Tehnologija

U grad je stigla nova virtualna asistentica – Bixby!

Da će Samsung Galaxy S 8 imati svog osobnog asistenta ili asistenticu, znalo se još prije nego što je telefon vidio svjetlo dana. Siri, Cortana, Google Assistant, a sad i Bixby, što će prosječnoj osobi toliko virtualnih asistenata, sigurno se pitate. Nema odgovora na to pitanje ali pitate li mene, reći ću vam – samo naprijed i koristite sve što vam pruža napredna moderna tehnologija.

Kad se bavite visokom tehnologijom, ignoriranje virtualnih asistenata samo će vam odmoći jer je u tom biznisu najvažnije slijediti trendove i slušati potrebe tržišta. Tržište je reklo da nam je potreban još jedan asistent pa smo ga i dobili, a svi oni koji posjeduju Samsung Galaxy S8 ili S8 Plus mogu se veseliti jer je prošli tjedan Bixby napokon stigla u 200 zemalja pa tako i u našu.

Tko je Bixby?

Ili je možda bolje pitanje – što je Bixby? Bixby je Samsungov virtualni asistent ili u mom slučaju asistentica (girl power) kojom se upravlja pomoću umjetne inteligencije (AI) i koja je zamišljena kako bi nam olakšala život te omogućila bolje korisničko iskustvo već i tako moćnog pametnog telefona.

Pomoću Bixby možete upravljati svojim telefonom samo s vlastitim glasom ili pritiskom na posebno dugme koje se nalazi s lijeve strane telefona, odmah ispod dugmeta za kontrolu zvuka, na Samsung Galaxy S8 i S8+ te Note 8 koji se može naručiti u prednarudžbi za sada.

S Bixby možemo na trenutak biti Tony Stark

Sigurna sam da ste svi znate tko je Tony Stark poznat i kao Iron Man, superjunak Marvelove tvornice stripova kojeg je u filmoskoj verziji utjelovio Robert Downey Jr. Tony Stark je, osim Iron Man koji spašava svijet, u slobodno vrijeme i milijarder, playboy, poduzetnik i genijalni inženjer čija je desna ruka Jarvis.

J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System) ili Jarvis je osobni asistent Tonyja Starka kojeg je sam razvio pomoću umjetne inteligencije i računalne tehnologije kako bi mu pomagao apsolutno u svemu u životu.

Bixby je zamišljena kao Jarvis, a u Samsungu se hvale da je riječ o naprednijem sustavu od Siri, Cortane, Alexe i Google Assistant. Je li to stvarno istina, pokazat će samo vrijeme i korisnici koji se neće bojati iskreno izraziti svoje mišljenje.

Kako pokrenuti Bixby?

Kao što znaju svi vlasnici Samsung Galaxy S8 i S8+ telefona, koji na tržištu nisu još ni 5 punih mjeseci, Bixby nije odmah bila aktivna funkcija. Dugme je, naravno, bilo tu ali osim nekih osnovih i prilično jednostavnih funkcija, Bixby je bila prilično beskorisna.

Do prošlog tjedna kad je lansirana u više od 200 zemalja, a obavijest o updateu je stigla na S8 telefone. Ukoliko imate S8 ili S8+ telefon, a niste dobili obavijest o updateu, do Bixby ćete doći pritiskom na dugme koje će vas dovesti do Bixby stranice, nakon čega samo morate pratiti vrlo jednostavne upute.

Bixby

Ako ste kupili Samsung Galaxy S8 ili S8+, niste pretjerano zainteresirani za tehnologiju i cijelo vrijeme se pitate zašto s lijeve strane imate dugme viška, sad znate – to je Bixby dugme koje ćete pritisnuti ako želite aktivirati svoju osobnu asistenticu ili asistenta.

Nakon što to učinite, čeka vas nekoliko jednostavnih koraka koje morate slijediti. Bixby će vam se prvo predstaviti i početi pričati s vama. Možete odslušati priču do kraja ili stisnuti Next da nastavite s procesom instalacije.

Bixby 1

Ono što se mnogima vjerojatno neće svidjeti je činjenica da Bixby trenutno govori i razumije samo dva jezika – korejski i engleski (i to američki engleski). No, to ne bi trebao biti problem, zar ne? Nećete s Bixby pričati o atomskoj fizici nego izdavati jednostavne komande, a za to vam je vaše znanje korejskog sasvim dovoljno.

Čekajte, ne govorite korejski? Ok, onda engleski..

Bixby 2

Morat ćete reći Hi Bixby ali nećete se zaustaviti samo na tome. Svatko tko je upoznat sa Siri zna da, na samom početku instalacije, treba pročitati nekoliko rečenica kako bi Siri uhvatila boju glasa, naglasak, intonaciju i ritam govora.

Ista stvar je i s Bixby. Morat ćete pročitati ponuđeni tekst kako bi vas Bixby mogla shvatiti. Ovaj korak možete i preskočiti ali to vam ne bih preporučila. Želite li koristiti Bixby u punom smislu riječi, poanta je da vas razumije, a ne da se mučite.

Bixby 3

Bixby 4

Kod Bixby se komunikacija svodi uglavnom na izdavanje naredbi što će se svidjeti svima koji vole naređivati i šefovati. Kao što vidite na slici, ovo su neki od načina na koje možete koristiti Bixby. Naglasak je na komandama “Open”, “Call”, “Take” koje spajate s generalnim funkcijama koje vam trebaju “Facebook”, “Mom”, “Selfie”.

Sljedeće što će se pojaviti na ekranu je lista sa svim aplikacijama koje Bixby može koristiti, a to je zapravo većina (ako ne i sve) aplikacije koje imate na telefonu. Morat ćete ih samo ažurirati ako to već niste učinili, a za sve ostalo će se pobrinuti Bixby.

Bixby 5

Sljedeće što će Bixby pokazati je popis svega što s njim (ili s njom) možete raditi. Lista je dugačka, preko 3000 stavki su na popisu. Imate li smart home, Smasung uređaje poput hladnjaka, perilice i sličnih komada bijele tehnike, sa svime možete upravljati pomoću Bixby.

Bixby 6

Za svaku interakciju s Bixby dobivate bodove što korištenje na neki način čini poput igre. Skupljanjem bodova otvaraju se nove mogućnosti i funkcije, a što koristite Bixby više i češće, i samo korištenje postaje jednostavnije jer se bolje upoznajete sa svojom novom asistenticom.

Kako budete skupljali bodove, otvarat će se razne posebne pogodnosti. Moći ćete dobiti različite boje zaslona za Bixby, osvojiti nagrade od Samsunga i dobivati kodove za posebne pogodnosti i popuste. Ja sam se malo poigrala, istraživala u svrhu pisanja ovog teksta i dobila tri mjeseca besplatnog korištenja Google Music. Nije loše za početak, slažete li se?

Bixby vs Siri

Kao i Siri, i Bixby prepoznaje značenje rečenica i može s vama uspješno komunicirati. Kad sam pitala Bixby voli li me, dobila sam ovaj odgovor.

Bixby 7

Nekoliko dana korištenja i već smo najbolje prijateljice.

Bixby 8

Pitate li Bixby tko je, reći će vam da je ona tu da vam pomogne sa svakim zadatkom pa će tako odmah ponuditi da pronađe restoran, rezervira vam ga, pronađe prijevoz do restorana (taxi ili uber), a ostavit će i recenziju samo ako je zamolite.

Bixby Voice

Bixby Voice je funkcija slična Siri, Google Assistant i ostalim AI asistentima kojima se upravlja pomoću glasa. Bixby za vas obavlja stvari koje od nje tražite tako što ćete pričati s njom svojim prirodnim glasom. Ne morate čak ni sporo govoriti jer, koliko sam primijetila, Bixby nema problema s razumijevanjem.

Da biste došli do Bixby Voice funkcije, pritisnite dugme koje vodi do Bixby ili možete namjestiti postavke tako da samo kažete Hello Bixby. Bixby Voice možete koristiti na svim aplikacijama koje imate na svom telefonu.

Ja sam pomoću ove funckije napisala i sms poruku tako što sam diktirala tekst, a Bixby je upisivala u prostor za pisanje. Na engleskom, naravno, ali bez i jedne greške i problema s prepoznavanjem riječi. Bod za Bixby od mene.

Bixby Vision

Ako ste više vizualni tip, Bixby Vision je prava stvar za vas. Želite li nekome poslati svoju lokaciju, recite Bixby da napravi screenshot vaše lokacije i pošalje je XY osobi. Bixby će otvoriti Google Maps, pronaći vašu lokaciju, napraviti screenshot i poslati je osobi koju ste izabrali.

Nađete li se u shoppingu i svidi vam se neka stvar ali zaključite da je možda preskupa i da biste online mogli bolje proći. Uperite kameru u taj predmet i Bixby će za vas pronaći istu tu stvar ili njoj sličnu u nekoj od online trgovina i olakšati vam dilemu.

Volite li putovati, ne smijete na put bez Bixby. Usmjerite kameru prema nekoj znamenitosti i Bixby će vam izlistati sve podatke koji bi vas mogli zanimati, a usput vam pronaći i restorane, hotele i najbolje trgovine u blizini vaše lokacije. Može li bolje od toga?

