Tehnologija

Kako prebaciti kontakte s iPhone-a na Android

iphone-android-savjeti-internet

Sjećate li se onih vremena kad su se, prilikom promjene mobitela, kontakti morali ručno unositi u imenik novog telefona? Sad zamislite kako je to izgledalo kad imate stotine kontakata, mailova, brojeva telefona – poslovnih i privatnih. Prava tortura i gubitak vremena što najbolje znaju oni koji se sjećaju starih mobitela iz kamenog doba. Bili su praktični za telefoniranje, povremeno koji SMS (tad je sve bilo neusporedivno skuplje nego danas) i otprilike ni za što drugo.

A onda je došlo vrijeme da se „glupi telefoni“ zamijene „pametnim telefonima“ koji rade sve za nas i umjesto nas. Odjednom je rad na mobitelu postao užitak, a ne obaveza što vjerojatno objašnjava zašto su svi konstantno spojeni na svoje uređaje i ne dižu pogled s njih čak ni kad hodaju ulicom. Pametni telefoni su ovdje da nam olakšaju život, a ne da nam ga otežaju i zakompliciraju.

Iz tog se razloga mnogi počnu očajnički lupati po čelu kad se nađu pred dva gotovo ista, a opet toliko različita uređaja i pokušaju nešto učiniti s njima, a uređaji se zovu – iPhone i bilo koji telefon s Android operativnim sustavom. Andoridi i iOS nisu kompatibilni, pa kad jedan zamijenite s drugim, a poželite na novi prebaciti sve što imate na starom, dolazi do problema.

To se dogodilo i meni, baš nedavno. S iPhonea sam morala prebaciti kontakte na Android, a kad kažem da je kontakata bilo toliko da je bilo nemoguće ručno unositi svaki pojedinačno na novi telefon, onda to i ozbiljno mislim. Osobno, više preferiram Androide od iPhonea iako je, kao i u svemu, sve stvar ukusa.

iPhone je odličan telefon kao i mnogi Androidi u toj klasi i cjenovnom razredu (pa čak i nižim cjenovnim razredima) i koji god si izabrali, nećete pogriješiti. Ali, ovo nije tema o izboru najboljeg mobitela nego o prebacivanju kontakata s iPhonea na Android za što znam da mnogima pričinjava puno muke.

S Androidima je jednostavno. Instalirate aplikaciju za sinkroniziranje telefona, povežete ih i BUM – sve što je bilo na starom, za nekoliko minuta se našlo i na novom, a svoj stari telefon možete vratiti na tvorničke postavke i učiniti s njim što god vas veseli. No, kako to učiniti kad imate stari iPhone i novi Android?

Kako prebaciti kontakte s iPhonea na Android?

Postoje tri provjerene metode, a ja ću vam na kraju reći koja se meni pokazala najjednostavnijom i najučinkovitijom iako ni jedna od njih nije komplicirana niti oduzima previše vremena.

Metoda 1 – iTunes

iTunes je metoda s kojom ne možete pogriješiti ali morate imati instaliran iTunes na svom PC-ju. Ako imate Mac laptop, onda iTunes već imate pa s tim dijelom nemate brige. Prvo što morate učiniti je spojiti iPhone na svoje računalo i pokrenuti iTunes te kliknuti na iPhone u gornjem desnom kutu.

Otvorite Info tab, pa stavite kvačicu u kvadrat pored Sync Contacts With. Izaberite iz padajućeg menija Google Contacts i unesite informacije o računu koje će se od vas tražiti (email, lozinka i slično).

Kad iPhone završi sa sinkroniziranjem, za što ćete dobiti obavijest, ulogirajte se svojim Google računom na Android i vaši kontakti bi trebali biti tamo gdje ste ih i željeli, na Androidu.

Metoda 2 – sinkroniziranje kontakata s Google računom

Da biste uopće koristili Android telefon, trebat će vam Google račun pa ćete ga i tako morati postaviti ako već niste. Iako, moram priznati da je malo ljudi koji ne koriste Gmail čak i ako nemaju Android telefon. Nemate li postavljen Google račun, a prelazite s iPhonea na Android, sad je pravo vrijeme da to učinite. Račun možete otvoriti i direktno preko mobitela ali jednostavnije je i brže ići preko desktop verzije.

Kad otvorite Google račun, uzmite svoj iPhone i krenite u Settings pa u dio Mail, Contacts, Calendars. Izaberite opciju Add Account, pa izaberite Gmail i unesite tražene podatke. iPhone će vas pitati koji dio Google računa želite sinkronizirati pa odaberite Contacts, a iPhone i Android će početi međusobno usklađivati kontakte. Vodite računa da će vam za ovo trebati internetska veza jer oba telefona moraju biti spojena na internet pa ako vam se prekine veza, moglo bi se dogoditi da morate sve raditi ispočetka.

Isto tako, sinkroniziranje bi moglo potrajati neko vrijeme, a iPhone vam neće javiti kad završi pa ćete morati sami provjeriti je li gotovo, a kontakti prebačeni. Kako biste to učinili, idite sa svog računala na Google Contacts, ulogirajte se sa svojim računom i provjerite listu kontakata koja bi se trebala pojaviti ako je sve prošlo kako je trebalo.

Ukoliko je sinkroniziranje završeno, a vaši kontakti su vidljivi na desktop verziji, možete se ulogirati sa svojim Google računom na Android telefon i svi kontakti će biti u imeniku gdje im je i mjesto.

Metoda 3 – iCloud

Imate li omogućen iCloud na svom iPhone-u, isprobajte ovu metodu. Možda zahtijeva nešto više klikanja od ostale dvije metode ali s oblakom nikada ne možete pogriješiti. Idite u Settings na svom iPhone-u, izaberite Mail, Contacts, Calendars pa izaberite Accounts među kojima ćete vidjeti i iCloud. Izaberite iCloud pa upalite dugme za Contacts. Iphone će zatražiti da spoji (Merge) kontakte s iCloudom, dopustite mu.

Kad završi, spojite se na icloud.com sa svog računala, ulogirajte se svojim Apple ID-jem i lozinkom pa izaberite Contacts. Kliknite na ikonu zupčanika u donjem lijevom kutu, kliknite na Select All, a onda opet kliknite na zupčanik i izaberite opciju Export vCard.

Spojite se na Gmail, kliknite na Mail pa izaberite Contacts. Kliknite na More, izaberite Import, nakon toga Choose File pa izaberite vCard koji je prethodno spremljen. Kada završi s prebacivanjem kontakata, Gmail će pokazati broj kontakata koji su uvezeni na ovaj način.

Ako se pojavi neki dupli kontakt ili znate da imate duple kontakte, ne morate ni njih ručno brisati. Jednostavno kliknite na dugme Find&Merge Duplicates koje ćete pronaći ispod More taba.

Koju sam metodu ja koristila?

Onog trenutka kad sam morala prebaciti kontakte s iPhone-a na Android, dobila sam ideju da to podijelim i na blogu s vama jer znam da će nekome to zatrebati prije ili poslije. Zato sam, ni manje ni više, isprobala sve tri metode o kojima sam pisala.

Isprobala sam još neke metode ali nisu vrijedne spomena jer su prekomplicirane i zahtijevaju previše vremena i tehničkog znanja. Isprobala sam i neke aplikacije koje obećavaju lagano i brzo prebacivanje kontakata s iPhone-a na Android i mogu vam reći da ih ne preporučujem. Uglavnom se smrzavaju, ne rade kako treba, pune su oglasa ili vas traže da platite.

Tri metode koja sam nabrojala, pokazale su se kao najbolje rješenje. Meni je najviše odgovarala druga metoda ili sinkroniziranje kontakata s Google računom jer je oko nje bilo najmanje posla. Istina je da je cijeli proces uzeo otprilike 20 minuta dok se kontakti nisu prebacili ali za vrijeme toga ne morate ništa raditi osim strpljivo čekati da uređaji odrade svoj posao.

Koju god metodu vi izabrali, a izaberite onu koja se vama čini najlakša i najbrža, nećete pogriješiti i vaši kontakti će uspješno biti prebačeni bez ikakvih gubitaka na novi Android uređaj.

S obzirom da dobivam puno pitanja vezanih uz iPhone i Android uređaje, ovo je samo prva tema od brojnih s kojima ću se još baviti u budućnosti. Imate li nekih pitanja ili želja oko toga o čemu da pišem, nemojte se bojati ostaviti komentar, poslati mail ili se javiti na Facebooku ili Instagramu i ostaviti poruku kao što to obično i najviše volite raditi.

U međuvremenu, uživajte u ljetu dok traje i smišljajte pitanja, znate i sami da najviše volim pisati o onome što vas zanima, što vam riješi probleme ili vas jednostavno zabavlja.

Potpis

 

6 komentara

 1. Thanks.

  I’ll keep this in mind whenever I switch.

  Michael J, USA

  2017-08-08 18:01 GMT-04:00 Orbis Marketing :

  > Ivana – Orbis Marketing posted: ” Sjećate li se onih vremena kad su se, > prilikom promjene mobitela, kontakti morali ručno unositi u imenik novog > telefona? Sad zamislite kako je to izgledalo kad imate stotine kontakata, > mailova, brojeva telefona – poslovnih i privatnih. Prava tortura i gu” >

  Liked by 1 person

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: