Kako sakriti hashtag na Instagramu?

Jeste li znali da # zapravo potječe od Twittera?

Imam na Instagramu jednog poslovnog čovjeka/profesora/pisca/govornika/predavača (da, uklapa se u sve te kategorije) koji je opsjednut osobnim brendiranjem. Više od ičega bi želio od sebe napraviti prepoznatljiv brend i ispravno misli da će mu u tome pomoći društvene mreže.

Ima samo jedan problem – radi to na potpuno pogrešan način i nema strpljenja čekati. On bi volio imati brend sad i odmah, a to ne ide tako brzo kao što je on zamislio. Ima svoj profil na Twitteru, Facebooku i Instagramu i sve što može raditi pogrešno, on i radi pogrešno.

Najveća greška koju čini na Instagramu je što ne koristi hashtag. Povremeno ubaci jedan, tek toliko da se nađe, ali uglavnom ih izbjegava. Znam i zašto – zato što post na Instagramu izgleda puno ljepše i pročišćenije ako ga ne zatrpate hashtagovima. Na žalost, ljepota i pročišćenost ne prolaze kod običnih ljudi na Instagramu.

Jeste li znali da hashtag ove godine slavi 10. rođendan?

Lako se ugledati na sve one poznate osobe koje imaju stotine tisuća, ako ne i milijune pratitelja, koji jedva čekaju da se pojavi novi post kako bi ga bjesomučno počeli lajkati, komentirati i dijeliti. San snova svakog marketara i osobe koja se želi proslaviti na Instagramu.

Da biste došli do tog zvjezdanog statusa, morat ćete postati poznata osoba, početi plaćati oglase i guranje postova da im se povećaju domet i vidljivost ili visiti na Instagramu po cijele dane, povezivati se sa svima, zaraditi koji ban jer ste postali predosadni i onda možda, nakon mjeseci i godina napronog rada i klikanja, postignete barem približno ono o čemu ste sanjali. Za tako što nitko nema vremena.

Za sve ostale, tu je hashtag.

Svi znamo čemu hashtag služi – kako bi se povećala vidljivost onoga što objavimo na Instagramu i kako bi svi, koji su zainteresirani za teme kojima se bavimo, mogli pronaći naš post bez previše muke. Pisanje hashtagova može biti dosadno i zamorno, slažem se, a neće ni lijepo izgledati ispod slike koju ste tako pažljivo aranžirali, uslikali 50 puta da biste izabrali samo jednu najbolju, provukli je kroz 15 aplikacija za uređivanje i napokon objavili.

Jeste li znali da na Instagramu ne možete objaviti više od 30 hashtagova?

Objavite li previše hashtagova, izgledat ćete očajno, dosadno, željni pažnje i lajkova i angažman će zapravo početi opadati (nitko ne voli dosadne i očajne). Svi na društvenim mrežama žele izgledati cool, a koristite li sve hashtagove koji vam padnu na pamet, nećete izgledati cool nego će vaš post govoriti  – molim vas, lajkajte, to mi znači sve u životu!

Ne objavite li dovoljno hashtagova, ili još gore, ne objavite li ni jedan, dobit ćete interes samo od svojih prijatelja ili onih pratitelja s kojima imate redovnu interakciju što i nije baš neka sreća. Poput našeg poslovnog čovjeka/profesora/pisca/govornika/predavača s početka priče, u najboljem slučaju ćete skakati od sreće na 7-10 lajkova.

To je realnost Instagrama u današnje vrijeme. Algoritmi se neprestano mijenjaju i sve je teže privući pažnju onih na koje ciljate. To posebno dobro osjete brendovi koji još uvijek ne mogu doći k sebi od šoka da se i na Instagramu mora plaćati kako bi se post bolje vidio i dobio barem djelomičnu pažnju kakvu zaslužuje.

Želite li upotrijebiti svih 30 hashtagova po postu na Instagramu, samo naprijed. Ali, kako biste zadržali estetiku i ne izgledali očajno (barem na prvi pogled), preporučujem vam da ih sakrijete i na taj način ste u win-win situaciji.

Kako sakriti hashtag na Instagramu?

instagram-hashtag-1

instagram-hashtag-2

Početak je svima jasan. Slikajte sliku, uredite je ako želite, napišite malo teksta po želji u captions (možete i tu dodati jedan ili dva hashtaga ali ne više od toga) i spremni ste za objavljivanje. Svejedno, nemojte još objaviti tu sliku, a saznat ćete i zašto.

Sad morate otvoriti neku aplikaciju za pisanje teksta, naprimjer Evernote, Notes, Samsung Notes ili koju god drugu aplikaciju za pisanje imate na svom telefonu.

Otvorite novu stranicu teksta, pritisnite znak točke pa return (enter) i to ponovite 5 puta da izgleda ovako.

instagram-hashtag-3

Ispod pete točke, počnite upisivati svoje hashtagove jednako kako biste to učinili izravno na Instagramu. Ne zaboravite da ih možete dodati 30.

Kad završite, izaberite opciju Select all pa Copy kako biste iskopirali sav tekst, zajedno s točkama i razmacima.

instagram-hashtag-4

instagram-hashtag-5

Idite na aplikaciju Instagrama, objavite sliku i nakon toga kliknite na balončić za komentare. Stisnite dio za komentiranje, izaberite opciju Paste i zalijepite svoje hashtagove u komentare.

I gotovo! Sad imate svoj post na Instagramu potpuno oslobođen hashtagova koji su skriveni u komentarima. To znači da nisu vidljivi na prvi pogled, a angažman vam je garantiran.

#savjet

Nikako nemojte prvo objaviti post, a tek onda smišljati hashtagove jer će efekt biti puno manji nego što se nadate. Jednom kad nešto objavite, imate samo nekoliko sekundi za dodati hashtag kako bi se post pokazivao na vrhu. U suprotnom će biti zatrpan svim drugim postovima koji su došli nakon vašeg, neovisno o tome što ste tek objavili hashtagove.

Što čekate? Idite isprobati ovaj trik. I ne zaboravite, društvene mreže su uvijek eksperiment, a uspjeh na njima je proces. Nemojte očekivati brze rezultate i nemojte se bojati isprobavati nove stvari. Budete li se držali samo starih i provjerenih metoda, nećete uspjeti jer se društvene mreže i trendovi na njima svakodnevno mijenjaju.

Idu li i vama na živce vidljivi hashtagovi na Instagramu?

potpis

9 responses to “Kako sakriti hashtag na Instagramu?”

  1. Moram priznati da sam instagram profil bloga napravila citajući one tvoje ranije postove o instagramu i blogovanju. Sada sam te i zapratila (ranije te nisam mogla naći)

    Liked by 3 people

  2. Meni ne smetaju hashtagovi 😀 Zapravo ih volim i često ih čitam i klikam na njih i tako otkrivam nove zanimljive profile 😛

    Liked by 2 people

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: