Kako vratiti obrisane poruke na Facebooku

Koliko puta vam se dogodilo da, u trenutku inspiracije ili naletu ljutnje, obrišete poruke neke osobe s kojom ste prijatelji na Facebooku? Meni se to često događa. Ne zbog ljutnje jer se rijetko ljutim na nekoga ali imam blagi OCD kad je riječ o čišćenju, a to čišćenje uključuje i čišćenje inboxa.

Osobno smatram da nema ništa ljepše od čistog inboxa, neovisno o tome je li riječ o mailu ili o nekoj od aplikacija za brzu komunikaciju. Naravno, povremeno se to opsesivno čišćenje pokaže kao jako loša ideja i to onog trenutka kad mi dođe da nešto provjerim ili potvrdim, a poruka više nema.

Nemojte misliti da sam jedina na svijetu koja radi takve gluposti. Puno mojih čitatelja se javlja sa sličnim problemima. Imali su poruke, više ih nemaju i žele ih nazad. Onog trenutka kad ih požele nazad, nastupa panika pomiješana s očajem nakon čega slijedi lupanje po glavi i jaukanje – “Zar baš moram brisati sve što mi dođe pod ruku?!” 

Ne znam za vas ali ja brišem i dalje samo što sad imam i rezervni plan o kojemu ćete naučiti malo niže u tekstu. I tako mi se u subotu javio jedan čitatelj po imenu Nikola koji je poželio vratiti svoje izbrisane poruke na Facebooku. Kako nije bio jedini koji je tražio taj savjet, taman mi je došao u pravo vrijeme da napokon napišem ovaj tutorijal i pokušam pomoći svima koji, poput mene, vole brisati i čistiti poruke.

Odmah ću vam reći jednu važnu stvar, ovi savjeti koje ćete sad dobiti ne pomognu svima. Javljali su mi se čitatelji koji su ovim putem uspjeli vratiti svoje izbrisane poruke kao i oni kojima ova metoda nije pomogla. Ali, tako je to na internetu…nekome nešto radi, drugima ne radi.

Za one kojima ova metoda ne pomogne, dat ću savjete kako ubuduće mogu namjestiti postavke na Facebooku pa u budućnosti više neće imati problema s vraćanjem izbrisanih poruka.

Kako vratiti izbrisane poruke i slike na Facebooku?

Za početak, ulogirajte se na svoj profil na Facebooku.

facebook 1

Kliknite na Settings.

facebook 2

Otvorit će se novi prozor, a na dnu ćete vidjeti opciju Download a copy of your Facebook data.

facebook 3

Kliknite na taj link i naći ćete se na novoj stranici na kojoj ćete vidjeti ovo.

facebook 4

Nakon što kliknete na zelenu opciju Start my archive, otvorit će se mali prozor s vašim imenom te ćete morati unijeti svoju lozinku jer bez nje nećete moći nastaviti. Kad unesete lozinku, počinje proces pomoću kojega ćete vratiti svoje poruke i slike.

facebook 5

Dobit ćete mail od Facebooka u kojem će pisati da je započeo proces preuzimanja podataka, a dobit ćete mail i kad taj proces završi.

Ovim putem preuzet ćete zip.file u kojemu će biti vaše izbrisane poruke, slike i video materijali. Kad otvorite datoteku vidjet ćete index.html file, kliknite dva puta na njega, izaberite pretraživač koji vam odgovara i vidjet ćete svoje poruke.

Facebook-poruke

facebook-poruke-2

Poruke možete kopirati pa zalijepiti u Word dokument ukoliko ih želite sačuvati. Vodite računa da ova metoda vraćanja podataka može potrajati i po nekoliko sati, čisto da se ne iznenadite kad započnete proces.

Kao što sam rekla, ova metoda ne donosi svima rezultate. Ja sam u svrhu istraživanja za ovaj tekst izbrisala nešto sa svog profila na Facebooku i jednako uspješno to i vratila ovom metodom. Uvijek se isplati probati jer nemate što za izgubiti. Najgore što se može dogoditi je da ne uspijete doći do svojih izbrisanih poruka ili slika, a to i tako već sad nemate.

Idemo sad vidjeti što možete dodatno poduzeti ako ova metoda ne pomogne.

Provjerite inbox svog e-maila

Ponekad su postavke na Facebooku namještene unaprijed na način da se pogodi da vam baš to odgovara u određenom trenutku. Ne znam kakav je slučaj kod vas ali kad sam ja otvarala svoj profil već mi je unaprijed bilo predodređeno da kopije poruka dolaze u inbox na mom mailu koji sam koristila prilikom kreiranja računa na Facebooku. Meni to nije odgovaralo jer mi je mail i tako već zatrpan ali vama bi moglo koristiti.

Za početak se ulogirajte na svoj profil na Facebooku i kliknite na Settings. Otvorite Notifications u Settings prozoru što će vas odvesti na Notifications Settings.

facebook 6

facebook 8

 

Kliknite na Edit opciju pored Email address. Otvorit će se padajući izbornik poput ovog kojeg vidite na slici pa izaberite opciju All notifications, except the ones you unsubscribe from. Ukoliko imate obilježenu neku drugu opciju, nećete dobivati poruke u svoj inbox ali ako imate ovu, onda su vam sve poruke koje ste ikada dobili na mailu koji ste koristili prilikom otvaranja profila na Facebooku.

facebook 9

Ako su vaše postavke postavljene na All notifications, except the ones you unsubscribe from onda otvorite svoj e-mail i provjerite inbox jer ćete u njemu pronaći sve svoje poruke. Možete pretražiti i Spam i Trash foldere jer ponekad poruke završe tamo, a isto tako možete pretraživati mailove po ključnim riječima kako biste se lakše snašli.

Ok, recimo da vam prva metoda nije donijela nikakve rezultate, a prilikom provjere postavki na Facebooku ste ustanovili da nemate omogućenu opciju slanja poruka na e-mail. Ne možete više ništa poduzeti, barem što se tiče izbrisanih poruka jer je očito da su zauvijek nestale ali se možete osigurati kako se u budućnosti više ne biste našli u toj situaciji.

Kako sačuvati sve poruke na Facebooku pa i one izbrisane?

Ulogirajte se na svoj profil na Facebooku pa idite na Settings.

Kao i u prethodnom vodiču, kliknite na Notifications pa na Edit koji se nalazi pored E-mail Notifications Settings. Kliknite na All notifications, except the ones you unsubscribe from.

facebook 9

Idite na opciju Mobile koja se nalazi odmah ispod Notifications i unesite svoj broj telefona kako biste na taj način dopustili Facebooku da šalje obavijesti, zahtjeve za prijateljstvom i poruke koje dobivate i u obliku SMS poruka. Ova opcija je čisto dobrovoljna i ne morate je aktivirati ali ako želite dobivati poruke kao SMS pa ih čuvati u telefonu, nije loša ideja.

facebook 10

Na kraju kliknite na Save Changes i gotovo – sve poruke koje dobivate dolazit će vam i na mail. Na taj način možete brisati poruke na Facebooku bez straha jer ćete ih imati arhivirane na mailu i uvijek im možete pristupiti. Pod pretpostavkom da ne očistite inbox i ne izbrišete sve poruke u naletu čišćenja, naravno.

To je to društvo. Nadam se da ste uspjeli vratiti svoje poruke, a ako niste i zauvijek su izbrisane, namjestite postavke na Facebooku na način koji sam navela kako bi vam ubuduće poruke stizale i u inbox na mailu i tamo bile sigurne do trenutka kad vam zatrebaju.

Preporučujem da otvorite poseban folder na svom mailu po imenu Facebook kako bi vam poruke pristizale u taj folder i kako vam se ne bi stvarala gužva u inboxu, posebno ako dnevno dobivate puno poruka na Facebooku.

I savjet za kraj – uvijek je dobra ideja proučiti postavke na svim društvenim mrežama, aplikacijama ili programima koje koristite. Može se činiti dosadno i nepotrebno na početku ali riječ je o sofisticiranim sustavima koji mogu puno više od onoga za što ih većina ljudi koristi. Osim toga, nikada ne znate kad će vam nešto zatrebati.

Imate li dodatnih pitanja slobodno se javite. Isto tako, ukoliko želite da napišem neki vodič poput ovoga, ostavite komentar, pošaljite mail ili se javite na Facebooku ili Instagramu putem poruka. Znate da uvijek ispunjavam želje.

Potpis

32 responses to “Kako vratiti obrisane poruke na Facebooku”

  1. It’s not messages I delete that worry me. It’s people.
    Or rather, certain topics from people.
    Like anything having to do with Trump. Or dishes of food. Or advertisements.
    I not only delete them but I tell Facebook to stop sending me stuff from that source. I still am friends with the person, but I won’t see a vegitarian soup bowl thenext time that friend presents it.———

    Michael J, a Philadelphia deleter

    Like

    • Oh..tell me about it! I’m from Europe and I see Trump everywhere. I’m afraid to open my Facebook app because I know something will pop up..Trump, Melania or ads. Nightmare…
      Thank you for your comment and I totally agree with you 🙂

      Like

    • Ja sam starija osoba i neznam ovo napraviti nemam nikog mladjeg da mi pomogne pa molim vas pomozitemi

      Like

  2. mene interesuje kako to sve da uradim a da mi salju na drugu mejl adresu jer za onu s kojom sa otvorila fejs profil ne mogu da se setim lozinke i ne mogu nikako da je povratim?

    Like

    • Pozdrav Milena,
      prvo ćeš morati promijeniti mail adresu na Facebooku (neće utjecati na profil), i to ovako:
      – idi u Settings
      – pod General Account Settings klik na Contact
      – pa klik na Add another email adress or mobile number
      Upiši novu email adresu u prozoru koji će se otvoriti pa klik na Add. Izaberi to kao svoju glavnu adresu (Main Adress) pa klik na Save Changes.
      Trebat će unijeti lozinku Facebooka i kliknuti na Submit kako bi se potvrdile promjene.
      Dobit ćeš email od Facebooka na tu novu adresu pa treba otvoriti taj mail i potvrditi novu adresu i promjenu unutar maila.
      Poslije se spoji na Facebook..opet idi u Settings-General Account Settings-Contact i tamo se može izbrisati stara email adresa (pojavit će se Remove opcija pored adrese) nakon čega opet klik na Save Changes.
      Sad će sve doći na novu adresu.

      Like

  3. Meni je uključena opcija da sve što mi stigne na fb da mi stiže na email. Na fb su poruke obrisane,email ih pokazuje da ih ima ali ih ne prikazuje već piše taj i taj vam je poslao poruku na fb ako hoćete da vidite šta otvorite putem messengera. Kad to stisnem ono mi opet otvori moj messenger na kojem su naravno poruke obrisane.

    Like

    • Pozdrav Jelena,
      ukoliko imate taj problem samo na aplikaciji, a poruke se prikazuju kad koristite messenger preko računala, deinstalirajte i opet instirajte aplikaciju messengera na telefon..to često riješi takve probleme.
      Ako je problem prisutan i na računalu, riječ je o greški Facebooka i morat ćete im prijaviti problem.
      Idite na 3 vodoravne crte na svom profilu, skrolajte dok ne vidite opciju Report a problem pa im napišite u čemu je problem. Obično sve riješe u nekom razumnom vremenu, a ako ne, dobro je prijaviti problem više puta.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  4. U bilješkama na fb imao sam 246 komentara. Sada samo imam zadnji desetak , a nestala je opcija pogledaj prethodne komentare???? Zahvaljujem na odgovoru

    Like

  5. Draga Ivana, kako da vratim greskom izbrisane iz messingera sa fb. poruke samo sa mog profila ili imena koje sam sama sebi slala kada sam htjela sacuvati neke poruke od prijatelja koje su mi bile vazne, a onda obrisala konverzaciju sa njima jer je ne trebam, zauzima mi mjesto, a onako mi je sve potrebno bilo samo na mom imenu tj. u mom fb. odnosno messinger inboxu?

    Like

    • Poruke se mogu vratiti samo ako su arhivirane pa ukoliko ih niste arhivirali ili radili backup, na žalost, zauvijek su izbrisane.
      Ukoliko ste ih arhivirali, onda spojite telefon (android) u računalo i pronađite svoj uređaj. Onda idite na SD card-Android-Data-com.facebook.orca folder.
      U tom folderu izaberite cache pa otvorite fb_temp folder.
      Ukoliko postoji backup, izbrisane poruke će biti u tom folderu.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  6. Pozdrav Ivana.
    Kako da ja sad vratim poruke s messengera. Jer je objašnjenje od prije par mjeseci . Pola tih stvari više nema na facebook . Hvala ako mi možeš pomoći.

    Like

  7. Pozdrav iz Makedonije…Zanima me sta bi bilo ukoliko zelim da vratim poruke ali profil od kojeg su te poruke poslane je sada deaktiviran?Postojace jos???Puno hvala

    Like

    • Ukoliko je profil izbrisan, izbrisane su i poruke ali ako je samo privremeno deaktiviran onda će poruke ostati. Međutim, profil ne bi smio biti deaktiviran/neaktivan duže od 3 mjeseca jer tada Instagram zaključi da je riječ o napuštenom profilu pa takve profile počinje brisati nakon nekog vremena.
      Veliki pozdrav Makedoniji 🙂
      Ivana

      Like

  8. Pozdrav, da li znate zasto kod mene nema tog koraka “download a copy… ” i da li se na neki drugi nacin mogu vratiti obrisane poruke sa fb?

    Like

  9. Mene zanima dali mogu vratit poruke ,barem probati, ako neznam lozinku od maila,jeli bas on potreban ili mogu preuzeti bez obzira na to. Zaboravih lozinku od maila na koji je regan facea ,a neda mi se sad mijenjati mail

    Like

Create a website or blog at WordPress.com