Kako odvojiti Instagram od Facebooka?

Instagram je slikovnica društvenih mreža, Facebook je knjiga, a svi znamo da među publikom najbolje prolaze knjige sa slikama. To je razlog zašto vam za promociju onoga što radite trebaju i Instagram i Facebook. Na Instagramu imate mogućnost pokazati svojoj publici ono što želite i što radite, a na Facebooku im to možete reći i objasniti detaljnije.

Instagram i Facebook su zajedno kao marmelada i maslac od kikirikija. Možete izabrati društvenu mrežu koja vam se više sviđa ali kad ih koristite u kombinaciji jedan s drugim, mogućnosti su beskrajne, domet neusporedivo veći, a rezultati bolji. Budimo iskreni, sve je u rezultatima inače nitko ništa ne bi radio.

Iako nije problem povezati Instagram s Facebookom, problem je odvojiti ih. Ako se slučajno pitate zašto bi netko povezao ove dvije sestrinske aplikacije, a onda ih poželio odvojiti, reći ću vam da mi se u zadnje vrijeme dosta ljudi javlja s takvim problemima.

U trenutku entuzijazma povezali su Facebook i Instagram, najčešće za blog, a onda im je Instagram počeo povlačiti prijatelje s Facebooka. Mnogima se to ne sviđa. Neki pišu blog tajno i ne žele da svaki susjed s kojim su prijatelji na Facebooku zna za njihov hobi, neki žele na Instagramu objavljivati privatnije slike koje ne žele dijeliti sa svakim na Facebooku, a neki na Facebooku imaju tisuće prijatelja ali su na Instagramu puno selektivniji u odabiru.

Kako god bilo, netko tko poveže ove dvije aplikacije kako bi si olakšao život, nakon nekog vremena požali i poželi ih odvojiti, a onda nastupaju problemi jer nije Facebook glup, a Mark Zuckerberg još manje. Koliko je jednostavno nešto povezati na početku, toliko se zna pokazati komplicirano kad poželite to odvojiti i često je potrebno više od jednog klika da vratite sve na staro.

Zato ćemo danas vidjeti kako odvojiti Instagram od Facebooka, Facebook od Instagrama i nastaviti ih koristiti kao dvije potpuno odvojene aplikacije.

Kako odvojiti Instagram od Facebooka?

Za početak, na Instagramu morate imati osobni, a ne poslovni račun. Imate li poslovni račun (business account) prvo ga morate vratiti na osobni (personal account). Kad ste to učinili, idite na 3 točkice na samom vrhu profila (vodoravne ili okomite, ovisno o tome imate li Android ili iPhone),  pa skrolajte dok ne vidite opciju Linked Accounts.

Kliknite na Linked Accounts, izaberite Facebook i opciju Unlink. No, to samo djelomično rješava problem i to unutar aplikacije. Naravno, sve ovo što radite na Instagramu obavljate preko aplikacije na svom telefonu. Instagram je prilično beskoristan u desktop verziji.

Sad krećemo s drugim korakom, a on je – ulogirajte se na svoj Facebook profil preko računala. Na vrhu alatne trake vidjet ćete strelicu okrenutu prema dolje, kliknite na nju.

Facebook - 1

Otvorit će se padajući izbornik, a pri dnu ćete vidjeti opciju Settings na koju ćete kliknuti.

Nakon toga ćete se naći na stranici General Account Settings i na lijevoj strani ćete vidjeti Apps. Kliknite na njih.

facebook-2

U Apps Settings možete vidjeti sve aplikacije koje su povezane s Facebookom. Izaberite Instagram.

facebook-3

Kliknite na Instagram i otvorit će se novi prozor na kojemu možete vidjeti detalje oko aplikacije. Na samom dnu nalazi se opcija Remove App na koju morate kliknuti.

facebook-4

Iskočit će još jedan prozor koji služi za provjeru kako bi vas još jednom pitali jeste li potpuno sigurni da želite nastaviti i odvojiti Instagram i Facebook. Ukoliko ste sigurni da želite nastaviti, kliknite na Remove. Ne zaboravite da ih možete opet povezati ako vam zatreba ili promijenite mišljenje.

facebook-5

Pričekajte nekoliko sekundi i vaši računi na Instagramu i Facebooku će biti potpuno odvojeni. Više vas nitko neće moći pronaći pomoću druge aplikacije i možete ih voditi kao potpuno neovisne profile.

U slučaju da ste zabrinuti radi podataka koje je Instagram prikupio o vama uz pomoć Facebooka, možete kontaktirati Instagram ili ići na opciju Instagram Privacy Policy. Nisam sigurna koliko će vam to pomoći i hoće li uopće. Poznato je da Instagram i Facebook nemaju kvalitetnu korisničku podršku kad je riječ o odgovaranju na pojedinačna pitanja.

To nas ne bi trebalo ni čuditi s obzirom na broj korisnika. Facebook je prošli tjedan došao na 2 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, a za Instagram se nagađa da će do kraja godine doći do milijarde. Sad zamislite gdje bi stigli kad bi odgovarali svima na pitanja i rješavali probleme, a većina rješenja i savjeta se već može pronaći na internetu. Potrebno je samo malo potražiti.

Kada je riječ o biznisu, uvijek bih preporučila povezivanje Instagrama i Facebooka ali u privatne svrhe, to možda nije uvijek pametno posebno ako ste na Facebooku skupili puno online prijatelja koje ni ne poznajete u offline svijetu. Ako ste povezali Instagram s Facebookom i ubrzo požalili radi toga, sad znate kako ih uspješno odvojiti i baviti se svakim profilom posebno.

A sad mi recite, koja je društvena mreža vama draža, Instagram ili Facebook?

potpis

 

31 responses to “Kako odvojiti Instagram od Facebooka?”

    • Ja sam na ibstagramu ono povezani racuni uklonio fb i odjavio se s instagrama aad ne mogu udjem nikako na isntagram preko fb pomozite

      Liked by 1 person

      • To što ne možete ući preko Facebooka na Instagram je jasno jer ste odvojili račune. Ukoliko ne možete ući na Instagram uopće, ni preko aplikacije, najbolje je da na ekranu za prijavu kod Password idete na opciju Forgot, a onda idete na opciju da Instagram pošalje Password reset mail na email adresu kako biste se mogli ulogirati opet na Instagram.
        Kad se ulogirate na Instagram lako je opet povezati se s Facebookom.
        Ako negdje zapne, javite se 🙂
        Lijep pozdrav,
        Ivana

        Like

  1. Meni više odgovara Facebook, čak sam Instagram nalog otvorila tek prije par mjeseci (mada mi je sve zanimljiviji…). E sad, imam jedno pitanje koje će Vam vjerovatno biti čudno (pošto sam, što se tehnologije tiče, još uvijek negdje u XIX vijeku…), a to je – kako da Instagram povežem sa svojim blogom? Pošto vidim da je to moguće, samo mi nije jasno kako… Eto, usudih se da pitam :-)!

    Liked by 2 people

    • Samo pitajte 🙂 Ovako, potrebno je otići u dashboard svog bloga gdje ste prijavljeni kao admin( najjednostavnije preko računala na način da upišete adresu svog bloga u pretraživač samo na kraju dodate /wp-admin, npr. mojblog.wordpress.com/wp-admin) pa klik na Appearance. U toj kategoriji se izaberu Widgets i vidjet ćete puno toga za uređivanje i personalizaciju bloga. Između ostalog i widgeti za društvene mreže. Kad izaberete Instagram, potrebno je ulogirati se sa svojim korisničkim podacima i izabrati gdje da bude smješten na blogu (sidebar, footer..)..to po želji. Usput možete izabrati i koliko slika će se prikazivati s Instagrama i u koliko stupaca.

      Liked by 1 person

  2. Ee da te pitam..Ako odvojim Instsgram od fejsa, da li u tom slucaju menjam sifru za ulazak na Instagram? Planiram da obrisem facebook a da zadrzim IG..zato pitam.. hvala unapred 😉

    Like

    • Pozdrav 🙂
      Da, morat ćeš mijenjati lozinku i još malo više od toga kako se ne bi ništa dogodilo Instagramu kad ga odvojiš od fejsa.
      Prvo idi na Instagram i na Edit my profile. Tamo unesi svoju email adresu ako već prije nisi. Onda idi na 3 točkice u gornjem desnom kutu pa izaberi Change password..morat ćeš upisati staru i novu. U slučaju da si staru zaboravila, idi na Forgot password i Instagram će ti je poslati na mail.
      Sad možeš odvojiti Instagram od FB i onda obirisati FB.

      Like

  3. Ja sam otvorila Instagram neshvatajuci da je povezana sa fejsbukom.Ukucala sam na internetu nacin na koji mogu da odvojim fejsbuk od Instagram I tako dosla na ovaj sajt.I sad sam ja Isla sve korak po korak kako je objasnjeno I kad sam stigla do fejsbuka nisam mogla dalje.Ulogovala sam se preko racunara, kliknula na strelicu I usla u podesavanja(settings), a onda u apps, i tu sam stala.Sada ja tu imam mnogo aplikacija Ali nigde nema Instagram da bih u ,,potpunosti” odvojila fejs of instagrama.Mozete li samo da mi kazete da li negde gresim ili sta je potrebno da uradim?Hvala unapred!☺️

    Like

    • Pokušajte odvojiti Instagram od Facebooka preko aplikacije Instagrama, ukoliko su povezani, to će uspjeti.
      Potrebno je otvoriti Instagram na telefonu pa ići na 3 točkice u gornjem desnom kutu (ili ikonu zubčanika ako je iPhone). Skrolati dok se ne vidi opcija Linked accounts (povezani računi) i kliknuti na to. Ako je Facebook povezan s Instagramom pored njega će biti kvačica. Treba kliknuti na kvačicu i računi će se odvojiti 🙂
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  4. Moj problem je sledeci, povezan mi je bio instagram i fb profil, ali sam deaktivirala moj nalog na fejsu, i sada ne mogu uci nikako na taj profil instagram, da li je moguće kako da udjem na moj profil instagram koji je povezan bio sa deaktiviranim profilom fejsbuka?

    Like

    • Jedini bi način, koji bi potencijalno mogao donijeti rezultate, bio da se na login ekranu aplikacije Instagrama ide na opciju Forgot pasdword, a tamo se slijede koraci oporavka lozinke. Međutim, nema garancije da će uspjeti ali vrijedi pokušati. Isto tako, ukoliko Facebook nije trajno izbrisan nego samo deaktiviran, isplati se aktivirati ga kako bi se omogućila prijava na Instagram pa promijeniti lozinku i unijeti važeću mail adresu te nakon toga opet deaktivirati Facebook.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  5. Moj instagram je povezan sa facebookom,ako uklonim tu vezu i kada se prijavljujem na instagram kucam korisnicko ime i loyinku koja mi je na fb-u?

    Like

  6. Meni je instagram povezan sa facebookom i kada udjem na fb u podesavanja i u aplikacije meni ne stoji instagram,stvarno bih volela da ukolnim tu vezu da ne moram da se prijavljujem uvek na fb da bi se ulogovala na instagram,moze neka pomoc?

    Like

Create a website or blog at WordPress.com