Kako pronaći posao bez iskustva?

kako-pronaći-posao-bez-iskustva-

Ne možeš pronaći posao bez iskustva, a ne možeš dobiti iskustvo bez posla.

Je li vam ta situacija poznata? Vjerujem da je poznata svima vama koji ste završili faks ili školu i nalazite se u ulozi tražitelja posla. Vjerujem da vas ta činjenica jako frustrira jer ste potpuno svjesni koliko je nepravedna i glupa. Kao i da je riječ o lajtmotivu koji se ponavlja u svim oglasima za posao pa čak i u onim najjednostavnijim koji ne traže nikakve posebne kvalifikacije.

Meni i dan danas dolaze na email oglasi koje šalje portal Moj posao i u kojima mi nude poslove koji bi me mogli zanimati. Iako ne tražim posao jer ga imam, ne želim se odjaviti s pretplatničke liste jer su mi njihove ponude urnebesne. Tako mi dolaze oglasi za radnika u laboratoriju sa završenim kemijskim fakultetom (ni blizu), vozača kamiona, profesoricu violine (nisam nikada išla u glazbenu školu), zubnog tehničara (no comment) i pizza majstora (ne znam mijesiti tijesto, hvala na pitanju).

Najbolju ponudu sam dobila baš prije nekoliko dana. Jedna firma je tražila radnika u skladištu (valjda im se dobro uklapam u taj profil), stručna sprema nije bila važna (tako su barem napisali) ali zato su imali puno uvjeta koje je trebalo zadovoljiti jer u suprotnom se poslani životopis neće uzeti u obzir.

Kvalifikacije koje su tražili bile su sljedeće:

  • Napredno poznavanje rada na računalu s naglaskom na Excel i jedan program za koji su vjerojatno samo oni čuli jer ga nisam uspjela pronaći na internetu
  • Vozačka dozvola B i C kategorije (zar moraš i kamion znati voziti?)
  • Dokaz o položenom ispitu za upravljanje viličarom
  • Napredno znanje (u govoru i pismu) engleskog i još najmanje jednog svjetskog jezika
  • Relevantno radno iskustvo koje nije manje od 7 godina

Ne zezam se ali sam se zato dobro nasmijala. Nisu tražili direktora firme nego radnika u skladištu za kojega kvalifikacije nisu važne ali je važno poznavanje dva strana jezika i napredno korištenje računalom. Naravno, i radno iskustvo koje nije manje od 7 godina. Mislite li da bi se takva osoba stvarno javila na taj oglas? Ili da je s tim svojim znanjima i vještinama provela 7 godina vozeći viličar? Ni ja ne mislim ali oni očito misle ili je osoba koja je sastavljala taj oglas pala na glavu kao mala, a posljedice su sada vidljive.

Takva osoba bi, čak i u slučaju da nije mogla pronaći odgovarajući posao u struci, već davnih dana objavljivala statuse na Facebooku i Instagramu iz zelene Irske ili s Oktoberfesta u Njemačkoj gdje bi vjerojatno s dva svjetska jezika radila u Intelu ili BMW-u i to ne na pokretnoj traci.

Ipak, da ne pomislite da je kod nas najgore (vjerovali ili ne, uvijek postoji gore), čitala sam brojne američke članke na internetu koji govore o tome kako su pripravnički poslovi gotovo izumrli i da se predviđa da će za koje desetljeće biti nepoznat pojam. I tamo se za gotovo svaki posao traži najmanje 2-3 godine iskustva, što je opet bolje nego sedam ali svejedno može dovesti do muke osobe koje bez ikakvog iskustva traže posao.

Je li iskustvo precijenjeno?

Dopustite si biti početnici. Nitko ne počinje na vrhu.

Odgovor je – i je i nije. Normalno da je potpuno precijenjeno kad u oglasu piše da se zahtijevaju godine i godine relevantnog iskustva na istim ili sličnim poslovima, a potpuno vam je jasno da gdje god dođete, čak i na isti posao, učit ćete mnogi stvari ispočetka.

Za početak, mnoge firme imaju svoje programe koje koriste, a koje niste nikada vidjeli niti se s njima susreli. Svatko ima svoj način rada i funkcioniranja. Na novim mjestima ćete se susresti s poslovima s kojima se nikada niste susreli neovisno o tome koliko imate iskustva.

S druge strane, iskustvo će vam trebati da pohvatate sve što prije, da se ne osjećate potpuno izgubljeno jer nikada u životu niste napravili tablicu u Excelu ili pozivali novinare na event koji, usput, morate i organizirati, a ni ne znate kako se to radi jer se nikada niste susreli s tim.

Iskustvo nije precijenjeno posebno u današnje vrijeme u kojemu je naglasak stavljen na poslovnoj mobilnosti. Relevantno iskustvo na istim ili sličnim poslovima je potpuno precijenjeno jer datira iz nekih prošlih vremena. Onih vremena u kojima se poštivala vertikalna hijerarhija u poslovnom svijetu i kada se na jednom poslu ostajalo do penzije.

Danas se više cijeni demokracija, timski rad, suradnja, multitalenti koji rade sve što treba (čak i Mark Zuckerberg po potrebi spaja kablove u sjedištu Facebooka ako u tom trenutku nema nitko drugi tko će to napraviti) i uče se nekom drugom iskustvu koje se ne može čvrsto vezati uz određeni posao.

Ipak, nisu se svi našli u prilici da rade, da spajaju kablove i žice i multitaskaju kako bi bili zaokruženi pojedinci kojima se otvaraju sva poslovna vrata ili barem dio njih. Javljate li se na oglase koje objavljuju portali poput Moj posao i Posao.hr, vidjet ćete da će vam za bilo koji posao trebati iskustvo često i višegodišnje.

Obrazovanje, na žalost, nije iskustvo

Nedavno sam u Večernjem listu čitala članak o mladoj ženi koja je završila četiri fakulteta i ne može pronaći posao. Komentari na internetu su bili razni i brojni, neki i potpuno neumjesni kao što to obično biva. Iako cijenim obrazovanje više od svega, potpuno je jasno da je kod nje najveći problem jer ima preko 30 godina, a nema iskustva.

Dok se ona obrazovala i završavala sve fakultete, drugi su završili jedan fakultet i radili. Mnogi su radili i za vrijeme studiranja preko student servisa i na taj način pronašli posao odmah nakon diplome. Obrazovanje je važno ali iskustvo je još važnije posebno kad dođete u određene godine.

S 20 godina se odlično baviti učenjem i faksom, s 30 godina se od vas očekuje da ste nešto i radili, a ne samo hodali na predavanja i pisali seminarske radove. Studiranje nije posao, a s obzirom na to kako su fakulteti koncipirani, većina ih se svodi isključivo na učenje teorije i vrlo malo praktičnog rada.

Ja sam na prvoj godini faksa imala profesora iz informatike kod kojega smo učili iz debelih skripti sve o Office paketu, a nismo znali napraviti tablicu u Excelu jer ga nismo stigli otvoriti od učenja teorije. Besmislica ali činjenica je da vas nitko neće pitati da definirate Excel nego da radite u njemu.

posao-karijera

Pa kako onda bez iskustva pronaći posao?

Svaki stručnjak je jednom bio početnik.

Za početak, nikada ni za koji posao nećete imati relevantno iskustvo jer to ne postoji. Kao što sam već rekla, gdje god se pojavite, ono što ste znali i radili samo će vam djelomično koristiti kako biste se bolje i brže snašli.

Nikada nećete sve znati i nikada nećete raditi iste poslove na različitim mjestima. Možete imati 20 godina iskustva ali ako otvarate svoju firmu, tek ćete onda otkriti koliko toga ne znate jer niste nikada radili većinu toga što se očekuje od samostalnog malog poduzetnika.

Kako biste se mogli javljati na sve oglase koji vam se svide i privuku vam pažnju, a nemate relevantno iskustvo jer je riječ o industriji u kojoj niste nikada radili, fokusirajte se na skupljanje bilo kakvog iskustva jer vam to može samo koristiti. Učite i radite na sebi i svojim znanjima ali ne zaboravite da će vam bilo kakvo iskustvo jako dobro doći onog trenutka kad počnete tražiti pravi posao.

Radite dok studirate

Poznajem puno ljudi koji su radili preko Student servisa za vrijeme faksa. Ništa šminkersko, obične administrativne uredske poslove od kojih vam se prispava nakon 20 minuta. Pokazali su se kao kvalitetne i vrijedne osobe i kad su završili studiranje, bio im je ponuđen posao.

To je puno češće nego što mislite jer svaka imalo normalna firma želi u svom timu imati ljude koje poznaje, za koje zna da znaju raditi i koji su već uhodani u proces da mogu napredovati dalje i učiti nove poslovne vještine. Kad imaju studenta koji za njih dobro radi godinu dana ili duže, a pokaže se da imaju potrebu za novim članom tima, logično je da će posao ponuditi studentu koji je za njih radio nego raspisivati natječaje i boriti se s brojnim životopisima.

Volontirajte

Da, volonitranje je besplatan rad ali je isto tako rad koji vam može pomoći kako biste ostvarili ono što ste zamislili i pronašli posao. Ponekad se isplati besplatno raditi (kad ste to sami izabrali, a ne kad radite u firmi koja ne isplaćuje plaće) jer ćete dobiti dragocjeno iskustvo koje, kad ste početnik, vrijedi više od nekoliko kuna po satu koje biste dobili.

Volontirati možete bilo kada i bilo gdje. Većina institucija i udruga redovno traži i prima volontere, a radno vrijeme je fleksibilno i lako je prilagoditi dnevni raspored. Vrijedi kontaktirati i firme za koje ste zainteresirani i koje su u grani industrije koja vas zanima, a koje nisu poznate po traženju volontera.

Izbjegavajte kontaktiranje e-poštom, radije ih nazovite ili osobno posjetite i ponudite svoje volonterske usluge. Nikad ne znate, brojne su kompanije kojima kronično nedostaje radne snage ali si trenutno ne mogu priuštiti zapošljavanje novih ljudi. Volonterski posao može biti dobitak i za vas i za njih.

Studentska praksa

Uvođenjem bolonjskog sustava na fakultete sve je češći uvjet obavljanja studentske prakse na zadnjoj godini studiranja. I dok se mnogi studenti lako izvuku na način da zamole prvu poznatu osobu  (najčešće roditelje) da na posao ponesu ugovor o praksi, lupe pečat i potpišu se kao da je praksa obavljena, ne bih vam to savjetovala.

Studentska praksa može biti odličan način stjecanja kvalitetnog iskustva. Za vrijeme studiranja išla sam na praksu u jednu marketinšku agenciju. Naravno, nisu znali što bi samnom jer nisu navikli na studente koji im se motaju pod nogama. Prvi dan su mi dali da uništavam brdo papira i vrlo brzo požalili jer sam pokvarila aparat za rezanje papira (duga priča, ne pitajte).

Nakon toga su pitali imam li vozačku i razočarali se kad sam rekla da nemam. To vam je usput i dobar savjet – ni za što nemojte priznati da imate vozačku jer će vas slati po ručak, u poštu i na ostala mjesta na koja se nikome ne ide ili nemaju vremena za to.

Koliko god vam se čini kao super ideja voziti se cijeli dan u službenom autu po gradu, to nije poanta prakse. Izborite se da nešto stvarno i naučite. Meni su dali hrpu novina i rekli da sjedim sastrane dok ne prođe 8 sati pa mogu kući. Može li biti više izgubljeno vrijeme?

Pa, kad vam jedan introvert kaže da je kucao po vratima svih ureda, predstavljao se i nudio pomoć, onda to možete i vi. Na kraju je uspjelo. Neki su me blijedo gledali i rekli da mogu kući, no neki su spremno prihvatili pomoć pa sam na kraju završila i u timu koji je upravo pripremao cijelu kampanju i seriju oglasa za jedan poznati portal.

Otvorite blog i počnite se baviti društvenim mrežama

Potpuno sam ozbiljna kad tvrdim da pisanje (kvalitetnog) bloga otvara brojna vrata. Pišući blog naučit ćete mnoge stvari, od interneta, tehničkih detalja, vođenja svoje vlastite web stranice, grafičkog dizajna i rada u raznim programima. Osim toga, izvježbat ćete pisanje, bavljenje društvenim mrežama, fotografske sposobnosti ali i komunikacijske sposobnosti.

Naučit ćete bolje upravljati vremenom i razviti ideje i kreativan način razmišljanja. Blog je, na neki način, vaš online portfolio pomoću kojega se možete predstaviti svijetu na najbolji način. Ni u jednom životopisu i molbi za posao ne možete pokazati toliko osobnosti i znanja kao na blogu.

Ukoliko je blog dobar, vi ste dobar pisac i marketar, a uporni ste i odlučni, sigurna sam da ćete imati koristi od pisanja. Mogu vam potvrditi da sam ja imala i da sam zato još uvjerenija da vam blog može samo pomoći u karijeri.

Nemojte biti izbirljivi

Mnogi obrazovani mladi ljudi kad traže posao odbijaju brojne prilike samo zato što misle da su previše kvalificirani i da je riječ o lošim poslovima. Činjenica je da je to greška, a da put od 1000 kilometara počinje prvim korakom. Nakon završenog faksa nitko ne vrijedi onoliko koliko misli da vrijedi, a to najbolje znaju oni koji već duže rade.

Vi znate teoriju, a od vas se traži praksa. Najveći stres vam je bio hoćete li proći ispit u roku, a na poslu ćete morati funkcionirati pod pritiskom kad shvatite da pregovarate na projektu od milijun eura ili morate uspješno organizirati event na koji ste već potrošili 100 000 kuna, a isplativost tog eventa ovisi samo o vama.

Zato nemojte izbjegavati oglase koji vam se ne sviđaju i zbog kojih se osjećate uvrijeđeno i krenite skupljati iskustvo, kakvo god ono bilo. Chad Dickerson, CEO online kompanije Etsy.com, sam priznaje kako je ovaj pristup odličan jer je i sam tako počeo.

Prihvatio je najgori i najmanje plaćeni posao u novinskoj redakciji, posao koji nitko drugi nije želio. Isti dan su te male novine dobile svoje online izdanje, a on je na licu mjesta učio kako se izrađuje web stranica od nule. Učio je sve više i radio posao koji mu se, teoretski, nije sviđao, dok nije naučio sve što je mogao, dokazao svoje znanje i sposobnost i napredovao.

To može biti bilo tko, važno je samo da imate volju i želju krenuti i pokrenuti se.

Radite kao freelancer

Znate li nešto raditi, a za čim postoji potražnja na tržištu, najbolja ideja je da počnete raditi freelance. Steći ćete poduzetnička znanja, razviti brojna poznanstva, a nećete morati otvarati svoju firmu što zna biti skupo.

Kao freelanceru najbolje će vam ići ako radite bilo što vezano uz internet, tehnologiju, računala (posebno programiranje), grafički i web dizajn, digitalni i content marketing i slične poslove koje možete ugovarati, dogovarati i obavljati iz vlastitog doma s računalom, internetskom vezom i telefonom.

Mnogi se odluče cijeli život ostati freelanceri jer im se sviđa sloboda koju imaju i mogućnost obavljanja posla s bilo koje lokacije. Neki odluče otvoriti svoj biznis jer prerastu sami sebe i to je jedini logičan korak, a neki ostvare takva poznanstva i stvore mrežu koja im pomogne u pronalasku posla.

Kako god bilo, ako nešto volite i znate raditi, a ne možete pronaći posao, pokušajte raditi sami za sebe kao freelancer. Moglo bi vam se isplatiti. Imate li iskustva kao freelancer, to vam neće pomoći samo kako biste svima pokazali da znate raditi nego i da znate voditi svoj vlastiti biznis.

Povežite se

Networking ili umrežavanje je sve u poslovnom svijetu. Ako nikoga ne poznajete i držite se samo sebe, teško da ćete napredovati jer se mnogi poslovi dobivaju baš preko mreže poznanstava (ne miješati s klasičnim vezama).

Povežite se s ljudima iz industrije koja vas zanima preko društvenih mreža (po mogućnosti LinkedIn) ili s bivšim studentima svog fakulteta (većina ima alumni program). Nemojte se previše nuditi i prodavati jer nikoga ne zanima što može učiniti za vas. Umjesto toga, jasno recite što vi možete učiniti za njih.

Networking postaje sve važniji u 21.stoljeću, nemojte ga zanemariti.

Budite uporni

Možda vam dođe da zakolutate očima kad vam netko spomene upornost ali ne biste vjerovali koliko puno ljudi brzo odustane, koliko ih nije spremno čekati i koliko očekuju brze rezultate. U poslovnom svijetu vrijeme se mjeri malo drukčije. Godinu dana nije puno nego malo, nije puno ni 5 godina. Budete li osoba koja očekuje brze rezultate, frustrirat ćete se i odustati.

Većina ljudi koje poznajem, a koji rade na visokim pozicijama i odlično plaćene poslove, desetljećima prije toga su radili na nižim pozicijama, za neusporedivo manje novaca, a često i poslove koji im se nisu sviđali. Pobjeđuju najuporniji, nemojte to zaboraviti.

Dajte sve od sebe

Sredite svoje društvene mreže jer vam mogu pomoći (ali i odmoći) u traženju posla. Imate li dara za stvaranje sadržaja, razmislite o blogu, vlogu ili podcastu. Otvorite profil na LinkedInu i počnite se umrežavati.

Sljedeći put kad vidite posao koji vam se sviđa, a na koji se ne želite prijaviti jer vam nedostaje iskustva, svejedno to učinite. U životopis dodajte i linkove na blog ili YouTube kanal ako ga imate kao i link na LinkedIn profil.

Navedite sve svoje kvalitete i znanja koja posjedujete i svako iskustvo koje ste prikupili u životu. Možda vam se nitko ne javi ali to vas ne sprečava da se vi javite njima i pitate ih što vas je diskvalificiralo kao idealnog kandidata. Nije loše biti malo dosadan, u poslovnom svijetu se to naziva proaktivno djelovanje.

Sketched_decorative_element-12

Nemojte čekati da vam prilika padne u krilo i žaliti se kako nemate iskustva. Želite li stvarno pravi posao ili karijeru, morat ćete dati sve od sebe kako biste uspjeli u tome i pokazali se u najboljem svjetlu. Nemojte bježati od poslova koji nisu u skladu s vašim kvalifikacijama, sve je to proces učenja i stjecanja iskustva.

Uostalom, kasnije više ćete cijeniti i sebe i svoj posao ako prođete sve stepenice na putu do željenog posla nego ako vam samo padne u krilo (što se rijetko događa). Budite uporni i optimistični. Ako nema dovoljno prilika, stvorite sami svoje prilike. Nemate li posao, barem imate dovoljno vremena da date sve od sebe i ispolirate sve svoje vještine ali i naučite neke nove.

Ne zaboravite, konkurencija je velika, prilika nije puno, a tržište je malo. Nemojte biti jednaki kao i svi drugi. Uložite malo više truda i izađite iz zone ugode. Iznenadili biste se kad biste saznali koliko puno ljudi traži posao, a zapravo ne daju dovoljno od sebe da ga nađu. Cijelom procesu traženja posla pristupaju s nedovoljno volje i previše nerealnih očekivanja, a onda odustanu kad se pokaže preteško.

Kad ste početnik u nečemu, svaka prilika će vam dobro doći. Prihvatite je i iskoristite na najbolji način, sreća ne postoji, sve je samo u vašim rukama.

Frustriraju li vas ikada oglasi za posao koji postavljaju nerealne zahtjeve?

potpis

 

25 responses to “Kako pronaći posao bez iskustva?”

  1. E sad, rad u skladištu ne podrazumijeva samo slaganje kutija. Ja sam čak imala predmet skladišna tehnika i logistika. Kasnije sam se uvjerila u ozbiljnost skladista i zaista je potreban excel jer se unose podaci i postoje programi (nisu mnogo popularni kod nas) i tu se unose svi elementi i ima se uvijek pregled o brojnom stanju i pozicijama. Vrlo ozbiljna stvar da sad ne tupim u detalje.

    Ipak, jasno je da u toj firmi nije tako ozbiljno dok im struka radnika nije važna i vjerovatno je to neka šupa gdje se slažu limenke ali se prave “Njemci veći od Njemaca”. 😅😅😅

    Liked by 2 people

    • Upravo to! Imala sam i ja logistiku. Doduše, mi smo učili teoriju napamet i na terenskoj nastavi prošli kroz skladište 😀 tako da mi je jasno da ima tu puno više od onoga što se čini ali mislim da su ovi poludjeli 😂 Kamion, viličar, 2 jezika…stručna sprema nevažna i poznavajući trenutno tržište rada, vjerojatno je riječ o najbanalnijem poslu za koji traže znanja i vještine kao da je riječ o nečemu super posebnom. Poznajem osobe koje su se javljale na oglase za organizacijskog menadžera i udovoljavale svim zahtjevima (malo blažim od ovih za skladište) da bi se pokazalo da je riječ o honorarnom poslu slaganja polica u trgovini. Ne znaš da li da se smiješ ili plačeš 😀

      Liked by 1 person

  2. Jako mi se sviđaju tvoji postovi! 😀 Poslodavci su danas zaista nerealni što se tiče oglasa. A da ne pričam o studentskim poslovima, traže redovnog studenta koji može raditi 40 sati tjedno, ima iskustva i po mogućnosti vlastiti automobil. Pa mislim, stvarno! Kada sam tek završila faks i počela s traženjem posla, javljala sam se samo na natječaje u kojima sam ispunjavala sve uvjete, a ubrzo sam shvatila da je to jedan natječaj mjesečno, i to onaj gdje piše da radno iskustvo nije važno 😀 Moj zaključak je da treba biti uporan (zaključak za sve u životu), javljati se na sve oglase koji te zanimaju bez obzira na uvjete jer najgore što se može dogoditi jest da ti pošalju odbijenicu i kažu da ne udovoljavaš uvjetima, a tko zna, možda baš zapneš poslodavcu za oko zbog svoje odvažnosti 😀

    Liked by 1 person

    • Puno ti hvala ❤
      I slažem se s tobom što se upornosti tiče. Nije lako dobiti posao, još je teže dobiti posao u struci koji je uz to i primjereno plaćen. Ali treba biti uporan i ne odustajati iako je ponekad teško jer te demoralizira cijela situacija. I da, obavezno se javljati na sve oglase čak i one koji imaju nerealne zahtjeve. Nekima će se stvarno svidjeti ambicioznost kandidata i dobit će priliku da se dokaže na razgovoru, a ono što znam 100% je da se oglasi često pišu šablonski i bez previše razmišljanja. Ponekad i s ciljem da u startu eliminiraju dio kandidata koji se neće htjeti prijaviti, a njima će olakšati posao.

      Liked by 1 person

  3. Istina, budući da ni mi s iskustvom ne možemo naći adekvatan posao, mogu si misliti kako je onima bez iskustva, onima koji su netom “ispali” iz školskih ili studentskih klupa. I da, i ja dobivam blesave ponude s MojPosao, kao npr. stalno mi šalju poslove za skladištara (koje sam nekad tražio), ali nikad mi se nitko nije javio jer uvijek traže položeni vozački za viličara (kao da je vožnja viličara jedini posao koji se može raditi u skladištu; a kao student sam radio hrpu drugih poslova u skladištu). Sada sam na novoj i težoj prekretnici, jer tražim posao izvan RH, točnije u Švedskoj, pa se suočavam s novim problemima, učenjem švedskog jezika (jer s engleskim nećete daleko dogurati u svijetu) i novim pravilima nalaženja posla i smještaja u drugoj državi….

    Like

Create a website or blog at WordPress.com