbolje od svega je što postaje sve zanimljiviji kako se intenzivnije i ozbiljnije počinjete s njim baviti.

Sketched_decorative_element-12

Ako se bavite marketingom, onda možda i razumijete sve ovo što sam napisala. Ako se ne bavite i ne volite marketing, vjerojatno vam ništa nije jasno ali to nije ni važno. Samo oni koji vole marketing znaju da na njega misle svaku budnu sekundu, a noću ga sanjaju. Marketing nije poput drugih industrija jer je on svuda oko nas.

Ne možete izaći iz kuće da ne doživite neki oblik marketinga. Ne možete pojesti čokoladu ili popiti kavu a da ne znate da je to sve marketing  – od brenda, boje pakiranja i fonta, a i da je na vaš izbor čokolade i kave možda utjecao marketing.

Tako da priznajem, ne samo što volim marketing nego sam i ovisna o njemu pa zato možete očekivati još puno toga o marketingu kao i do sada.

Što vi volite? Osim čokolade….

potpis

 

12 responses to “9 razloga zbog kojih volim marketing”

  1. Ovih dana sam se baš pitala zašto bi neko reklamirao toalet papir ili spužvicu za suđe kad su to stvari koje nam fakat svima trebaju. A nije mi bio jasan ni toalet papir sa mirisom zelenog čaja i breskve 😆😂

    Liked by 1 person

    • 😀 to se mnogi pitaju i imaju potpuno pravo jer je stvarno i riječ o proizvodima koji svima trebaju. No, u tim slučajevima je riječ isključivo o podsjećanju na postojanje određenih brendova na tržištu i podizanje svijesti. Što više puta ljudi čuju neko ime, u trgovini će nesvjesno posegnuti za tim brendom jer im je poznat 🙂

      Liked by 1 person

  2. Draga Ivana iz svakog tvog posta do sad se vidi koliko voliš marketing 🙂 A ovaj mu dođe kao šlag na tortu 🙂 Odlično! ღ

    Like

    • Ne znam koliko puta sam do sad ponovila da mi WordPress ponekad jako ide na živce jer mi uporno šalje komentare u spam 😦 A ja nikako da naučim provjeravati spam svakodnevno. Sorry, ne znam zašto si završila u spamu ali puno ti hvala na divnom komentaru 🙂 :*

      Liked by 1 person

  3. Još jednom super tekst – kao i uvek, uostalom. Nadovezala bih se na deo o pričanju priča – istina živa. Dok nisam postala tekstopisac (poznat kao copywriter), nisam ni znala koliko uživam da pišem tekstove koje bi drugi čitali (ali samo ako se radi o tekstovima namenski pisanim da ih drugi čitaju), i koliko mi je lako da se raspišem. A retki su oni koji to umeju da prepoznaju kod zaposlenih i da iskoriste na pravi način. Recimo, iako i za firmu i za klijente pišem i blog i strane na sajtovima, nijedno od tih nije moj stil, te se često mučim i satima pišem tekst od dve strane. Kad bih imala slobodu da pišem svojim ličnim stilom, za tako malo teksta trebalo bi mi pola sata.

    Liked by 1 person

    • Hvala! Bilo bi najbolje da možemo pisati svojim stilom i poznatim temama. Ja sam jednom morala pisati o biciklizmu..osim što pojma nemam o temi ni ne zanima me. Uz to su naravno bili postavljeni i uvjeti kako tekst mora izgledati i kakvu poruku slati..mislim da u životu nisam duže pisala, a nije bilo ni 1000 riječi.

      Liked by 1 person

  4. Da, to je kad nam ne odgovara stil. Ja to prepoznajem kod sebe u tekstovima koje pišem za firmu. Mora da se održi neki nivo poslovnog stila, da se čitalac uveri da sam stručnjak za temu, a ja iščitala neke stvari dva sata pre toga. Isto mi je fascinantno kako nas tekstopisce šef ne poznaje. Drugoj devojci koja je tekstopisac daje sve zadatke koji bi meni legli kao kec na 11, poput sporta, dizanja tegova, uređenja enterijera, itd. Baš smo pre neki dan komentarisali, ja za 2 minuta napišem nešto ni iz čega, a njoj bi za te tri rečenice trebalo nedelju dana da ih smisli.

    Liked by 1 person

    • To je šteta..bilo bi idealno da možeš pisati ono o čemu već i tako znaš i što ti je bliska tema. Kod mene je ista stvar, mogu sklepati tekst o bilo čemu ali vidim razliku kad je riječ o temi koja mi je zanimljiva i onoj o kojoj sam prije morala učiti. Ako ništa drugo, najbolje se vidi po brzini i lakoći pisanja.

      Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com