Bella Italia – život u talijanskoj vili

Trebbiantico je mali zaselak od 1 194 stanovnika (prema popisu iz 2013. godine) smješten na 2.5 kilometara od Pesara. Okružen Jadranskim morem i zelenim brdima, čini savršeno mjesto za odmor i opuštanje. Na tom mjestu, malo u brdima, smjestila se Villa Cattani Stuart, jedna od najpoznatijih građevina u okolici ali i u cijeloj Marche regiji.

vila-kuća

Izgradili su je, zajedno s vrtovima, Giacomo Cattani, Giuliano Cattani i Carlo Giuseppe Cattani, između 1630. i 1680. godine. Cattaniji su bili bogati trgovci iz okolice koji su željeli vilu kako bi mogli uživati u odmoru sa svojom obitelji. Osim toga, željeli su mjesto na kojemu će moći primati poznate goste, priređivati zabave, odlaziti u lov i uzgajati masline.

Maslinici su još ovdje, nalaze se na 10 hektara zemlje zajedno s malim pogonom za proizvodnju domaćeg maslinovog ulja. Kako neki narodi zlatom smatraju naftu, tako su masline talijansko zlato, a njihovo domaće maslinovo ulje bogate arome i žuto-zelene boje, nemoguće je pronaći u trgovinama.

U 17. stoljeću, Villa Cattani Stuart bila je središte važnih događanja te društvenog i političkog života. Na tom je mjestu kardinal Giovanni Salviati (1490-1553) održao brojne politički važne sastanke. Najvažniji se odvio 6. listopada 1726. godine kad je kardinal Salviati odlučio pozvati u vilu Jamesa III. Stuarta, sina Jamesa II., katoličkog engleskog kralja.

James III. došao je u villu Cattani sa cijelom svojom obitelji, zadnjim nasljednicima kuće Stuart i 80 članova dvora. James III. pokopan je u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, a o njegovom boravku ovdje svjedoči spomenik postavljen njemu u čast kao i brojni zapisi koji se mogu dobiti na uvid u ovoj romantičnoj staroj vili.

Sad ću vas prestati zamarati povijesnim činjenicama i pustiti vas da uživate u prizorima iz svakodnevnog života vile koja bi mogla ispričati prekrasne priče, samo kad bi mogla. Gdje god se okrenete, imate nešto zanimljivo za vidjeti.

Volite li, poput mene, piti kavu u romantičnom vrtu, imate tu mogućnost.

uživanje

Volite li plivanje, za tu aktivnost postoji tirkizno plavi bazen koji čeka samo vas da se u njega ubacite. Kad je sunce na svom vrhuncu, a temperatura naraste do granica izdržljivosti, samo po sebi se nameće kupanje.

bazen

Volite li se više sunčati, ležaljke sa suncobranima pored bazena su tu, a s njih možete uživati i u savršenom pogledu na brda, šume i maslinike regije Marche. Cijeli bazen okružen je antičkim kipićima malih bucmastih kupidona, kerubina i Dioniza u dječjem obliku koji pod jednom rukom drže vrč s vinom, a u drugoj bogati grozd.

kupidom-skulptura

Kad sam spomenula vrtove (a oni koji me prate na Facebooku zanju da sam opsjednuta vrtovima) nisam mislila na običan vrt. Vrtovi koji okružuju ovu vilu mogli bi se, bez imalo pretjerivanja, smjestiti i u neki dvorac. Savršeno održavani, s palmama, cvijećem i limunovim stablima, puni skulptura i kamenih klupica, mjesto su na kojima biste mogli provesti cijeli dan. Sve što vam je potrebno je dobra knjiga. Možda i kamera jer je prava šteta ne zabilježiti tu ljepotu i zauvijek zaustaviti jedan trenutak, makar na fotografiji.

Hoćemo li u šetnju vrtom?

vrt

Ne mogu se odlučiti kada je vrt ljepši. Rano ujutro kad uspijete uhvatiti izlazak sunca što se nije još dogodilo ali pretpostavljam da prizor mora biti divan. Po danu kad je obasjan suncem sa svih strana i samo čeka na vas da se prošetate i uživate u prizorima koje nudi. Ili možda navečer, kad se upale fenjeri u kojima su nekada bile svijeće, i kad svjetlost obasja vrt mističnom svjetlošću.

umjetnost

To je doba dana kad imate osjećaj da će kipovi oživjeti i početi razgovarati s vama. Sigurno su se i oni svega nagledali i svjedočili brojnim događajima o kojima se može samo nagađati ali ako imate bujnu maštu onda se tih događaja ne bi postidjela ni najbolja knjiga.

Na posjedu se nalazi i kapelica koja se, svako toliko, oglasi savršenim zvukom zvona. Mogla bih je slušati satima, kako lijepo zvoni i naruši mir i zvukove cvrčaka.

marija

Sljedeća je na redu šuma. Čarobna šuma ako mene pitate. Znate li zašto? Sad ću vam pokazati. Kad sam pogledala kroz stupove na ogradi koja dijeli posjed od šume, ugledala sam prizor koji me iznenadio. Skulptura usred šume! Napuštena i osamljena među drvećem. Naravno, morala sam se iste sekunde spustiti kako bih je bolje vidjela i malo istražila.

pogled

Šuma je puna takvih iznenađenja i mogu vam iskreno reći da me više ništa ne može iznenaditi. Kad bih vidjela zeca koji govori ili pana koji me pozdravlja sviranjem frule, ne bih se iznenadila. Jednako kao da ugledam šumsku nimfu koja se kupa u jezeru punom zlatnih ribica.

kip-šuma

Sad malo pretjerujem ali jezero sa zlatnim ribicama smješteno u šumi je stvarno. Mogu vam ga i pokazati.

jezero

Cijeli posjed prepun je stepenica i prolaza koji vas dovedu na mjesta koja nikada ne biste očekivali. U jednom trenutku ste na uređenom puteljku punom cvijeća, a onda se spustite stepenicama i nađete se u šumi. Taman kad mislite da šumi nema kraja, pronađete izlaz iz nje i ugledate fenjerima osvjetljen put koji vas vrati nazad u civilizaciju, a nimfe, panovi i zečevi koji pričaju ostaju u tami iza vas.

stepenice

Ako ste se i na trenutak zapitali zašto još uvijek nisam napustila ovo mjesto i krenula u istraživanje svijeta izvan vrata od kovanog željeza, možda vam je sad malo jasnije. Ovdje je vrijeme stalo ali na krajnje pozitivan način. Unutar ovog posjeda, samo vas ljudi u modernoj odjeći, spojeni na svoje gadgete i puno parkiralište podsjećaju u kojem ste stoljeću.

Možda je to razlog što izbjegavam gužvu i boravim u svom vrtu. Sviđa mi se na trenutak pobjeći iz 21. stoljeća i završiti u prošlosti. Osim toga, ne mogu vam opisati kako to odmara i opušta.

šumski-put

Što vam još mogu reći? Želite li saznati nešto više od ovoga, držite mi fige da se napokon izvučem s ovog posjeda, prestanem istraživati šumu i slikati skulpture i da umjesto toga navučem tenisice, ubacim se u auto i krenem istraživati svijet koji se nalazi izvan ovih vrtova.

U suprotnom biste svaki dan mogli gledati iste slike i slušati priče o raspričanim zečevima i vodenim nimfama ili o novom kipu koji sam otkrila u šumi. Do tada uživajte u slikama koje ni približno ne mogu dočarati stvarnu ljepotu.

 

  • Sve slike su snimljene sa Samsung Galaxy S8

potpis

31 responses to “Bella Italia – život u talijanskoj vili”

  1. Pa divno! E ovo se zove odmor i ne mogu da ti objasnim koliko bih želela da sam sa knjigom u ovom vrtu, posle mog ludačkog ,,odmora”. Malo sam propuštala tekstove na netu, evo me na tvom sajtu da nadomestim sve što nisam do sada 🙂

    Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com