Da biste koristili Bixby Vision, otvorite kameru na svom S8 ili S8+ telefonu, izaberite ikonu oka koja se nalazi na lijevoj strani i spremni ste za pokret. Usmjerite kameru prema objektu koji vas zanima i izaberite između Place, Text, Image ili Shopping.

Odlično je što ova funkcija radi i s već snimljenim fotografijama u galeriji telefona. Kad otvorite sliku, izaberite ikonu oka i dobit ćete sve podatke koji vam trebaju ili vas zanimaju.

Bixby podsjetnik

Ova funkcija je puno naprednija kod Bixby u odnosu na druge virtualne asistente. Kad si namjestite podsjetnik za nešto, on se obično javi u potpuno pogrešno vrijeme ili onda kad vam ne treba. Stišate ga i potpuno zaboravite i na podsjetnik i na svoju aktivnost dok ne bude prekasno.

Ali ne i s Bixby. Recimo da morate u kupovinu i imate podužu listu. Bixby vas neće gnjaviti s podsjetnikom dok ne dođete fizički u trgovinu. Tek će se tada javiti, dati vam vaš popis, a vi možete sretno i nesmetano krenuti u kupovinu i donijeti kući sve što vam je potrebno.

Korištenje je lagano. Pokrenite Bixby glasom ili dugmetom i samo recite – Bixby, remind me to buy milk when I’m at the supermarket. Kad dođete u supermarket, Bixby će vas podsjetiti da kupite milijeko. Ne prije i ne poslije.

Bixby radi s brojnim aplikacijama

Gotovo da nema zadatka koji Bixby ne može izvršiti kao ni aplikacije koju ne podržava. Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Uber, Twitter, WordPress, YouTube, Maps, Gmail, Google Play Store i brojne druge možete korisiti s Bixby i uštediti si vrijeme.

Bixby može objavljivati i na Facebooku i Instagramu umjesto vas. Samo recite – Bixby, share the most recent photo on Facebook/Instagram – i pogodite? Bixby će i to učiniti umjesto vas.

Želite li znati kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan? Nema problema!

Bixby 9

Ako ste kojim slučajem u Zagrebu, sad znate kakvo ćemo imati vrijeme do subote. Izgleda da se jesen još ne nazire.

Kako znati što treba pitati Bixby?

Metodom pokušaja i pogrešaka, kao i u svemu. Puno toga Bixby može učiniti umjesto vas, no isto tako nešto neće moći, a što može i kako vam najbolje može pomoći otkrit ćete tako što ćete se igrati, testirati i isprobavati.

Samsung želi da Bixby bude najbolja asistentica na svijetu pa ćete tako, kad Bixby izvrši neki zadatak, dobiti pitanje – How was my response? Kliknete li na Great, dobit ćete 5 XP bodova, a kliknete li na Let’s improve, poslat će vas na novi ekran gdje možete izabrati riječi koje je Bixby pogrešno čula ili interpretirala ili objasniti što je pošlo pogrešno. Na taj način ćete olakšati Samsungu posao, a sebi u budućnosti popraviti korisničko iskustvo.

Treba li vam Bixby?

Ako imate Samsung Galaxy S8, S8 Plus ili uskoro Note 8, onda Bixby već imate na svom telefonu. Znate li engleski (ili korejski) ne vidim zašto ne biste koristili ovu odličnu funkciju. Jednostavno je, praktično i štedi vrijeme, a usput skupljate i bodove i otključavate razne pogodnosti i nagrade što cijelo iskustvo čini još zanimljivijim.

Osobno volim virtualne asistente i koristim ih na svim gadgetima koje posjedujem, a koji ih nude. Navikla sam se na njih i više ne mogu zamisliti dnevno funkcioniranje bez interakcije sa Siri, Cortanom, Google Assistant, a sada i s Bixby.

Iako mi je Siri bila broj jedan duže vrijeme, imam osjećaj da će je Bixby vrlo brzo skinuti s trona, ako već i nije. Ovi asistenti koje pokreću složeni i sofisticirani sustavi umjetne inteligencije, stvoreni su da nam olakšaju život i korištenje svakodnevne tehnologije. Teško je ne osjetiti se poput junaka u SF filmu dok razgovarate s virtualnom asistenticom i izdajete joj naredbe dok sjedite udobno zavaljeni u svojoj fotelji.

Budućnost je već stigla i u vašim je rukama. Na vama je hoćete li je iskoristiti i olakšati si život.

Što mislite o virtualnim asistentima? Hot or Not?

Potpis

 

7 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: