Instagram i Instagram Stories – kako objaviti staru sliku na Instagram Stories i još puno novosti

Kako objaviti staru sliku na Instagram Stories? Kako ograničiti komentare na Instagramu i odlučiti tko smije komentirati, a tko ne? Mogu li objaviti Instagram Story na Facebook Stories? Što ima novo na Instagramu?

S Instagramom nikada nije dosadno. Kad bih morala birati društvenu mrežu koja najviše vodi računa o svojim korisnicima i trudi se držati ih zainteresiranima, bio bi to, bez ikakve konkurencije, Instagram.

instagram-stories

Zato, bez dugačkog uvoda, idemo vidjeti što nam je novo pripremio Instagram ove jeseni!

Kako objaviti staru sliku na Instagram Stories?

Ovo je definitivno jedno od top 5 pitanja koja dobavam svaki dan o Instagramu. Toliko je popularno da sam, prije otprilike godinu dana, pisala o tome kako objaviti na Instagram Stories staru sliku iz galerije telefona. Da, bilo je načina ali sad to više nije potrebno jer je Instagram napokon shvatio koliko je važno dopustiti korisnicima objavljivanje slika starijih od 24 sata.

Iako su Instagram Stories zamišljene kao idealan alat za objavljivanje slika i videa u stvarnom vremenu, ponekad se to ograničenje pokazalo kao jako loše. Objavljivanje u stvarnom vremenu je odlično ako se nalazite na nekoj super zanimljivoj lokaciji i usput imate pristup internetu.

Ali što kad niste na super lokaciji? Ili kad ste danima bez interneta ili osuđeni na loš signal? Onda ste morali pribjeći raznim metodama koje sam opisala u starom tekstu. To se mnogima nije dalo raditi. Priznajem, nije se ni meni dalo.

Sad, na radost svih ljubitelja Instagram Stories, napokon je dopušteno objavljivanje slika neovisno o tome kad su snimljene, važno je samo da se nalaze u galeriji telefona.

instagram-stories-3

instagram-stories-2

instagram-stories-1

Kad kliknete na + ikonu da biste dodali novu priču, vidjet ćete da slike više nisu složene horizontalno nego vertikalno. To je zato kako bismo se lakše snašli u hrpi slika iz galerije. Na vrhu se i dalje nalaze najnovije slike, obilježene kao Last 24 hours, a kad ih prelistate i dođete do starijih, vidjet ćete da iznad njih piše Gallery.

Sve što je potrebno je izabrati bilo koju sliku, na njoj će se pojaviti datum kad je slikana u obliku naljepnice. Stisnite prstom naljepnicu i prebacite je u smeće ako ne želite da na slici piše datum.

Dalje sa svojom slikom možete raditi što god želite…dodavati tekst, pisati i bojati po njoj ili nalijepiti naljepnice po želji. Ako mene pitate, ovo je jedan od najboljih dodataka koje je Instagram mogao dodati. Posebno jer dolazi zima, kretanje je ograničeno, vrijeme ružno i bit će lijepo prisjetiti se ljeta tako što ćemo objavljivati sunčane i zabavne Instagram Stories.

Na Instagramu se sad mogu pratiti i profili i hashtagovi

Hashtag služi kako bismo obilježili svoje slike ali i pronašli nešto što nam se sviđa i odgovara našem ukusu pa će zato ova novost biti super svim ljubiteljima hashtagova. Prije nekoliko dana Instagram je počeo raditi na promjenama u glavnom feedu tako da ova opcija nije dostupna još svima.

Sasvim slučajno sam se, kasno navečer, malo igrala Instagramom kad sam uočila da odjednom mogu pratiti i hashtagove, a ne samo profile. Da pojasnim. Ukoliko volite gledati slike ili videe pasa ili prirode, sve što morate je upisati u pretraživač na Instagramu #dogs ili #nature i pojavit će se opcija Follow pored tih hashtagova.

Kako bi se spriječio zatrpan feed, jer svi znamo koliko je rezultata pretrage kad upišete #fashion ili #cats ili bilo koji drugi popularan #, pojavljivat će se samo top postovi i najnoviji Instagram Stories, ukoliko se odlučite na praćenje hashtaga.

Ova opcija mi je nestala jednako brzo i misteriozno kao što se i pojavila ali detaljnijim proučavanjam na Insternetu sam otkrila sljedeće:

 • Instagram stvarno testira novu funkciju
 • Ova funkcija praćenja hashtagova, a ne samo profila nije dostupna svima
 • Ukoliko se pokaže interes za ovaj dodatak i u Instagramu zaključe da drži ljude duže na aplikaciji, polako će se početi uvoditi svima
 • S obzirom da se ova funkcija svidjela svima koji su je za sada isprobali, velika je mogućnost da će u bližoj budućnosti biti svima dostupna

Zato, pratite Instagram i igrajte se, tko zna kad ćete otkriti nešto novo i još zabavnije od svega što se trenutno nudi.

Podijelite Instagram Stories na Facebook Stories

Prije nekoliko mjeseci Facebook se odlučio na hrabar potez i preuzeo obožavanu Instagramovu funkciju te je pretvorio u Facebook Stories. Ideja se nije svima svidjela i ekipa iz Facebooka je ostala šokirana.

Kako je moguće da nešto na Instagramu ima toliku popularnost, a na Facebooku koji je još uvijek najveća društvena mreža koja broji više od milijardu korisnika, ima loš odaziv? Koliko god se trudili, nisu uspjeli zainteresirati veći broj korisnika da se posvete, angažiraju i počnu snimati Facebook Stories.

Nova ideja je rođena – idemo omogućiti korisnicima da na Facebook Stories objavljuju svoje Instagram Stories. S obzirom da je ideja testirana prije mjesec dana u Portugalu, a nedavno se ova opcija službeno pojavila i u Americi, pretpostavka je da će je u sljedećih nekoliko tjedana imati svi korisnici Instagrama, neovisno o tome gdje se nalazili.

Ukoliko je još nemate, provjerite je li vam aplikacija ažurirana na najnoviju verziju i pričekajte nekoliko dana. Poznavajući Instagram i Facebook, stvari se jako brzo odvijaju kod njih.

Kako objaviti Instagram Story na Facebooku?

Kako ne biste morali svaku priču posebno objavljivati na Facebooku i prolaziti procedure i beskrajna klikanja, Instagram nudi opciju unutar svoje aplikacije koja omogućuje korisnicima podešavanje postavki na način da se svi Instagram Stories automatski objavljuju i kao Facebook Stories.

 • kliknite na 3 točkice (Android) ili ikonu zupčanika (iOS) na svom profilu
 • skrolajte dok ne vidite Story Settings
 • skrolajte do opcije Share Your Story to Facebook
 • pomaknite dugme koje će poplaviti kako bi vas obavijestilo da je funkcija dijeljenja Instagram Stories na Facebook Stories omogućena

instagram-facebook

instagram-facebook-2

instagram-facebook-3

I to je to, sada će se sve priče koje objavite u obliku Instagram Stories automatski objaviti i na vašem profilu kao Facebook Stories. Zabavno, zar ne?

Dodajte anketu na Instagram Story

Zamislite sljedeću situaciju. Nalazite se u trgovini i želite kupiti novi laptop ali se ne možete odlučiti između dva modela koja vam se najviše sviđaju. Željeli biste tražiti mišljenje svojih prijatelja i pratitelja na Instagramu, a koje je bolje mjesto za to od Instagram Stories?

instagram-1

instagram-2

instagram-3

instagram-4

instagram-5

Sve što morate je uslikati sliku i prije nego što je objavite, malo se poigrati s njom kako biste napravili anketu. Idemo vidjeti kako ćete to napraviti.

 • snimite sliku oko koje želite graditi svoju anketu. Ja sam za primjer izvukla dvije knjige s police
 • kliknite na +ikonu kao i inače kad želite objaviti Instagram Story i izaberite sliku
 • kliknite na ikonu za dodavanje naljepnica i izaberite Poll
 • upišite pitanje koje želite postaviti, u mom slučaju je to bilo koju knjigu sljedeću čitati
 • kliknite na ikonu koja automatski nudi Yes i No opcije ukoliko ih želite promijeniti i upišite po vlastitoj želji što želite
 • na Instagram Story možete još dodatno nalijepiti naljepnice i što god inače radite i veseli vas
 • Objavite Story kao i inače

Sad samo morate pričekati da se vaši prijatelji i pratitelji zainteresiraju i počnu vam davati svoje savjete. Kako biste vidjeli rezultate, kliknite na listu imena ispod priče i prikazat će vam se ukupan broj glasova kao i tko je glasao i za što. Kod mene je pobijedio Jo Nesbo iako je Kineslla bila jako blizu.

Filtrirajte komentare na Instagramu

Korisnici Instagrama već dugo zahtijevaju opciju filtriranja komentara, najviše iz razloga jer neki profili dobivaju ružne komentare koji najčešće dolaze od trolova. Instagram ispunjava želje i novost je da se sada može birati tko će komentirati na vašem profilu.

Imate li profil vidljiv svima, možete izabrati želite li ograničiti komentare na profile koje pratite, njihove pratitelje ili i pratitelje pratitelja. Isto tako, još uvijek ostaje mogućnost da u potpunosti isključite komentare za svaku sliku koju objavite.

instagram-komentari-1

instagram-komentari-2

instagram-komentari-3

Sve što trebate je otići u Settings (Postavke) i izabrati tko vam smije komentirati na slici.

Anonimno prijavljivanje Live Videa

Instagram svim silama želi pružiti psihološku pomoć onima kojima je potrebna. Poučeni iskustvom Facebooka na kojemu je, u novije vrijeme, moderno putem Live Videa snimati samoubojstva, ubojstva ili ozljeđivanje sebe ili drugih, Instagram tome želi stati na kraj.

Vidite li na Live Videu osobu koja prolazi kroz teške trenutke, djeluje depresivno, suicidalno ili opasno, sad ju je moguće anonimno prijaviti. Instagramov tim će odmah reagirati i za vrijeme emitiranja Live Videa, osobi će se pojaviti pop-up prozor s ponuđenom pomoći.

Takva osoba će moći izabrati hoće li razgovarati s volonterom koji može pomoći, izabrati nekog od prijatelja za razgovor ili dopisivanje, primiti savjete od Instagrama u vezi svog problema i stanja, a može i u potpunosti ignorirati poruku i nastaviti dalje sa svojim videom.

live-video

Instagram tvrdi da imaju specijalizirane timove koji rade svaki dan, 24 sata dnevno, kako bi reagirali na vrijeme i pružili pomoć onima kojima je u tom trenutku potrebna. Pa, vidite li osobu za koju smatrate da joj je potrebna pomoć, nemojte oklijevati i podignite alarm, obavijestite Instagram i možda ste baš vi zaslužni što ste nekoga spasili ili mu pomogli u teškom trenutku.

Koja vam se, od ovih novosti koje nam je spremio Instagram, najviše sviđa?

Potpis

 

6 komentara na “Instagram i Instagram Stories – kako objaviti staru sliku na Instagram Stories i još puno novosti”

 1. Lako je prijatelje sa Facebooka pronaci na Instagramu, a obratno?? Kako nekoga ko vas prati na Instagramu (ili onog koga ste vi zapratili i zanimljiv vam je) pronaci posle toga na Facebooku?

  Sviđa mi se

  • Za sad, nažalost, ne postoji brz i jednostavan način za to. Rješenje je potražiti na Facebooku imena osoba koje vas prate (ili vi njih) na Instagramu. Često ispod nadimka stoji i pravo ime i prezime koje ljudi koriste i na FB. Druga opcija je poslati poruke u inbox ljudima s kojima biste se voljeli povezati i na Facebooku ili objaviti post na Instagramu, napisati ime pod kojim vas se može pronaći na Facebooku i zatražiti da se povežete i tamo.
   Nadam se da pomaže 🙂
   Lijep pozdrav,
   Ivana

   Sviđa mi se

   • Za te dve metode znam i sam, i njih sam dosad i primenjivao. Mislio sam da postoji jos neka naprednija za koju ne znam, koja treba da se ukljuci/aktivira i sl., po principu kao sto ti javlja da taj i taj tvoj prijatelj na FB koristi Instagram kao taj i taj, samo u drugom smeru.
    Nista onda. Razlog vise da Instagramu dam jednu zvezdicu manje 😉
    Pozdrav

    Sviđa mi se

   • Još uvijek ništa ne postoji..što je šteta jer bi puno olakšali korisnicima. Poznavajući Instagram i kako polako uvode i dodaju nove funkcije, planirano i dozirano, ne bi me čudilo da se ta opcija pojavi nekad u budućnosti 🙂
    Lijep pozdrav,
    Ivana

    Sviđa mi se

%d blogeri kao ovaj: