Gdje pronaći besplatne elektronske knjige

Ja sam bookworm. Knjiški moljac. Drago mi je što smo se upoznali. Uz to sam i opsesivno kompulzivni skupljač knjiga. Zato, kad sam prije nekog vremena kukala kako ne znam gdje ću u budućnosti spremati knjige jer stvarno ostajem bez prostora, dobila sam savjet koji sam automatski odbacila prije nego što sam ga poslušala do kraja. Jedna dobronamjerna osoba mi je savjetovala da nabavim Kindle pa ću ne samo uštediti na knjigama nego i na prostoru.

Skoro sam pala u nesvjest! Tko želi štediti na knjigama? Pa one su važnije od svih drugih stvari. Prostor? Prostor je precijenjen, a kuća bez knjiga je kao osoba bez duše. Meni knjige ne smetaju, smetalo bi mi da nema knjiga pa zato nisam nikada ozbiljno shvaćala kupovinu Kindlea ili nekog drugog čitača elektronskih knjiga. Ja samo volim kukati kako nemam prostora, a istina je i da bih željela da moje knjige imaju lijep život i mjesta na policama.

Ne mogu reći da nisam pokušala s elektronskim knjigama, jesam. Skinula sam nekoliko knjiga na iPad. Dala sam sve od sebe. Prilagodila svjetlo na ekranu. Ne ide, a to vam kaže osoba opsjednuta tehnikom. Jednostavno, ništa mi ne može zamijeniti osjećaj držanja knjige u rukama, mirisa papira i uzbuđenja listanja nove knjige, svježe iz tiskare ili prašnjave iz antikvarijata.

Znam da mnogi ne dijele moje mišljenje, a ako ga i dijele uspjeli su se naviknuti na elektronske knjige. Slažem se da one imaju brojne prednosti. Za početak, nema svatko želju skupljati knjige, izbori u knjižnicama su često loši, knjige su dosta skupe posebno za opsesivne čitače, a elektronske knjige se mogu pronaći po povoljnim cijenama, a na mnogim mjestima i besplatno.

Tisuće je knjiga koje se mogu preuzeti s interneta potpuno besplatno, a besplatne su iz brojnih razloga. Najčešći razlog je jer su istekla autorska prava ili ih autori ne mogu prodati čak ni po minimalnim cijenama pa ih, u želji da ih netko pročita, dijele besplatno. Pisac knjizi daje život ali čitatelj je održava na životu i zato neki, posebno nepoznati autori, radije poklanjaju svoje knjige u nadi da će ih netko čitati nego ih naplaćivati.

Unatoč svemu, ponekad je teško pronaći dobru i besplatnu e-knjigu. Često  linkovi vode do sumnjivih web stranica punih virusa ili oglasa, knjige su u neobičnim i nečitljivim formatima ili je ukupna kvaliteta knjige i vidljivost slova loša. Zbog toga mnogi koji bi i čitali elektronske knjige odustanu jer im je naporno tražiti po internetu pouzdana mjesta s besplatnim, a kvalitetnim elektronskim knjigama.

Kako se vi ne biste morali mučiti, ja sam za vas malo prosurfala internetskim prostranstvima i skupila nekoliko stranica na kojima ćete sigurno i pouzdano moći preuzeti besplatne elektronske knjige. Mislim da će vam ovi savjeti posebno dobro doći sad u jesen jer što je ljepše od čitanja knjige u prohladno i maglovito jesensko poslijepodne? Još ako ste pod dekicom, a pored vas vruća kava (čokolada ili čaj) zabava je potpuna, a uživanje na vrhuncu.

knjiga

Najbolje stranice s besplatnim elektronskim knjigama

Project Gutenberg

Nazvan po tiskarskom stroju koji je znanje učinio dostupnim svima, kako bi i trebalo biti, Project Gutenberg je ogromna arhiva s više od 53 000 knjiga u brojnim formatima (EPUB, HTML, Kindle, PDF…). Osim na engleskom, možete pronaći i dosta knjiga na drugim jezicima što nije loše za one koji uče novi jezik iako je, naravno, najviše knjiga upravo na engleskom jeziku.

Knjige možete preuzeti direktno na svoje računalo ili ih spremiti na cloud (Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive). Postoje 22 kategorije po kojima možete pretraživati knjige i jedini je minus što fikcija i stručna literatura nisu odvojene u posebne kategorije kao ni knjige po zemljama iz kojih dolaze pa se morate malo potruditi i kopati po stranici što je zapravo mala cijena za platiti kad je riječ o besplatnim knjigama.

Project Gutenberg je odličan izvor besplatnih knjiga, posebno onih stručnih i starijih. No, zakon o autorskim pravima je američki pa vodite računa da knjiga koja je besplatna i bez autorskih prava u Americi može imati važeća autorska prava i cijenu u nekoj drugoj zemlji.

Amazon – Cheap reads for Kindle

Amazon i Kindle mnogi ne povezuju s besplatnim elektronskim knjigama ali Amazon je zapravo odlično mjesto za besplatne elektronske knjige, posebno ako imate Kindle čitač (ako nemate, možete besplatno preuzeti Kindle za PC).

Zbog čega je Amazon bolji od Gutenberga? Zato što se mogu pronaći i moderne knjige novijih izdanja. Nemojte očekivati svjetske bestsellere, riječ je upravo o autorima koji nisu uspjeli prodati knjige ni po najnižim cijenama (to stvarno ne ovisi uvijek o kvaliteti autora, svaki pisac zna koliko je teško prodati knjigu) pa su ih, u želji da budu čitane, odlučili dati besplatno.

Mnogi su autori na taj način počeli i zarađivati nakon što su njihove besplatne knjige postale jako čitane. Kod Amazonovih besplatnih knjiga problem je u tome što se povremeno provuče i neka knjiga koju treba platiti, doduše malo ih je, ali svejedno se pronađe, tu i tamo. Isto tako, za razliku od Gutenberga gdje su sve knjige jednake, na Amazonu su svrstane po recenzijama. Znači, one koje imaju najviše zvjezdica su na samom vrhu i najviše rangirane.

To ne mora značiti i da su najbolje jer mnogi autori zamole obitelj i prijatelje da im daju najviše ocjene pa se nemojte voditi po tom kriteriju. Osim toga, morat ćete biti ulogirani na račun na Amazonu da biste preuzeli besplatne knjige i budite svjesni da su sve u Kindle formatu.

Imate li Kindle, ovo je najbolja stranica za besplatne elektronske knjige. Onog trenutka kad stisnete Buy (čak i kad je riječ o besplatnim knjigama morate na Buy ali naravno, nećete ništa platiti) knjiga će vam doći na Kindle. To je velika prednost Amazona nad ostalim stranicama i web trgovinama.

Free Ebooks Net

Free-Ebooks.net je platforma na kojoj se okupljaju nezavisni autori koji žele izbjeći svu gnjavažu oko izdavanja knjige ili ne mogu pronaći izdavača, a nemaju sredstava da sami izdaju papirnatu knjigu. Ovdje nećete pronaći Dostojevskog ili Faulknera ali ćete pronaći bezbroj novih knjiga u svim žanrovima koje možete zamisliti i to potpuno besplatno. Nije riječ o poznatim piscima ali po onome što čujem, ima odličnih autora čije su knjige vrijedne čitanja.

Iako je puno sličnih stranica na internetu, ova je najbolja jer raspolaže bogatim izborom i nove knjige se dodaju svakodnevno, od fikcije do stručne literature. Stranica je jednostavna za snalaženje i nećete izgubiti puno vremena dok pronađete žanr koji vam odgovara, a knjige možete sortirati po recenzijama i ocjenama, broju preuzimanja ili datumu izdanja.

Knjige možete preuzeti u svim popularnim formatima za elektronske knjige, EPUB, TXT, Kindle i slično.

Online Knjige

Ne volite li čitati na engleskom onda je ovo odlična stranica za vas. Kreirana za sve one koji vole čitati, a nemaju ništa protiv elektronskih knjiga koje su uz to i besplatne. Knjige su u PDF formatu, registracija nije potrebna i jednim klikom ih možete preuzeti na svoje računalo.

Ovdje možete pronaći sve modernije naslove koji bi vas mogli zanimati. Od Coelha, Orhana Pamuka, 50 nijansi ali i Hermana Hessea ili Hegela. Ponešto za sve ukuse.

BEK – Besplatne Elektroničke Knjige

Projekt besplatne elektroničke knjige ili BEK, financijski podržava i Grad Zagreb. Nudi bogat izbor domaćih autorica i autora, a knjige možete čitati online ili ih besplatno preuzeti u formatima PDF, MOBI ili EPUB.

Imaju i newsletter na koji se možete pretplatiti pa primati na mail obavijesti o novim knjigama i aktualnim naslovima.

Took Book

Took Book je online knjižnica u kojoj za mjesečnu članarinu od 39 kuna možete posuđivati i čitati elektronske knjige. Potrebno je preuzeti aplikaciju na svoj telefon ili tablet (Android ili iOS) i platiti članarinu – primaju sve kreditne kartice – AMEX, Diners, Maestro, Master, Visa. Ukoliko ste VIP korisnik, možete platiti i preko svog računa, a u tom slučaju jedan mjesec članarine dobivate potpuno besplatno.

Format u kojemu je većina knjiga je EPUB i PDF. Took Book funkcionira poput prave knjižnice jer knjige samo iznajmljujete ali ih ne dobivate zauvijek. Iznajmljena knjiga nalazi se na vašem profilu, možete je čitati i offline ali kad prestanete plaćati članarinu više joj ne možete pristupiti.

Ova internetska knjižnica nudi brojne žanrove i kategorije za sve ukuse – knjige za djecu i mlade, SF, romane, poeziju, povijest, politiku, gastronomiju, religiju dok su izdavači Fraktura, Znanje, Jesenski i Turk, V.B.Z., Naklada Ljevak i brojni drugi.

 

Wikibooks

Wikibooks stavljam na zadnje mjesto jer znam da većinu čitatelja najviše zanima beletristika, a na Wikiju to neće pronaći. Wiki je sav u znanju i njegovom širenju pa se zato ova platforma opredijelila isključivo na stručne i znanstvene knjige. Zgodno je što možete pronaći i brojne kuharice i savjete za kuhanje, naprimjer kako konzervirati ili kiseliti hranu, a pronaći ćete i recepte složene po kategorijama hrane i abecednom redu.

Koncept je sličan kao na Wikipediji. Pretražujete teme po kategorijama, a pronaći ćete knjige o inženjerstvu, znanosti, matamatici, jezicima, humanističkim znanostima, programiranju i računalstvu, između ostalog.

Klikom na kategoriju otvaraju se potkategorije pa tako u humanističkim znanostima možete pronaći pravo, umjetnost, povijest dok vas klik na neku od tih potkategorija dovodi do liste tema kojima se možete baviti.

Svaku stranicu možete preuzeti u obliku PDF formata (ostali formati nisu dostupni) ili printati. Možda nije za svakoga ali Wikibooks je super stranica za one štreberski orijentirane koji vole istraživati različita područja znanosti. Ljepota ove platforme elektronskih knjiga je što sve možete čitati i pretraživati na računalu i ne treba vam nikakav čitač. Format za preuzimanje je PDF koji je svima poznat i zato je Wikibooks odlična za sve željne znanja i besplatnih stručnih podataka.

Koji je problem s Wikibooks? Ne možete citirati djelo u znanstvenim i stručnim radovima jer se ne priznaje kao relevantan izvor podataka. Iako urednici Wikibooks budno paze, često se dogodi da netko objavi plagiran tekst, a već je potpuno normalno pronalaziti recepte prepisane iz poznatih kuharica.

Ipak, to vas ne bi smjelo smetati da proučavate, istražujete, učite i čitate. Sve dok ne poželite citirati i koristiti u svojim tekstovima ili znanstvenim radovima.

Nemate li tablet, a ne volite čitati na telefonu, preporučujem da instalirate na računalo Memu, program koji će vaš PC “pretvoriti” u tablet (ili barem njegovo sučelje) pa ćete moći čitati elektrnoske knjige sa svim mogućnostima koje tablet ili telefon nude (podešavanje osvjetljenja ekrana, veličina slova, otvaranje brojnih formata i slično).

Što čekate? Preuzmite knjigu i uživajte u čitanju jer nema ništa ljepše od toga. Nakon ovog teksta možda i ja probam dati elektronskim knjigama još jednu priliku.

Volite li vi elektrnonske knjige? Imate li neku preporuku gdje se još mogu pronaći besplatne e-knjige?

Potpis

 

16 responses to “Gdje pronaći besplatne elektronske knjige”

  1. Pokušavala sam već čitati knjige u elektronskom obliku, moj brat, informatičar, pokušavao mi je na sve načine dočarati užitak čitanja na tabletu, čak i zvuk šuštanja stranice dok okrećem, ali ništa od toga. Ne ide i gotovo. A definitivno se slažem s tobom da je kuća bez knjiga prazna kuća. Uvijek ćeš naći prostora za nove knjige. Izbaci cipele i kapute i evo prostora 🙂 Jednostavno je dom topliji 🙂

    Liked by 1 person

    • Kuća bez knjiga je kao osoba bez duše 🙂 Za knjige uvijek ima mjesta čak i ako se nečega drugog treba riješiti.
      Ja sam isto pokušavala na razne načine s e-knjigama..i Kindle koji “glumi” prave knjige, tablet s prilagođenim osvjetljenjem..ne ide. Gubim koncentraciju, nije mi to to.

      Liked by 1 person

    • Ovdje isto ljubiteljica ‘real book’, a ne e-book 🙂 Potpuno se slazem i s Vama i Ivanom. Nije samo rijec o suskanju nego i o mirisu papira, dodiru… ako je knjiga strucna ili znanstvena volim u nju ponesto, malo naravno, i zapisati….. oznaciti…..

      Like

  2. Knjige i cipele su stvari gdje će se uvijek naći mjesta. Makar na plafonu!
    No balansiram između elektronike i kupnje sa novim izdavanjima. Prvo provjera, a onda original…

    Liked by 1 person

  3. Knjige su prave nezamjenjive, međutim kada nekuda idete na put, čekate u redu za pregled, idete na liječenje, putovanje, svakako treba uvijek u mobitelu imati nešto spremljeno za čitanje. Ja uglavnom puno čitam, kada mogu prave knjige, a kada ne mogu onda u pdf formatu uvijek nešto imam na mobitelu. Dobro je imati aplikacije koje povećavaju slova bez puno pokreta prstima po ekranu jer to ide na živce. Ja ih skidam često s interneta, a uglavnom skidam sa http://www.knjige.club, uredno se registriram i slijedim pravila i to je to. Nadam se da ću nešto naći i na ovim vašim predloženim mjestima. Pozdrav.

    Like

  4. nema struje koja meni može zamjeniti knjigu u kišnoj noči ili kad snjeg pada i več neko napomenuo miris i zvuk papira i sačekivanje druge stranice 🙂

    Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com