10 stvari koje morate znati prije nego što otvorite blog

blog-pisanje

Kad volite pisati onda je potpuno logično da otvorite blog i pišete, zar ne? Pa baš i ne jer je meni trebalo nevjerojatno dugo da se ohrabrim, otvorim blog i počnem pisati. Znam da je to potpuno glupo ali koliko poznajem i neke druge blogere, nisu ni oni ništa bolji po tom pitanju. Mnogima je potrebno nevjerojatno puno vremena da se napokon ohrabre i stave svoje misli, znanja ili savjete javno na internet.

Počeci su bili stresni, kao i uvijek, ali jednom kad se uhodate, počnete pisati i graditi svoju zajednicu, postaje sve lakše, a vi postajete sve ovisniji o pisanju i o svom blogu. Svaki početak je težak i naporan, a još je gore kad odlučite pisati javno i objavljivati svoje tekstove na internetu da ih svatko može vidjeti.

Nije lako i nije jednostavno jer ono što jednom stavite na internet ostaje tamo zauvijek, zato nije loša ideja paziti što pišete i kako se izražavate. Blog je odličan medij ali, ako ga želite voditi onako kako treba, trebat će vam više vremena i truda nego što mislite. Na početku je većina blogera toliko zbunjena da su zaokupljeni potpuno pogrešnim mislima i strahovima, dok zanemaruju one stvarno važne stvari.

Mislite da je lako otvoriti blog, zar ne? Imate super ideje, znate kako želite da vaš blog izgleda i sve vam je već isplanirano u mašti. Onda otvorite WordPress ili neku drugu platformu i shvatite da nemate pojma ni o čemu. To je normalno i događa se većini blogera.

Često mi se javljaju budući ili novi blogeri koji se osjećaju izgubljeno. Toliko toga ih brine da zaboravljaju zašto su uopće otvorili blog ili zašto ga žele otvoriti. Uvijek im kažem da se ne zamaraju i da nisu prvi koji su imaju blog, a nisu ni zadnji. Nakon toga slijedi pitanje u kojemu traže potvrdu da će uspjeti. Na to im uvijek isto odgovorim – nikada ne znaš dok ne probaš.

Pisanje bloga nikada nije završen proces. Nikada nećete biti toliko dobar bloger da možete prestati učiti. Nikada nećete znati sve, a ono što danas donosi rezultate vjerojatno neće donositi iste rezultate i sutra. S blogom ćete uvijek imati posla. Učit ćete po putu, učiti iz svojih grešaka, pisanje će postajati bolje svakim napisanim tekstom, a napredak ćete vidjeti i na svojim fotografijama i društvenim mrežama.

Napredovat ćete svakim danom, a da toga nećete biti ni potpuno svjesni. Samo ćete jednog dana shvatiti da ste se opustili i da znate više nego što ste mislili da ćete ikada znati. Prije nešto više od godinu dana, cijenila bih svaku pomoć ili savjet oko bloga ali nisam je imala i sve sam radila sama.  Danas ću zato dati savjete svim budućim i novim blogerima o onome što bih voljela da sam znala kad sam počela pisati blog.

10 stvari koje bi bilo dobro znati kad otvorite blog

blog

Blog nije besplatan

Kad sam zamišljala kako će moj blog izgledati, zamislila sam stvarno lijepu web stranicu koju sam očekivala od WordPressa. Još je bilo bolje kad sam saznala da je sve besplatno. Otvorila sam besplatni blog i neugodno se iznenadila jer nije izgledao onako kao što sam zamislila, a uz to je bio i pun oglasa.

Besplatni plan WordPressa dolazi, kao što neki i sami znaju, s oglasima, a mene oglasi živciraju. Zato koristim Ad Block, volim ga najviše na svijetu i ne, ne sponzoriraju me da to pišem. Imala sam oglase koje nisam željela, a nisam imala ni svoju domenu i moram priznati da me nije privlačilo imati wordpress.com u imenu bloga. Ne zvuči profesionalno, a ja volim profesionalnost. Nije bilo drugog izbora nego da investiram i dobijem ono što želim.

Zato savjetujem svim novim blogerima da budu svjesni da na internetu vrijedi pravilo – koliko platiš, toliko dobiješ. Želite li podići svoj blog na viši nivo, povećati promet i djelovati ozbiljno, trebat će vam vaša vlastita domena. Domena će vam trebati i ako želite povećati promet na blogu jer će vas radi domene Google i ostali pretraživači bolje rangirati.

Previše pisanja nije rješenje

Kad otvorite blog sve što želite je napuniti ga s tekstovima. Zapravo, ne znam žele li to svi. Znam samo da sam ja željela. Želite i posjetitelje na blogu, a svjesni ste da ih nećete privući s dva teksta upitne kvalitete. Onda počnete pisati i više ne stajete dok ne izgorite, dok ne shvatite da ste glupi, shvatite da više nemate toliko vremena ili otkrijete koliko je to besmisleno.

Svakodnevno objavljivanje neće ništa učiniti za vaš blog osim što ćete ga napuniti tekstovima i dobro uvježbati pisanje. Nitko neće čitati sve što objavite pa ni vaši najveći fanovi. Svakodnevnim objavljivanjem uništavate sami sebi trud i gubite vrijeme jer stvarate sadržaj koji nitko ne može toliko brzo konzumirati.

Takva metoda ne prolazi ni onima koji svoje čitatelje broje u desecima tisuća dnevno, a kamoli onima koji se razvesele svakoj novoj posjeti koje, na kraju dana, mogu izbrojati na prste jedne ruke. Znate li kakvo bi pravilo zapravo trebalo vrijediti kada je riječ o blogovima? 80:20 što znači da biste 20% vremena trebali provesti pišući, a 80% vremena promovirajući svoje tekstove.

Organsko je pogrešno

Osim organskih tikvica ali one nemaju veze s blogovima. Organski promet je san svakog marketingaša, blogera i osobe koja nešto objavljuje na internetu. Organski promet je super ali ne bi vam trebao biti cilj, barem ne na početku jer je do organskog prometa jako teško doći.

To bi značilo da se vaš blog prikazuje na prvoj stranici na pretraživačima, da se tekstovi pojavljuju na prvoj stranici kad netko upiše u pretraživač ključnu riječ i da promet dobivate preko pretraživača. To je želja svih koji objavljuju online ali do toga je teško doći, barem do nekog značajnijeg prometa.

SEO je skup i naporan proces za koji treba puno znanja, zato i postoje stručnjaci za SEO koji znaju svoj posao ali će vam svoje usluge i naplatiti. Zaboravite organski promet i fokusirajte se na onaj ostali – druge blogere i promet koji dobivate preko društvenih mreža.

Komunikacija s drugim blogerima i izgradnja zajednice na društvenim mrežama pomoći će vam na početku s prometom. Kad tek počnete pisati nitko ne zna za vas, a ako vi ne znate SEO i ne znate optimizirati svoj blog da se tekstovi pojavljuju na prvoj stranici Googlea, nitko vas neće moći naći.

Ja sam se sa svojim blogom igrala i namjerno sam mjesecima izbjegavala druge blogere  i društvene mreže kako bih vidjela što će se dogoditi ako se prepustim samo organskom prometu. Olakotna okolnost je što se bavim digitalnim marketingom pa znam i razumijem SEO i način na koji Google radi.

Zato sam relativno brzo uspjela doći do organskog prometa koji i sada čini većinu posjeta na mom blogu. Svima ostalima ne bih savjetovala takav pristup. Da nisam uspjela sa svojom strategijom ili da nisam znala što radim, izgubila bih jako puno dragocjenog vremena. Osim toga, svejedno sam otkrila druge blogere kao i moć društvenih mreža i mogu vam reći da ni jedna metoda ne funkcionira samostalno.

Možete dobivati sav promet organski i biti ponosni na sebe ali ako nemate zajednicu, druge blogere i društvene mreže, niste puno napravili. Jedna metoda nikada ne isključuje drugu. Osim toga, super je imati blogersko društvo jer oni najbolje znaju kako je to pisati blog i boriti se svaki dan s tekstovima, prometom, idejama ili nedostatkom inspiracije i vremena.

Uspjeh ne dolazi preko noći

Mislim da svi to znamo samo zaboravimo kad se radi o nama. Kad sam otvorila blog, već sam prvi dan čekala posjetitelje kao pokisao sunce. I nisam ih dočekala. Bilo mi je jasno da je to nemoguće i da neću ništa postići ako sjedim i želim ali svejedno sam to radila, spajala se na statistiku i gledala. To je bilo jače od mene.

Da biste uspjeli i došli do posjetitelja morat ćete raditi. Objavljivati tekstove, baviti se SEO-om ako ga znate, družiti se s ostalim blogerima, komentirati na njihovim tekstovima (samo ako imate nešto za reći, oglašavanje ne dolazi u obzir), provoditi puno vremena na društvenim mrežama, još malo pisati i da, nakon godinu dana mogli biste vidjeti neki porast u broju posjeta.

Za sve više od toga trebat će puno više vremena od godinu dana. Sigurno ste puno puta čitali o ljudima koji su uspjeli „preko noći“ ali razočarat ću vas i reći da vjerojatno vi nećete biti među njima. I za uspjeh preko noći treba više vremena nego što mislite. Za uspjeh je potreban samo naporan rad, upornost i konstantno učenje, ništa drugo i nikakva sreća.

Nitko neće biti impresioniran s vama

Počnete pisati blog i onda pomislite kako će vam se kompanije početi nuditi same od sebe, urednici časopisa i novina slati molbe da pišete za njih, a vi ćete ih morati odbijati jer imate već bolje ponude koje ste dogovorili. Razočarat ću vas još jednom i reći – ne, to se neće dogoditi.

Želite li zaraditi od svog bloga, vi ćete morati biti osoba koja će kontaktirati i moliti druge. Opet ću vas razočarati i reći da će vas uglavnom odbiti, a neki će vam možda ponuditi i da pišete besplatno za njih. To nemojte nikada prihvatiti.

Znate li koliko ja dnevno dobivam raznih ponuda i molbi za jedan brend za koji radim? Neki bi pisali za našu web stranicu, neki bi napisali samo jedan tekst i željeli novce, neki bi da ih sponzoriramo, neki bi ovo, neki bi ono…Znate li što radimo sa svima? Šaljemo jedan lijepi i pristojni „Ne mail“.

Zvuči grubo? Možda ali tako stvari stoje u biznisu. Nigdje nećeš doći ako svoje dragocjeno vrijeme počneš trošiti na ljude koji bi pisali za tebe, pa na kraju završiš lektorirajući im tekstove, na besmisleno dopisivanje i sastanke i još im sve to platiš. Vrijeme je novac i nikada ga nema dovoljno.

Ovo ne govorim zato da vas obeshrabrim nego objasnim kako stvari stvarno funkcioniraju u biznisu. Nikoga ne zanimate i nitko nije impresioniran s vama jer je takvih kao što ste vi i previše. Od 1000 vrata na koja pokucate možda vam se jedna otvore, a i ta ne moraju biti prava.

Zato će vam trebati puno više od želje i nekoliko tekstova na blogu da počnete zarađivati od njega.

Društvene mreže su posao

Znam što mislite – stalno sam na društvenim mrežama i znam što radim. Ali, društvene mreže se razlikuju kad ih koristite za privatne i za poslovne svrhe. Ono što radite na svom privatnom profilu neće proći i na poslovnom. Osim toga, morat ćete konstantno učiti o njima. Ja se s njima bavim pa učim svaki dan.

Nije dovoljno samo nešto objaviti na Facebooku, morate to objaviti za one za koje mislite da su zainteresirani za vaš blog, a ti su vaša publika. Morat ćete otkriti tko su oni (ne, nisu svi jer nisu svi zainteresirani za sve teme pa tako ni vaš blog nije za mase), gdje su, kad su tamo i što vole. Kad to otkrijete, moglo bi se reći da ste na dobrom putu i da ste shvatili kako društvene mreže funkcioniraju.

Nikada nećete ostati bez ideja

Jedan od većih strahova mnogih blogera je da će ostati bez ideja nakon nekog vremena. Čak sam čula savjete da nije dobro često pisati jer ćeš, naravno, ostati bez ideja. Pa, ako ostanete bez ideja nakon nekog vremena ili se jako mučite smišljajući ih, možda vam treba novi hobi.

Volite li pisati, nikada nećete ostati bez ideja nego ćete ih pronalaziti svuda oko sebe. Strah će vas samo dovesti do stresa i blokirat ćete sami sebe. Opustite se, uživajte u pisanju i ideje će dolaziti same od sebe. Vodite računa samo o tome da ih zapisujete i to govorim iz vlastitog iskustva. Imam rokovnik u koji pišem ideje. Neke su stare već mjesecima i nisu došle na red. Druge moram napisati isti dan ali uvjerena sam da neću nikada ostati bez ideja, a tako ni vi.

Neki ljudi neće razumjeti što radite

Puno ljudi misli da je pisanje bloga zgodan i lagan hobi, a nisu ni svjesni koliko je vremena, rada i energije uloženo u njega. Pisanje bloga ne znači samo sjesti i malo pisati kad dobiješ nalet inspiracije. Pisanje bloga uključuje pisanje i kad nemaš inspiracije ili kada je zadnja stvar koja ti se da sjediti za laptopom.

Bit će trenutaka kad će vam se dići tlak kad vas netko pita „a još piskaraš ono svoje?“ ali naučit ćete da je potrebno duboko udahnuti i zaključiti da nekim ljudima nema pomoći pa im se ne isplati ni pokušavati objasniti.

Blog ne mora nikada ostvariti zaradu

Pisanje bloga je odličan hobi, do onog trenutka kad shvatite da vam postaje pravi posao koji oduzima ozbiljno vrijeme iako od njega još ne zarađujete, a možda nikada ni nećete. Tada ćete morati odlučiti želite li nastaviti ili odustati. Moj vam je prijedlog da pišete iz ljubavi prema pisanju i pronađete pravi posao.

Nisam pesimist samo znam kako stvari stoje s blogovima. Teško ih je monetizirati i u onim razvijenim zemljama koje imaju bogato gospodarstvo i stotine tisuća firmi s kojima možete pokušati ostvariti suradnju. U našim krajevima je to još teže. Možda zaradite neku sitnicu tek toliko ali očekivati da ćete živjeti od pisanja je prilično nerealno.

Kako radim i kao PR poznajem puno novinara. Upravo sad imam pred sobom tablicu s njihovim imenima i kontaktima i mogu vam reći da ih je više od 300. Neki od njih su vrhunski novinari zvučnih imena za koja su svi čuli. Vjerujte mi kad vam kažem da se i oni žale i kažu kako nikada nije bilo teže živjeti od pisanja.

Ne želim vas obeshrabriti ali ne volim ni davati lažne nade. Blog je odličan hobi ali ako krećete u taj hobi samo radi zarade, bojim se da ćete se razočarati.

Opustite se

Ne možete vjerovati koliko je moj blog napredovao onog trenutka kad sam se opustila, postala ljudsko biće i prestala zvučati kao robot profesor. Blog nije znanstveni rad, ne morate zvučati kao udžbenik jer ćete svima biti dosadni. Opustite se, izražavajte se neformalno i ponašajte se kao da ste na kavi sa svojim čitateljima. Budete li pristupačni i opušteni, poželjet će opet izaći s vama na kavu, a to je ono što želite.

Neki od ovih savjeta bi mi dobro došli kad sam otvarala blog. Nisam ga počela pisati s ciljem monetizacije, a ni popularnosti ali to je upravo ono što mnogi blogeri očekuju, čemu se nadaju i onda se razočaraju do te mjere da odustanu od pisanje iako im dobro ide.

Ono što vam mogu reći je da sam otvorila blog radi ljubavi prema pisanju, nisam imala velikih očekivanja od njega ali me cijelo iskustvo više nego pozitivno iznenadilo. Koliko dugo ću ga pisati? Dok na njega budem gledala kao na zabavu i opuštanje, a ne kao na obavezu i isto bih preporučila i vama.

Pišite svoj blog iz ljubavi, zato što vas veseli i opušta i već je to znak da ste uspješni. Veselite se sitnicama i svakom novom posjetu i komentaru. Radite na njemu ali i na sebi. Gradite i održavajte zajednicu i budite dobri prema svojim čitateljima. Uspješan bloger nije osoba koja zarađuje od svog bloga i kojoj se sruši server od broja posjeta nego osoba koja istinski uživa u onome što radi čak i ako to radi iz hobija.

Što biste vi voljeli da ste znali prije nego što ste otvorili blog?

potpis

 

 

21 responses to “10 stvari koje morate znati prije nego što otvorite blog”

  1. Ih.. Krivo mi je što nisam u početku bolje proučio platforme na kojima bih objavljivao, uticaj blogerske zajednice (potpuno sam ignorisao druge blogere dugo, dugo) i još mnogo toga.
    Dobro, živi smo ljudi, pa učimo, neko polako, neko brže… 😀

    Liked by 2 people

    • Baš tako 😀 Ja sam izbjegavala društvene mreže jer radim s njima i muka mi je da ih još koristim u vlastite svrhe i slovodno vrijeme ali ne ide jedno bez drugoga. Možeš pisati najbolje na svijetu ali ako nitko ne zna za tebe uzaludan trud.

      Liked by 1 person

  2. Great information again, seems I intuitively figured out much of what you suggest. It is reassuring. I’m in no hurry, I enjoy writing and I read like and comment on other’s blogs, and slowly but surely, I’m gaining an audience. Thank You, Ivana, yours is one I always read. I wish I didn’t have to go all the way to the bottom to translate though

    Like

    • Hi! Sorry, your comment went to spam..I don’t know why WordPress keeps doing that. I’m tarring and feathering myself for not seeing it sooner..Facepalm.
      I agree with you, it’s important to enjoy writing and managing your blog. There is no overnight success (except in the movies) and successful blog takes time and effort.
      Persistance is the key in a world of blogging but most people give up too early when they don’t see results they desire.
      Thank you for your nice comment, it means a lot and I also enjoy reading your blog. I know it’s not easy nor user friendly to translate but, unfortunately, it’s the only solution for now.
      Considering how little time I have, it’s impossible for me to write in croatian and english at the same time but I hope i will upgrade in the future and make my blog more user friendly with better and simpler translation widgets.

      Liked by 1 person

  3. Ja sam cijelu jednu godinu “izgubila” ne znajući i ne obračajući pažnju ni na šta od gore navedenog, a ni sad nešto ne pretjerujem. Pišem zato što volim i želim, a sve ostalo ako se desi desilo se 🙂

    Liked by 3 people

  4. Bit će trenutaka kad će vam se dići tlak kad vas netko pita „a još piskaraš ono svoje?“ – da, čujem i to s vremena na vrijeme. Ali, nekako najčešće od onih koji su nezadovoljni sami sa sobom, pa pokušaj drugih da rade ono u čemu uživaju ocjenjuju promašajem od kojeg neće biti ništa. Kad skužiš da je razlog taj što žele opravdati svoje nepokušaje, jednostavno te više nije briga! 🙂 Super post! 🙂

    Liked by 1 person

    • Hvala! 🙂 To je istina, ima onih koji ništa ne žele pokušati ali zato spremno suptilno kritiziraju tuđi rad i pokušavaju ga umanjiti. Mnogi ne razumiju kako se nekome da “gubiti” vrijeme na nešto za što smatraju da ne donosi nikakvu korist, a nisu ni svjesni koliko je lijepo kad imaš nešto u čemu uživaš i da u tome leži sva korist koja ti treba.

      Like

      • Eto, bas tako. Plus ljubomora na nesto sto nisu ni pokusali 😊 Uglavnom, tekst je super koristan kao i uvijek😘

        Like

  5. Slažem se sa svime i tvojinpostovi su mi mnogo značili kada sam ja počinjala. Znam da sam se zaletila i sve ih pročitala kada sam te otkrila. 😄💋

    Liked by 1 person

  6. Ja bih volela samo da sam bila svesna koliko vremena ume da ode na pisanje – a naročito kad uživaš u pisanju, dugi tekstovi su ti cilj, onda se razočaraš kad vidiš da nemaš vremena za pisanje koliko bi želeo da imaš.

    Liked by 1 person

    • To je istina. Ja sam isto mislila da će trebati manje vremena za pisanje kad sam počela. Kad voliš pisati i to još duge tekstove, a imaš i “day job” koji plaća račune, zna biti dinamično i naporno. Isplati se trud ali koliko puta poželim da mogu samo pisati cijeli dan 😀

      Liked by 1 person

  7. Ja nisam znala skoro ništa 🙂 ! Nije mi čak ni padalo na pamet da pokrenem blog, ideju su mi dali porodica i prijatelji, pošto sam pisala kratke priče na Fejsbuku, i to je dosta dobro prolazilo. Izgleda, bolje nego blog koji imam već skoro tri godine. Voljela bih da sam ovakav tekst pročitala prije nego što sam počela sa blogovanjem, čini mi se da bi mi mnogo toga lakše nekako išlo… Ali, nikad nije kasno! 🙂

    Liked by 1 person

    • Upravo tako, nikada nije kasno 🙂 Vrijeme se drukčije broji u svijetu blogova..to je najveći razlog zašto većina blogova propadne..ljudi odustanu jer ne vide više poantu. Većina blogova se pokrene tek nakon više godina, 5-7 je neki prosjek i u tom periodu je jako teško pisati, a nemati opipljive rezultate. Zato je upornost jedan od najvažnijih faktora blogerskog uspjeha 🙂 Kao i ljubav prema pisanju i komuniciranju s drugima, bez toga ne ide.

      Liked by 1 person

      • Pa dobro je, onda sam na dobrom putu :-)! Volim pisati, vrlo sam uporna u tome, samo da još malo poradim na komunikaciji… Hvala na savjetima, veliki pozdrav!!! 🙂

        Liked by 1 person

      • Nema na čemu, uvijek 🙂
        Sve što treba je upornost i ljubav prema pisanju..i ta već legendarna izgradnja zajednice. Mnogima se to ne da pa izbjegavaju ali nužno se povezati s drugim blogerima jer bez njih ne ide.
        Veliki pozdrav! 🙂

        Liked by 1 person

  8. Trenutno radim na izgradnji svoga bloga . Na raspustu sam pa bih zeljela svoje vrijeme pametnije iskoristiti . Posto sam jos uvijek dijete i ne mogu da sama placam troskove bloga a ne zelim roditelje time zamarati , ja sam birala besplatan domen i plan i zanima me da li je to pametno i da li mogu nekada da predjem na placen domen i plan ako mi blog uspije?? 🙂

    Like

  9. Trenutno radim na izgradnji svoga bloga . Na raspustu sam pa bih zeljela svoje vrijeme pametnije iskoristiti . Posto sam jos uvijek dijete i ne mogu da sama placam troskove bloga a ne zelim roditelje time zamarati , ja sam birala besplatan domen i plan i zanima me da li je to pametno i da li mogu nekada da predjem na placen domen i plan ako mi blog uspije?? 🙂

    Like

Create a website or blog at WordPress.com